PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 8mm F4 - pytanie

andre5
02-03-2011, 20:00
Witam, mam pytanie odnoście tego szkła co w temacie, używał może z Was ktos go pod DX?
Zastanawiam sie nad jego zakupem, jest dosyc tanie jak na fisha..tylko z tego co na pbase poogladalem na niektorych zdjeciach ma straszne "winietowanie" czarna obramówka dookola foty...ale nie na wszystkich zdjęciach...ktore mozna tam poogladać, i teraz czy to ktos powycinał zeby tych obwódek nie było? Wogole czy opłaca się barać ten obiektyw pod uwagę chcąc zakupic fisheye ??

Dzieki za pomoc i Wasze opinie!

morzon
02-03-2011, 20:21
Jak pod DX to czemy nie Samyang ?

andre5
02-03-2011, 20:29
bo w cenie samyanga mam opcje tej sigmy

wigi
03-03-2011, 11:54
..tylko z tego co na pbase poogladalem na niektorych zdjeciach ma straszne "winietowanie" czarna obramówka dookola foty...

To winietowanie, jak je nazywasz, to zjawisko noramlne. Po prostu, obraz rzutowany na matrtycę jest na tyle mały, że nie jest w stanie jej całej pokryć. To zasługa ogniksowej, konstrukcji obiektywu i zastosowanego odwzorowania.
Ta Sigama pod DX daje czarną obramówkę tylko przy krótszych bokach, a pod FX da obraz w postacji koła (dookoła czarno).

d90
11-07-2011, 19:26
wpadla mi w rece taka wlasnie sigma 8mm f4
i jest do wziecia za okolo 1500pln. Tak se mysle czy warto.
W necie jakos specjalnie duzo o niej opini nie ma.
Podpowiecie cos?
ma ktos, mial, albo co...?

Mariusz888
11-07-2011, 19:40
Niewiele jest o tych szkłach bo i ludzi którzy mają potrzebę/ chęć ich użytkowania jest niewielu - ja osobiście nie kupiłbym nawet za 500zł bo mnie takie szkło nie kręci - nie jest też mi w żaden sposób do szczęścia potrzebne - jeśli Ty chcesz taki obiektyw to za wielkiego wyboru nie masz ;)

d90
11-07-2011, 19:44
tez cisnienia nie mam wielkiego na to szkielko, ale cena nie jest zla, a pewnie cos jeszcze by sie utargowalo...
...ale... preferuje nikony, boje sie problemow z af, mysle czy ostre bedzie...
dlatego pytam co radzicie Panowie i Panie
ps.
na pieniadzach nie spie
wtedy bym nie pytal :)
tylko kupowal

Mariusz888
11-07-2011, 19:51
Problemy z AF są takie same z Nikonie jak w Sigmie - i jeden i drugi producent ma z tym problem (a jak nie z tym to z czym innym i tak w kółko) :)

Odpowiedz sobie na pytanie czy będziesz tego używał - to jest bardzo specyficzny efekt. Ceną bym się nie kierował - jakbym kupował wszystkie szkła które mogłem kupić w dobrej cenie to musiałbym wygrać w lotka na to ;) poza tym co z tego że kupisz tanio jak nie będziesz tego używał, albo znudzi Ci się pod kilku dniach? Przemyślany zakup + dobra cena = idealna sytuacja, ale tylko dobra cena i późniejsze "leżakowanie" sprzętu jest bez sensu :)

kzkzg
11-07-2011, 20:48
@d90: martwisz sie AF na 8mm ?

Piotrek Charchuła
11-07-2011, 21:49
Jak pod DX to czemy nie Samyang ?

bo w cenie samyanga mam opcje tej sigmy

wpadla mi w rece taka wlasnie sigma 8mm f4
i jest do wziecia za okolo 1500pln. Tak se mysle czy warto.
W necie jakos specjalnie duzo o niej opini nie ma.
Podpowiecie cos?
ma ktos, mial, albo co...?

Używany Samyang/Falcon 8mm/3.5 jest do wyrwania za 800 zl a to dużo mniej niż 1500 , moim zdaniem jeżeli chcesz kupić rybie oko niedrogo to powinieneś go mocno rozważyć.