PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań SB-600 i inne Metze - tym razem konkretnych :)

pebees
19-01-2007, 22:59
Chyba przetrawiłem już coś z tych wszystkich wypowiedzi, zebrało mi się kilka pytań o lampki. Zamęczę Was, podobnie jak kiedyś pytając o D50 :D W każdym razie D50 kupiłem, pytania mają związek z tym aparatem, no i ... z lampami :)

Pytanie numer 0: Które lampy Metz, Soligor i inne Sunpak mają parametry takie same lub lepsze niż SB-600, przy zachowaniu nie wyższej ceny?

Jako, że nie chcę być zmuszonym trzymania lampy ciągle na aparacie, potrzebował będę kawałek przewodu. Zapewne SC-28. Jednak ma on długość tylko 1 metra, więc od razu pytanie:
1. czy bez problemów mogę ten kabelek rozciąć i przedłużyć, i do jakiej długości? ewentualnie czy sprzężenie po tym pracuje napięciowo czy w pętlach prądowych?

Ale, czy na pewno potrzebuję taki drogi kabel? Czy nie mogę jakoś podpiąć SB-600 inaczej, choćby po prostu tylko do wyzwolenia jej z parametrami ustawionymi ręcznie? Czyli konkretnie:
2. jak rozumiem, w sb-600 mogę poustawiać sobie ręcznie wszystko, energię błysku przede wszystkim. czy regulowany jest też z poziomu lampy czas trwania błysku?
3. czy mogę po prostu kupić kostkę na aparat, kabelek i wpiąć go jakoś do lampy (nie widzę na zdjęciach żadnego gniazda), czy jakąś jeszcze dodatkową kostkę pod lampę potrzebuję?
4. jak to się robi w przypadku lamp innych producentów (metz itd).

Kojarzy mi się, że do SB-800 można dokupić jakieś zewnętrzne zasilanie, nie bateryjne (a może mi się źle kojarzy).
5. A jak jest w przypadku SB-600? Są do niej jakieś zewnętrzne zasilania czy trzeba sobie wykombinować?

6. Co stracę, a co zyskam (poza małą oszczędnością pieniążków) kupując Metz 44 AF-4i w stosunku do SB-600?

Myśli moje krążą jakoś wokół SB-600, w przyszłości chciałbym jednak 'przypiąć' do tego jakąś drugą lampkę, niedrogą, z możliwością ustawień ręcznych, poprzez fotocelę, wyzwalaną z SB-600. Ale patrzyłem też na dwupalnikowego Metza, poczytałem trochę postów, no i ...
7. Czy lepiej kupić dwupalnikowego Metza, czy kombinować z dwoma lampkami? Wiem, że to nieco różne sposoby pracy (oświetlenia), jednak po coś te dwupalnikowe lampy robią.

W parametrach SB-600 podają zakresy ogniskowych, z jakimi pracuje ona poprawnie.
8. Czy w tym przypadku chodzi tylko o kąt widzenia obiektywu/oświetlenia lampą, czy też informacja o ogniskowej jest wykorzystywana jeszcze do czegoś, do jakiejś regulacji siły błysku etc.?

9. SB-600, palnik na wprost, maksymalna siła błysku, 50 mm, czy faktycznie sięga 34 metrów? :)

10. ... o co jeszcze powinienem zapytać? :)

meliszipak
20-01-2007, 00:11
pytanie nr 5.

Wydaje mnie się, że obecnie zewnetrzne zasilanie do lamp błyskowych typu
Sb600, 800 jest w większości przypadków zbędne. Współczesne lampy pożerają mniej prądu,
dlatego też wystarczy mieć odpowiedni zestaw baterii-akumulatorków na wymianę.
Jest to też o wiele praktyczniejsze rozwiązanie.

pytanie nr3

Zapewne można wyzwolić sabinę poprzez gorącą stopkę i prosty kabel synchro.
Wtedy parametry lampy regulujesz ręcznie.
W przypadku D50 możesz też wyzwalać przez fotocelę, błyskiem lampy wbudowanej.

