Zobacz pełną wersję : En-el3 - nie laduje do pelna ?
Dziwna sytuacja.
Mam nowa baterie - wkladam do ladowarki, po kilku godzinach dioda przestaje migac a w aparacie w menu Ustawienia/informacje o baterii pokazuje mi 86% naladowania.
Wlozylem jeszcze raz - zostawilem na noc - to samo.
Nie sprawdzalem jeszcze jak jest z pozostalymi bateriami.
Jak jest u was ?
Wicked131
07-03-2011, 11:51
Ladowarka oryginalna?
Sent from my HTC Desire using Tapatalk
Poniżej stanu naładowania (%) jest "drabinka" 0-4 (życie baterii) czy pokazuje Ci ''0" NEW?
W moich aku Nikona En-El 3e nie zwracałem wcześniej uwagi,czy po naładowaniu było wyświetlane 100%, lecz na pewno 99 oraz 98% na drugiej- sprawdziłem przed chwilą .
Kundzior
07-03-2011, 13:40
Formowałeś akumulator??? Jeśli nie to tak może być że nie do końca się naładuje.
Ladowarka oryginalna dolaczona do d700, nie formowalem baterii i nie widze sensu formowania skoro ladowarka sama sie wylacza po uplywie okreslonego czasu wiec co mi to da ze bateria w niej pozostanie. Pozatym kwestia formowania to juz chyba odlegle czasy a w dzisiejszych w wielu przypadkach (np. laptoty) jest nawet zakazana.
Laduje teraz druga zobaczymy co mi na niej pokaze.
Przy okazji pytanie bo tego w instrukcji nie ma.
Dopoki laduje dioda mruga, jak przestaje ladowac dioda sie wylacza a co oznacza gdy dioda sie swieci ? (bo tak mam w tej chwili)
Szprychu
07-03-2011, 13:55
Formowałeś akumulator??? Jeśli nie to tak może być że nie do końca się naładuje.
akumulatorki w technologi li-ion (vide en-el3e) się nie formuje.
sprawdź co z drugą.. ;)
Kundzior
07-03-2011, 14:29
akumulatorki w technologi li-ion (vide en-el3e) się nie formuje.
sprawdź co z drugą.. ;)
O zobacz, a całe życie mi wpajano że NI-MH się nie formuje, a Li-ION i LI-POL się formuje, kto ma racje??? Szkoleniowcy, elektronicy, czy Ty??:)
Poniżej stanu naładowania (%) jest "drabinka" 0-4 (życie baterii) czy pokazuje Ci ''0" NEW?
Tak pokazuje ze jest NEW
O zobacz, a całe życie mi wpajano że NI-MH się nie formuje, a Li-ION i LI-POL się formuje, kto ma racje??? Szkoleniowcy, elektronicy, czy Ty??
Tez w wielu miejscach czytalem o formowaniu a w wielu innych o tym zeby nie formowac.
Nie mam na ten temat jednego zdania ale logiczne jest to ze w tym wypadku skoro ladowarka samoczynnie sie wylacza to co ci da trzymanie cala noc ?
Ponawiam pytanie co do diody - teraz ani nie mruga ani nie zgasla tylko sie swieci - co to oznacza ?
Kundzior
07-03-2011, 14:44
Z trzymaniem cała noc to bujda, na kółkach. Ważne jest by rozładować i ładować, bez przerywania procesu ładowania, do momentu aż ładowarka nie odłączy prądu.
Z trzymaniem cała noc to bujda, na kółkach. Ważne jest by rozładować i ładować, bez przerywania procesu ładowania, do momentu aż ładowarka nie odłączy prądu.
Ano wlasnie :D a przeciez o formowaniu zawsze mowili zeby trzymac cala noc - wiec do tego sie odnosilem. A co do przerywania cyklu ladowania to oczywiscie go nie przerywalem.
