Zobacz pełną wersję : Aparat do 600zł..
Witam.
Chciałabym zapytać, czy jesteście w stanie mi polecić jakiś aparat za 600zł?
Obecnie posiadam Kodak'a Z7590.
Czy 600zł wystarczy? Fotografuję dla przyjemności. Dopiero chcę się zagłębić w tajniki fotografowania. Potrzebny mi jakiś przyzwoity sprzęt. Jestem ciekawa, czy coś jesteście w stanie polecić. Ofc. może być to sprzęt używany jak najbardziej.
Pozdrawiam :)
AdrianoD
06-03-2011, 21:57
z nowego to Nikon S5100. za okolo 550zł. Ale to taki kompakcik do porobienia zdjęć i raczej nic nie zgłębisz bo masz tylko auto i programy tematyczne.
Natomiast z używek może uda Ci się znależć Nikona P5100 i tu już coś się pobawisz
Mój brat kupil za 500 zl D50 z kitem, ale z zepsuta lampa.
Nikon d70/70 s... Tego bym szukał w tym przedziale cenowym...
A co z Twoim Kodakiem jest nie tak?
Nie robi takich zdjęć ładnych, jak oczekuję. :x
Był dobry w 2005r., ale teraz? Chyba trzeba kupić coś lepszego. Chyba, że są do niego jakieś super dodatki, ale w to wątpię.
AdrianoD
07-03-2011, 17:46
ale Ty chcesz coś dużego czy raczej coś małego??
Antonioo
07-03-2011, 19:26
Z7590 to taki raczej bardziej zaawansowany kompakt.....więc jak chcesz coś ciut lepszego, to za 600 zł będzie ciężko.....
chyba, że używany....
z nikona masz p100, teraz coś nowego wyszło......
jest parę ciekawych kompaktów fuji hs10, s200exr, jakiś samsung wb5500, z panasonica też kilka seria fz
do wyboru do koloru
AdrianoD
07-03-2011, 20:40
z nikona masz p100, teraz coś nowego wyszło......
jest parę ciekawych kompaktów fuji hs10, s200exr, jakiś samsung wb5500, z panasonica też kilka seria fz
te wszystkie modele są powyżej tysiaka!!!
Antonioo
07-03-2011, 21:19
umiemy czytać?
więc proszę sobie przeczytać jeszcze raz mój post!
napisałem że za 600 zł, to TYLKO coś używanego!! jeśli chodzi po pobny stopień zaawansowania jak ten który miał dotąd (zoom, PASM, wizjer itp)..... nie ma obecnie modelu nigdzie za 600 zł, który nie byłby zwykłym głupkiem jak ten kodak.... i kosztował 600zł
w przeciwieństwie do kolegi ja się pofatygowałem i zajrzałem w specyfikację tego kodaka....
i doszedłem do wniosku, że kupno małpy automatycznej za 500 zł (czyli nikon s5100 jak kolega polecił) jest raczej bez sensu....
i że kolega Aniaczy szuka jednak czegoś bardziej zaawansowanego.....
i w 600 zł się raczej nie zmieści....
AdrianoD
07-03-2011, 21:46
Nie mam czasu patrzec w specyfikację jakiegos kodaka przepraszam bardzo.
Antonioo
07-03-2011, 21:54
więc nie trać też swojego i naszego czasu na tym forum...
Kondi3012
07-03-2011, 22:23
Może 350D??? Myślę, że za 700zł dostanie się go z obiektywem
hostman22
07-03-2011, 22:37
Witam.
Chciałabym zapytać, czy jesteście w stanie mi polecić jakiś aparat za 600zł?
Obecnie posiadam Kodak'a Z7590.
Czy 600zł wystarczy? Fotografuję dla przyjemności. Dopiero chcę się zagłębić w tajniki fotografowania. Potrzebny mi jakiś przyzwoity sprzęt. Jestem ciekawa, czy coś jesteście w stanie polecić. Ofc. może być to sprzęt używany jak najbardziej.
Pozdrawiam :)
d70s plus kit i masz 600zł.
Analog odpada...??
