PDA

Zobacz pełną wersję : kopiowanie kontaktów z karty sim na kartę jak?

manfred
05-03-2011, 12:51
Witam serdecznie jak skopiować kontakty z ericsona o karcie sim era na samsunga o karcie sim play? Przeraża mnie ręczne przepisywanie. Pozdrawiam

wasilewk
05-03-2011, 12:53
2 aparaty i bluetooth ?

fil_ftp
05-03-2011, 13:00
Włóż kartę ery z kontaktami do samsunga, skopiuj kontakty do pamięci telefonu, później do samsunga włóż kartę play i zgraj kontakty na tą kartę. Nic prostszego nie przychodzi mi do głowy ;). Chyba, że na samsungu masz simlocka...

bahuone
05-03-2011, 13:11
Dlatego tylko Android :D robisz sobie poczte na gmailu sparujesz z telefonem dajesz synchronizuj i wszystkie kontakty leca na skrzynke. I potem zgrywasz jak chcesz.

fil_ftp
05-03-2011, 13:14
Aj tam tylko Android. Nie wiem jak inni producenci, ale Nokia daje swoje oprogramowanie na PC, można sobie na kompa zrzucić kontakty i tak samo później na inną komórkę wrzucić. No i google nie podgląda moich danych ;). Jest dużo możliwości z importem kontaktów.

miron19j
05-03-2011, 22:24
Aj tam tylko Android. Nie wiem jak inni producenci, ale Nokia daje swoje oprogramowanie na PC, można sobie na kompa zrzucić kontakty i tak samo później na inną komórkę wrzucić. No i google nie podgląda moich danych ;). Jest dużo możliwości z importem kontaktów.
ale Nokia Suite nie widzi innych telefonów. Raczej.

costi
05-03-2011, 22:29
Ale ma pewnie mozliwośc eksportu do Outlooka, Windows Contacts czy .csv.

fil_ftp
06-03-2011, 00:33
Ale ma pewnie mozliwośc eksportu do Outlooka, Windows Contacts czy .csv.

Dokładnie tak. Mało tego, na Nokiach z Symbianem, przynajmniej w wersji dotykowej można zapisać kontakty jako pliki .vcf na karcie pamięci bezpośrednio z poziomu komórki. Więc żaden Android i jego gmailowy backup akurat pod tym względem mnie nie przekonuje ;).

miron19j
06-03-2011, 00:37
no dobrze, ale autor pytał z Ericssona na Samsunga. Więc Nokia mu się do niczego nie przyda :-)

GeparD
06-03-2011, 00:37
a ja akurat do google contacts jestem strasznie przekonany, nie przechowuje kontaktow ani w telefonie ani na karcie sim, wszystkie sa w google, wystarczy ze dodam kontakt w telefonie i mam dostep do niego z kazdego komputera badz telefonu obslugujacego kontakty google i na odwrot, to samo z kalendarzem

co do pytania to chyba tak jak kolega wyzej wspomnial, skopiowac do telefonu a pozniej na druga karte

miron19j
06-03-2011, 00:40
co do pytania to chyba tak jak kolega wyzej wspomnial, skopiowac do telefonu a pozniej na druga karte
a nie można wyeksportować kontaktów przez niebieskiegoząbka?

fil_ftp
06-03-2011, 00:44
Fakt, lekki offtop z mojej strony poszedł.

Bluetoothem byłoby najsprawniej, ale to już zależy od konkretnych modeli telefonów, czasem producenci ograniczają taką możliwość (sam znam samsunga, który przez bluetooth może tylko połączyć się z bezprzewodowymi słuchawkami).

zdyboo
06-03-2011, 08:24
Miałem podobny problem i zrobiłem to ręcznie. Niby była opcja w SE co by całą listę kontaktów wypchnąć na raz, ale Samsung widział wtedy tylko pierwszy kontakt z listy.
Ostatecznie skonfigurowałem BT tak, żeby za każdym razem nie trzeba było klikać potwierdzenia przyjęcia danych i pracowicie, ponad 200 kontaktów przesłałem jeden po drugim.
SE do swoich telefonów daje/ dawał PC Suite, bo właśnie w ten sposób wcześniej przegrałem kontakty z Siemensa na SE. Samsung chyba też coś daje, ale nie miałem wtedy kabla ani kompa z BT.

manfred
06-03-2011, 18:39
Niestety musiałem pojedynczo eksportować kontakty przez bluetooth.

