Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Melancholia małego miasteczka II
http://wpk.eltrakon.pl/L1008903%20Melancholia%20malego%20miasteczka%20II. jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1008903%20Melancholia%20malego%20miasteczka%20II. jpg)
Amadeusz
05-03-2011, 22:33
Przepalone. No i znak przejścia dla pieszych a nie ma zebry - ewidentnie zapędziłeś się w fotoszopie :)
barracuda
05-03-2011, 22:36
Przepalone. No i znak przejścia dla pieszych a nie ma zebry - ewidentnie zapędziłeś się w fotoszopie :)
Przecież to, że jest znak nie oznacza, że musi być też zebra.
No a zdjęcie ogólnie przeciętne. Spodziewałem się jakiegoś bardziej sielankowego obrazu. No i przepał jest straszny.
Myślę, że ten przepał własnie tworzy to zdjęcie. To jest przekaz foto-poetycki niemierzalny jasnością pikseli.
Burkinafaso
05-03-2011, 23:09
... To jest przekaz foto-poetycki niemierzalny jasnością pikseli.
:lol::lol::lol: Spoko - jak u Kaszpirowskiego...
Słabizna, Panie, słabizna... Obrona Częstochowy już niebawem...:wink:
PS. Tak wiem, trzykropkowanie to wyraz nieśmiałości, niezdecydowania i niedowartościowania... Aczkolwiek czynię to ze śmiałością, zdecydowaniem i ...:mrgreen:
pastwisko
05-03-2011, 23:47
Tam aż się stopiła matryca chyba bo widzę zacieki :D
Jak na melancholię dużo dzieje się za szybką... Za szybko.
Obrona Częstochowy przez Kaszpirowskiego? Może i tak, choć Okopy Świętej Trójcy w Gwinei Bissau też mogłyby się załapać.
Przepał -> lamerstwo fotograficzne -> obrażanie forumowych Tych_Którzy_Wiedzą -> kosz.
Niebieski śnieg -> jak wyżej.
A może brak ostrości od rogu do rogu?
A balans bieli?
A kadr bez głazu narzutowego/rolosa/rozdartej sosny/łódki (koniecznie z wystemplowaną cumą) w mocnym punkcie?
A niezamemłany przez ND666 asfalt?
Ciekaw jestem, kto, patrząc na takie odbicie słońca, nie ma przepału na siatkówce?
Ociemniałych zostawmy w spokoju.
Nie, nie… zdecydowanie u Ciebie jest za mało niebieski. :)
cheyenne
06-03-2011, 00:47
Dobry kadr
... No i przepał jest straszny.
To jest coś tak nieprawdopodobnego (ten przytoczony cytat), że aż mnie zatkało. A gdy odetkało, to aż głos zabrałem.
EDIT:
Skoro już się w wątku zdjęciowym odezwałem, to powiem, że ta fotografia do mnie trafia. Wpasowała się w obecny nastrój.
maniak666
06-03-2011, 01:23
Obrona Częstochowy przez Kaszpirowskiego? Może i tak, choć Okopy Świętej Trójcy w Gwinei Bissau też mogłyby się załapać.
Przepał -> lamerstwo fotograficzne -> obrażanie forumowych Tych_Którzy_Wiedzą -> kosz.
A balans bieli?
A kadr bez głazu narzutowego/rolosa/rozdartej sosny/łódki (koniecznie z wystemplowaną cumą) w mocnym punkcie?
Ciekaw jestem, kto, patrząc na takie odbicie słońca, nie ma przepału na siatkówce?
He he-cudownie sarkastyczny:wink:
Za to Cię k...rza twarz:-P lubię.
A co do zdjęcia?
Sam wszystko wymieniłeś. A poza tym jakieś takieś jakby nie Twoje.
No i Figazora brak-niewybaczalne.
pastwisko
06-03-2011, 01:29
No i Figazora brak-niewybaczalne.
On patrzy przez okno, ale go nie widać bo jest przepał.
sniper88
06-03-2011, 01:57
Coście się tak tego przepału przyczepili? To słońce już nie ma prawa być za jasne? Jeśli o mnie chodzi, to jego odbicie na szybie i potem w kałuży to najlepszy fragment tego zdjęcia. Choć muszę dodać, że dość słabego, niestety nie ma na czym zawiesić specjalnie oka, a sama sceneria nie porywa. I chyba leci lekko w prawo.
