Zobacz pełną wersję : jak obrabiać zdjęcia dymu..
Cześć.
ostatnio robiłem zdjęcia dymu http://www.photoblog.pl/johnny92/ wyszło mi coś takiego. ale jestem z tego nie zadowolony.
chciałbym uzyskać coś takiego: http://nikoniarze.pl/dym/
sęk w tym że jak już mam włączonego ACR i przekonwertuje zdjęcie na obraz inteligenty i otworze je w PS, jako tiff.
to nie chce mi się otwierać połowa funkcji PS, mogę tylko odwrócić kolory, ale nie wiem jak je potem zamienić.
bo jedyne co mi się udaje to białe tło i czarny dym... a przecież nie o to tu chodzi :D
Byłby ktoś tak dobry i opisał mi krok po kroku jak się tym zająć?
tzn opisać postęp obróbki od ACR do PS.
Pozdrawiam. :)
jacek.gold
05-03-2011, 19:39
wywołałeś jak wywołałeś byle w rgb
jak juz masz w szopie to ctr+i
następnie kontrast nasycenie wg uznania
spłaszcz
ctr+u odznaczasz "koloruj" i dobierasz sobie jaki chcesz odcień a nasycenie na 50 bym dał
i masz kolorowy dymek
np taki:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://gold-fotografia.pl/data/media/3/88635916_kopia.JPG)
miron19j
05-03-2011, 19:44
i przekonwertuje zdjęcie na obraz inteligenty i otworze je w PS, jako tiff.
nie jestem specem od PS, ale czemu konwertujesz je na obraz inteligentny?
nie jestem specem od PS, ale czemu konwertujesz je na obraz inteligentny?
Bo na przykład… może później chcieć otworzyć RAW’a raz jeszcze w ACR i wywołać go z innymi nastawami i wykorzystać jako kolejną warstwę w PS. :)
Ja natomiast kompletnie nie rozumiem tego:
przekonwertuje zdjęcie na obraz inteligenty i otworze je w PS, jako tiff.
PS.
ctr+u odznaczasz "koloruj" i dobierasz sobie jaki chcesz odcień [...]
Chyba zaznaczasz koloruj -- Jacku. :)
Mniej więcej tak jak mówi swider, choć ja też nie jestem specem od PS.
Dzięki Jacek. zaraz odpalam PS i zacznę się bawić ;)
aha, i mógłbyś mi jeszcze powiedzieć w jakim formacie zapisać obraz przed skonwertowaniem go na obraz inteligentny ?
Pozdrawiam. :D
właśnie, miało być zaznacz koloruj , ale w końcu na to wpadłem :D
na samym dole w ACR jest taki niebieski napis, albo co.
i tak podczas obróbki zdjęcie zapisywane jest w jednym z wybranych stylów zapisu, nie wiem jak to nazwać i teraz nie mam włączonego PS bo jestem na drugim kompie, ale z tego co pamiętam jest chyba RGB, sRGB, GAMMA i coś jeszcze.
na prawdę nie wiem który wybrać i szczerze mówiąc za ząb się na tym nie znam i strasznie mieszam w zeznaniach :P
miron19j
05-03-2011, 21:58
Bo na przykład… może później chcieć otworzyć RAW’a raz jeszcze w ACR i wywołać go z innymi nastawami i wykorzystać jako kolejną warstwę w PS. :)
zrobię mały OT, ale tego nie rozumiem.
Otwieram NEFa w ACR, robię wstępną obróbkę, potem daję "otwórz", otwiera się PS. Obrabiam zdjęcie i zapisuję w takim formacie, jaki mi jest potrzebny. Oryginalny NEF zostaje nieruszony tam, gdzie był. Czy coś robię nie tak?
aha, i mógłbyś mi jeszcze powiedzieć w jakim formacie zapisać obraz przed skonwertowaniem go na obraz inteligentny ?
Nie zapisujesz w żadnym formacie. Przy otwieraniu NEF’a w PSie po wstępnej obróbce w ACR (nie ważne czy jako obiekt inteligentny czy normalnie) program pracuje na jakimś swoim formacie danych i na dobrą sprawę nic Cię on nie obchodzi. Zapisujesz w konkretnym formacie dopiero na samym końcu, po przeprowadzeniu wszystkich operacji na pliku.
na samym dole w ACR jest taki niebieski napis, albo co.
i tak podczas obróbki zdjęcie zapisywane jest w jednym z wybranych stylów zapisu, nie wiem jak to nazwać i teraz nie mam włączonego PS bo jestem na drugim kompie, ale z tego co pamiętam jest chyba RGB, sRGB, GAMMA i coś jeszcze.
na prawdę nie wiem który wybrać i szczerze mówiąc za ząb się na tym nie znam i strasznie mieszam w zeznaniach :P
Pewnie chodzi Ci o dostępne przestrzenie kolorów. Wybierz sRGB i nie kombinuj (nie wiem skąd Ci się wzięła tam gamma). Tak będzie najprościej… i nie pytaj dlaczego. :) ;)
Otwieram NEFa w ACR, robię wstępną obróbkę, potem daję "otwórz", otwiera się PS. Obrabiam zdjęcie i zapisuję w takim formacie, jaki mi jest potrzebny. Oryginalny NEF zostaje nieruszony tam, gdzie był. Czy coś robię nie tak?