yanoosh
20-01-2007, 01:02
Pytanie nr 6.
Na plus:
bardzo sympatyczna charakterystyka światła
Na minus:
głowica obraca się tylko w jednej płaszczyźnie (pionowej)
jako lampa zdalna ten Metz może być wyzwalany przez kabelek synchro lub fotocelę - tracisz automatykę pomiaru

Ja używałem Metza 44AF-4i i pewnie używałbym do tej pory gdyby nie zachciało mi się budować systemu opartego na lampach SB. Obecnie używam SB-800 wyniesionej poza aparat przez kabelek SC-29 i SB-600 (oczywiście to wszystko działa w CLS). To wszystko zapinam w uchwyty, pakuję na statywy, odbijam od parasolek i blend. Naprawdę można powalczyć. A przydałyby się jeszcze ze dwie lampki w trybie slave. Obiecałem sobie, że już nic nie będę cudował z oświetleniem tylko cierpliwie poczekam na możliwość zakupu przynajmniej jeszcze jednej Sabiny (na razie mam większe potrzeby w zakresie obiektywów)

Ja wiem (znam to z autopsji), że wszystko chciałoby się mieć już, teraz, zaraz ale szczerze Ci radzę - zaweźmij się w sobie i buduj oświetlenie oparte na Sabinach. Albo, jeśli masz warunki lokalowe, machnij na to ręką i idź od razu w lampy studyjne.

Pewnie znasz tę STRONĘ (http://www.nikonimaging.com/global/technology/speedlight/), ale oglądnij ją jeszcze raz.

Kiedyś zapakuję cały ten swój czemodan (kolejna zaleta takiego systemu oświetlenia - mobilność) i pojawię się w Płocku (mam tam od dawna zaległą, małą sesję) i moglibyśmy się spotkać i potestować błyskanie. Ale to niestety dopiero za kilka(naście) tygodni, tak w okolicach matur.

pebees
20-01-2007, 11:03
yanoosh właśnie warunki lokalowe nie pozwalają mi za bardzo na kombinowanie ze studyjnymi. Jeśli by pozwalały, to bym już je miał, za cenę SB-600 miałbym dwie lampy z podstawowym osprzętem :)

Czyli jednak postawić na Nikona? Hmm.. to na początek chyba jednak wezmę SB-600, później jakąś pracującą w manualu z fotocelą... martwi mnie tylko cena kabelka SC-28 :) Choć w sumie - na ile znaczący będzie udział błyskawki aparatu przy odpalaniu SB-600 z jakiejś fotoceli?

Jak już będziesz w Płocku, to pewnie dołączymy do Twojego zestawu jeszcze moją sabinkę ;-)
Dzięki za odpowiedź.

Resztę forumowiczów uprasza się o odpowiedzi na pytania, które pozostały bez nich :)

Jacek_Z
20-01-2007, 14:41
pebees - zadajesz bardzo dużo pytań i takich, że trzeba by pisac książkę, a chwilę potem zmieniasz obiekt zainteresowań i znowu mnóstwo pytań (tak był przy przechodzeniu na cyfrowe d50, o lampy studyjne, teraz o sb, zaraz o metze)
by odpowiedzieć precyzyjnie na te pytania trzeba by ci zadać pytania dodatkowe - np pyt 9 - a jaka czułość ISO?
yanoosh ma studio oparte na 2 sb, ale mu mało, potrzeba mu w sumie 4 sb. Zapewniam cię, że nie kupisz do zabawy studyjnej takiej ilości sb, by się w to bawić, bo wydasz na to wiecej pieniędzy niż wydałeś na aparat i obiektywy razem wzięte. Dlatego nie odpowiadam - bo to nie jest tanie rozwiązanie do zabawy w studio - a tego szukasz.
tanio możesz na halogenach - nierozwojowo, ale zawsze, albo na wielu żarówkach błyskowych

dobrze - odpowiem na te pytania gdzie odpowiedzi sa krótkie i nie wymagają wypracowania.
1 - szkoda tego rozcinac. tam jest kabel chyba 5 albo 6 żył. Nikon sam robił przedłuzacze do sc17 (które sie też nadaje do tego) o długosci 3 metry. Tylko po co? Ten kabel kosztuje ze 200 zł. A sterowanie radiowe kosztuje 150 zł i jest wiele lepsze, nie wymaga przedłuzaczy. Pozbędziesz się ttl, ale po co to w studiu domowym?

