PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Piesek nostalgicznie...

dikanda
06-03-2011, 23:06
Piesek domowy, czyli zamyślona Odi :-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img231.imageshack.us/i/dsc0965d.jpg/)

artymek
07-03-2011, 11:02
Dość nieskomplikowany kadr...
A napis po cóż? ;)

dikanda
07-03-2011, 12:02
Dość nieskomplikowany kadr...
A napis po cóż? ;)

Tak, nieskomplikowany, ale czasem prostota jest ładna. Zrobiłam kilkanaście zdjęć tego pieska i to akurat najbardziej mnie urzekło... minka tego psiaka.

A co do napisu, to zdjęcia wysyłałam do właścicielki psa i nie chciałam go już usuwać z tego futerka.

stig
07-03-2011, 12:44
A co do napisu, to zdjęcia wysyłałam do właścicielki psa i nie chciałam go już usuwać z tego futerka.Czyli po zrobieniu zdjecia, skalujesz je do takiej "pipki", nakladasz podpis, zapisujesz jako JPG o oryginal wyrzucasz? :)

dikanda
07-03-2011, 14:14
Jak się nie masz czego czepić, to się czepiaj czego chcesz....

Nie wyrzucam, ale pod ręką miałam folder z wysłanymi zdjęciami. Dlaczego ten podpis Wam tak przeszkadza? Przecież znakomita większość umieszczanych na tym forum zdjęć jest podpisana...

Karbulot
07-03-2011, 14:38
Dlaczego ten podpis Wam tak przeszkadza? Przecież znakomita większość umieszczanych na tym forum zdjęć jest podpisana...
Kiedyś tez podpisywałem zdjęcia. Później jednak doszedłem do wniosku, że to jest odrobinę lamerskie. Bo człowiek podpisuje je, jakby co najmniej jakimś artystą był. Owszem przyznaję, że wielu podpisuje. Ale "słynni" forumowi fotografowie, którzy prezentują naprawdę wysokiej klasy zdjęcia swoich prac nie podpisują. Podpisują fotograficzni nowicjusze, brakuje tylko jeszcze podpisu "Wszystkie prawa zastrzeżone".

A już najmniej sympatycznie patrzy się na podpisy duże, zbyt nachalnie rzucające się w oczy. Czemu tak jest? Ano taka jak widać jest brać fotograficzna. Popiszesz dłużej i się przyzwyczaisz :) .

stig
07-03-2011, 15:47
Jak się nie masz czego czepić, to się czepiaj czego chcesz....Nie czepilem sie podpisu, tylko oczywistej bzdury, ktora uargumentowalas istnienie tegoz na zdjeciu.

vincent vega
07-03-2011, 16:44
Zdjęcie jest słabe. Dlaczego?
Głównie za sprawą bardzo nieciekawego światła i kadru, które są nudne jak ciągłe, jałowe marudzenie na temat podpisów ;P
Pozdrawiam serdecznie.

dikanda
07-03-2011, 23:05
Kiedyś tez podpisywałem zdjęcia. Później jednak doszedłem do wniosku, że to jest odrobinę lamerskie. Bo człowiek podpisuje je, jakby co najmniej jakimś artystą był. Owszem przyznaję, że wielu podpisuje. Ale "słynni" forumowi fotografowie, którzy prezentują naprawdę wysokiej klasy zdjęcia swoich prac nie podpisują. Podpisują fotograficzni nowicjusze, brakuje tylko jeszcze podpisu "Wszystkie prawa zastrzeżone".

A już najmniej sympatycznie patrzy się na podpisy duże, zbyt nachalnie rzucające się w oczy. Czemu tak jest? Ano taka jak widać jest brać fotograficzna. Popiszesz dłużej i się przyzwyczaisz :) .

Dziękuję Karbulot za wyczerpujące wyjaśnienie. Faktycznie jestem nowicjuszem i mam prawo tego nie wiedzieć, jak również nie zauważać oglądając inne zdjecia. Skupiam sie raczej na odbiorze zdjęcia, a podpisy, fakt czsem przeszkadzają, ale uznałam, że skoro nawet niektórzy najlepsi je umieszczają, to jest to dowolność...

Nie czepilem sie podpisu, tylko oczywistej bzdury, ktora uargumentowalas istnienie tegoz na zdjeciu.
Stig - czepiasz, się, czepiasz... A wystarczyło wytłumaczyć... Nie każdy tu taki "wyjadacz" jak Ty.

Zdjęcie jest słabe. Dlaczego?
Głównie za sprawą bardzo nieciekawego światła i kadru, które są nudne jak ciągłe, jałowe marudzenie na temat podpisów ;P
Pozdrawiam serdecznie.

Dzięki vincent vega, takiej krytyki oczekiwałam. To moje początki w fotografii, że tak powiem kreacyjnej... Do tej pory robiłam głównie plenerowe zdjęcia. Mam wiele pomysłów, więc będę Was pewnie zamęczać, dlatego proszę o wyrozumiałość i konstruktywne podpowiedzi.

stig
07-03-2011, 23:15
Stig - czepiasz, się, czepiasz... A wystarczyło wytłumaczyć... Nie każdy tu taki "wyjadacz" jak Ty.Ale co "wystarczylo wytlumaczyc"? :D To Ty sie przeciez tlumaczylas z tego podpisu, na dodatek w kompletnie irracjonalny sposob. Jak chcesz cos tlumaczyc, to rob to chociaz z uzyciem minimum logiki. :)

pes
07-03-2011, 23:27
dikanda, kiedyś miałaś temat "Piesowo-portretowo". Tam były bardzo ładne foty z pieskami. Tutaj jest niestety malo ciekawie... Pomijając kadrowanie, obróbka tez taka nijaka, zalatuje fotką klasy ''komórkowej".