(bo na idiot camere naprawę nie ma sensu zamieniać)
A ten model kodaka jest całkiem udany, już mam drugą migawkę i 43 tyś przebiegu :D. (a gumy się nie odklejają ;P )
Nie robi takich zdjęć ładnych, jak oczekuję. :x
Był dobry w 2005r., ale teraz? Chyba trzeba kupić coś lepszego. Chyba, że są do niego jakieś super dodatki, ale w to wątpię.
Kodaczek (jest exif):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fc04.deviantart.net/fs71/f/2010/170/7/c/7cf2ab0bb879b1b21d6fd1dee583c363.jpg)
Ja uważam że jest ok, a wisi mi to na ścianie... . (sorry za sygnaturkę)
za 600zł hmm będzie ciężko ale celował bym w używane D50, D70 jest już ciut droższy i można go nie wyrwać w tej kasie, ale D50 był by w sam raz moim zdaniem, ma silnik w korpusie i choć możesz się nie orientować dokładnie co to takiego to pamiętaj, że to duży plus w Nikonie, z Canona to już 300D na pewno powinien być może 350D już poleciały bo to stare tak jak D50 ale rynku Canon-a nie znam dozbieraj do 1000zł i na pewno już coś wybierzesz fajniejszego do nauki i przyswajania tajników jakże pięknej sztuki jaką jest fotografia. ot co tak poetycznie :D
A więc z tego co widzę to min. 800-1000zł?
To ja jednak może jeszcze chwilę zatrzymam się na swoim Kodaku Z7590. :)
Oczywiście bardzo dziękuję wszystkim za opinie wygłoszone tutaj :)
stachmuszel
08-03-2011, 15:38
Kolega Antonioo ma rację. Miałem Kodaka 6490, prawie to samo co 7590. Wierz mi, z obecnych kompaktów za deklarowaną kwotę nie kupisz nic lepszego. Zyskasz tylko MPx (czyli szumy), nic więcej. Ja byłem z niego zadowolony, mam z niego dużo fajnych fotek.
Pozdrawiam.
Pozwolę sobie odświeżyć swój temat .Wybaczcie. ;-)
Zmieniło się coś w tej kwestii od marca?
Potrzebny mi jakiś najlepszy sprzęt, używany może być w tej cenie.
Chciałabym, aby koniecznie, po zrobieniu zdjęcia natychmiast można było zrobić drugie. Chyba wiecie o co chodzi, bez żadnego czekania, np. żeby sesję zrobić. ;-)
Robinson73
14-06-2011, 11:03
Gdybym teraz wchodzil w bardziej zaawansowaną fotografie , i miał kwotę okolo 600 zł , to szukał bym takiego sprzętu jak lustrzanki Pentaxa lub Samsunga . W tej cenie to znajdziesz modele pentax k100 , Pentax ds2 , Samsung GX-1L , Samsung GX-1s . Posiadaja co prawda matryce 6 mln oikseli , ale zapewniam cie ze to pierdoła. Zdjęcia wychodzą przecudne , kolorystyka często o wiele lepsza niz w dzisiejszych lustrzankach ze względu na matryce CCD tam stosowane. Kolosalną moim zdaniem zaletą tych aparatów jest tez to ze za smieszne pieniadze mozna kupic przejsciowke na stare obiektywy mocowane na gwint M42 (zenith, praktica itp) , a do makro tanie pierscienie pośrednie, i zabawa jest świetna. To zupelnie inne doznanie niz fotografowanie jakimkolwiek kompaktem. Wiem bo przechodzilem fazę z roznymi cyfrakami ;)
Możesz poszukać jeszcze używanej Minolty Dynax 5D - ważne żeby była po naprawie Error 58, bo już przestali go za darmo naprawiać - powinieneś też dostać w tej cenie Sony A100. Do obu pasują szkła z Minolty AF i nowe Sony więc optyki jest sporo, często w niewysokich cenach, choć wybór jest zauważalnie mniejszy niż u Nikona za to masz stabilizację w korpusie :)
Obrazek w Minolcie jest według mnie lepszy niż D70s.
http://www.dxomark.com/index.php/eng/Camera-Sensor/Compare/Compare-sensors/%28appareil1%29/279|0/%28appareil2%29/216|0/%28appareil3%29/238|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Konica%20Minolta/%28brand2%29/Sony/%28brand3%29/Nikon
Na pewno kupisz też staruszka Canona 300D.