Obi
06-03-2011, 20:39
na WM też jest aplikacja do synchro kontaktów z Gmailem :) nie tylko android. Normalnie robi się synchro z outlookiem, ale ja to jednak zawsze na przekór i mam thunderbirda :D

tomajk
06-03-2011, 21:29
Robiłem kiedyś dawno temu przenosiny kontaktów z telefonu na telefon, nic prostszego, wystarczyło kontakty wgrać na SIM jeśli były zapisywane w pamięci telefonu, (przeważnie i tak są domyślnie na karcie SIM) później w drugim telefonie z tej karty przenieść kontakty do pamięci telefonu. Jeśli jest więcej niż 250 to trzeba usunąć z SIMa te już przeniesione i wgrać kolejne w starym telefonie. Po przeniesieniu do pamięci nowego telefonu wszystkich już kontaktów wystarczy włożyć nową kartę i ewentualnie przenieść je sobie na nowego SIMa jeśli ktoś tak woli. Kiedyś miałem stare SIMy wiec tam pamięć była tylko na 100 kont. Obecne mam na 250 pewnie jak większość, więc już lepiej, ale po dwóch przełożeniach można przenieść 500 numerów więc nie jest źle.
Dziś w nowych telefonach przez BT jest możliwość synchronizowania całych folderów, wiadomości, kontaktów itp. wiec jest już luzik.

wasilewk
06-03-2011, 21:47
Robiłem kiedyś dawno temu przenosiny kontaktów z telefonu na telefon, nic prostszego, wystarczyło kontakty wgrać na SIM jeśli były zapisywane w pamięci telefonu, (przeważnie i tak są domyślnie na karcie SIM) później w drugim telefonie z tej karty przenieść kontakty do pamięci telefonu. ....

Wyobraź sobie, że oba telefony mają Simlocki i są w różnych sieciach... Telefon B nie przeczyta karty SIM z telefonu A i odwrotnie.

Pzdr.

costi
06-03-2011, 21:59
Robiłem kiedyś dawno temu przenosiny kontaktów z telefonu na telefon, nic prostszego, wystarczyło kontakty wgrać na SIM jeśli były zapisywane w pamięci telefonu, (przeważnie i tak są domyślnie na karcie SIM) później w drugim telefonie z tej karty przenieść kontakty do pamięci telefonu.

Akurat domyślnie każdy telefon wyprodukowany w ciągu ostatnich 10 lat pakuje kontakty do własnej pamięci. ;)
Poza tym karta SIM jest dość mocno ograniczona i jak ktoś ma kontakty o długich nazwach, czy kilka numerów i/lub maili przypisanych do jednego nazwiska, to czeka go zabawa z posprzątaniem bajzlu po przenosinach, bo na karcie każdy numer zostanie zapisany oddzielnie.

tomajk
06-03-2011, 22:32
Od dwóch lat chyba nie ma żadnych Simlock a jeśli już to zdjęcie w starszych modelach nie powinno być problemem, warto to zrobić.
Fakt, że SIM jest prostacki, ale skoro jest problem z przeniesieniem numerów to i te telefony nie mają pewnie takich bajerów jak wiele numerów, maile, adresy itp.
Jak pisałem ten numer z kartami byłem zmuszony robić dość dawno bo 4-5 lat temu, już nawet nie bardzo pamiętam jaki był model starego telefonu ale przenosiłem na Nokię 6500Slide ta też nie była cudem techniki ale miała jeszcze simlocka, zdjęcie kosztowało chyba aż ze 20zł. Poprawek było faktycznie sporo, ale w porządki bawiłem się w wolnych chwilach, grunt to numery i dane a te poszły gładko więc dało się funkcjonować.

Jacek_Z
07-03-2011, 02:33
U mnie kontakt wygląda tak :mrgreen:
Imię - Justyna plener Hel
Nazwisko - Kowalska Wieliczka balet
Pisze po prostu to co mi się kojarzy z daną osobą. Skąd jest, gdzie poznana, coś charakterystycznego (np ćwiczy balet)
Umieszczanie tych info w imieniu i nazwisku ma swój ogromny plus. Nie musze pamiętać imienia i nazwiska. Bo generalnie nie znam nazwisk, a imię Agnieszka czy Kasia występuje u mnie ponad 20-30 razy. Skąd mam wiedzieć jaka to Agnieszka? Wystarczy, że zacznę wpisywac pierwsze litery tego co pamiętam i wyskakuje mi ten kontakt co chcę.
Takich kontaktów mam ponad 800. Backupy książki telefonicznej robię co miesiąc (a backupy HDD najwyżej co pół roku). Dla mnie telefon to podstawa pracy. Używam go też oczywiście jako organizera. Osobom tak używającym telefon polecam modele z pełną klawiaturą sprzetową.
Przepisanie na karte SIM zgubi tak długą nazwę, więc to odpada. W dodatku do jednej osoby mam przypisane 2-3 telefony, email, często adres, czasami nr GG, adres www (np profilu z maxmodels).
Nigdy w życiu nie dam takiej bazy do internetu. Nie lubię jak google wie więcej o mnie niż ja sam :)
Na razie jedyna wygodna opcja, gdy się przechodzi z telefonów jednego producenta na drugiego to zgrać kontakty do Outlooka (niestety - do pełnej wersji, nie express) a potem zaimportować z Outlooka do kolejnego telefonu. Chyba większość oprogramowań do telefonów współpracuje z Outlookiem.