Nie, wszystko robisz ok. :) Najwyraźniej nie korzystasz z obiektów inteligentnych na tym etapie, ale jakbyś kiedyś chciał spróbować to przed kliknięciem w Open Image (w ACR) wciśnij i przytrzymaj Shift. ;)
miron19j
05-03-2011, 22:46
Najwyraźniej nie korzystasz z obiektów inteligentnych na tym etapie, ale jakbyś kiedyś chciał spróbować to przed kliknięciem w Open Image (w ACR) wciśnij i przytrzymaj Shift. ;)
ale po co? Pytam poważnie.
jak już mam włączonego ACR i przekonwertuje zdjęcie na obraz inteligenty i otworze je w PS, jako tiff.
to nie chce mi się otwierać połowa funkcji PS, mogę tylko odwrócić kolory,
ale po co? Pytam poważnie.
Np. po to, że NEF lepiej zniesie forsowną obróbkę niż plik odpalony w PS.
miron19j
05-03-2011, 22:53
Np. po to, że NEF lepiej zniesie forsowną obróbkę niż plik odpalony w PS.
nigdy nie potrzebowałem forsownej obróbki i pewnie dlatego nie wiedziałem :-)
nie wiem o co pytasz.. tzn po prostu tego nie rozumiem. Niestety moja wiedza na ten temat jest lipna.
powiem tak, o ile to pomoże..
mam surowego CR2. obrabiam go jak mi się podoba w ACR, potem przerabiam go na tiff.
w sumie to nie wiem czemu, ale lepsze to niż jpg :P
tylko że nie rozumiem dlaczego jak przenosze coś co się nazywa obrazem inteligentnym do PS to tak jak w cytacie, PS nie pozwala mi na użycie większości jego możliwości. dopiero po zapisaniu tego zdjęcia w Tifie i ponownym uruchomieniu PS mogę się nim bawić jak chcę. Jestem samoukiem i do wszystkiego doszedłem sam, zrówno w fotografii i w PS i mam duże braki na ten temat..
jeżeli mieszam to przepraszam, ale nie czuję się o tej porze na siłach ;d
de Fresz
05-03-2011, 23:17
sęk w tym że jak już mam włączonego ACR i przekonwertuje zdjęcie na obraz inteligenty i otworze je w PS, jako tiff.
to nie chce mi się otwierać połowa funkcji PS,
Albo nie otwieraj jako Smart Object (będą działały wszystkie narzędzia) albo naucz się używać w Szopie warstw (w tym Adjustment Layerów).
Byłby ktoś tak dobry i opisał mi krok po kroku jak się tym zająć?
Najpierw napisz dokładnie o jaki efekt Ci chodzi, "taki jak ten" to trochę za mało.
mam surowego CR2. obrabiam go jak mi się podoba w ACR, potem przerabiam go na tiff.
w sumie to nie wiem czemu, ale lepsze to niż jpg :P
W trakcie pracy zapisuj jako Tiff z warstwami lub PSD.
tylko że nie rozumiem dlaczego jak przenosze coś co się nazywa obrazem inteligentnym do PS to tak jak w cytacie, PS nie pozwala mi na użycie większości jego możliwości.
Zacznij może od lektury Helpa lub zakupu jakiejś książki o Szopie.
dopiero po zapisaniu tego zdjęcia w Tifie i ponownym uruchomieniu PS mogę się nim bawić jak chcę.
Bo Smart Object w trakcie zapisu tiffa bez warstw został spłaszczony. Tak to bywa jak się używa funkcji, których przeznaczenia i sposobu działania się nie rozumie.
[...]
tylko że nie rozumiem dlaczego jak przenosze coś co się nazywa obrazem inteligentnym do PS to tak jak w cytacie, PS nie pozwala mi na użycie większości jego możliwości. dopiero po zapisaniu tego zdjęcia w Tifie i ponownym uruchomieniu PS mogę się nim bawić jak chcę. [...]
jeżeli mieszam to przepraszam, ale nie czuję się o tej porze na siłach ;d
Faktycznie, mieszasz jak diabli. Pomału, po kolei…
Skoro zapisujesz obrobionego RAW’a jako .tiff (z poziomu ACR), to co ma do tego obiekt inteligentny o którym wspominasz później? Jeśli chcesz otworzyć RAW’a jako obiekt inteligentny w PS -- jak już wcześniej pisałem -- stukasz w Shift, przytrzymujesz i klikasz w Open Object. Tyle. Nie wiem w czym tkwi problem.
nie korzystam z ACR , ale czy czasem nie wołasz z 16-to bitowym kolorem? Wtedy masz wiele opcji w PS niedostępnych.