2 - po co ci sterowanie czasem błysku? oczywiście w trybie manual ustawia sie moc (1. 1/2, 1/4, 1/8 itd), a z instrukcji lampy idzie odczytac jakiej mocy odpowiada jaki czas błysku. Jest prosta zależność - czas błysku=energia błysku. Na co ci to info o czasie?

po co ci zewnętrzne zasilania? za ich cenę kupisz sobie ładowarkę i 4x4 akku i bedziesz miał coś co sie przydaje nie tylko do sb.

kup sobie jedną podstawowa lampę. w gre wchodzą sb600, 800 albo metz 58AF1. resztę studia zrób na zarówkach błyskowych (one mają swoje synchro). do odpalania błysku lampki "reporterskiej" kup komplet radiowy, albo synchroflesz, a odpalac będziesz wtedy z wbudowanej bądź z promiennika IR.

pebees
20-01-2007, 22:51
pebees - zadajesz bardzo dużo pytań i takich, że trzeba by pisac książkę, a chwilę potem zmieniasz obiekt zainteresowań i znowu mnóstwo pytań (tak był przy przechodzeniu na cyfrowe d50, o lampy studyjne, teraz o sb, zaraz o metze)
To źle, że zadaję dużo pytań? :) Widzisz, zadając pytania i uzyskując na nie odpowiedzi uczę się, może teoretycznie, ale zawsze :) Inni z tych odpowiedzi też korzystają, więc na coś się to przydaje :)

by odpowiedzieć precyzyjnie na te pytania trzeba by ci zadać pytania dodatkowe - np pyt 9 - a jaka czułość ISO?

Pewnie taka, przy jakiej podaje się lp. Czyli 100. Może też być dla 200 ;-)

yanoosh ma studio oparte na 2 sb, ale mu mało, potrzeba mu w sumie 4 sb. Zapewniam cię, że nie kupisz do zabawy studyjnej takiej ilości sb, by się w to bawić, bo wydasz na to wiecej pieniędzy niż wydałeś na aparat i obiektywy razem wzięte. Dlatego nie odpowiadam - bo to nie jest tanie rozwiązanie do zabawy w studio - a tego szukasz.

Tanie rozwiązanie do zabawy w studio, jak dla mnie, to by było jedna czy dwie takie Delicacy, do tego jakieś tanie tyrystorowe błyskograty czy żarówki błyskowe. Teraz już wiem ;-) Ma to jednak jedną poważną wadę (jak dla mnie) - wymaga sporo miejsca. A miejsca niestety w najbliższym czasie mi nie przybędzie, więc odpada takie rozwiązanie. Szukam alternatywnego, niekoniecznie tańszego. Pomyślałem o SB-600 itp, dlatego pytam o wszysto, czego nie wiem (no, fragment tego wszystkiego, mam litość ;-))

tanio możesz na halogenach - nierozwojowo, ale zawsze, albo na wielu żarówkach błyskowych

Halogeny odpadają ze względu na temperatury, we znaki też da mi się pobór mocy. Żarówki błyskowe są średnio opłacalne (minimum 83 zł za żarówkę, do tego oprawkę jakąś podwójną, dodatkową żarówkę do pseudo pilota itd, z czego robi się prawie 150 zł za 'stanowisko'; wolę wyłożyć drugie tyle i mieć coś bardziej dedykowanego.. tylko - brak miejsca)

dobrze - odpowiem na te pytania gdzie odpowiedzi sa krótkie i nie wymagają wypracowania.
1 - szkoda tego rozcinac. tam jest kabel chyba 5 albo 6 żył. Nikon sam robił przedłuzacze do sc17 (które sie też nadaje do tego) o długosci 3 metry. Tylko po co? Ten kabel kosztuje ze 200 zł. A sterowanie radiowe kosztuje 150 zł i jest wiele lepsze, nie wymaga przedłuzaczy. Pozbędziesz się ttl, ale po co to w studiu domowym?

