Zobacz pełną wersję : Nikon AF-S 60 czy Tamron SP AF 90 do makro
Temat z pewnością wałkowany tysiące razy. Poczytałem forum i nadal nie wiem co wybrać do fotografii makro.
Mianowicie budżet mam ograniczony i stać mnie na tyle, że mogę wybierać pomiędzy obiektywami:
1. AF-S Micro Nikkor 60mm f/2.8G ED (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6862) a
2. Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=39)
Ceny obydwu szkieł są bardzo zbliżone, jeśli nie takie same.
Co mnie interesuje w makro? Oprócz kwiatów od czasu do czasu poleżałbym w trawie i sfotografował jakieś robactwo, a że się nadają do portretu to i portret.
Nie wiem, który z nich wybrać, który będzie lepszy? Nikon - 12 miesięcy gwarancji, Tamron - 24. Nikon - wewnętrzne ogniskowanie i cichszy i szybszy AF, w Tamronie na odwrót. Nie wiem jak się ma sprawa ogniskowej w fotografii makro. Czy 60 mm Nikona wystarczy, czy może lepsze będzie 90 mm Tamrona? A może jeszcze na coś innego powinienem zwrócić uwagę, o czym może nie wiem? Jedno jest pewne - więcej kasy nie zorganizuję.
Jeżeli będziesz latał często za robakami to Tamron, jeżeli kwiatki to Nikkor.
Miałem oba i wolę Nikkora za jego plastykę.
wasilewk
05-03-2011, 17:49
Ja bym radził przemyśleć zakup używki 105 D. W tej chwili sporo osób kupiło wersję vr, więc poprzedniki trochę staniały. Ostatnio widziałem na Allegro za 1200 w idealnym stanie. Sam mam używany za 1500 - ale jest jak nowy. Odległość większa, robaczki nie uciekają a i portret przyjemniejszy niż na 60-ce.
Pzdr.
P.S.
Ech, to leżenie na łące... ...nie mogę się doczekać !
Nikon ma bardzo małą odległość od przedniej soczewki na jaką musimy zbliżyć się do fotografowanego obiektu przy skali 1:1.
To w zasadzie jedyna wada Nikona. Jeżeli chcesz robaczki to może to być problem bo po pierwsze będą uciekały a po drugie jest szansa na to, że będziesz zasłaniał sobie światło przy tak małych odległościach.
Optycznie oba szkła są świetne i różnic raczej się nie dopatrzysz.
Jest jeszcze w podobnej cenie Nikon 85mm 3,5 DX VR. To dosyć nowa konstrukcja, która ma wszystko co potrzeba oprócz.... ogranicznika zakresu pracy AF i no i jest tylko pod DX.
Ciężki wybór. Ja wybrałem Tamrona.
Ja bym radził przemyśleć zakup używki 105 D. W tej chwili sporo osób kupiło wersję vr, więc poprzedniki trochę staniały. Ostatnio widziałem na Allegro za 1200 w idealnym stanie. Sam mam używany za 1500 - ale jest jak nowy. Odległość większa, robaczki nie uciekają a i portret przyjemniejszy niż na 60-ce.
ale D60 chyba nie ma silnika aby nim kręcić.... ;)
wasilewk
05-03-2011, 18:13
ale D60 chyba nie ma silnika aby nim kręcić.... ;)
Nie zauważyłem, że idzie o D60, sorry !
P.S.
Do makro to nie szkodzi.
Nie zauważyłem, że idzie o D60, sorry !
no właśnie, pokastrowali te korpusy i jak ma być szkło z silnikiem i w takim budżecie to wybór robi się niestety symboliczny
wasilewk
05-03-2011, 18:20
no właśnie, pokastrowali te korpusy i jak ma być szkło z silnikiem i w takim budżecie to wybór robi się niestety symboliczny
Ten 105 już jest z silnikiem, tylko cena...
pioter m
05-03-2011, 19:02
Przestancie zrzedzic. To jest normalna kolej rzeczy. Canon zrobil taki myk na raz i wszystkie starsze szkla poszly w odstawke. Nikt nie placze.
Ja tez zastanowilbym sie nad 85/3.5VR. Niby pod dx, ale dosc przyjemne szklo i ma lepsza odleglosc od soczewki niz tamron i obie 60-ki nikona.