Ponawiam pytanie jeszcze raz co do diody na ladowarce bo wlasnie boje sie wyjmowac baterie jesli jest ladowana - bo juz zglupialem kiedy ladowarka sygnalizuje naladowanie :D
Szprychu
07-03-2011, 15:52
O zobacz, a całe życie mi wpajano że NI-MH się nie formuje, a Li-ION i LI-POL się formuje, kto ma racje??? Szkoleniowcy, elektronicy, czy Ty??:)
akumulatorki litowe nie powinno się nadmiernie rozładowywać i przeładowywać ponieważ dochodzi do zanikania reakcji chemicznych, co w następstwie powoduje zmniejszenie się pojemności ogniwa. aby uniknąć tego efektu stosuje się specjalne układy zabezpieczające czyli pcb. formowanie tego typu akumulatorków jest niewskazane.
co do niklowo wodorowych akumulatorków formowanie jest wskazane. heh.
edit.
@teo_ost, mrugająca dioda w ładowarce oznacza ładowanie, świecąca ciągle oznajmia, że aku został naładowany.
Kundzior
07-03-2011, 15:53
Dioda świeci światłem ciągłym??? Ja mam gripa rzadko ładuje :P
Kundzior
07-03-2011, 15:59
akumulatorki litowe nie powinno się nadmiernie rozładowywać i przeładowywać ponieważ dochodzi do zanikania reakcji chemicznych, co w następstwie powoduje zmniejszenie się pojemności ogniwa. aby uniknąć tego efektu stosuje się specjalne układy zabezpieczające czyli pcb. formowanie tego typu akumulatorków jest niewskazane.
co do niklowo wodorowych akumulatorków formowanie jest wskazane. heh.
Tak się zapytam, wiesz to z racji doświadczenia, zawodu, czy gdzieś czytałeś i taką przyjąłeś teorię, jako pewnik?
Nadal twierdzę, zupełnie co innego słyszę od "fachowców" na szkoleniach, a częśto czytam zupełnie co innego na forach. Fajnie by było, gdyby ktoś z branży elektronicznej się wypowiedział na ten temat.
O ile pamiętam, to dioda miga jak ładuje, a jak akumulator jest naładowany to świeci światłem ciągłym. Jeśli dioda gaśnie, to może masz źle wpięty przewód, albo coś ze stykami łączącymi ogniwo z ładowarką.
Ok .. wyjalem baterie pomimo swiecacej diody (chyba wychodzi na to ze jesli dioda zgasnie LUB swieci ciaglym swiatlem bateria jest naladowana)
Mam 3 baterie. Jedna ktora dostalem z nikonem i dwie zakupione na tej aukcji:
http://allegro.pl/oryginalny-nikon-en-el3e-nowy-okazja-el3e-i1433534299.html
Jak widac sprzedawca zapewnia ze to oryginaly tymczasem ja mam pewne obiekcje i moze wy mi w tym pomozecie.
Bateria ktora byla dolaczona do D700 pokazuje 100%
Obie ktore kupilem na aukcji pokazuja 85%.
Roznia sie nieco z wygladu. Zdjecia ponizej.
Górna kupiona na aukcji
Dolna dołączona do D700
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/8788/dsc1449.jpg)
I teraz magiczny napis. Na tej dolaczonej do D700 "Made in Japan" a na aukcyjnej "Nikon corp. Japan, made in China"
Czy to swiadczy o podrobce ?
Obie maja chologramy (na pudelku rowniez byl chologram)
Z drugiej strony ta kupiona na aukcji ma napis duzo gorszej jakosci niz ta dolaczona do D700
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img848.imageshack.us/img848/4850/dsc1452.jpg)
Co o tym sadzicie ?
No przecież gołym okiem widać, że to podróbka. Na stronie nikona można znaleźć opis czym się różnią oryginalne aku od podrobionych.
Kundzior
07-03-2011, 16:40
To jawna podróbka, na stronie nikona masz warning co do akumulatorów, Twój koncertowo jest chińską zajawką.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45132/kw/akumulator
Proszę poczytaj.