ParkerQuink
06-03-2011, 02:07
"Melancholia małego miasteczka", pod takim tytułem widziałbym raczej , szarą, burą górniczą dzielnice,generalnie wszystko w szarej scenerii niż kolorowe domy z czerwonymi dachami oraz słoneczny poranek.
smutniacha
06-03-2011, 02:17
niestety nie ma na czym zawiesić specjalnie oka, a sama sceneria nie porywa.
czyli jak zwykle u wpkxa:smile:
Mnie się podobają Twoje eksperymenty, dają do myślenia. Jak mam wybierać, to wolę w zdjęciu myśl niż obraz. Glamurami rzygam (o ptaszkach nie wspomnę), a ostatnio też tymi morskimi pejzażami z pomarańczowymi kamieniami na pierwszym planie. Tak że dzięki i tak trzymaj.
Jakkolwiek czasem pokazujesz zdjęcia o niczym, które jednak mają swój smaczek to to zdjęcie jest o niczym niczym. Mam wrażenie, że troche zaczynasz gonić w piętkę. Nie trafia ta fotografia do mnie zupełnie. Wybacz, ale nie każde zdjęcie warto publicznie pokazywać.
Burkinafaso
06-03-2011, 11:28
A balans bieli?
Hola, hola... Kolega się chyba nieco zagalopował w tym ciut emocjonalnym wystąpieniu.;-) Czy to oznacza, że wszystkie "dzieła", na których nie ma łódki, rolosa, wystemplowanej cumy, zmemłanej wody tudzież asfaltu są godne jedynie i tylko piania nad nimi z zachwytu i wygłaszania peanów pochwalnych??? Po co przeginać w drugą stronę?
Sam nieszczególnie jestem miłośnikiem skrajnie wymizianych, bezcieniowych i bezpłciowych obrazków pokazywanych (i a jakże - zbiorowo chwalonych ;-)) na forum, ale nie dam sobie wmówić, że "ich wrogowie są naszymi przyjaciółmi":p.
A wracając do tematu wywodu - przepał na tym zdjęciu nie ma dla mnie najmniejszego wpływu na jego ocenę. O ile pokazujesz czasem fotografie intrygujące, prowokacyjne i zmuszające do chwili zastanowienia nad nimi (ba, do niektórych zdarzało mi się powracać), tak ten kadr jest wg mnie słaby, o niczym i nawet tytuł średnio gra tu z treścią. Kolegom Waści może się ideowo podobać - dla mnie bezideowca - li tylko LIPA.
Dziękuję za uwagę. Dobranoc.
Aaa - pozdrowienia dla innych ociemniałych.;)
Rafał_Sz
06-03-2011, 11:48
Zbyt mało zdjęcia w zdjęciu, a za dużo dorabianej ideologii.
aldo1991
06-03-2011, 11:58
A balans bieli?
A może po prostu to, że tytuł jest ostro na wyrost a dostajemy obrazek typu "pocztówka z Radomia z 1986r."? Może ta melancholia była na miejscu, na zdjęciu niestety jej nie czuć ani nie widać. Widać za to całą masę bałaganu, z talerzami satelitarnymi na czele.
Moim zdaniem - próba nieudana.
...tytuł jest ostro na wyrost...
...i nawet tytuł średnio gra tu z treścią...)
Jak pisałem wcześniej, i powtórzę, właśnie nastrój do mnie trafił. I nie rozumiem tego, co zacytowałem powyżej. Bardzo dużo czasu spędzam w samochodzie snując się jak najbardziej bocznymi drogami. Zaglądam do małych miejscowości. Zdecydowanie sobotnie popołudnia są tam melancholijne.
jurek1906
06-03-2011, 12:43
Bardzo dobry kadr,mnie wszytko pasuje.Pierwsza melancholia według mnie była ciut lepsza.Może było to spowodowane porą roku.Była bardziej senna :).
Nikonozaur
06-03-2011, 13:06
Fota świetnie odzwierciedlająca tytuł.
aldo1991
07-03-2011, 11:08
Jak pisałem wcześniej, i powtórzę, właśnie nastrój do mnie trafił. I nie rozumiem tego, co zacytowałem powyżej. Bardzo dużo czasu spędzam w samochodzie snując się jak najbardziej bocznymi drogami. Zaglądam do małych miejscowości. Zdecydowanie sobotnie popołudnia są tam melancholijne.
