PDA

Zobacz pełną wersję : D80 a ilość zdjęć do zapisania na karcie... - problem?

bernadetta
20-01-2007, 14:57
Witam wszystkich serdecznie jako nowy użytkownik tego forum :-)
Posiadam model D80 z zamontowaną na pokładzie kartą SD SanDisk ultra II 2.0GB i ma pytanie (problem) odnośnie ilości zdjęć do zapisania na tej karcie. Nie wiem jak wykorzystuje tę kartę aparat w zależności od użytego formatu zapisu, ale biorąc pod uwagę prostą matematykę, jak dla mnie jest tu coś nie halo...otóż:
stosując format zapisu JPEG FINE licznikowo pozostaje mi do zrobienia aparatem dokładnie 265 zdjęć, patrząc ile pliki ważą mają one około 2,5MB uśredniając; czyli licząc 265x2,5 = 663 MB.... pytanie - co z pozostałymi 1337MB się dzieje....?
Podobnie używając format JPEG NORMAL mam 516 zdjęć do wykonania; liczymy 516x1,8MB = 928MB.... pozostaje mi zawieszonej w przestrzeni przeszło 1,0GB wolnej pamięci na karcie.
Czy jest to normalna praca tego aparatu? Wcześniej przy innych cyfrakach z takim "problemem" po prostu się nie spotkałem. Idąc za ciosem wnioskuję, że mając kartę 1GB zdjęć do wykonania pozostanie nam niewiele zdjęć...
Dodam, że te zachowanie jest takie samo i na drugiej testowanej karcie SD, żeby wykluczyć wadę jej samej....

pozdrawiam i proszę o pomoc Waszą

Zbigniew
20-01-2007, 15:01
Od razu mogę napisać, że to normalne, bo mam identyczny zestaw. Nad tą liczbą wyświetlaną przez aparat jakoś specjalnie się nie zastanawiałem, ale powiem Ci dwie rzeczy. Po pierwsze wchodzi mi na kartę znacznie więcej fotek (możliwe, że aparat przeszacowuje), a poza tym w jakości Fine licz spokojnie 4MB na zdjęcie, jeśli nie więcej. Tyle mają JPEGi !

Pozdrawiam :)

Jacek_Z
20-01-2007, 15:02
wszystko jest ok, bądź spokojny.
sęk w tym, że podzieliłes pojemnośc karty przez średnią wielkość pliku zdjęcia.
licznik uwzględnia za to maksymalną wielkośc pliku. potem okazuje się, że zmieści sie więcej, licznik bedzie to uwzględniał. Zrobisz tyle zdjęc, ile da ci się wcisnąć na kartę - to suma wielkości wszystkich plików. Licznik jest dla orientacji.
Zrobisz zdjęć nie mniej niż pokazuje licznik. Na pewno zrobisz wiecej, bo nie będziesz robił tylko zdjęć o maksymalnych teoretycznych rozmiarach pliku.

bernadetta
20-01-2007, 23:58
Dzięki serdeczne za treściwe objaśnienie tematu. Widać, że po prostu TTTM i trzeba się z tym faktem pogodzić.
THX!

Valwit
21-01-2007, 04:43
nie tylko ten :) licznik pokazuje ilosc fotek jaka gwarantowanie zmiesci sie na karte.

Miden
21-01-2007, 18:32
mam dokladnie ta sama karte i ta sama puszke - i ten sam problem ;D

nie warto wierzyc licznikowi - on jest "bardzo orientacyjny"

czasem skasuje zdjecie lub 2, a na liczniku nadal jak byla ta sama wartosc... tak dalej jest

a nie zauwazyles czasem - ze pstryknoles np 50 fotek, na liczniku pisalo np.: "250" a po 50 fotach wyszlo "230"? :)

/pozdrawiam

bacanski
21-01-2007, 19:13
algorytmy sa tak skonstruowane, ze maja przyjete optymalna wage zdjecia...
a w rzeczywistosci ciemne klatki warza mniej niz pelen zakres kolorow czyli wielotonowe...
dlatego tak jest...

thor88
21-01-2007, 21:09
kolega dobrze powiedział. Automat przelicza tzw. gwarantowaną liczbę zdjęć. Czyli jeśli pokazuje 300 zdjęć to masz 100 procent pewności, że 300 się zmieści ale może się zmieścić np 400 lub nawet 500. Zalezy to od tego co to za zdjęcia... to z kolei opisał mój przedmówca. pozdrawiam.

Jacek_Z
21-01-2007, 21:21
wszystko powiedziane, wyjasnione. zamykam.

R.i.P.
28-04-2008, 15:44
Witam
czy w D80 można w jakiś sposób wyłączyć na górnym panelu kontrolnym, stan licznika zdjęć które można jeszcze wykonać (na danej karcie) - chodzi oczywiście o sytuacje gdy aparat jest wyłączony.

mpwt
28-04-2008, 15:48
Tak. Musisz tylko wyjąć baterię.

R.i.P.
28-04-2008, 15:59
:) Bardzo fachowa odpowiedź... A bez wyjmowania bateri?? Jest gdzieś taka opcja w menu? Bo szukałem ale niestety...

mpwt
28-04-2008, 16:20
:) Bardzo fachowa odpowiedź... A bez wyjmowania bateri?? Jest gdzieś taka opcja w menu? Bo szukałem ale niestety...

Bez wyjmowania nie da się.