PDA

Zobacz pełną wersję : co robie nie tak ?

magda.w
07-03-2011, 17:24
Witam użytkowników nikona, posiadam D90.

Właśnie pojawił mi się problem z którym nie wiem jak sobie poradzić.
Otóż, miałam do zrobienia kilka zdjęć na jednakowym tle z tym samym światłem.
Mam zasłonkę w kolorze żółtym, przed nim ustawiam manekina ubranego np. w kurtkę robię zdjęcie, następnie przebieram manekina w sweterek, robie zdjęcie i już na podglądzie widzę że coś jest nie tak. Tło już ma inny kolor, więc mi bilans bieli się zmienił.

Aparat mam ustawiony na P, może to kwestia zuma ? bo za każdym razem ustawiam tak aby cały obiekt był na zdjęciu.
Oto przykładowe zdjęcia

tu zasłonka wygląda tak jak powinna

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/_PnAA1s4Zgas/TXT4EJqPz3I/AAAAAAAAShM/ghqEq1u3_S4/s512/DSC_3048.jpg)

a tu już ma zmieniony kolor

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/_PnAA1s4Zgas/TXT4EhMhmGI/AAAAAAAAShQ/phiNzXiA8f4/s512/DSC_3049.jpg)

sejmajnejm
07-03-2011, 17:30
najlepiej ustawic recznie balans bieli (albo w Kelwinach albo na jedno z ustawien predefiniowanych w aparacie) i do tego zmienic tryb pracy na M. Wtedy wszystkie zdjecia powinny byc 'jednakowe'. Nie bedzie zafalszowania pomiaru i WB np przez kolor ubrania.

pzdr.
A.

sea21
07-03-2011, 17:31
Aparat w tryb M.
WB ustawić na sztywną wartość.

wer
07-03-2011, 20:38
Balans bieli na pre. Sfotografuj w tych warunkach białą lub szarą kartę i wg tego ustaw balans bieli. Druga sprawa, przydałaby się jakaś blenda na dole, bo dół jest gorzej oświetlony niż góra. I pomarszczone tło do pomarszczonych ubrań średnio się komponuje.

magda.w
08-03-2011, 09:54
Dziękuję, po próbuję zobaczę jakie będą efekty :)

stig
08-03-2011, 10:14
Dziękuję, po próbuję zobaczę jakie będą efekty :)„Popróbuję” to powinno się tyczyć tego, co już robiłaś — kiedy na automacie chciałaś osiągnąć powtarzalny efekt. ;)
Tak jak napisali koledzy — aparat w tryb M i sztywne ustawienia balansu bieli.

de Fresz
08-03-2011, 21:07
Tak jak napisali koledzy — aparat w tryb M i sztywne ustawienia balansu bieli.

Przy RAWach ustawianie balansu można olać (niech będzie i AWB), grunt aby podczas wołania dla wszystkich ustawić to samo (zakładam że światło w trakcie zdjęć się nie zmienia).

stig
08-03-2011, 21:11
Przy RAWach ustawianie balansu można olać (niech będzie i AWB), grunt aby podczas wołania dla wszystkich ustawić to samo (zakładam że światło w trakcie zdjęć się nie zmienia).Jakos tak zalozylem, ze raczej materialem wyjsciowym nie byl RAW. ;)

Greg77
11-03-2011, 18:48
Przy RAWach ustawianie balansu można olać (niech będzie i AWB), grunt aby podczas wołania dla wszystkich ustawić to samo (zakładam że światło w trakcie zdjęć się nie zmienia).

I po co sie gmerac w wolanie RAWow i WB ustawiac, ciezko bedzie zrobic to tak samo......na sztywno ustawienia lepiej rozwiaza problem....

Rafał_Sz
11-03-2011, 20:48
Wnioskując ze zdjęć, to jest to materiał na Alle lub coś podobnego. Rawy bym sobie odpuścił, szkoda czasu. Co do balansu bieli, zostało już wyjaśnione.