A czy ja napisałem, że w małych miejscowościach popułudnia nie są melancholijne? Czego nie rozumiesz w zacytowanym (dość wybiórczo, bo bez dalszego uzasadnienia) fragmencie mojej wypowiedzi? Ja zwyczajnie nie czuję tego kadru, tytuł lepszy niż zdjęcie, moje prawo. Tobie się podoba - Twoje prawo. Nie ma się tu o co spierać i "nie rozumieć".
A u Ciebie jak zwykle dyskusja :)
Tylko Ty mogłeś wkomponować w zdjęcie mega przepał i spowodować, że będzie on nieodzowną częścią fotografii.
Bo prawda jest taka, że ten przepał tworzy tu klimat.
Mnie pasuje tu wszystko. Talerze niestety są już nieodłączną częścią krajobrazu. Tak jak słupy i znaki.
Tak czytam Wasze wypowiedzi i zachodzę w głowę jak przepał w duecie z przepaskudnym blooming’iem może tworzyć klimat fotografii… tej fotografii. Ja rozumiem, że Lajka, że konsekwencja w robieniu takich, a nie innych zdjęć, prowadzi do powstania jedynego w swoim rodzaju stylu autora, ale chwalenie pewnych niedostatków zdjęcia to już lekka przesada. Nie uważacie?
Jest taka anegdota o Matejce, jak wspólnie z żoną oglądali wystawę bodajże Van Eycka i żona pokazała któryś obraz palcem, mówiąc: zobacz, ty byś takiego błędu nie zrobił. Na co Matejko: ale żebym skisł, nie namalowałbym takiego obrazu.
Nie chcę jakoś specjalnie gloryfikować w ten sposób tego zdjęcia, tylko oddać pewien sposób myślenia o sztuce. Mnóstwo na tym forum świetnych, bezbłędnych zdjęć, robiących od razu powalające wrażenie. Można skomentować że ten czy tamten element za...bisty - i zapomnieć na drugi dzień o zdjęciu. Ewentualnie pamiętać, że ładne i czasem wracać do tej ładności. Ale są też zdjęcia, które na pierwszy rzut oka są nijakie, tyle że po jakimś czasie, nie wiadomo dlaczego, się do nich wraca. A w głowie powstają jakieś skojarzenia, ciągi myślowe, stany emocjonalne, wspomnienia, refleksje. A na forum trzystronny wątek :)
Tu już nie chodzi o jakość zdjęcia, tylko o pewien wyzwalacz.
A co do formy zdjęcia, to jest równie zapyziała jak to miasteczko - w jakimś sensie jedność treści i formy :)
Tak czytam Wasze wypowiedzi i zachodzę w głowę jak przepał w duecie z przepaskudnym blooming’iem może tworzyć klimat fotografii… tej fotografii. Ja rozumiem, że Lajka, że konsekwencja w robieniu takich, a nie innych zdjęć, prowadzi do powstania jedynego w swoim rodzaju stylu autora, ale chwalenie pewnych niedostatków zdjęcia to już lekka przesada. Nie uważacie?
Uważamy i nie uważamy.
Ja również czytam Wasze wypowiedzi. :D
Tak na marginesie to sam mogę pozachodzić w głowę, co ma "Lajka" do niedostatków - przepału i bloomingu...
Zgadzam się, że blooming jest przepaskudny.
Jest to zły niedostatek.
I być może powinienem był go wyretuszować.
Ale sam przepał nie.
Bo oddaje oślepienie jakiego doznaje patrzący w takich przypadkach.
To jest dobry niedostatek.
Gdyby nie on, nie byłoby tego zdjęcia.
Takie jest moje zdanie i - jak widać - nie tylko moje.
Kropka.
