Zobacz pełną wersję : lista błędów w d90
_suchar_
03-03-2011, 01:09
Na wstępie witam serdecznie wszystkich FOTOmaniaków :smile:
Szukałem już wszędzie i nie mogę znaleźć listy błędów wraz z opisem czego dotyczy wyświetlany błąd na wyświetlaczu
Od niedawna mam d90 i parę razy wyskoczyło "r18" a aparat nie chce pstrykać.Obiektyw kitowy 18-105 i karta pamięci sandisk extreme 8Gb Proszę o pomoc Może ktoś z Was miał już taki błąd
Z góry dziękuje za info
krótka lista błędów jest w instrukcji u mnie str.255 ale tego błędu tam nie ma. Poniżej piszą, że gdy wyskoczy error należy skontaktować się z serwisem i to chyba najlepsza opcja w tym wypadku.
Those numbers look like the shots remaining in the buffer display.
See "Buffer Size" on page 65 of the D90 PDF manual.
Tyle mowi wujek google o tym bledzie:D
To nie jest błąd, tylko informacja ile klatek zmieści się w buforze.
_suchar_
03-03-2011, 13:57
To nie jest błąd, tylko informacja ile klatek zmieści się w buforze.
zgodzę się z Tobą ale ja nie miałem wybranego trybu zdjęć seryjnych tylko pojedyncze "S" a aparat nie reaguje na spust(nie chce zrobić zdjęcia)
czy nie jest to powiązane z kartą pamięci??
darkmajin
03-03-2011, 14:01
ilość zdjęć w buforze wyświetla się po naciśnięciu spustu do połowy stawiam na zacięty spust
* nie ma znaczenia zdjęcia pojedyncze / seria
* nie chyba ze masz kartę mniejszą od bufora ;)
A słychać potwierdzenie ostrości? Bez potwierdzenia aparat nie zrobi fotki w trybie AF-S, może zrobi w AF-C?
_suchar_
03-03-2011, 21:15
A słychać potwierdzenie ostrości? Bez potwierdzenia aparat nie zrobi fotki w trybie AF-S, może zrobi w AF-C?
masz racje na AF-C nie wyskakuje ten komunikat i fotki można robić, już się bałem że to coś poważnego
całe życie się człowiek uczy... dziękuje za pomoc
chrupkus
05-03-2011, 18:08
Wydaje mi sie że taki objaw może wskazywać na problem z AF ponieważ w trybie AF-S żeby aparat zrobił zdjecie AF musi zlapać ostrość, a w trybie AF-C (jeśli mnie pamięć nie myli) to aparat zrobi zdjęcie nawet jak nie ustawi ostrości ( wystarczy do końca nacisnąć spust migawki). Sprawdź czy Ci AF działa poprawnie.