Zobacz pełną wersję : Pomocy !!!!!!
speedway12
20-01-2007, 14:32
Witam, mam ogromną prośbę do życzliwych,
jestem początkującym amatorem,czy ktoś może doradzić na jakich czasach ( najlepiej)
robić fotki w mieszkaniu przy typowym domowym oświetleniu,
oraz w dzień przy normalnej niezbyt słonecznej pogodzie na zewnątrz,( chodzi o zwykłe okolicznościowe zdjęcia,
ewentualnie krajobrazy.
I jeszcze jedno, na stadionie sportowym lub hali .( dużo ruchu,np:speedway)
Posiadam D50,nikkora 55-80 oraz nikkora 55-200 i do tego SB-600
ewentualnie proszę o jakiś link gdzie takie sprawy mogą być opisane, jak na razie robiłem wszystko na ustawieniach auto,ale widzę że nie wszystko wychodzi, a już wcale jak pstrykam żużlowców w czsie zawodów na programie sportowym.
Proszę o rady,
pozdrawiam,speedway12
nie ma jednej recepty.
radze kupic jakas ksiazke (np szkole fotografowania NG, albo to samo tylko na DVD). Tam bedziesz mial wszystko wyjasnione- co do czasu, o wplywie przyslony na ekspozycje i glebie ostrosci, o czulosci iso... Zapoznasz sie z podstawowymi pojeciami i bedzie ok.
generalnie to obszerny temat, nie do opisania w kilku zdaniach...
Zbigniew
20-01-2007, 14:56
speedway12 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=7750), wrzuć mi jakiś kontakt do siebie na priva, a dostaniesz mały prezent w postaci PDFa, który pomoże :)
krótki post jak zrobic zdjęcia w domu, na zewnątrz, z lampą, bez lampy, sport, sport w hali, z szerokim kątem, z teleobiektywem.
nawet jak ktos tu napisze taką książke, to tą wiedzę trzeba jeszcze sobie przyswoić i zastosować to w praktyce. Nie chcę cie martwić - ale na to trzeba kilku lat.
speedway12
20-01-2007, 16:33
mój adres
[email protected]
dzięki
Zbigniew gdybyś mógł wysłać mi też ten kurs na e-mail
[email protected] byłbym bardzo wdzięczny (z góry dziękuje) podobnie jak Speedway12 ja również zaczynam swoja przygode z fotografią i brak mi jeszcze doświadczenia szukałem darmowych kursów w necie ale nic ciekawego nie znalazłem :(
Zbigniew
20-01-2007, 17:04
Poszło do wszystkich zainteresowanych :)
charmside
20-01-2007, 17:51
Jak moge sie przylaczyc to tez bylbym zdowolony z tego pdf'a. (
[email protected])
Z gory dziekuje za czas poswiecony i checi.
"...na priva, a dostaniesz mały prezent w postaci PDFa..."
Wiem, gwiazdka już za nami i czas prezentów minął;))
Jednak, gdyby była taka możliwość to byłbym baaardzo wdzięczny.
[email protected]
-----------------------
Miłego wieczoru wszystkim pstrykającym nikonowcom
Amirez
Heh, to moze i ja dołączę się do tej prośby. Zawsze to kolejna pomoc przy nauce. Moj email
[email protected]
kurkuror
20-01-2007, 19:34
Witam!!
Prosba do Zbigniewa czy ja mógłbym tez dostac tego PDF-a, z góry wielkie dziekuje ( mój e-mail:
[email protected] )
Coprawda jeszcze czekam na przesyłke z aparatem ale szkolic juz sie moge zacząć bez niego
pozdrawiam
Zbigniew kolego sympatyczny to może starczy jeszcze dla mnie? ( kamil125(malpa)o2.pl ). Z góry dziękuję i przepraszam za OT.
a ja w temacie glownym:
przestaw se D50 na programy tematyczne i jak bedziesz robil zdjecia to sobie poogladaj, co ta piekielna maszyna sama sobie ustawia, potem powyciagaj wnioski i juz.
