Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Malowane światłem - [Nemeth]
Witam
Ciekaw jestem Waszych opinii.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/1850/dsc0698v1.jpg)
źródło (http://img840.imageshack.us/img840/8521/dsc0727v2.jpg)
pozdr.
ehh, masz te pomysły, dla mnie bomba!
Owacje na stojąco,
kolejny przykład jak z niczego zrobić coś ładnego,
bardzo się podoba ,obydwa są ekstra ale wybieram jedynkę!
Brawo świetnie przemyślany pomysł ...podoba się
paparazzi89
06-03-2011, 16:08
łał!
jaki czas :>
ładne, czy to przypadkiem nie jest między sopotem a gdynią?
Dobrze pokazane.Gratulacje
krzysztofz24
06-03-2011, 16:41
Obrobka i przede wszystkim pomysl wymiata. Wybiore 1.
Tak sobie mysle, ze z checia bym takze zobaczyl wersje 1, gdzie ten drugi spychacz w cieniu, jest rowniez oswietlony.
1 lepsza także ze względu na większą nierównomierność świecenia na obiekcie
swietne, ale to juz wiesz! kapitalne, bardziej jedynka mi sie widzi!
sniper88
06-03-2011, 17:52
Dobry pomysl i swietne wykonanie:) Jedynka mi bardziej podchodzi, chociaż ja bym odrobinę przyciął od dołu i z prawej, bo niewiele tam widać.
BTW, czemu na #2 gwiazdy są jakby przerwane?
bo 2 jest poruszona, widać to też na linii drzew + gwiazdy mają to do siebie że się przemieszczają po nieboskłonie ;)
Dopracowane, tak ze czlowiekowi rece opadaja. Jak tu sie do czegos takiego zblizyc-:)
december
06-03-2011, 21:15
Nie wierzę!!! to nie są kwadraty :):):):)Love it!
december
06-03-2011, 21:17
btw, czy to aby nie powinno być w motoryzacji? :):):):)
Jeśli pozwolisz, wstawię w Twoim wątku coś podobnego, będzie raźno :)
Bartekkw
06-03-2011, 21:24
Wolę Twoje pace nadmorskie Maćku. Jak dla mnie to wygląda jak render z jakiejś gry komputerowej ;)
tormentol
06-03-2011, 21:27
Łeeee, jakieś hadeery.
Jedynka lepsza się wydaje, ze względu na kompozycję i światło. Lepiej wchodzi mz. Nieźle.
łał!
jaki czas :>
Od 30 s do 110 s.
ładne, czy to przypadkiem nie jest między sopotem a gdynią?
Zejście nr 2 we Władysławowie.
(...)
Tak sobie mysle, ze z checia bym takze zobaczyl wersje 1, gdzie ten drugi spychacz w cieniu, jest rowniez oswietlony.
Padła mi bateria w komórce a później druga w aparacie. Zatem takiego ujęcia nie będzie ;)
(...)
BTW, czemu na #2 gwiazdy są jakby przerwane?
Czas ekspozycji ponad 30 s zatem widać ruch Ziemi.
bo 2 jest poruszona, widać to też na linii drzew + gwiazdy mają to do siebie że się przemieszczają po nieboskłonie ;)
Nie jest poruszona tylko mi startrails najwyraźniej niedokładnie złożył a ja to przeoczyłem.
Wolę Twoje pace nadmorskie Maćku. Jak dla mnie to wygląda jak render z jakiejś gry komputerowej ;)
Ależ to jest praca nadmorska ;) Na plaży robione ;)
Łeeee, jakieś hadeery.
(...)
Ja Ci dam hadeery :P
<| MICHAŁ |>
06-03-2011, 21:32
hmmm
zdechle ryby plyna z nurtem, a te zywe jak zawsze walcza z prądem...
moim zdaniem zdjecia nie dosc, ze nie reprezentuja wysokiego poziomu, to dodatkowo nie niosa za soba ani tresci, ani uroku..
W zasadzie jedyny plus, ze sie Koledze chcialo...
december
06-03-2011, 21:44
hmmm
moim zdaniem zdjecia nie dosc, ze nie reprezentuja wysokiego poziomu, to dodatkowo nie niosa za soba ani tresci, ani uroku..
W zasadzie jedyny plus, ze sie Koledze chcialo...
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją opinią. Zrób zdjęcie spychacza, by nie było kolejnym nudnym zdjęciem spychacza, albo zrób zdjęcie brzegu morskiego, które nie będzie milionowym zdjęciem brzegu morza. Wg. mnie te zdjęcia łamią forumową nudę i przeciwstawiają się ogólnie panującym w krajobrazie trendom (może za wyjątkiem wpkx, który od samego początku jest niczym - jak to sam określiłeś "żywa ryba walcząca z prądem"). Jestem zdecydowanie przeciw temu, że te zdjęcia nie niosą ze sobą treści i uroku - wręcz przeciwnie. Pozdrawiam
Pomysłowości to Ci nie można odmówić, w pierwszej chwili też o hdrach pomyślałem
damian.dab85
06-03-2011, 22:17
Czy mogę prosić o tutorial do efektu malowania światłem ?? :) Małe wskazówki : )
Pablo 77
06-03-2011, 22:21
Świetne!!!!