No to wszystko jasne .. .pech chial ze wystawilem pozytyw za aukcje ... no nic - zobaczymy co mi odpisze na maila... Dzieki za info. Przy okazji macie ostrzezenie przed s[rzedawca
Szprychu
07-03-2011, 18:58
Tak się zapytam, wiesz to z racji doświadczenia, zawodu, czy gdzieś czytałeś i taką przyjąłeś teorię, jako pewnik?
studiuje elektronikę, plus wiedza nabyta do projektów i trochę doświadczenia.
@teo_ost, postrasz go rzecznikiem praw konsumenta, prokuratorką czy policją.. i nie odpuszczaj.
Kundzior
07-03-2011, 19:17
studiuje elektronikę, plus wiedza nabyta do projektów i trochę doświadczenia.
Moje doświadczenia są, takie jak opisałem tu w wątku, wiedza z różnego rodzaju szkoleń min. też o akumulatorach.
Nie wykluczam że mogę się mylić, lecz wtedy by oznaczało że sporo, bardziej kompetentnych osób, wciska wielu ludziom zwykły kit :)
Skoro aku. litowych nie trzeba formować to dlaczego pełną wydajność osiągają po paru cyklach ładowania?? Tak samo jak polimerowe. A zwykłe paluchy, na dzień dobry chodzą jak chodzą. Zupełnie nie logiczne zachowanie tych aku. jest mając na uwadze twierdzenie że nie trzeba ich formować.
A z tym sprzedawcą rób na krótko i napisz do obsługi allegro, opisz sytuację.
wasilewk
07-03-2011, 20:47
No to wszystko jasne .. .pech chial ze wystawilem pozytyw za aukcje ... no nic - zobaczymy co mi odpisze na maila... Dzieki za info. Przy okazji macie ostrzezenie przed s[rzedawca
Odpuść ! Szkoda Twoich nerw. Teraz jest niesłychanie ciężko kupić oryginał EL3e. Mogę Cię pocieszyć, że te podróby to są odrzuty kontroli technicznej, które pochodzą z tej samej fabryki co oryginały - z Chin. Po prostu parametry mają zaniżone i niektórzy postanowili je jeszcze sprzedać pokątnie. Oryginalny nowy akumulator po naładowaniu (musi się świecić lampka na stałe ! Jeśli gaśnie, to bubel !) musi pokazywać 100%. Tak jest u Nikona.
Używam dwóch akumulatorów: 4 i 2 lata. 2-letni (ten od D700) nadal pokazuje 100% a ten 4-letni (od D80) pokazuje 94%. W międzyczasie wypróbowałem parę innych podróbek: najlepiej spisywały się BC-59 (Li-po), ale D700 na nich nie zawsze daje się załączyć. Polimerowe nie są złe, ale aparat musi być do nich dopasowany pod względem kontroli poboru prądu.
Pzdr.
Odpuść ! Szkoda Twoich nerw. Teraz jest niesłychanie ciężko kupić oryginał EL3e. Mogę Cię pocieszyć, że te podróby to są odrzuty kontroli technicznej, które pochodzą z tej samej fabryki co oryginały - z Chin. Po prostu parametry mają zaniżone i niektórzy postanowili je jeszcze sprzedać pokątnie. Oryginalny nowy akumulator po naładowaniu (musi się świecić lampka na stałe ! Jeśli gaśnie, to bubel !) musi pokazywać 100%. Tak jest u Nikona.
Pzdr.
teo_ost Gołym okiem widać,że to podróbka- brak nacięć na hologramie ,brak wytłoczonego kodu cyfrowo-literowego z lewej strony na dole aku.
wasilewk Gdyby było tak jak piszesz,że to odrzuty oryginału,to dlaczego tak dużo jest między nimi różnic- dwie podałem powyżej,trzecia zaniżone parametry a czwarta to całkowicie inny kształt tylnej części obudowy akumulatora,o napisie "Nikon Li-ion Battery Pack" na froncie nie wspomnę.
wasilewk
07-03-2011, 21:09
...
wasilewk Gdyby było tak jak piszesz,że to odrzuty oryginału,to dlaczego tak dużo jest między nimi różnic- dwie podałem powyżej,trzecia zaniżone parametry a czwarta to całkowicie inny kształt tylnej części obudowy akumulatora,o napisie "Nikon Li-ion Battery Pack" na froncie nie wspomnę.
