Zobacz pełną wersję : Czy w d3100 jest potwierdzenie ostrosci na M?
Mam aparat d3100 i gdy ustawiam ostrosc na M, nie ma potwierdzenia ostrosci ani dzwiekiem ani w wizjerze. Ten model tak ma, czy moze trzeba cos wlaczyc? Wydaje mi sie ze instrukcje cala dokladnie przeczytalem i nic nie znalazlem.
Z tego co pamiętam (nie mam możliwości tego sprawdzić), w aparatach typu D3100 jedynym potwierdzeniem ostrości w MF jest pojawienie się kropki w lewym dolnym rogu wizjera.
Nie ma ani efektu dźwiękowego, ani podświetlenia wybranego pola AF.
gregory63
03-03-2011, 10:32
Nie wiem jak w d3100, ale w d60 posiadam dalmierz, który informuje mnie o poprawnym nastawieniu ostrości. W momencie przełączenia na MF na obiektywie skala ekspozycji zamienia się w dalmierz. Dodam, że w ustawieniach fabrycznych dalmierz był wyłączony.
Rzeczywiscie potwierdzeniem ostrosi jest malutka kropeczka w lewym dolnym rogu wizjera ktorej prawie nie widac:/ Lepsze to niz nic.
kamoreks
05-03-2011, 09:57
Z tego co pamiętam (nie mam możliwości tego sprawdzić), w aparatach typu D3100 jedynym potwierdzeniem ostrości w MF jest pojawienie się kropki w lewym dolnym rogu wizjera.
Nie ma ani efektu dźwiękowego, ani podświetlenia wybranego pola AF.
Miałem przez krótki czas 300 zdjęć, tego D3100 i był sygnał potwierdzający ostrość.
Ja wybierałem kursorem gdzie ma ostrzyć na kropkach szt. 11 w wizjerze,p rzeważnie brałem środek, i jak ustawił ostrość to dopiero mogłem zrobić fotkę, ale to było na Auto i P.
Co do kropki, to na dole w wizjerze zielona kropka po lewej stronie sie ukazuję przy eskpozycjach.
Aha i przecież na MF nie pokaże, że ustawiło ostrość, bo to my ją ustawiamy :D
Chyba, że chodzi o tryb MANUALNY to w tej kwestii nie mogę się wypowiedzieć za krótko go miałem.
kamoreks, weźże przeczytaj instrukcję i się doucz troszkę, bo klawiatura więdnie jak się czyta takie mądrości...
Potwierdzenie poprawnego ustawienia ostrości (czyli zielona kropka) jest zawsze, bez względu na to, czy ostrzymy ręcznie, czy automatycznie, czy obiektyw ma własny silnik czy nie i czy w ogóle ma jakąkolwiek elektronikę. Z 30-letnim Heliosem od Zenita też będzie potwierdzenie.
kamoreks, weźże przeczytaj instrukcję i się doucz troszkę, bo klawiatura więdnie jak się czyta takie mądrości...
Z 30-letnim Heliosem od Zenita też będzie potwierdzenie.
na D3100? to chyba zmienię body
szymon708
05-03-2011, 16:20
ja chyba też!
pięknie kamoreks takich bzdur na tym forum jeszcze nie czytałem :-)
I z D5000, i z D90 też macie potwierdzenie ostrości z manualami bez chipa. Nawet z przysłowiowym słoikiem po ogórkach.
Pomiaru światła (czyli info o ekspozycji) nie ma, natomiast potwierdzenie ostrości jest jak najbardziej.