Nie chcę jakoś specjalnie gloryfikować w ten sposób tego zdjęcia, tylko oddać pewien sposób myślenia o sztuce. Mnóstwo na tym forum świetnych, bezbłędnych zdjęć, robiących od razu powalające wrażenie. Można skomentować że ten czy tamten element za...bisty - i zapomnieć na drugi dzień o zdjęciu. Ewentualnie pamiętać, że ładne i czasem wracać do tej ładności. Ale są też zdjęcia, które na pierwszy rzut oka są nijakie, tyle że po jakimś czasie, nie wiadomo dlaczego, się do nich wraca. A w głowie powstają jakieś skojarzenia, ciągi myślowe, stany emocjonalne, wspomnienia, refleksje. A na forum trzystronny wątek :)
Zgoda. Poprawność techniczna to nie wszystko, sam nie przepadam za wymuskanymi do porzygania, i nudnymi jak flaki z olejem fociami, ale jest też druga strona medalu… Nieuzasadnione babole, przypadkowe błędy nie mogą być na każdym kroku usprawiedliwiane jako artystyczne środki wyrazu, szaleńczej wizji autora (wpkx -- to jest uwaga ogólna, nie koniecznie tyczy się Twojej fotografii).
Naturalnie bywa i tak, że sam moment złapany w kadrze jest na tyle ważki i wyjątkowy, że niedoskonałości techniczne, np. w postaci poruszenia czy przepału, nie mają jakiegokolwiek znaczenia i w żadnym stopniu nie ujmują danej pracy. Choć ta uwaga nie tyczy się raczej zaprezentowanego zdjęcia. ;)
Tak na marginesie to sam mogę pozachodzić w głowę, co ma "Lajka" do [...] bloomingu...
Ma, ma -- matrycę CCD. ;)
Ale sam przepał nie.
Bo oddaje oślepienie jakiego doznaje patrzący w takich przypadkach.
To jest dobry niedostatek.
Gdyby nie on, nie byłoby tego zdjęcia.
Takie jest moje zdanie i - jak widać - nie tylko moje.
Kropka.
O widzisz. To już zawsze jest jakiś zamysł, celowe działanie. Szanuję tą wizję i już się nie czepiam tej białej plamy (choć mnie jednak razi, zbyt mocno). :)
Bartekkw
07-03-2011, 14:15
Podoba mi się, a nie przypuszczałem ;)
Świetny kolor i dobrze dobrany tytuł. Jest klimat bez zmazów wodnych ;)
Świderku :)
Ja blooming traktuję tu jako efekt uboczny. OK, Wojtek mógł go wykasować - tak jak znak, talerze i wiele jeszcze innych rzeczy :). Nie napisałem , że tworzy on klimat tej fotografii ;)
Natomiast powtórzę tu za autorem: bez tego przepału nie byłoby już to samo zdjęcie. Byłoby być może dobre, może nie ... nieważne. Przepał jest, bo jak Wojtek tam był to dostał po oczach, a potem w obiektyw :).
Ja osobiście doceniam umiejętność wykorzystania przez Wojtka właśnie takich rzeczy jak np. w tym wypadku słońca ściekającego po balkonie.
Ja blooming traktuję tu jako efekt uboczny. OK, Wojtek mógł go wykasować - tak jak znak, talerze i wiele jeszcze innych rzeczy :).
Nie, nie i jeszcze raz nie! Znak, anteny, latarnia, druty… to one właśnie są nieodzowną częścią tego małego miasteczka. Wystemplowanie tych elementów byłoby zbrodnią przeobrzydliwą w swej istocie. :)
Natomiast powtórzę tu za autorem: bez tego przepału nie byłoby już to samo zdjęcie. Byłoby być może dobre, może nie ... nieważne. Przepał jest, bo jak Wojtek tam był to dostał po oczach, a potem w obiektyw :).
No co ja mogę? Wam się podoba, mnie nie bardzo -- Wasze święte i niepodważalne prawo. :)
Ale jest w tym jedna pocieszająca mnie myśl. Faktycznie, coraz częściej spotyka się ludzi patrzących inaczej, ciekawiej… pięknie patrzących… na świat otaczający i uwieczniających to na matrycach swoich aparatów. A co jeszcze lepsze, ludzi, którym takie spojrzenie się podoba i widzą w nim coś więcej niż techniczny aspekt wykonanej pracy. Tak… to mnie cieszy -- bardzo.
Nie, nie i jeszcze raz nie! Znak, anteny, latarnia, druty… to one właśnie są nieodzowną częścią tego małego miasteczka. Wystemplowanie tych elementów byłoby zbrodnią przeobrzydliwą w swej istocie. :)
.
