PDA

Zobacz pełną wersję : CLS+ softbox-problem

pavel_9
06-03-2011, 19:04
Dzisiaj wybrałem się do studia. Odnośnie oświetlenia miałem następujący plan.
Z prawej strony softbox, z lewej SB900 na statywie,a w środku ja :)
Kiedyś jak się wybierałem do studia to SB900 mocowałem w sankach paratu i softbox się wyzwalał w momencie błyśniecia SB900. Z tego co wiem, działa to na zasadzie fotoceli?.

Myślałem, że jeśli będę używał wbudowanej lampy to równocześnie błyśnie SB900 postawiona na statywie po lewej, jak i softbox po prawej. Niestety , zdjęcia wychodziły ciemne i podejrzewam, że wynika to z tego, że softbox błyskał juz po zdjęciu. Nie jestem jednak pewny, czy mam rację, a jeśli nawet to czemu softbox w połączeniu z SB900 błyskał na czas, a w połączeniu z lampą wbudowaną się spóźniał?

Z góry dziękuję za pomoc :)

fafniak
06-03-2011, 19:09
przedbłysk

pavel_9
06-03-2011, 19:21
ale czemu? z SB900 wyzwala na czas a z wbudowana sie juz spoznia?

Jacek_Z
06-03-2011, 20:30
1. Co to znaczy softbox? Ciut spory skrót myslowy. Jaka to jest lampa, jak synchronzowana?
2. I tak stawiam na różnice w trybach pracy. Pracując w Manualu lampy będącej na aparacie (lub wbudowanej) wszystko będzie grało. Inaczej (gdy zdejmiesz lampę z sanek) masz przedbłyski komunikacyjne, jak juz pisał fafniak :)
sb900 może byc z boku, ale musi być w trybie fotoceli su-4

pavel_9
07-03-2011, 00:14
1. Nie wiem co to za lampa :P. Wiem jedynie tyle, że jak błyskała albo SB900, albo wbudowana, to softbox się wyzwalał i wszystko było gites :)
2. Co do trybu, to zarówno wbudowana, jak i SB900 były ustawione w manualu. Lampa wbudowana była ustawiona jako sterownik błysku. Przedbłysków żadnych nie było.Tzn, ja nie widziałem ;]

"sb900 może byc z boku, ale musi być w trybie fotoceli su-4" co to za tryb su-4? jak do tej pory jak potrzebowałem wyzwolic sb900 za pomocą lampy wbudowanej, to ustawiałem tryb sterownika błysku na wbudowanej i remote na sb900 i muzyka grała, żadnego su-4 nie uzywałem ;]

Jacek_Z
07-03-2011, 00:27
2. Co do trybu, to zarówno wbudowana, jak i SB900 były ustawione w manualu. Lampa wbudowana była ustawiona jako sterownik błysku. Przedbłysków żadnych nie było.Tzn, ja nie widziałem ;]
Nie widziałeś, ale przedbłyski były. Sterownik musi dawać komunikaty do lampy zdalnej. Komunikaty to przedbłyski. Nawet tryb manualny lampy zdalnej, tzn zdjętej z body (SB 900) wymaga przedbłysków komunikacyjnych.
Nie mam SB900, poszukaj instrukcji. To najwyższy model lampy nikona, zapewne ma tryb pracy z użyciem własnej fotoceli do synchronizacji.

pavel_9
07-03-2011, 01:40
dziękuje Ci Jacku za pomoc, dałbym "Pomógł" gdyby była taka opcja :P