PDA

Zobacz pełną wersję : wężyk vs statyw

Lento Violento
02-03-2011, 23:42
Koledzy, mam takie krótkie i proste pytanko: w jaki sposób, fotografując krajobraz (duże GO), ustawiacie ostrość korzystając z wężyka i statywu. Czy przestawiacie na manual i ostrość ustawiacie manualnie czy też wężykiem blokujecie ostrość powiedzmy na 4 metrach, przekadrowujecie głowicą i zwalniacie spust wężyka ? Z góry dzięki za info :)

akustyk
03-03-2011, 00:06
jesli mam odpowiedni punkt zaczepienia w polu widzenia ktoregos ze sprawnych czujnikow AF to ustawiam AF-em.
czasem tez ustawiam ostrosc przed skadrowaniem, zrzucam na MF, potem kadruje i wyzwalam migawke.

wezyk nie ma tu specjalnie nic do rzeczy. to tak samo jak ze spustem...

Lento Violento
03-03-2011, 15:02
Dzięki za info, no właśnie przy krajobrazie jeżeli chcemy mieć ostro od stóp do nieskończoności powinniśmy ostrzyć powiedzmy na około 3 metry i tych sprawnych czujników zazwyczaj na tej odległości brakuje, stąd moje pytanie czy preferujecie manual czy tez jednak przekadrowanie na AF.

jackrabbit
03-03-2011, 15:10
jak na tych 3 metrach nic nie ma to chyba bez sensu tam ostrzyc? tak mi sie wydaje :)

sejmajnejm
03-03-2011, 15:27
jak na tych 3 metrach nic nie ma to chyba bez sensu tam ostrzyc? tak mi sie wydaje :)

jest jeszcze cos takiego jak glebia ostrosci :*
to co jest blisko w krajobrazie moze byc dosyc nisko w kadrze - pod czujnikami AFa.

A.

Lento Violento
03-03-2011, 15:33
Hehe, chyba się nie rozumiemy ;) Mam na myśli przypadek, w którym nie mamy czujnika AF, który możemy wykorzystać do ustawienia ostrości na 3 metrze (bez przekadrowania). Innymi słowy, czujniki AF nie obejmują całego kadru, piszę więc o przypadku gdzie dla optymalnego GO ostrze na 3 metr czyli w miejsce nie pokryte przez czujnik AF. I teraz pytanie, czy w takim przypadku ostrzycie manualnie czy stosujecie AF z przekadrowaniem. Nie wiem czy teraz jasno się wyraziłem :)

Lento Violento
03-03-2011, 15:34
to co jest blisko w krajobrazie moze byc dosyc nisko w kadrze - pod czujnikami AFa.

A.

Dokładnie o tym przypadku myślę :)

akustyk
03-03-2011, 15:56
Dzięki za info, no właśnie przy krajobrazie jeżeli chcemy mieć ostro od stóp do nieskończoności powinniśmy ostrzyć powiedzmy na około 3 metry

to mogloby Ci nie wyjsc z rurka, dajmy na to, okolo 50mm. a dluzsza to juz nawet nie mowie ;)

tojo
03-03-2011, 18:33
Dawno, dawno temu na obiektywach była namalowana skala odległości i na jej podstawie można było ustawić to co się chciało. Niestety teraz mamy nadmiar techniki :)

Pozdrawiam

Kuba
09-03-2011, 12:16
zwykle przy statycznych ujęciach za statywu ostrze manualnie, wbrew pozorom jest dużo szybciej. ;)
ew. tak:
włączam AF > ostrzę na odpowiednim punkcie (praktycznie zawsze używam centralnego) > wyłączam AF > przekadrowywuję > blokuję statyw > wyzwalam wężykiem