Można by się jeszcze zastanowić nad Minoltą A200/A2/A1, ale to też tak na prawdę kompakt, choć wyraźnie lepszy niż Kodak, to jednak IMHO różnica za mała żeby się opłacało zmieniać...
http://www.dpreview.com/products/konicaminolta/compacts/konicaminolta_dimagea2
Chyba najlepiej byłoby gdybyś kupił lustrzankę.
Robinson73
14-06-2011, 13:31
Nie pisałem o minoltach czy Sony z tego względu iz były to aparaty dość awaryjne , często nawalała stabilizacja matrycy (wiem bo troche ich przyjmowalem). Natomiast osobiscie nie widzialem pentaxa , który bym sam sie zepsuł. Ale zgodze się ze jakosc zdjec np z A100 jest bardzo dobra , no i latwo ja kupic za jakies 600-800 zł .
Nie potrafię zmienić nazwy tematu i nie potrafię zedytować posta ;(
Ale mój budżet teraz to 800zł. Do 900zł.
Mhm, a jeszcze jedno pytanie, gdzie mogę znaleźć zdjęcia z modeli aparatów, które podaliście? ;)
Robinson73
14-06-2011, 15:58
Przy tym budzecie szukalbym np. Samsunga Gx-10 lub pentaxa K-10D , no ale to trzeba wyczaic okazje na alle.. . Na cos nieprzechodzonego ze stajni nikona czy canona i co by mialo z 10mln piksli ;] to troche ciagle za malo. Olympus tez jest fajny , modele E-510 E-520 . A zdjec znajdziesz masę na necie , od czego jest wujek gogel ;)
Dla mnie wybór jest krótki. Fuji s2960. Ewentualnie dozbieraj i za 1100 kup hs10
http://allegro.pl/nikon-coolpix-s1100pj-z-projektorem-gw-f-vat-i1737307932.html
Mógłby mi ktoś pokazać jakieś przykładowe zdjęcia z tego aparatu?
NIKON COOLPIX S1100pj
Nie potrafię zmienić nazwy tematu i nie potrafię zedytować posta ;(
Ale mój budżet teraz to 800zł. Do 900zł.
Mhm, a jeszcze jedno pytanie, gdzie mogę znaleźć zdjęcia z modeli aparatów, które podaliście? ;)
pixel-peeper.com
A gdzie się wpisuje model aparatu? :x
samsung NX5 - teraz z kitem 999zł
Słuchajcie, a teraz mam takie pytanie.
Aparat do 500-600zł, ale musi być taki kieszonkowy, tzw. płaski. Tak koło 3" najlepiej. Aparat na podróże, więc jakiś taki ponadprzeciętny heh.
Bardzo liczę na Waszą pomoc.
Moja siostra ostatnio kupiła Sony DSC-W350 i myślę że jak na obrazki z kompaktu są bardzo przyzwoite;) choć jak widziałem zdjęcia robione w nocy to się załamałem:D ale obstawiam że to wina obsługującego aparat a nie samego aparatu:)
A jakieś inne propozycje? Bo ja się na tym nie znam i takie przeglądanie na allegro czy coś, to mi nic nie daje. ;-)
wasilewk
13-08-2011, 18:42
Słuchajcie, a teraz mam takie pytanie.
Aparat do 500-600zł, ale musi być taki kieszonkowy, tzw. płaski. Tak koło 3" najlepiej. Aparat na podróże, więc jakiś taki ponadprzeciętny heh.
Bardzo liczę na Waszą pomoc.
Sony DSC_T70.
Znaczy to kompaktowy, tak się poprawnie nazywa. Jest coś dobrego za te 600zł? :)
T70 widzę taniej chodzi. Może jest coś lepszego za te 600?