Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością w D300s przy N18-135
Witam. Kilka dni temu zakupiłem sobie Nikona D300s i wszystko było super do momentu jak podpiąłem do niego Nikkora 18-135mm i zobaczyłem wyraźną różnicę w ostrości (poprzednio używałem go w Nikonie D80). W D300s ostrość wyraźnie spadła, w D80 w tym obiektywem wszystko jest bardzo dobrze, ostrzy aż miło... Jestem załamany... Próbowałem zrobić kalibrację AF ale nic to nie daje.
Zrobiłem dwie fotki - pierwsza zrobiona D300s, druga D80, tym samym obiektywem, z tymi samymi parametrami, tego samego ujęcia.
Proszę o jakieś wskazówki i pomoc.
1. D300s + N18-135
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img38.imageshack.us/i/d300s.jpg/)
2. D80 + N18-135
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img715.imageshack.us/i/d80k.jpg/)
Kurcze, zdjęcia nie przedstawiają za bardzo tego problemu....
wasilewk
06-03-2011, 18:00
Może daj linki do oryginalnych wielkości.
A może to tylko ustawienia puszki? Porównujesz RAW czy jpg? Bo jak dla mnie z D80 ma zwiększony kontrast.
wasilewk
06-03-2011, 18:14
A może to tylko ustawienia puszki? Porównujesz RAW czy jpg? Bo jak dla mnie z D80 ma zwiększony kontrast.
Dwie różne matryce...
Porównywałem tylko jpg-i. Jak na razie nie mam jak wrzucić linki do pełnego rozmiaru zdjecia. Jak tylko będę miał dostęp do swojego kompa to wrzucę RAWy.
Mi też wydaję się że to kwestia ustawień w puszce, ale siedziałem już nad tym kilkanaście godzin i ręce mi opadają. W końcu D300s ma robić lepsze zdjęcia od D80 a jest jak na razie inaczej (przez tą ostrość).
A na ile masz ostrość ustawioną w puszce?daj na 6-7 powinno być lepiej.
A na ile masz ostrość ustawioną w puszce?daj na 6-7 powinno być lepiej.
Próbowałem, ale to nie zdaje egzaminu. To tak jakby obiektyw nie był dobrze zgrany z puszką. Robiłem wczoraj zdjęcia na N50mm i wszystko było dobrze.
Może powinienem zanieść puszkę z obiektywem do punktu żeby serwis przeprowadził kalibrację...?
W Picture Control Settings ustaw na wyższy kontrast i to wszystko co tu potrzeba zrobić
Wyższy kontrast i ostrość powinny faktycznie załatwić sprawę (jeżeli porównujesz tylko jpg-i).
Jeszcze jedna rzecz - robisz porównania przy 1/3s?
Nie piszesz w jaki sposób przeprowadziłeś ten test (statyw? zdalne wyzwalanie migawki? wstępne uniesienie lustra?), w każdym razie bezpieczniej jest testować na krótszych czasach.
no właśnie, przy 1/3 s. może być poruszone po prostu
Trzeba przywyknąć - d300s ma inna matrycę i zupełnie inaczej oddaje kolory. To jest chyba głównym problemem załączonych sampli.
Po identycznej przesiadce przez chwilę nie mogłam w ogóle dojść do ładu...;) ustawienia w aparacie trochę pomogły, NEFy, potem przywykłam. Dziś jak oglądam zdjecia archiwalne dochodzę do wniosku, że D80 ma super kolory i tzw "crispness", nie ma tego d300s, choć ma dużo innych zalet. Kolory i ostrość wolę w d80.
Jacek Wrzesińsk
07-03-2011, 20:38
C-MOS inaczej obrazuje niż CCD , też musiałem się przestawić:-)
Pobawiłem się ustawieniami i wygląda to trochę lepiej. Muszę się chyba do tego przyzwyczaić :)
Jak tylko wyjdę w teren to podam sample
CMOS i CCD to zupełnie co innego :) może to byc również kwestia różnicy w rozdzielczości matrycy 10mpx i 12mpx , przyzwyczaisz sie...
siwyozzman
10-03-2011, 15:10
To jeszcze pikuś po przesiadce z D70s to dopiero jest wrażenie,że każdy inny korpus jest nieostry...Trzeba się przyzwyczaić, podregulować i nie oglądać cropów!
Podregulowany kontrast i ostrość, precyzyjnie skalibrowany AF i jestem zadowolony. Głównym problemem tej nieostrości było to, że porównywałem zdjęcia w przeglądarce windowsowskiej, która jest do kitu, w photoshopie czy innym programie całkiem inaczej sprawa wygląda. Tak jak pisaliście, kwestia przyzwyczajenia się :)
To jeszcze pikuś po przesiadce z D70s to dopiero jest wrażenie,że każdy inny korpus jest nieostry...Trzeba się przyzwyczaić, podregulować i nie oglądać cropów!
cos za coś.
z kazdego korpusu możesz zjąć filtr dolnoprzepustowy... pytanie czy napewno tego się chce...