Hmm.. 150 zł za komplet nadajnik i odbiornik ze stopką do lampy? Popatrzę jeszcze w takim razie po sklepach :)
Choć przeniesienie ittl by się przydało, niekoniecznie przecież tę lampkę będę stosował tylko 'studyjnie' :)

2 - po co ci sterowanie czasem błysku? oczywiście w trybie manual ustawia sie moc (1. 1/2, 1/4, 1/8 itd), a z instrukcji lampy idzie odczytac jakiej mocy odpowiada jaki czas błysku. Jest prosta zależność - czas błysku=energia błysku. Na co ci to info o czasie?

Nie mówię, że jest mi do czegoś potrzebne. Pytam, czy jest :) A 'czas błysku=energia błysku' mam rozumieć jako zależność liniową?

po co ci zewnętrzne zasilania? za ich cenę kupisz sobie ładowarkę i 4x4 akku i bedziesz miał coś co sie przydaje nie tylko do sb.

Pewnie masz rację :) Wynika z tego, że jednak zasilanie zewnętrzne jakieś jest, tylko dalej nie wiem jakie ;-)

kup sobie jedną podstawowa lampę. w gre wchodzą sb600, 800 albo metz 58AF1. resztę studia zrób na zarówkach błyskowych (one mają swoje synchro). do odpalania błysku lampki "reporterskiej" kup komplet radiowy, albo synchroflesz, a odpalac będziesz wtedy z wbudowanej bądź z promiennika IR.
Czytałem gdzieś chyba, że SB-600 nie ma fotoceli - prawda to? A promiennik ir - znaczy się nadajnik podczerwieni? To chyba ze stówkę kosztuje raptem... czy Sb-600 ma odbiornik? Coś mi się kołacze, że tak...

Dzięki za odpowiedzi, doczytam sobie co się jeszcze da z tego, co już napisano, i nie będę Was więcej męczył :)

Jacek_Z
20-01-2007, 23:37
Żarówki błyskowe są średnio opłacalne (minimum 83 zł za żarówkę, do tego oprawkę jakąś podwójną, dodatkową żarówkę do pseudo pilota itd, z czego robi się prawie 150 zł za 'stanowisko'; wolę wyłożyć drugie tyle i mieć coś bardziej dedykowanego.. tylko - brak miejsca)

Hmm.. 150 zł za komplet nadajnik i odbiornik ze stopką do lampy? Popatrzę jeszcze w takim razie po sklepach :)
Choć przeniesienie ittl by się przydało, niekoniecznie przecież tę lampkę będę stosował tylko 'studyjnie' :)

jak to żarówki sa średnio opłacalne? Nie zrobisz nic tańszego mającego taka wydajność światlną!!!
4 lampy sb 600 tez wymagają statywów, parasolek. czyli masz tak ze 4x800 zł=3200zł
sam wyliczyłes że zarówka to 150 zł - x4szt = 600 zł. mniej niz jedna sb600.
kup jedną lampe sb600 do stosowania w terenie, a reszte na zarówkach. jedna zarówka, ani jedna sb nic nie da.
wydanie 1 tys zł na studio to grosze. jak sie ich nie ma to sie rezygnuje z pomysłu. Srednie studio w Polsce to koszt około 10 tysiecy. fajne studio to 30-40 tysiecy.

na allgro są teraz komplety radia po 150 zł
co jest dodatkowo do sb800 (zasilanie zenętrzne) najlepiej znaleźć na firmowej stronie www nikona.

pebees
20-01-2007, 23:43
jak to żarówki sa średnio opłacalne? Nie zrobisz nic tańszego mającego taka wydajność światlną!!!