Ależ musiałeś źle mnie zrozumieć. Właśnie jestem takiego samego zdania jak Ty powyżej.
Ale jest w tym jedna pocieszająca mnie myśl. Faktycznie, coraz częściej spotyka się ludzi patrzących inaczej, ciekawiej… pięknie patrzących… na świat otaczający i uwieczniających to na matrycach swoich aparatów. A co jeszcze lepsze, ludzi, którym takie spojrzenie się podoba i widzą w nim coś więcej niż techniczny aspekt wykonanej pracy. Tak… to mnie cieszy -- bardzo.
Baaaardzo mądrze prawisz. Pełna zgoda.
Lento Violento
07-03-2011, 15:28
Podpiszę się pod tym.
Dla mnie zwykła fotka jakich wiele, teoretycznie w Twoim stylu, ale założę się, że jakbyś tę fotkę zaprezentował na innym/nowym loginie to nie dostałbyś żadnych przychylnych opinii, a wręcz przeciwnie ...
(...) założę się, że jakbyś tę fotkę zaprezentował na innym/nowym loginie to nie dostałbyś żadnych przychylnych opinii, a wręcz przeciwnie ...
Dobrze więc, że zaprezentował ją ze swoim loginem.
aldo1991
07-03-2011, 17:16
Mam gdzieś to, czy fota jest technicznie poprawna czy nie, jeśli tylko "kopie". Wtedy przepały, nieostrości i wszelkie inne zasady są niczym więcej - jak właśnie zasadami. Nic nie doprowadza mnie jednak do większej furii i rozczarowania m.in. tym forum, niż toczenie czterostronicowych debat filozoficznych na temat przeciętnego zdjęcia. Zdjęcia, którego zamysł oczywiście rozumiem, ale będę stał na stanowisku, że zachwycanie się takimi obrazkami to robienie krzywdy autorowi i bezsensowne utwierdzanie go w przyjemnym, acz złudnym, samozadowoleniu.
Burkinafaso
07-03-2011, 18:00
O - i to jest moim zdaniem dobre i pozytywne podsumowanie tej dyskusji.
Bo to, że autor tejże fotografii potrafi patrzeć (i widzieć) nie ulega dyskusji. Idzie jedynie o to, że nie wszystko co stoi w opozycji do wymemłanych i wymizianych do porzygania cukierasów jest dziełem wybitnym. A patrząc na mechanizm komentowania niektórych osób można odnieść takie wrażenie... TWA - miła rzecz, ale stąd już niespodziewanie blisko do "lodek".;-)
Nic nie doprowadza mnie jednak do większej furii i rozczarowania m.in. tym forum, niż toczenie czterostronicowych debat filozoficznych na temat przeciętnego zdjęcia.
Spokojnie, może jakoś uda nam się wspólnie jakoś Tobie pomóc :)
Mam gdzieś to, czy fota jest technicznie poprawna czy nie, jeśli tylko "kopie". .
Czyżby ta fota już to zrobiła? :)
... debat filozoficznych na temat przeciętnego zdjęcia. Zdjęcia, którego zamysł oczywiście rozumiem, ...
Czy aby na pewno ? :)
aldo1991
08-03-2011, 11:01
Spokojnie, może jakoś uda nam się wspólnie jakoś Tobie pomóc :)
Tak, zrób mi tanią psychoanalizę ;) Chociaż mi pomoże, bo zdjęciu już nie... Ale powtarzam, nie ma o co kruszyć kopii, gusta są różne i każdego "rusza" co innego.
december
08-03-2011, 23:30
Nie, nie… zdecydowanie u Ciebie jest za mało niebieski. :)
ale to ja jestem na tym forum specem od niebieskiego sniegu... a fota naprawdę nieciekawa, choc komentarz wpkx kasliwy i mi sie podoba!!
ale to ja jestem na tym forum specem od niebieskiego sniegu
Jesteś pewien?
A to widziałeś: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=129576? :D
<| MICHAŁ |>
08-03-2011, 23:58
Wiesz, nigdy nie myślałem, że to napiszę, ale podoba mi się to zdjęcie. Prawdopodobnie dlatego, że tu jest bardzo fajne światło i tonacja. To one budują klimat tego ujęcia.
szczerze Ci gratuluję