Proponowałbym za to zmienić tło na szare, ew. białe. Ciuchy się wtedy lepiej prezentują.

swider
17-03-2011, 00:56
I po co sie gmerac w wolanie RAWow i WB ustawiac [...]
I mnie się wydaję, że wygodniej ustawić WB już na etapie robienia zdjęcia. Choć faktycznie, przy wołaniu RAW’a, raz ustawiając dobrze WB można wywołać wszystkie zdjęcia (przy założeniu niezmienności temp. barw. źródła światła)… ale mnie by się nie chciało. ;)

stig
17-03-2011, 09:04
Rawy bym sobie odpuścił, szkoda czasu.Obojetnie czy to zdjecia do katalogu Vistuli czy tylko do prywatnego uzytku na Allegro -- RAWy sa zawsze dobre. Do komputera i tak je zrzuci. I tak je musi nieco poedytowac; minimalne poprawki balansu bieli, ekspozycji, jakies miejscowe rozjasnienia czy przyciemnienia, kadr, prostowanie. Przy takiej robocie RAWy po prostu obrabia sie (IMHO) prosciej i szybciej niz JPGi.

magda.w
17-03-2011, 10:28
miałam okazję po raz drugi zmierzyć się z tematem, ustawiłam WB i wszystko jest super. Wielkie dzięki za pomoc.

de Fresz
17-03-2011, 10:45
I po co sie gmerac w wolanie RAWow i WB ustawiac, ciezko bedzie zrobic to tak samo......

Ciężko??? Zaznaczyć w np. ACR kilka zdjęć i dygnąć suwaczkiem – faktycznie, koszmarny wysiłek... ;-)

Choć faktycznie, przy wołaniu RAW’a, raz ustawiając dobrze WB można wywołać wszystkie zdjęcia (przy założeniu niezmienności temp. barw. źródła światła)… ale mnie by się nie chciało. ;)

Mnie by się nie chciało przestawiać aparatu z AWB... ;-)

Greg77
17-03-2011, 10:59
Ciężko??? Zaznaczyć w np. ACR kilka zdjęć i dygnąć suwaczkiem – faktycznie, koszmarny wysiłek... ;-)

Nie mam teraz przy sobie PSa zeby sprawdzic, ale wydaje mi sie, ze jak "dygniesz" suwaczkiem to moze wyjsc balagan, jak kazde zdjecie ma inny WB. Chyba opcja synchronizuj by wiecej dala.....ale gwarantuje Tobie, ze zajmie to wiecej czasu niz pokrecenie kolkiem w puszcze;)

Stig co do RAWow sie zgadzam, nie zrobilem jpga od lat, poprostu chodzilo mi o sztywne ustawienie WB i ekspozycji.....jak widac autorka sie zastosowala do rad kolegow i zadzialalo;)

stig
17-03-2011, 11:02
Nie mam teraz przy sobie PSa zeby sprawdzic, ale wydaje mi sie, ze jak "dygniesz" suwaczkiem to moze wyjsc balagan, jak kazde zdjecie ma inny WB.Ale dlaczego mialby wyjsc balagan? Skoro kazdy ma inny WB, i ustawiasz suwakiem wspolny, to w finale masz ten sam dla wszystkich (czyli to, co powinienes miec, kiedy ustawilbys to recznie w aparacie, pod stale warunki jakie byly podczas fotografowania).

Greg77
17-03-2011, 11:06
Ale dlaczego mialby wyjsc balagan? Skoro kazdy ma inny WB, i ustawiasz suwakiem wspolny, to w finale masz ten sam dla wszystkich (czyli to, co powinienes miec, kiedy ustawilbys to recznie w aparacie, pod stale warunki jakie byly podczas fotografowania).

Bardzo mozliwe, nigdy tego nie robilem w taki sposob, zreszta nie lubie ustawiac WB w ACR, zdecydowanie wole to robic w NXie......jezeli juz musze to uzywam opcji synchronizuj......tak czy inaczej zajmie to wiecej czasu niz przekrecenie kolka na puszce;)

stig
17-03-2011, 11:19
Bardzo mozliwe, nigdy tego nie robilem w taki sposob, zreszta nie lubie ustawiac WB w ACR, zdecydowanie wole to robic w NXie......jezeli juz musze to uzywam opcji synchronizuj......tak czy inaczej zajmie to wiecej czasu niz przekrecenie kolka na puszce;)Tez akurat uzywam NXa (jakos nie trawie pewnych detali jakosciowych z ACRa), ale takze w przypadku NXa wyjdzie to samo, bez praktycznie nakladu pracy. Nawet jesli masz idealne warunki oswietleniowe (spojna temperatura, i podczas fotografowania brak wkradajacych sie swiatel o innej temp.), to minimalne korekty i tak wypada zrobic. Czasami nawet w przeciwna strone niz idealnie -- po to, zeby zdjecie nabralo nieco innego charakteru w odbiorze. Tak wiec korekte trzeba zrobic, a jak juz zrobisz w NXie, to mozna spokojnie skopiowac sobie cale podstawowe ustawienie (WB, krzywe, ekspozycje, saturacje, etc.) przy pomocy szybkiego Ctrl+C i potem wkleic do nastpnego. Trwa to ulamek sekundy, a masz wszystko cacy i nie ma zadnego "za" zeby koniecznie robic to w aparacie. Od kiedy tylko fotografuje w NEFach wlasciwie od zawsze pracuje na AWB. Nie ma sensu sie pitolic z dopasowaniem temperatury w aparacie, skoro w programie zajmuje to znacznie mniej czasu i mozna uzyskac lepszy (blizszy temu co faktycznie chcielismy osiagnac) efekt koncowy.

