PDA

Zobacz pełną wersję : monitor na gwarancji a sprzedaz na allegro ?

L0st
02-03-2011, 18:31
czy jezeli sprzedam polprofesjonalny monitor hp dreamcolor 24" ktory ma jeszcze 20 miesiecy gwarancji to po sprzedazy ta gwarancja po prostu sie skonczy ?

czy ktos kto kupi ode mnie ten monitor bedzie mogl sie cieszyc gwarancja do jej konca ?
jak to wyglada, ma ktos jakies doswiadczenie w tym temacie.

bo ja niestety ale chyba bede moj hp dreamcolor musial po prostu sprzedac za pol darmo (pewnie gora za 2.5k pojdzie, albo i mniej. czyli bede tak ze 4-5 tysiecy w plecy),
bo juz nie mam sily walczyc z systemem. albo po prosu mam za wysoka percepcje i mi przeszkadza duza glosnosc tego monitora jaki i srebrzystosc i pare innych rzeczy.
i juz po prostu nie chce pracowac na tak glosnym monitorze !

heh, tylko czy wogole znajdzie sie ktos chetny do kupna kiedy napisze ze ten monitor jest nic nie wart :(

Grzybu
02-03-2011, 18:45
Z tego co wiem, to gwarancja przypisana jest do paragonu ew karty gwarancyjnej. Jeśli sprzedaż razem z paragonem to okres gwarancyjny powinien przejść na nowego właściciela.
Tak przynajmniej jest w większości przypadków, ale hp może być wyjątkiem ;)

Tom01
02-03-2011, 20:21
Jeśli nowy nabywca będzie miał kartę gwarancyjną i kopię dokumentu zakupu, HP nie robi problemów. Przetestowane. Co do "zachęty", proponuję powielić informacje z ulotki. Jeśli chce Pan wykazać się uczciwością, można porównać go do najbliższej konkurencji i opisać wrażenia. Ja bym tak zrobił.

L0st
02-03-2011, 21:03
Jeśli nowy nabywca będzie miał kartę gwarancyjną i kopię dokumentu zakupu, HP nie robi problemów. Przetestowane. Co do "zachęty", proponuję powielić informacje z ulotki. Jeśli chce Pan wykazać się uczciwością, można porównać go do najbliższej konkurencji i opisać wrażenia. Ja bym tak zrobił.

info z ulotki na temat tego monitora dreamcolor jest wrecz kosmiczne, tyle tylko ze w praktyce ta fikcja pryska jak banka mydlana. ale moze komus nie bedzie przeszkadzala glosnosc tego monitora. zreszta nie bede go sprzedawal nawet za polowe ceny ale pewnie najwyzej to za 1/3 lub 1/4 ktos go kupi. a ze gwarancji jest jeszcze sporo, to bedzie mogl wymienic kiedy bedzie chcial, bo akurat cos sie tam popsulo. co w przypadku tego monitora jest bardzo latwe. w zasadzie mozna go reklamowac raz w miesiacu, tylko ze i tak te nowe zamienniki sa dokladnie takie same jak ten reklamowany egzemplarz.

a ja myslalem ze kupujac monitor za kilka tysiecy, ba prawie 10, to otrzymam produkt jakosciowo wybitny.
chyba tylko przez 30bit i rgb LED go kupilem, bo to miala byc taka rewolucja. lol

ale nastepny monitor to juz bedzie na pewno eizo cg, nizej nie schodze :)

Czornyj
02-03-2011, 21:34
ale nastepny monitor to juz bedzie na pewno eizo cg, nizej nie schodze :)

Tylko tym razem uważaj - 30-tka CG też ma wiatrak ;)

raptor88
03-03-2011, 12:20
Tylko tym razem uważaj - 30-tka CG też ma wiatrak ;)

:mrgreen:

301pa chyba nie ma? Przynajmniej nie znalazłem nigdzie.

Czornyj
03-03-2011, 12:30
No więc nie ma - nb. stąd właśnie się o tym dowiedziałem. Słyszałem ostatnio opowieść, jak pewna instytucja finansowa zawinszowała sobie możliwie największe monitory do testów. Oczekiwania wobec paneli były nieskomplikowane - wyświetlacz miał tylko absolutnie nie rozpraszać maklera, który miał na nim obserwować wykresiki i na tej podstawie w odpowiednim momencie prasnąć tu i ówdzie kilkoma milionami. EIZO i NEC udostępniły swoje trzydziestki i zamawiający stwierdził, że po prawdzie obie są do luftu - powłoka antyrefleksyjna współczesnych monitorów jest dość gruboziarnista, co powoduje efekt sparklingu, cloudingu i może zdekoncentrować biednego menago podczas szastania kasiorą. Ostatecznie jednak zdecydowali się na NECzki - Eizacza pogrążyło huczenie wiatraka...