Canon zrobil taki myk na raz i wszystkie starsze szkla poszly w odstawke. Nikt nie placze.
no tu nikt.... ale pewnie u Canona zachwyceni nie byli... ;)
Dzięki za odzew. No własnie, a co myślicie o tym: AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3,5G ED VR (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/single-focal-length/af-s-dx-micro-nikkor-85mm-f-3-5g-ed-vr). Czy ktoś go posiada i jak on się spisuje. No i cena trochę mniejsza. Zostało by mi na jakiś statyw.
Do portretu to już średnio się nadaje.
Do portretu to już średnio się nadaje.
Bardziej mi zależy na zabawie z makro. To co mam u siebie w stopce myślę, że wystarczy mi do portretów - oczywiście amatorsko.
wasilewk
05-03-2011, 19:39
Bardziej mi zależy na zabawie z makro. To co mam u siebie w stopce myślę, że wystarczy mi do portretów - oczywiście amatorsko.
Skoro samo makro, to może upolować tego (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/ais5528.jpg) ?
Co prawda ostatnio widziałem bardzo zniszczony zewnętrznie (szkła ok) za 450 zł, ale normalnie na Allegro chodzą po 550zł. Obrazek z niego bije wszystkie inne na głowę.
a że się nadają do portretu to i portret.
Nawiązałem tylko do tego.
Dlaczego ten 85mm DX VR ma się nie nadawać do portretu?
Bo jest ciemny i na dodatek przy ciasnym kadrowaniu będzie jeszcze bardziej ciemny. Zaraz pewnie posypią się teksty typu "85/1.4 też przymyka się do f/4" ale co z tego? Przy robieniu szerszego ujęcia światło f/3.5 to zdecydowanie za ciemno bo głębia i oddanie nieostrości już jest nie taka jak być powinna.
spoko - 85/3,5 VR zrobimy niezły portret, może trochę za ostry i GO będzie min. za duża ale wszystko w granicach błędu :) - ja go nie kupię bo za drogi jak na swoje osiągi, ale jest jakimś tam kompromisem....
Przy robieniu szerszego ujęcia światło f/3.5 to zdecydowanie za ciemno bo głębia i oddanie nieostrości już jest nie taka jak być powinna.
ale lepsza niż w szkłach, które pytający już posiada... :-P
pewnie, że 85mm 1,4 to to nie będzie ale bez przesady, że portretowych fotek nie da się nim zrobić.
Portret da się zrobić wszystkim, nie ma co się o to spierać :)
Chodziło mi o to że szkło macro z f/2.8 lepiej nadaje się do portretu niż z f/3.5 koniec kropka
O kurcze, ale dyskusja rozgorzała. Ale to dobrze, z dyskusji zawsze coś wynika. Najlepsze jest to, że na samym początku, mając tylko KIT'a 18-55 byłem w stanie zrobić i portret i makro - oczywiście będąc wtedy w bardzo dużej niewiedzy - tak to nazywając. Teraz, mając uzbierane ciut kasy chciałbym kupić coś nowego, coś co rozszerzy moje możliwości i umiejętności. Oczywiście, nie potrzebuję szkieł za grubą kasę i nie zarabiam na tym - wtedy na pewno kupowałbym coś z wyższej półki. Pytam o szkło do - nazwijmy to po imieniu - zabawy. Położyć się na trawie i cieszyć się gdy uda się zrobić zdjęcia jakiemuś robactwu. Poszperam zaraz za jakimiś samplami z 85-tki i pooglądam jak to się ma do moich oczekiwań.
dzięki raz jeszcze za wypowiedzi. I czekam na kolejne...
Edit:
Poszperałem i znalazłem sampelki link (http://www.mylensdb.com/nikon-af-s-dx-micro-nikkor-85mm-f3-5g-ed-vr/) - jeśli takie zdjęcia mam otrzymać z tego szkła to będę bardzo zadowolony. Co prawda tu nie znalazłem portretów, ale i tak jest OK.
tu masz jeszcze fotki wykonane tym obiektywem:
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13199
Dzięki sebar1 - zdaje się, że już wyboru dokonałem.