Rafał_Sz
17-03-2011, 11:22
Obojetnie czy to zdjecia do katalogu Vistuli czy tylko do prywatnego uzytku na Allegro -- RAWy sa zawsze dobre. Do komputera i tak je zrzuci. I tak je musi nieco poedytowac; minimalne poprawki balansu bieli, ekspozycji, jakies miejscowe rozjasnienia czy przyciemnienia, kadr, prostowanie. Przy takiej robocie RAWy po prostu obrabia sie (IMHO) prosciej i szybciej niz JPGi.
Tak wiem, bo sam nie używam w puszkach innego formatu niż NEF. Jednak z wypowiedzi wywnioskowałem, że pytająca jest na "etapie początkowym" i brałem pod uwagę najprostsze drogi dojścia do celu (co nie znaczy, że najlepsze).

Jeśli ktoś twierdzi, że gmeranie w cyfrowej surówce jest bez sensu, bo JPG jest też ładne albo nawet ładniejsze, to znaczy, ze nie jest świadomy możliwości płynących z edycji RAW.

swider
17-03-2011, 15:31
[...]
Mnie by się nie chciało przestawiać aparatu z AWB... ;-)
Ale w aparacie jest szybciej i niekiedy łatwiej. Każdy robi jak mu pasuje -- liczy się efekt końcowy. ;)

stig
17-03-2011, 15:44
Ale w aparacie jest szybciej i niekiedy łatwiej.Szybciej i latwiej? Jesli trafi gotowym presetem idealnie w temperature zastosowanego oswietlenia -- moze i tak. W praktyce jednak rzadko kiedy takie sytuacje maja miejsce.

de Fresz
17-03-2011, 15:47
Dokładnie. Jak się ma jakieś tam konkretne lampy, o znanej fotografującemu temp. (zweryfikowanej wcześniej w praktyce), to OK. W każdej innej sytuacji albo zabawa z szarą kartą, albo insza zgaduj-zgadula (na końcu i tak mogąca wymagać korekty w wołarce). I oczywiście że liczy się głównie efekt końcowy, ale skoro można do niego dojść prostszą drogą, pocóż komplikować sobie życie?

swider
17-03-2011, 15:56
Szybciej i latwiej? Jesli trafi gotowym presetem idealnie w temperature zastosowanego oswietlenia -- moze i tak. W praktyce jednak rzadko kiedy takie sytuacje maja miejsce.
Trafić z fabrycznymi nastawami puszki faktycznie ciężko, ale wspomniana szara karta załatwia sprawę. Jeśliby traktować Waszą praktykę ustawiania WB na etapie wołania za jedynie słuszną, producenci szarych kart poszliby z torbami, a i spora liczba fotografów stosująca w studio ta technikę wychodzi na kretynów. :)

stig
17-03-2011, 16:10
Trafić z fabrycznymi nastawami puszki faktycznie ciężko, ale wspomniana szara karta załatwia sprawę. Jeśliby traktować Waszą praktykę ustawiania WB na etapie wołania za jedynie słuszną, producenci szarych kart poszliby z torbami, a i spora liczba fotografów stosująca w studio ta technikę wychodzi na kretynów. :)Jesli juz zdecydowalismy sie kupic szara karte, to oczywiscie mozna jej uzyc, ale najlepiej wlasnie jako wzorzec do wskazania szarosci podczas regulacji WB w kompie. Wychodzi szybciej niz umieszczenie jej w miejscu gdzie stoi/lezy fotografowany przedmiot, kombinowanie, zeby jak najwiecej zmiescic jek w kadrze dla procedury ustawienia temperatury w aparacie. Wtedy najczesciej okazuje sie, ze w tym momencie calym soba przyslaniamy swiatlo, itd. Do dupy taka robota. :)

de Fresz
17-03-2011, 16:38
Jeśliby traktować Waszą praktykę ustawiania WB na etapie wołania za jedynie słuszną, producenci szarych kart poszliby z torbami, a i spora liczba fotografów stosująca w studio ta technikę wychodzi na kretynów. :)