Przypominam sobie jak jeden z naszych forumowiczow zadal pytanie drugiemu:
-jak zrobic zdjecie pod swiatlo?
odp: przestaw na P, centralnie wazony na obiekt i juz.
Wiecie, ze zadzialalo?
a tak powaznie jak myslicie po jaka cholere producent przeanalizowal 30000 fotek i baze z warunkami naswietlenia powrzucal nam na sile do puszek?
Zbigniew
20-01-2007, 20:13
Ponieważ chętnych przybywa, a na niektóre skrzynki nie wchodzi, zostawiam poniżej link. Nie jest to nic wielkiego, bo szkoła fotografowania NG, ale zawiera w miarę dużo informacji ogólnych w jednym miejscu. Sam ten plik znalazłem na tym forum (ale tego wyczynu nie umiem powtórzyć). Mam natomiast link do miejsca, gdzie to jest - od razu chcę przeprosić właściciela za podawanie namiarów na jego serwer. Mam nadzieję, że nie skończy się w sądzie :)
*** tutaj sam się wymoderowałem *** :) :)
Pozdrowienia, Zbyszek
a ja w temacie glownym:
przestaw se D50 (...)
glisek nie chciałeś dostać e-mailem poradnika :-) ;-)
nie chciałeś dostać e-mailem poradnika :-) ;-)
Nie, bo kiedy ja bym to przeczytal? :) ;)
a zreszta na zuzlu jeszcze nie bylem i sie nie wybieram :D
Sam ten plik znalazłem na tym forum (ale tego wyczynu nie umiem powtórzyć)
bo zdaje sie ze tematy zostaly usuniete, ze wzgledu na legalnosc materialow i kopyrajty. prawdopodobnie dlatego ze temat byl poswiecony ksiazce dederki, ktora zostala wznowiona, a aktualny wydawca na pl.rec.foto grozil sadami za rozpowszechnianie pdf-ow czy jakos tak... to tak gwoli informacji, jakbys niedajboze mial w tym swoim linku ta ksiazke dederki ;)
pozdr,
b.
Zbigniew
20-01-2007, 20:45
Kurcze, to chyba zaraz sam się wymoderuję :)
Ci, co byli zainteresowani, pewnie już mają :)
...Ja też byłbym wdzięczny...
[email protected]
Z góry dzięki.
moze komus pomoze tych pare materialow on-line...
http://horazy.republika.pl/
http://www.aparaty.tradycyjne.net/ <- pisane z mysla o analogach, ale napewno rozjasni poczatkujacym pare zasad
http://kenrockwell.com/nikon/d50/d50-settings.htm <- po angielsku, poradnik Kena Rockwella do D50 (warto pogrzebac na jego stronie, ma troche kontrowersyjne ;) podejscie do niektorych spraw, ale trzeba mu przyznac ze niejeden sprzet juz wymeczyl i swoje doswiadczenie juz ma)
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Specjalna:Allpages <- warto sobie polukac, moze cos ciekawego sie znajdzie ;)
Zbigniew
20-01-2007, 21:46
A ja polecę jeszcze zasoby na http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/
Z
Jak by to nie byl problem tez bym poczytal:D
[email protected]
jest linkownia - link do niej w moim podpisie. tam sa podane m.in miejsca w sieci gdzie są popodawane podstawy fotofrafii.
acha i bylbym zapomnial ;)
http://free.polbox.pl/r/romusik/tabela_naswietlen.htm
niezly archaizm w dobie wbudowanych swiatlomierzy w aparat, ale nawet nie wiecie jak bardzo mi to swego czasu rozjasnilo w glowie :mrgreen:
pozdr,
b.
edit:
Jacek_Z - swietna ta linkownia! naprawde polecam zajrzec tym ktorzy szukali w tym watku zrodel wiedzy!
a moze by tak dodac ten moj link z tabelka naswietlen, Jacku? ;)
acha i bylbym zapomnial ;)
http://free.polbox.pl/r/romusik/tabela_naswietlen.htm
niezly archaizm w dobie wbudowanych swiatlomierzy w aparat, ale nawet nie wiecie jak bardzo mi to swego czasu rozjasnilo w glowie :mrgreen:
pozdr,
b.