Pozdrawiam
swider: z tą gammą chodziło mi o to:
masz pole:
odstęp: gray gamma 2.2. pro photo RGB i inne
poniżej w okienku jest głębia, ja wybrałem 16 bitów na kanał.
i na samym dole poniżej jest otwórz w programie jako obraz inteligentny.- zaznaczone.
potem jak ktoś zauważył otwieram to zdjęcie ikonką otwórz obraz wraz ze wciśniętym shiftem.
następnie w menu: obraz: tryb: z z szarości zmieniam na RGB i udostępnia mi się większość funkcji, które wcześniej były zablokowane. ale i tak połowa dalej nie działa, np nie mogę odesłać potem tego zdjęcia znów do ACR.
ale potem dalej nic nie wiem. w sumie nie rozumiem trochę czym różni się 8 bitów od 16 bitów. ale o jpg już nie chcę słyszeć, 4 lata robienia zdjęć przepadło w surowych rawach i trochę bardziej dopieszczonych jpg. a tak wolę mieć surówkę CR2 i obrobionego tiff do którego zawszę mogę wrócić i zmęczyć go wg uznania ;D. bo jpg mi na to raczej nie pozwoli.
Pozdrawiam,
Przemek Paśnik
06-03-2011, 11:05
Johnny, rzuć okiem na ten tutek, przekonasz się o co kaman z 16bitami http://www.photoshopessentials.com/essentials/16-bit/
ok. Dzięki.
jak przeczytam i będę miał jakieś wątpliwości to napisze ;)
Czyli z tego co zrozumiałem.
Also, make sure you switch to 8-bit mode before printing the image, or even better, save your 16-bit version as a Photoshop .PSD file and then save a separate 8-bit version for printing.
O.O
to nie zrozumiałem.
mam zamiast tiffa zapisać w PSD, a potem tego już raz zapisanego PSD skonwertować na 8 bitowego JPG?
jaki to ma sens?
Also, make sure you switch to 8-bit mode before printing the image, or even better, save your 16-bit version as a Photoshop .PSD file and then save a separate 8-bit version for printing.
O.O
to nie zrozumiałem.
mam zamiast tiffa zapisać w PSD, a potem tego już raz zapisanego PSD skonwertować na 8 bitowego JPG?
jaki to ma sens?
Chodzi o to żebyś przechowywał zdjęcia w formacie .psd w 16tu bitach (czyli w jak najwyższej możliwej jakości), a konwertował do 8miu tylko przed oddawaniem zdjęć do labu lub drukowaniem. Ja Ci radzę nie zawracaj sobie lepiej głowy szesnastoma bitami i tak różnicy nie zobaczysz, a podejrzewam, że problemów będziesz miał co niemiara.
swider: z tą gammą chodziło mi o to:
masz pole:
odstęp: gray gamma 2.2. pro photo RGB i inne
poniżej w okienku jest głębia, ja wybrałem 16 bitów na kanał.
i na samym dole poniżej jest otwórz w programie jako obraz inteligentny.- zaznaczone.
potem jak ktoś zauważył otwieram to zdjęcie ikonką otwórz obraz wraz ze wciśniętym shiftem.
następnie w menu: obraz: tryb: z z szarości zmieniam na RGB i udostępnia mi się większość funkcji, które wcześniej były zablokowane. ale i tak połowa dalej nie działa, np nie mogę odesłać potem tego zdjęcia znów do ACR.
Skoro wyświetla Ci się wybór gammy w dostępnych przestrzeniach to musisz konwertować obraz w ACR do skali szarości. Nie wiem po co to robisz skoro później i tak chcesz go otworzyć w PS, a w Photoshopie dużo wygodniej wykonać taką operację. Na dodatek piszesz, że potem z powrotem konwertujesz na RGB w PS. Kolejną dziwną rzeczą, którą robisz to najpierw zaznaczasz w opcjach żeby RAW otwierał się jako obraz inteligentny w szopie, a potem naciskasz jeszcze do tego Shifta (przy otwieraniu) co powoduje, że nie otwiera Ci się jako obraz inteligentny tylko normalnie, jako zwykła warstwa.
No chyba, że ja nic nie zrozumiałem, co jest bardzo możliwe. :D
Po prostu powiedz mi co mam robić :D będzie prościej ;)
żeby było po Bożemu ^^
1. W ustawieniach znajdujących się w linijce na dole okna ACR, ustaw przestrzeń kolorów na sRGB, głębię bitową na 8 i odznacz otwieranie w PS jako obiekt inteligentny (otwieraj normalnie). Naturalnie nie jest to panaceum na całe zło, ale póki nie bardzo orientujesz się w pracy na tym programie, ustaw jak piszę. W miarę powiększania się Twojej wiedzy, będziesz sobie zmieniał te nastawy, w zależności od potrzeb i upodobania.
2. Jak już ktoś wyżej napisał, zostaw obiekty inteligentne, zacznij oswajać się z warstwami, maskami i layerami korekcyjnymi. Jeśli już będziesz musiał koniecznie korzystać z SO to uruchamiaj sposobem już kilkukrotnie przytoczonym -- Shift + klik na Open Object.
3. Staraj się konwertować obrazki do czarno-bieli już w PS. Masz wtedy więcej możliwości i wygody.
Jak będziesz miał jeszcze pytania to pisz. ;)