Pewnie się zdziwisz, ale w praktyce profesjonalnych zdjęć komercyjnych szarej karty używa się raczej rzadko – finalnie WB najczęściej ma być dobrany tak, aby zdjęcie wyglądało przyjemnie dla oka, a nie super-duper "jak tam było". Najczęściej wręcz specjalnie się go modyfikuje, aby ocieplić/schłodzić barwy pod konkretną obróbkę. Jeśli już się bawić w takie fanaberie jak ultra-realizm, to zdecydowanie z tablicą do profilowania.

swider
17-03-2011, 16:48
Pewnie się zdziwisz, ale w praktyce profesjonalnych zdjęć komercyjnych szarej karty używa się raczej rzadko – finalnie WB najczęściej ma być dobrany tak, aby zdjęcie wyglądało przyjemnie dla oka, a nie super-duper "jak tam było".
Łał -- niesamowite! Nie miałem o tym bladego pojęcia. :)
Ale chyba punktem wyjścia do dalszych modyfikacji jest zdjęcie z poprawnie ustawionym balansem bieli, a nie zażółcona lub zaniebieszczona fotografia?

Daj już spokój z tym mentorsko-autorytarnym tonem, który bije z prawie każdej Twojej wypowiedzi. Ja rozumiem (domyślam się), że zawodowo zajmujesz się szeroko pojętą grafiką komputerową i znasz się na rzeczy, ale nie musisz na każdym kroku czepiać się wypowiedzi innych, łapać za słówka, wyszukiwać jakiś bzdurnych niuansów i zawsze wiedzieć lepiej. Nie wygląda to najlepiej, choć może masz taki właśnie zamysł na swój wizerunek w sieci. Przepraszam za ten wtręt, ale po kilku Twoich wypowiedziach (w różnych tematach, przez przypadek w sumie piszę o tym tutaj), nie mogłem się powstrzymać.

de Fresz
17-03-2011, 17:22
Łał -- niesamowite! Nie miałem o tym bladego pojęcia. :)
Ale chyba punktem wyjścia do dalszych modyfikacji jest zdjęcie z poprawnie ustawionym balansem bieli, a nie zażółcona lub zaniebieszczona fotografia?

Do ustawienia tego wystarczy przyzwoity, oprofilowany monitor lub pojęcie o tym, co kryje się pod tymi tajemniczymi cyferkami po R, G i B. Ale OK, jeśli Tobie szara karta jest wręcz niezbędna do obróbki zdjęcia, jak i czujesz, że koniecznie musisz poklikać w ustawieniach WB w aparacie – psze bardzo, wolny kraj i każdy może sobie komplikować życie jak tylko lubi ;-)

Daj już spokój z tym mentorsko-autorytarnym tonem, który bije z prawie każdej Twojej wypowiedzi.

Tentyptakma. Też czasem ubolewam, że na tym forum nie działa opcja ignorowania wybranych użytkowników.

swider
17-03-2011, 17:41
Do ustawienia tego wystarczy przyzwoity, oprofilowany monitor lub pojęcie o tym, co kryje się pod tymi tajemniczymi cyferkami po R, G i B. Ale OK, jeśli Tobie szara karta jest wręcz niezbędna do obróbki zdjęcia, jak i czujesz, że koniecznie musisz poklikać w ustawieniach WB w aparacie – psze bardzo, wolny kraj i każdy może sobie komplikować życie jak tylko lubi ;-)
Nigdzie nie napisałem, że jest niezbędna. Przydaje się -- a i owszem. Muszę przyznać, że sam w większości przypadków mam ustawiony AWB w aparacie, a ew. późniejszą korektę przeprowadzam w ACR, ale… zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy lubi bawić się suwaczkami, a są też i tacy którzy w ogóle unikają gmerania w PSie -- jak ognia. Dla nich stosowanie szarej karty i ustawianie WB w aparacie to właściwie jedyne wyjście.

Też czasem ubolewam, że na tym forum nie działa opcja ignorowania wybranych użytkowników.
E tam, przesadzasz… od razu ignorowanie. Czasem niewiele trzeba żeby dyskusje przebiegały w milszej atmosferze. ;)