I zero regulacji :)

4 lampy sb 600 tez wymagają statywów, parasolek. czyli masz tak ze 4x800 zł=3200zł
sam wyliczyłes że zarówka to 150 zł - x4szt = 600 zł. mniej niz jedna sb600.
kup jedną lampe sb600 do stosowania w terenie, a reszte na zarówkach. jedna zarówka, ani jedna sb nic nie da.
Oki :)

wydanie 1 tys zł na studio to grosze. jak sie ich nie ma to sie rezygnuje z pomysłu. Srednie studio w Polsce to koszt około 10 tysiecy. fajne studio to 30-40 tysiecy.
Ten tysiąc to mam na studio ;-) A co to za domowe (bo o takim mówimy) studio za 30 kawałków? :)

na allgro są teraz komplety radia po 150 zł
co jest dodatkowo do sb800 (zasilanie zenętrzne) najlepiej znaleźć na firmowej stronie www nikona.
No a co z tym promiennikiem ir?

Jacek_Z
21-01-2007, 00:01
silniejsze żarówmi chyba maja 1/2 mocy. regulacje bedziesz miał tez odległoscia - odstawisz - bedzie słabiej. mozesz miec tez wiecej żarówek i dac dwie obok siebie. zarówki sa co najmniej o dwóch mocach - uzywając wymiennie masz regulację mocy.

IR tez dobre. ale wyzwolisz nim sb800. Do sb600 potrzeba zewnetrznego synchro. kostka hama - ze 30 zł.

ceny studio - nie rozróżniam domowe czy nie. jak kto zaczyna to nawet profesjonalista może miec takie za 1 tys, ale szybko je pewnie rozwinie.
A jak kto ma kasę, to dla zabawy kupi kilka główek firmy XXX i wyda blisko 10 tys. Znam takich. Na forum tez niektórzy mają. amatorzy.

pebees
21-01-2007, 14:09
silniejsze żarówmi chyba maja 1/2 mocy. regulacje bedziesz miał tez odległoscia - odstawisz - bedzie słabiej. mozesz miec tez wiecej żarówek i dac dwie obok siebie. zarówki sa co najmniej o dwóch mocach - uzywając wymiennie masz regulację mocy.

Problem w tym, że nie mam gdzie odstawić. A dwie żarówki to prawie równa się jedna lapma z regulacją :) Na które też specjalnie miejsca nie mam :)

IR tez dobre. ale wyzwolisz nim sb800. Do sb600 potrzeba zewnetrznego synchro. kostka hama - ze 30 zł.

To co to jest z boku sb-600, opisane w angielskiej instrukcji jako 'light sensor window for wireless remote flash'?

ceny studio - nie rozróżniam domowe czy nie. jak kto zaczyna to nawet profesjonalista może miec takie za 1 tys, ale szybko je pewnie rozwinie.
A jak kto ma kasę, to dla zabawy kupi kilka główek firmy XXX i wyda blisko 10 tys. Znam takich. Na forum tez niektórzy mają. amatorzy.
Wszystko fajnie, tylko jak mówiłem - z miejscem problem.

Dzięki za odpowiedzi. Doszukam sobie co będę potrzebował, resztę sprawdzę sam ucząc się na swoich kosztach^W błędach :) Wątek można zamknąć.

Jacek_Z
21-01-2007, 18:24
To co to jest z boku sb-600, opisane w angielskiej instrukcji jako 'light sensor window for wireless remote flash'?

czujnik do cls, ona może pracowac jako lampa zdalna. tylko, że nie w tym przypadku.
Ty pracując w studiu będziesz musiał wyłączyć cls (zresztą w d50 nie masz sterowania, musisz miec sb800 na sankach) i pracowac w manualu. Przedbłyski wyzwolą ci za wcześnie żarówki błyskowe, jak bedzie otwarta migawka, to zarówki nie zadziałają, będa rozładowane.
w sb800 ten czujnik jest do cls, ale tez spełnia funkcje normalnego synchro - bo w menu lampy sb800 jest opcja SU4.

pisząc o 2 zarówkach obok siebie miałem na myśli odległość 15 cm. będa działały jak jedna, ale 2x mocniejsza (o ile będą schowane za jedną parasolką)