Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D 90 na D 7000
Szukałem takiego wątku, odrębnego chyba nie było. Chodzi mi głównie o doświadczenia użytkowników D 7000, który przesiedli się na nią z D 90. Chodzi mi o to czy jest to wyraźny skok jakościowy (wiem to subiektywna ocena), taki naprawdę rozsądny upgrade. Jakie są wrażenia byłych użytkowników D 90? dzięki za opinie
Szukałem takiego wątku, odrębnego chyba nie było. Chodzi mi głównie o doświadczenia użytkowników D 7000, który przesiedli się na nią z D 90. Chodzi mi o to czy jest to wyraźny skok jakościowy (wiem to subiektywna ocena), taki naprawdę rozsądny upgrade. Jakie są wrażenia byłych użytkowników D 90? dzięki za opinie
Witam
chyba oddzielnego wątku nie było ale jest skomasowane w odczuciach z korzystania z d7k w wątku z 300 kilkudziesięcioma stronami :). Tam są wypowiedzi osób które przymierzały się do tego i nie podjęły wyzwania - czekają na coś po d300s lub d700. Są też wypowiedzi że przediadka z d90 na d7k to skok jakościowy szczególnie w kwestii filmowania i wyższego iso. To tak w dwóch zdaniach :).
Ale polecam lekturę tego molocha od7k oczywiście jeśli na poważnie interesuje Cię zakup d7k. Tam wszystko co się działo od "pierwszej sztuki na forum" do dziś :)
Pozdrawiam
linkuś do postów o d7k (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729)
slowik-k-g
06-03-2011, 09:30
Skok jakościowy jest wielki - nic nie trzeszczy w obudowie, iso lekko można szaleć na 3200, piękny wizjer - AF marzenie, pomiar światła z manualnymi, grip siedzi na body jak by był przyspawany, a reszta w wątku jak już kolega dał namiary wyżej;)
Skok jakościowy jest wielki - nic nie trzeszczy w obudowie
Mój D90 nie trzeszczy w obudowie :smile:,być może trafiłeś na egzemplarz "DIY - made in China" ;)
Potwierdzam również i mój D90 nie trzeszczy, ba! używany niedawno podczas minus 20 przez 5 godzin a w lato plus 30 i jakoś nie trzeszczy, chyba że ktoś ma łapki jak Pan Pudzianowski i jak ściśnie to i trzeszczy...:) a jeśli chodzi o D7000 to na logikę wyższy model z założenia powinien być lepszy, trudno by Nikon cofał się do tyłu
Kundzior
06-03-2011, 13:16
Mój D90 jest w wersji WRC, Warcy, Rycy, Cescy :P
A na poważnie, nie widzę większego sensu przesiadki tego typu, chyba że komuś jest potrzebne wysokie ISO.
(...) trudno by Nikon cofał się do tyłu
Na nasze szczęście Nikon cofa się zawsze do przodu:)
kamoreks
07-03-2011, 21:45
Mój Nikon D90 ma 3 dni i też nie trzeszczy. Gorzej z właścicielem, gdy ujrzał w totalnie nowym aparacie 2 martwe pixele. Dokladnie to subpiksele 1 niebieski, i chyba 4 kolo siebie ktore dają kropke niebieską.
o kurcze, poważnie piszę: mam d90 od prawie miesiąca i jakiś czas temu zauwazyłem jednego niebieskiego hota ale totalnie zapomniałem o nim...poważnie...dziwny jestem?
D7000 jest super ale należy zadać sobie pytanie, czy potrzeba aż tak zaawansowanej puchy? Mnie akurat d90 zadowala w 95%, lekko denerwują mnei wymiary puszki, mogłaby być większa ale na d300s nie miałem kasy ;) Ogólnie b.dobry aparat dający dużooo radości :)
kamoreks
07-03-2011, 23:42
o kurcze, poważnie piszę: mam d90 od prawie miesiąca i jakiś czas temu zauwazyłem jednego niebieskiego hota ale totalnie zapomniałem o nim...poważnie...dziwny jestem?
D7000 jest super ale należy zadać sobie pytanie, czy potrzeba aż tak zaawansowanej puchy? Mnie akurat d90 zadowala w 95%, lekko denerwują mnei wymiary puszki, mogłaby być większa ale na d300s nie miałem kasy ;) Ogólnie b.dobry aparat dający dużooo radości :)
Ja mam na LCD nie na matrycy CMOS.
Ja się przesiadłem z d90 na d7k i jestem mega zadowolony.
Nie tylko wysokie iso jest lepsze ale i nizsze (asa100)
Troche mnie irytuje uchwyt, jest mały na moje duze rece.
