PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie aprops F100

Konat
19-01-2007, 22:53
Witam chcialem sie zaptac bo szukajac w sieci na roznych stronach rozne wiadomosci znajduje i w sumie sie w nich gubie chodzi mi o to czy f100 posiada taka funkcje jak "wstepne podnoszenie lusta" i jesli tak co co to znaczy i do czego sluzy a także czy mozliwe jest w tym samym modelu wymienianie matowek jezeli tak to na jakie czy mozna to robic samemu czy tylko serwis i takie tam

Z Gory dziekuje wszystkim ktorzy zechca sie podzielic swoja wiedza a takze jednemu z moderatorow (nie pamietam ktoremu) ale zawsze szybko odpowiadal na dreczace mnie pytania

Pozdrawiam

BugsBunny
20-01-2007, 19:57
wymiana matówek w F100 jest możliwa, opis czynności jest w instrukcji obsługi
podniesienie lustra służy wytłumieniu drgań własnych aparatu przed ekspozycją. F100 niestety nie ma tej funkcji

Konat
20-01-2007, 23:55
A czy dobrze rozumiem ze wstepne podnoszenie lustra jest po to aby zminimalizowac tzw szumy i czy po prostu w tym modelu jest to nie potrzebne a czy np F80 ma ta funkcje bo gdzies czytalem ze tak ale nie wiem czy to prawda dzieki za odp

artful
21-01-2007, 00:45
Jeśli poruszenie aparatu podczas klapnięcia lustra nazywasz szumem to tak, "podnoszenie lustra jest po to aby zminimalizowac tzw szumy". :-)
Mogę zapytać po co Ci F100? Do nauki doskonały jest np. ZENIT 12XP - kosztuje ok. 50 PLN, a frajdy co niemiara. Jeśli przyjdzie taki dzień, że zaczną Ci się podobać Twoje zdjęcia z ZENITA kup wtedy F100.
Bez urazy, to naprawdę dobra rada.

BugsBunny
21-01-2007, 11:43
Mimo wszystko postaram się odpowiedzieć:
W trakcie wykonywania zdjęcia lustrzanką, po naciśnięciu spustu dzieją się następujące rzeczy:
- lustro, normalnie odbijające obraz do pryzmatu i wizjera, unosi się odsłaniając światłu z obiektywu drogę do migawki i dalej do elementu światłoczułego ( film lub matryca )
- przysłona przymyka się do wartości roboczej
- miagawka otwiera się na określony wcześniej czas
- element światłoczuły jest naświetlany ( w tym momencie w wizjerze nic nie widać )
- migawka zamyka się
- przysłona powraca do pozycji w pełni otwartej
- lustro opada pozwalając znowu obserwować w wizjerze obraz widziany przez obiektyw
jak widać, są to czynności powodujące ruch elementów mechanicznych, który może powodować wibracje aparatu. Nawet tak minimalne drgania mogą mieć wpływ na ostrość zarejestrowanego obrazu, jeśli jest to np. krajobraz lub makro.
Dlatego niektórzy producenci montują w korpusach funkcję pozwalającą na podniesienie lustra sporo czasu przed wyzwoleniem migawki, tak aby ewentualne drgania związane z jego ruchem zdążyły zaniknąć. Oczywiście traci się wtedy obraz w wizjerze, ale przy fotografii krajobrazowej nie ma to znaczenia bo obiekt nie ucieka z kadru. Niektóre korpusy mają taka funkcję "pełną", tzn że specjalną dźwignią można unieść lustro w dowolnej chwili, inne, w tym obecne cyfrowe, mają pewien "półśrodek" nazywany " exposure delay" - migawka otwiera się z pewnym opóźnieniem w stosunku do uniesienia lustra.
O ile mi wiadowo, prawdziwą funkcję MLU mają, z analogowych korpusów AF, tylko F3, F4, F5 i pewnie F6, z cyfrowych chyba od D200 w górę, D80 ma opóźnioną ekspozycję ( wyzwolenie migawki o 0,4s od naciśniecia spustu )
Nikon uważa że ta funkcja jest zbędna, podobnie jak np. pozostawianie końcówki filmu na zewnątrz rolki. Wielu użytkowników uważa że są potrzebne, z drugiej strony "uderzenie" lustra w Nikonach jest naprawdę bardzo delikatne i doskonale wytłumione, np. w F80.
MLU z szumami ma niewiele wspólnego. Do uzyskania ostrego zdjęcia chcemy czasem użyć krótkiego czasu ekspozycji, co wymaga podniesienia czułości matrycy, co z kolei może zwiększać szum na zdjęciu ( cyfrowym oczywiście ).
Najlepszym sposobem na ostre zdjęcia jest solidny statyw i wężyk lub pilot. Kiedy można, to krótki czas i/lub obiektyw z VR.
I tak na zakończenie - nie wydaje mi się żeby ta funkcja miała być decydująca przy wyborze aparatu, w fotografii krajobrazowej można się bez tego obejść, co do makro - niech wypowiedzą się inni.
F80 nie ma MLU

Konat
21-01-2007, 11:53
Jeśli poruszenie aparatu podczas klapnięcia lustra nazywasz szumem to tak, "podnoszenie lustra jest po to aby zminimalizowac tzw szumy". :-)
Mogę zapytać po co Ci F100? Do nauki doskonały jest np. ZENIT 12XP - kosztuje ok. 50 PLN, a frajdy co niemiara. Jeśli przyjdzie taki dzień, że zaczną Ci się podobać Twoje zdjęcia z ZENITA kup wtedy F100.
Bez urazy, to naprawdę dobra rada.

Hihi taki dzien juz nadszedl i to dawno temu ale zawsze cos wypadalo wiec teraz zaczynam sie powoli rozgladac i porownywac Dzieki za podpowiedzi pozdrawiam

Vadim
28-01-2007, 23:18
...O ile mi wiadomo, prawdziwą funkcję MLU mają, z analogowych korpusów AF, tylko F3, F4, F5 i pewnie F6, z cyfrowych chyba od D200 w górę,...

Nie żebym się czepiał, bo wiem, że kolega doskonale wie, a to tak z rozpędu się wpisało...

Pozdrawiam