Zobacz pełną wersję : Wskazanie światłomierza z lampą
Nikon D300s + Metz 58 AF-1, aparat ustawiony na A, lampa TTL BL. Robiąc fotkę jest czas np: 1/60, przesłonę ustawiam jak chcę, światłomierz w aparacie pokazuje załóżmy niedoświetlenie dość spore, i tu moje pytanie: to jest wskazanie "bez lampy" i to ile trzeba doświetla lampa? I drugie pytanie: tylko lampa na wprost, czy też np: w sufit?
cheyenne
06-03-2011, 22:27
nie ma prostej odpowiedzi prócz tej że unikaj błyskanai na wprost
błyskanie lampą jest sztuką
tylko właściwy stosunek światła zastanego i błyskowego pozwala uzyskać niebanalne kadry
poczytaj http://foto.jasiu.pl/
http://foto.jasiu.pl/ oczywiście zaliczone, instrukcja lampy również, nie mam do końca jasności w tym, o co zapytałem na początku, nie mam doświadczenia z lampami.
diabel200
06-03-2011, 23:12
Olej drabinkę, i rób zdjęcia:)
Nikon D300s + Metz 58 AF-1, aparat ustawiony na A, lampa TTL BL. Robiąc fotkę jest czas np: 1/60, przesłonę ustawiam jak chcę, światłomierz w aparacie pokazuje załóżmy niedoświetlenie dość spore, i tu moje pytanie: to jest wskazanie "bez lampy" i to ile trzeba doświetla lampa? I drugie pytanie: tylko lampa na wprost, czy też np: w sufit?
Tak. W trybie A drabinka pokazuje światło zastane, a tym samym informuje, ile będzie dodane z lampy by uzyskać prawidłową ekspozycję (o ile lampa potrafi wyemitować potrzebną ilość światła).
W ten sposób można kontrolować udział światła zastanego i błyskowego.
A od sufitu lub z dyfuzorem też zmierzy ile trzeba, czy to jest pomiar "przybliżony" ?
Czy odbijając od sufitu lub czegokolwiek innego lampa też mierzy i dostosowuje ilość błysku?
campermtb
07-03-2011, 10:05
Przy TTL Bl tak.
santiago_78
07-03-2011, 20:27
Tak. W trybie A drabinka pokazuje światło zastane, a tym samym informuje, ile będzie dodane z lampy by uzyskać prawidłową ekspozycję (o ile lampa potrafi wyemitować potrzebną ilość światła).
W ten sposób można kontrolować udział światła zastanego i błyskowego.
A w trybie M również drabinka wskazuje zastane?
A w trybie M również drabinka wskazuje zastane?
To mozna sprawdzić samemu mierząc światło w trybie "A". Potem przełącz w M i ustaw te same wartości czasu i przysłony i sprawdź drabinkę. To się dowiesz.
Czy odbijając od sufitu lub czegokolwiek innego lampa też mierzy i dostosowuje ilość błysku?
Lampa niczego nie mierzy (chyba że jest ustawiona w trybie AA). Pomiar realizowany jest przez aparat (dlatego tryb nazywa się TTL), który informuje lampę jak mocno ma błysnąć.
Rozumiem to, źle się wyraziłem, pytałem dlatego, że na wprost pokazuje zasięg, po ustawieniu w górę już nie, dlatego miałem wątpliwości, poza tym zdarzyło się, że w górę mi niedoświetliła, ale może zabrakło błysku :)