PDA

Zobacz pełną wersję : Makroobiektyw do 200zł pod M42 + adapter

Cysiu
06-03-2011, 22:47
Witam

Mam misję chyba niemożliwą dla chętnych.
Poszukuję:
- Obiektyw do makro pod M42
- Pierścienie pośrednie, jeśli obiektyw nie ma skali odwzorcowania 1:1
- Adapter M42>Nikon F

Wszystko to musi się zmieścić w 200zł (bez przesyłki). Jeżeli znalazłoby się coś poniżej 200zł, nie pogardziłbym pierścieniami, aby mieć większą skalę niż 1:1.
Proszę Was o pomoc, ponieważ nie znam się na starych obiektywach pod M42.

Nikon D90, jakby ktoś chciał wiedzieć :)

Z góry dziękuję za pomoc :)

JacekCz
06-03-2011, 23:20
A dlaczego m42? Coś ze starszych Sigm, Tamronów pod bagnet by znalazł przy odrobinie szczęścia.

Specjalizowanego makro pod m42 jako żywo nie przypominam sobie.
Może nie te czasy, a może nie ta średnica montazowa, ale nie spotkałem.

Za podobny budżet kupisz całkiem fajne pierścienie pod nikona, do obiektywu jaki tam sobie masz.

Cysiu
06-03-2011, 23:29
JacekCz, mam 50mm f/1.4G. Pierścienie są powyżej 250zł, poza tym i tak nie dadzą chyba skali 1:1 i jakiejś sensownej odległości ostrzenia.

bulinko
07-03-2011, 09:08
Proponuje zobaczyć
Industar-61L 50/2.8
Helios 44-2
pierścienie odwrotnego mocowania ew. pierścienie pośrednie

JacekCz
07-03-2011, 10:13
Proponuje zobaczyć

Ahaaaaaa.
Czyli japońskie 50mm da koledze malutką odległość ostrzenia, a rosyjskie 50mm da fajną?
Dość to ciekawe. Choć skoro chiński klucz 9 służy do odkręcania nakrętek 10mm, więc kto wie, może mam nieaktualne informacje .... Gienia, swiat się zmienia.

Jak odległość ostrzenia jest problemem, to dłuższe ogniskowe. A jak dłuższe ogniskowe, to pierścieni braknie (dwa, trzy komplety ale to syf), raczej mieszek.
Mieszek m42 kosztuje podobnie jak "zamiennik" mieszka bagnetowego ... tylko ten obiektyw "G" :(
W m42 zdecydowanie nie było obiektywu makro 1:1, również podane modele nie mają 1:1, to były inne czasy.

Co obiektywu kolegi Cysia, wyślę że własny wysuw obiektywu (8mm? 10 ? 12 ?) plus pierścienie to osiągnie 50mm, czyli skala 1:1 raczej wyjdzie. Tylko G powoduje, że muszą być droższe pierścienie. Odległość ostrzenia, wiadomo, kilka cm od przedniej soczewki, fizyka.

Obawiam się, że jak kupisz tanio, to kupisz dwa razy, od 300zł coś można opracować, od 500zł zaczyna być wybór.

bulinko
07-03-2011, 13:48
Jacku, podałem tylko przykładowy sprzęt jaki można użyć do makro, by uzyskać ciekawe efekty niskim kosztem
Ogólnie chodzi o mi o użycie obiektywu stałoogniskowego w odwróconej pozycji.
Czy będzie to helios, Industar, czy takamur dla mnie w tym przypadku to kwestia poczytania o w/w obiektywach, który będzie mi bardziej odpowiadał.

JacekCz
07-03-2011, 13:52
Jacku, podałem tylko przykładowy sprzęt jaki można użyć do makro, by uzyskać ciekawe efekty niskim kosztem
Ogólnie chodzi o mi o użycie obiektywu stałoogniskowego w odwróconej pozycji.
Czy będzie to helios, Industar, czy takamur dla mnie w tym przypadku to kwestia poczytania o w/w obiektywach, który będzie mi bardziej odpowiadał.

Rozumiem.
Natomiast zależy, czy kol. będzie trwał przy potrzebie większej odległości ostrzenia. Dla odwróconych obiektywów jest ona dość jednoznaczna, jest podobna do odległości bazowej.

Dark
07-03-2011, 14:55
Industar-61L 50/2.8 + pierścienie M42 to bardzo fajne rozwiązanie i z racji budowy obiektywu (o ile dobrze pamiętam sam jest już jakby obrócony) mocuje się go normalnie, by uzyskać maksymalne powiększenie. Szkło ostre, mechanicznie świetne. Stosowałem dość długo (do czasu przerzucenia się na Takumar 50/4 i naprawienia Nikkor 105/2.8D).
Można też czasem wyrwać w tej cenie stare manualne Nikkory Micro, np. 55/3.5. Ale tu już można nie zmieścić się w budżecie.

Teraz tylko pytanie jaka ma być ta "sensowna" odległość ostrzenia? Co zamierzasz fotografować?
D90 + manual bez pomiaru światła to mordęga przy pracy w terenie i radziłbym dozbierać do jakiegoś taniego, używanego szkła makro z procesorem.

nyny1
08-03-2011, 14:22
Proponuje zobaczyć
Industar-61L 50/2.8
Helios 44-2
pierścienie odwrotnego mocowania ew. pierścienie pośrednie

Mam oba i polecam:)
Jeszcze rozejrzalbym sie za MC Wołna - ale to juz koszta.

Uzywam podobnego zestawu z pierscieniami i bez.
Helios to fajna jasna portretowka dodatkowo.
Industar 61 ma fajny bookeh w przedziale 4-8 (choc nie wszystkim sie on moze podobac), dodatkowo super ostry jest i jako szklo makro znakomity, a i portret tez obleci:)
A pierscienie mam jakies zwykle do m42, czarne metalowe.
pozdro

dareksad
13-03-2011, 23:11
Potwierdzam, ten zestaw "Industar-61L 50/2.8 + pierścienie" to bardzo fajny sprzęt do makro, dokupiłem Dandeliona i nie ma problemu z pomiarem światła (D90).