Ja pisałem na podstawie tego, co widziałem i wiem - z czym miałem do czynienia. Naklejki i napisy są nakładane po kontroli technicznej (poprawnej). Ponieważ jest to ISO9002, więc możesz sobie wyobrazić jak żółtki muszą kombinowac... ...oczywiście oryginalnych hologramów mieć nie mogą. Gdzieś widziałem opis tego typu przekrętów na stronie www (sam mechanizm) - niestety nawet nie po angielsku.
Pzdr.
P.S.
A i tak największy problem mają z wprowadzeniem ich do obrotu a nie z fizycznymi produktami.
Ja pisałem na podstawie tego, co widziałem i wiem - z czym miałem do czynienia. Naklejki i napisy są nakładane po kontroli technicznej (poprawnej). Ponieważ jest to ISO9002, więc możesz sobie wyobrazić jak żółtki muszą kombinowac... ...oczywiście oryginalnych hologramów mieć nie mogą.
A i tak największy problem mają z wprowadzeniem ich do obrotu a nie z fizycznymi produktami.
Ano właśnie dystrybucja- nie interesowałem się tym, bo i po co skoro zakup wątpliwych oryginałów (podróbek) mnie nie interesuje.Ciekawe,czy tylko na Alledrogo,czy również na ebay'u i innych serwisach aukcyjnych jest taki "wysyp" nikonopodobnych aku.
Odpuść ! Szkoda Twoich nerw.
Narazie napisze grzecznie do sprzedajacego i zobaczymy co odpowie - moze sam nie wie ze oferuje podrobki ?
Narazie poczekam na odpowiedz
Oryginalny nowy akumulator po naładowaniu (musi się świecić lampka na stałe ! Jeśli gaśnie, to bubel !)
alleluja :P wreszcie wiem czemu mi raz gaslo a raz swiecilo :)
Szprychu
08-03-2011, 11:40
Skoro aku. litowych nie trzeba formować to dlaczego pełną wydajność osiągają po paru cyklach ładowania?? Tak samo jak polimerowe. A zwykłe paluchy, na dzień dobry chodzą jak chodzą. Zupełnie nie logiczne zachowanie tych aku. jest mając na uwadze twierdzenie że nie trzeba ich formować.
litowe akumulatorki od razu osiągają znamionową pojemność, wynika to z konstrukcji. gęstość magazynowania energii na kilogram(ED) w nich jest tak duża, że formowanie czy cykle nie wpływają na pojemność.
w niklowych gdzie ED jest mniejsze od litowych już formowanie wpływa na ich pojemność.
jestem ciekaw w jaki sposób zweryfikowałeś, że formowanie wpływa na li-ion i nie wpływa na ni-mh, bo raczej nie jakimiś wiarygodnymi testami.
crazyufo
08-03-2011, 14:42
Witam
Posiadam d80 i ostatnio mój battery pack dziwnie się zachowuje (EN-EL3e) Gdy wkładam go do aparatu na górnym wyświetlaczu pokazuje się ładująca bateria. Ostatnio podczas ładowania został "odłączony od sieci" - przerwa w dostawie prądu. Napięcie na nim jest - sprawdziłem. Czy byłby ktokolwiek tak miły i pomógł mi zdiagnozować i rozwiązać ten problem? Jeśli ten temat był poruszony już wcześniej to prosiłbym o linka, choć szukałem i nie znalazłem podobnego.
pozdrawiam
crazyufo Czytałem kilka razy Twój post,lecz nie bardzo rozumiem o co chodzi.
1.Grip masz oryginalny,czy zamiennik (jeśli tak to jaki?)
2.Akumulatory oryginalne (czy zamiennik) w body działają bez zarzutu?
3.Czy może masz grip z wbudowanym wewnątrz akumulatorem i odłącza się podczas ładowania?