Ja się przesiadłem z d90 na d7k i jestem mega zadowolony.
Troche mnie irytuje uchwyt, jest mały na moje duze rece.
Znaczy jest inny (mniejszy, płytszy) niż w D90?
Znaczy jest inny (mniejszy, płytszy) niż w D90? jest cieńszy...
Chodzi mi głównie o doświadczenia użytkowników D 7000, który przesiedli się na nią z D 90. Chodzi mi o to czy jest to wyraźny skok jakościowy (wiem to subiektywna ocena), taki naprawdę rozsądny upgrade. ...
A czy bierzesz pod uwagę konieczność wymiany części osprzętu - jak nowy typ akumulatorów czy Battery Pack'a?
Od kilku lat EN-EL3e stał się standardem, a tu klops :-(
No chyba że ktoś ma "gołą" dziewięćdziesiątkę...
Pozdrawiam
Piotrek Charchuła
08-03-2011, 01:48
Przy zmianie z D90 na D7000 na pewno odczujesz różnice ale ja będąc na Twoim miejscu wolałbym trochę dołożyć i kupić używane D700.
Myślałem o tym ale po wzięciu do ręki odrzuciło mnie. Może dlatego że przyzwyczajony jestem dopracy z gripem. D7k to takie maleństwo ;)
Wybrałem D300s.
cz4rnuch
08-03-2011, 23:18
Przy zmianie z D90 na D7000 na pewno odczujesz różnice ale ja będąc na Twoim miejscu wolałbym trochę dołożyć i kupić używane D700.
2000 PLN z kawałkiem to nie takie trochę, choć trzymając go w ręce czułem że jest dla mnie stworzony:-)
Kundzior
09-03-2011, 07:17
2000 PLN z kawałkiem to nie takie trochę, choć trzymając go w ręce czułem że jest dla mnie stworzony:-)
Jak i wiele innych rzeczy które napotyka człowiek w swoim życiu :P
Jeżeli uda Ci się dobrze sprzedać D90 to warto. Pomijam kwestię rozrzutu jakościowego D7000 (podobno). Mi w ręce wpadł sprawny egzemplarz.
Różnice między D90, a D7000 niczym nie uzasadniają wysokiej ceny tego drugiego, którą najlepiej spożytkować na dołożenie kasy do porządnego obiektywu (opisywanego jako PROFESJONALNY). Sama puszka jak KAŻDA współczesna puszka Nikona - jest doskonała. Aktualnie od 14 miesięcy używam D90 i jeżeli w przyszłości zamienię go to na D700 i to TYLKO ze względu na pełną klatkę co przekłada się na jakość / plastykę/ klimat zdjęć.
Zbyt często skupiamy się na technikaliach zamiast pracować nad swoimi umiejętnościami. Jak w tym stwierdzeniu : najtrudniejszym w każdej podróży jest wstać z fotela i wyjść z domu.
Dlaczego napisałem powyższy tekst ?!
Forum odwiedza wielu czytaczy miotających się "czy już czas na zakup lustrzanki czy jeszcze dozbierać pół roku i kupić wyższy model" - moim zdaniem D7000 w porównaniu do D90 nie ma różnic uzasadniających wydanie na niego wyższej kasy. Jeśli ci to lotto bo masz fundusze - proszę bardzo kup D7000, ale jeśli musisz liczyć się z kasą kup D90 i PORZĄDNY obiektyw. Będzie pan zadowolony :)
Napiszę inaczej niż inni:
Jeżeli pieniążki są dla Ciebie tematem o wadze kluczowej zostań przy d90 i dokup sobie za te blisko 2kzł dobre szkiełko. Więcej zyskasz z takiego zakupu.
Natomiast jeżeli stać Cię aby wywalić 2kzł teraz i za miesiąć kupić nowe szkło, czemu nie?
D7000 kusi mnie tylko....lepszym af no i ciut matrycą. Reszta mnie nie grzeje ;) Nie mówię tego przez posiadanie d90 a przez siłę nabywczą. Nowy model nie jest zdolny wynagrodzić tak dużej dopłaty do niego w moim rozrachunku. Za ~ 2kzł mam sb-700, 35/1.8 i 50/1.8. Taki zestawik da mi dużo więcej radości niż nowa pucha :)
Dokładnie. Jeśli podepniesz kiepskie szkło choćby pod Nikona Dx3 to jakość zdjęć będzie adekwatna do jakości szkła. Podepnij np. AF-S 24-70 mm f/2.8G ED - weź tabletki na serce bo zdjęcia będą rewelka (jakość).
melechesh
09-03-2011, 12:21
Tak jak wyżej, kup sobie za tą kasę jakieś dobre szkło.