Masz pomysły :)
<| MICHAŁ |>
06-03-2011, 23:21
moim zdaniem
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją opinią
z moja opinia nikt sie nie musi zgadzac, a wrecz przeciwnie...
wszelkie moje opinie sa wyjatkowo subiektywne i za nic sobie maja forumowy obiektywizm i poprawnosc :)
Nikonozaur
06-03-2011, 23:22
Dwójka, tylko tych podwójnych gwiazdek nie czuję...
december
06-03-2011, 23:29
z moja opinia nikt sie nie musi zgadzac, a wrecz przeciwnie...
wszelkie moje opinie sa wyjatkowo subiektywne i za nic sobie maja forumowy obiektywizm i poprawnosc :)
I o to chodzi. Myślę tak samo :) Pozdrawiam :)
hmmm
(...)
A do czego ta uwaga Kolegi się odnosi?
Czy mogę prosić o tutorial do efektu malowania światłem ?? :) Małe wskazówki : )
W sieci jest tego sporo. Sam się uczę tego więc porad dawać nie będę.
ostrytux
06-03-2011, 23:40
Świetnie że się bawisz światłem :) dla mnie oba bardzo fajne, na jedynce mogłeś jeszcze kolegę z tyłu pomalować ;)
Ja również od czasu do czasu bawię się w malowanki :D
Jeśli nie znasz to polecam chłopaków z Rosji K L I K (http://www.freezelight.ru/)
oraz nocnych fotografów K L I K (http://vimeo.com/20047720)
<| MICHAŁ |>
06-03-2011, 23:43
A do czego ta uwaga Kolegi się odnosi?
odnosi sie do calego szeregu achow i ochow, na ktore moim zdaniem te zdjecia nie zasluguja.
tylko dziwnym trafem nikt nie napisal, czegos podobnego jak ja...
Wiec sa dwie mozliwosci - albo ja jestem wyjatkowo szczery/artystycznie okaleczony (niepotrzebne skreslic), albo nikt nie chce byc zakrzyczany...
odnosi sie do calego szeregu achow i ochow, na ktore moim zdaniem te zdjecia nie zasluguja.
tylko dziwnym trafem nikt nie napisal, czegos podobnego jak ja...
Wiec sa dwie mozliwosci - albo ja jestem wyjatkowo szczery/artystycznie okaleczony (niepotrzebne skreslic), albo nikt nie chce byc zakrzyczany...
Albo zdjęcia Ci się zwyczajnie nie podobają i nie trzeba do tego dorabiać ideologi :) Na forum jest wiele wątków ze zdjęciami, które nie zasługują na szereg achów i ochów, nie wiem - nie śledzę większości - ale mam nadzieję, że swoją szczerością dzielisz się w znacznej części z nich :)
Tak czy inaczej - dzięki za opinię.
hmmm
zdjecia nie dosc, ze nie reprezentuja wysokiego poziomu...
Tz. o jaki poziom Ci chodzi...?Technicznie jest bez zarzutu,a ogólnie to raczej jest dla autora rodzaj rubasznej zabawy, odskoczni od rzeczy które traktuje bardziej poważnie(zgaduję,przeczuwam tylko oczywiście).To że pokazuje to na forum nie oznacza zaraz że jest to szczyt jego obecnych możliwości,raczej dowodzi to tylko tego że obecnie na forum jest taka "drobnica"twórcza iż z przekonsem pokazuje on coś "dla rozrywki" a nie byś Ty np.brał to dosłownie jako "nowy trend".Przecież to oczywiste, że jest to tylko i wyłącznie estetyczny dowcip wizualny-przynajmniej dla mnie.Chyba nie uważasz by Autor pokazując koparkę na długim czasie,dookoła której biegał prężnie z jakimś żródłem światła chciał przez to wysłać w świat jakiś głębszy przekaz ideologiczny?No ale takie twoje święte prawo by odbierać to jak chcesz i pisać co chcesz.
Co do zdjęć to mi nie podchodzi,jakoś nie lubie tych umywalek,gitar,przystanków...koparek i czego tam jeszcze wymazanych światłem w ciemności.Stare to już jest i przemielone bardzo.No ale zawsze można rozpalić taki temat iskrą swojej kreatywności.Tu jeszcze jest dla Nas wszytkich(w naszych głowach) troszkę miejsca.
Ogólnie estetycznie to wyszło Nemethcie.
Rzeczywiście, pierwsze skojarzenia mogą wiązać się z HDR :-) Ciekawe prace :-)
Malowane światłem, a malarza znów nie widać. Niewidzialna ręka? :)
sniper88
07-03-2011, 01:01
Czas ekspozycji ponad 30 s zatem widać ruch Ziemi.
To ja wiem, że ruch Ziemi. Chodziło mi o to, że każda gwiazda na #2 to kropka, potem przerwa i dopiero kreska. Więc chyba jest tak jak ktoś wcześniej napisał - poruszone.
(...) Więc chyba jest tak jak ktoś wcześniej napisał - poruszone.
Nie widzę powodu by tłumaczyć tzw. work flow ale poruszone to zdjęcie na pewno nie jest.
jurek1906
07-03-2011, 12:35
Ciekawie wyszło,ale dziura bardziej mnie się podobała :).
rafalg78
07-03-2011, 15:49
pięknie wyszło, mi bardzie podoba się 2 ze względu na ciekawszy kadr
Jak dla mnie ciekawie i oryginalnie jest :).
Pytałem, czy może to morze nie było z okolic Sopotu, gdyż wydaje mi się, że tych dwóch transformersów spotkałem na swej drodze. Przy świetle dziennym wyglądają tak:
źródło (http://zciemniacz.files.wordpress.com/2011/03/spychacz01.jpg)
Ja spotkałem te indywidua w czerwcu 2009 roku w okolicach Sopotu. Tempo przemieszczania się tych maszyn przy pracy wyjaśnia prędkość z jaką przybywa naszych autostrad. Jakieś 45 km na 21 miesięcy