Kundzior
08-03-2011, 15:09
litowe akumulatorki od razu osiągają znamionową pojemność, wynika to z konstrukcji. gęstość magazynowania energii na kilogram(ED) w nich jest tak duża, że formowanie czy cykle nie wpływają na pojemność.
w niklowych gdzie ED jest mniejsze od litowych już formowanie wpływa na ich pojemność.
jestem ciekaw w jaki sposób zweryfikowałeś, że formowanie wpływa na li-ion i nie wpływa na ni-mh, bo raczej nie jakimiś wiarygodnymi testami.
Szprychu po prostu widzę co się dzieje z nowym akumulatorem, ile zdjęć wychodzi na początku jego użytkowania. Żadnej filozofii tu nie ma.
wasilewk
08-03-2011, 19:40
...
....
Tu chodzi o brak tzw. 'efektu pamięciowego'. Dlatego nie musisz ich formować: i tak wcześniej się nie wyłączą - nawet te bez formowania.
Natomiast uzyskiwanie pełnej pojemności po kilku cyklach ładowania-rozładowania to zupełnie normalna sprawa dla każdego akumulatora.
Pzdr.
Cytat:
Odpuść ! Szkoda Twoich nerw.
Narazie napisze grzecznie do sprzedajacego i zobaczymy co odpowie - moze sam nie wie ze oferuje podrobki ?
Narazie poczekam na odpowiedz
Dostalem odpowiedz od sprzedajacego. Jak narazie napisal ze jest w szoku i nie sprawdzal akumulatorow pod tym katem i oczywiscie chce mi wymienic na oryginaly wiec jesli to nastapi zamiast ostrzegac przed nim bede go mogl polecic :)
crazyufo
09-03-2011, 13:27
Juras12
Dzięki za zainteresowanie.
Nie mam gripa. Chodzi mi o zwykły akumulatorek(oryginalny). Został podczas ładowania w ładowarce (też oryginalnej) pozbawiony prądu na dłuższy czas. Gdy wkładam go teraz do aparatu na małym górnym wyświetlaczu pokazuje się ładująca bateria. Na ładowarce gdy go podłączę chwilkę dioda miga(znaczy się że ładuje) po czym świeci się cały czas (znak zakończenia ładowania). I nic to nie daje. Sprawdziłem na baterii napięcie. Jest koło 7,8. Czyli chyba w normie. Nie mam jak sprawdzić aparatu, bo nie mam drugiej baterii. Studencka kieszeń ;-)
pozdrawiam
crazy
wasilewk
09-03-2011, 18:56
.... Sprawdziłem na baterii napięcie. Jest koło 7,8. Czyli chyba w normie. Nie mam jak sprawdzić aparatu, bo nie mam drugiej baterii. Studencka kieszeń ;-)
pozdrawiam
crazy
Oczywiście po obciążeniem nominalnym ?;-)
Pzdr.
crazyufo
11-03-2011, 10:01
No to jasne już wszystko. Padła na dobre. Napięcia brak, ładowarka udaje, że jej nie włożyłem....
Zna ktoś za rozsądną cenę zamienniki i może mi polecić ?
Uzywam hahnela i jak na razie są super.
Miałem podobny przypadek, z tym że z aku delty i to dwukrotnie, wymienili za każdym razem i 3 bateria była już ok, jak trafisz na dobra to trzyma i działa jak oryginał.
Może weź pod uwagę Hahnela, ludzie raczej chwalą w cenie ok 100 zł... tą Delte w sumie też możesz rozważyć -ok 50zł, kup w foto tip- jak będzie szwankował to Ci wymienią na nowy bez problemu, przynajmniej tak było w moim wypadku.
Odradzam allegro bo tam się zdarzają często różne podróbki.
No i generalnie najlepsze są oryginały, mimo że i wśród nich zdarzają się buble, o czym miałeś okazję się niestety przekonać na własnej skórze;), to i tak ich odsetek jest chyba najmniejszy i jest dużo większe prawdopodobieństwo kupna pewnej i dobrze działającej sztuki niż w przypadku zamienników :)
Widziałem ostatnio Phottix . Moze jakies opinie?
Kundzior
11-03-2011, 12:09
Widziałem ostatnio Phottix . Moze jakies opinie?
Dają radę, większych problemów z nimi nigdy nie miałem.