edit:
Jacek_Z - swietna ta linkownia! naprawde polecam zajrzec tym ktorzy szukali w tym watku zrodel wiedzy!
a moze by tak dodac ten moj link z tabelka naswietlen, Jacku? ;)
tam nie ma setek linków które znam. tego tez nie dodam. teraz kazdy aparat ma światłomierz.
dawniej były w sprzedaży takie obrotowe "światłomierze"
Kochani, ja również niewiele wiem o fotografii od strony technicznej. Ale dopiero fotografia cyfrowa daje najlepsze możliwości do nauki. Można wyciągnąć bardzo ciekawe wnioski, na podstawie własnych doświadczeń. A zatem do dzieła, cóż stoi na przeszkodzie aby strzelić i tysiąc zdjęć w pokoju słabo oświetlonym, aby za tysiącpierwszym zdjęciem zrozumieć o co tu chodzi. Ja staram się tak robić! Nie bójmy się próbowania i uczenia się w każdych możliwych warunkach! :)
Kochani, ja również niewiele wiem o fotografii od strony technicznej. Ale dopiero fotografia cyfrowa daje najlepsze możliwości do nauki. Można wyciągnąć bardzo ciekawe wnioski, na podstawie własnych doświadczeń. A zatem do dzieła, cóż stoi na przeszkodzie aby strzelić i tysiąc zdjęć w pokoju słabo oświetlonym, aby za tysiącpierwszym zdjęciem zrozumieć o co tu chodzi. Ja staram się tak robić! Nie bójmy się próbowania i uczenia się w każdych możliwych warunkach! :)
Bardzoa dobre podejscie do sprawy.
Przydaloby sie tez cos nie cos poczytac :)
Linkownia Jacka duuzo pomoze
popieram
do boju!
do eksperymentów, które jak ja zaczynałem, kosztowały setki rolek slajdów
a jak wywoływałem to już nie pamiętałem o co mi chodziło ;-)
jaki był czas naświetlenia, niedoświetlenia, prześwietlenia itp
i tak cieszę się, że nie dosięgnęły mnie czasy zupełnego braku materiałów foto
znam zawodowców, którzy wtedy zaczynali i to było na przykład 5 profesjonalnych slajdów na cały miesiąc
oczywiście robili wspaniałe zdjęcia, wygrywali liczne konkursy, publikowali
a co najważniejsze sprzedawali fotografie z dziesięciokrotnie większą łatwością za dobre pieniądze
teraz jest dużo łatwiej fotografować, ale i zawód fotografa stracił na znaczeniu i statusie społecznym
wydawcy często źle nas traktują bo dobrych fotografów, są już tysiące
a były czasy, że było ich kilku może kilkunastu :-)
barracuda
21-01-2007, 13:50
Sorry ale sądząc po Twoim opisie i wymienionym sprzęcie jaki jest w Twoim posiadaniu, to myślę że stwierdzenie że nie wiele wiesz o fotografii od strony technicznej jest co najmniej nie na miejscu. To po co od razu kupowałeś sprzęt za tyle kasy skoro nie wiesz jak się robi zdjęcia? Ale życzę powodzenia.
Ja też poproszę kogoś o przesłanie tego pdf-a:)
[email protected]
kurkuror
21-01-2007, 21:11
witam
niezłe sa te odnosniki do stron - dzieki za nie, a zbigniew niełam sie sodysa o dtego zeby sie osądziły same
pozdrówka
Sorry ale sądząc po Twoim opisie i wymienionym sprzęcie jaki jest w Twoim posiadaniu, to myślę że stwierdzenie że nie wiele wiesz o fotografii od strony technicznej jest co najmniej nie na miejscu. To po co od razu kupowałeś sprzęt za tyle kasy skoro nie wiesz jak się robi zdjęcia? Ale życzę powodzenia.
Nie sądzisz,że to jego prywatna sprawa i ciebie to nie powinno interesować?
(...) po co od razu kupowałeś sprzęt za tyle kasy (...)
może dla kolegi to jest równowartość tygodniowej wypłaty, czyli nie dużo