Zobacz pełną wersję : D90 rozmycie tła
ok może to dla niektórych banalne pytanie ale jak ustawić D 90 ,18-105 by wyostrzyć postać a tło pozostawić rozmyte? :-x bo sie męcze:/
stacjonarny
06-03-2011, 15:13
ustaw przesłonę na np 6 i więcej
Im większy otwór przysłony (mniejsza liczba) i dłuższa ogniskowa tym tło bardziej rozmyte. Ustaw więc na 105mm f/5.6 - tryb A.
Super rozmycia nie uzyskasz, bo obiektyw ciemny.
daj ogniskowa 105, f/5,6 i wyostrz do czegos 1m od aparatu ;)
a potem pobaw sie na tej stronie:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Robię tak i nie wychodzi:(
Tak jak koledzy piszą, ogniskowa jak najdłuższa i przysłona większa w 18-105 będzie f/5,6 :)
Pozdrawiam
Bo musisz zaczepić jakiś punkt i wtedy wyostrzy wybrany punkt, a tło pozostawi rozmazane.
ps. sory za post pod postem, ale nie wiem jak ten wyżej usunąć ;(
Robię tak i nie wychodzi:(
Może chcesz całą osobę? tym szkłem niestety się nie da, od ok. połowy jakieś efekty są.
velaskez
06-03-2011, 15:58
Poka co Ci wychodzi;)
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/glebia_ostrosci
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/fotografia_portretowa
ojej te dwa linki u góry super! biore sie za lekture :)
dobra ok zaczynam sobie pomału radzić;P pokaże ale teraz to chyba jeszcze nie;P
A teraz inne pytanie czy mogę robić zdjęcia patrząc przez monitor a nie przez wizjer?
Banalne pytania ale od czegoś trzeba zacząć:)
od jutra biorę się za czytania...
A tym czasem licze nie ukrywam na wasza pomoc;)
PS: nie śmiać się:)
A teraz inne pytanie czy mogę robić zdjęcia patrząc przez monitor a nie przez wizjer?
mozesz ale uwierz mi nie warto ;)
zdaje sie ze instrukcja obslugi na poczatek tez bylaby niezla, polecam, sam studiowalem ja w kolko pare razy calkiem niedawno :)
wiem że nie bo frajde mi sprawia wizjerek :)
o matko chyba zgłoszę o usunięcie tego watka;) <wstyd>
nie ma jak być szczerym:P
Poczytam instrukcje;)
Kundzior
06-03-2011, 16:23
Wstyd to kraść i z cudzej........pytaj śmiało jak czegoś nie wiesz.
absolutnie sia zgadzam, ale szczerze powiem ze mi byłoby trochę 'gupio' pytać o rzeczy które są w instrukcji :)
mira, robienie zdjec w live view (czyli z monitora) to naprawde krzywda dla tego aparatu
sama sie przekonasz jak porownasz sobie np szybkosc ostrzenia przez wizjer i na monitorze
a nie jest to jedyna przyczyna dla ktorej live view zostaw sobie na robienie filmikow
Powiem Wam, że jestem zdziwiony jaka tu kultura.
W działach dot. Dxxx i (o zgrozo) Dx po takim pytaniu posypałaby się garść kamieni ;) a tu kulturalna odpowiedź.
Nie ważne..
A żeby nie było OT to proponuję Ci kupić tanią 50tkę 1.8 (u Ciebie będzie działać AF)i tam już możesz ładnie rozmyć tło przy robieniu portretów.
evilseed
07-03-2011, 09:16
...
A żeby nie było OT to proponuję Ci kupić tanią 50tkę 1.8 (u Ciebie będzie działać AF)i tam już możesz ładnie rozmyć tło przy robieniu portretów.
I to jest słuszna koncepcja! :) Też zaczynałem od tego szkła :lol:
Poprawiłeś mi humor z rana... oj poprawiłeś podwójnie...
Karbulot
07-03-2011, 14:03
Wszyscy piszą o dużej przysłonie i długim zoomie. Zgadza sie naturalnie jak najbardziej. Ale musisz brać pod uwagę jeszcze trzeci czynnik, a mianowicie odległość tła od fotografowanego obiektu. Jeśli przykładowo fotografujesz jakąś osobę na tle krzaków, które są metr za modelem, to krzaki dobrze się nie rozmyją. Ale jak będą juz 3 metry dalej, będą bardziej rozmyte. Czym dalsze tło, tym bardziej rozmyte.
Kundzior
07-03-2011, 14:23
... a mianowicie odległość tła od fotografowanego obiektu...
I odległość samego obiektu od obiektywu.
Karbulot
07-03-2011, 15:00
Zgadza się. Czym bliżej obiekt obiektywu, tym tło bardziej rozmyte.
I odległość oczu od uszu...
Bo jakaś ta głębia ostrości musi być, żeby przynajmniej cała głowa była ostra ( a nie tylko czubek nosa).
Przy Nikkorze 300/2.0 na pełnej dziurze GO będzie za mała, żeby strzelić portret z ostrymi oczkami i uszkami ;)
no co się tu dzieje? panowie i panie.....
te odpowiedzi podążając za komentarzem skibka - jestem w szoku - teraz nie zasnę - może przesunąć do działu humor - tam mozna się śmiać :) - bez urazy oczywiście.
A tak poza tym, mira czytaj, czytaj i baw się i próbuj - zaskoczysz o co w tym chodzi - możesz jeszcze przełączyć ostrzenie na MF / 105mm / 5.6 i pobawić się ręczną regulacją ostrości
i jeszcze off topic - oglądam polskie orły - łłłooo boziu - jaka masakra i dno... moim zdaniem
pawel777
10-03-2011, 21:04
Poka co Ci wychodzi;)
:)
Powiem Wam, że jestem zdziwiony jaka tu kultura.
W działach dot. Dxxx i (o zgrozo) Dx po takim pytaniu posypałaby się garść kamieni ;) a tu kulturalna odpowiedź.
Nie ważne..
zgadzam sie 50 daje rade :)