Zobacz pełną wersję : najtańsza lampa na dziś dzień...
stepowyszlak
02-03-2011, 12:18
witajcie!
szukam w sieci na dzis dzien jednej tanszych lamp, ktora wspolpracowalaby full z d50 i d300.
doradzicie coś?
wiem o istnieniu sb-400... ale myśle ze moze coś ciekawszego sie znajdzie w tym przedziale... ok300zł.
pomóżcie:)
pitupitu
02-03-2011, 13:16
W takim razie ja mam dwie propozycje dla Ciebie, obie to zamienniki a nie nikonowskie produkcje, ale są kompatybilne z d50 i d300 i zawierają się w Twoim przedziale cenowym
http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di466_nikon-p-1381.html
http://www.foto-tip.pl/sklep/tumax_dsl983afz__nikon_-p-1657.html
W cenie do 400zł to tylko Nissin Di622 (http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-b-yskowe/nissin/nissin-di-622-nikon-do-lustrzanek-cyfrowych/).
Na początek w zupełności wystarcza. Mam ją od ponad roku i jest OK.
Albert44
02-03-2011, 14:39
Nie szukaj niżej niż Metz 44 AF-1.. ;)
Czy ten Nissin Speedlite Di466 w trybie fotoceli poprawnie pomija nikonowskie przedbłyski? Widzę, że palnika nie można obracać w poziomie. Boję się, że czujka fotoceli odwrócona z całą lampą na tło może nie załapać błysku głównego.
Czy dobrze rozumien, że wyższe (numerycznie) modele Nissinów też mają tryby fotoceli z i bez przedbłysków?
Może coś innego polecicie, co ma fotocelę, także uwzględniającą przedbłyski nikonowe?
Czy ten Nissin Speedlite Di466 w trybie fotoceli poprawnie pomija nikonowskie przedbłyski? Widzę, że palnika nie można obracać w poziomie. Boję się, że czujka fotoceli odwrócona z całą lampą na tło może nie załapać błysku głównego.
Czy dobrze rozumien, że wyższe (numerycznie) modele Nissinów też mają tryby fotoceli z i bez przedbłysków?
Może coś innego polecicie, co ma fotocelę, także uwzględniającą przedbłyski nikonowe?
AD.1 Musisz pamiętać, że Di622 MkI ma tylko jeden tryb pracy fotoceli - nie jestem pewien, ale chyba pomijający przedbłyski. Dwa tryby pracy fotoceli pojawiły się dopiero w MkII.
The sensor circuitry of Di622 is compatible only with the latest pre-flash TTL system offered by Canon or Nikon
The Di622 is not compatible with traditional flash systems or studio flash systems.
AD.2 Na tyle, na ile testowałem Di466, to IMO pracuje on dość poprawnie w trybie Slave i to zarówno na pierwszy błysk, jak i pomijając przedbłyski. Wyzwalany lampą wbudowaną ustawioną w pokoju średnio oświetlonym, nissin ustawiony za winklem w korytarzu (tak, że lampa na body i nissin nie widziały się) z fotocelą ustawioną w przeciwną stronę odpalał bez problemu.
sztuciec
02-03-2011, 19:54
o na dobry watek trafiłam bo mam ten sam problem, taka lampke do "studia" która sie tez przyda.
stepowyszlak
03-03-2011, 13:12
Nie szukaj niżej niż Metz 44 AF-1.. ;)
rozumiem, że niższe modele Metza nie wchodzą w gre w stosunku do nissinów Di466; DI622?
Albert44
03-03-2011, 14:12
rozumiem, że niższe modele Metza nie wchodzą w gre w stosunku do nissinów Di466; DI622?
Moim zdaniem dla D50 i D300 najniższym modelem Metza jaki do nich można zakupić jest 44AF-1. Optymalne minimum ze stajni Metz'a to 48 AF-1 (plus najnowszy firmware). Metz'a do Nissina nie porównuję.. w/g mnie inna "półka" klasowa (oprogramowanie, działanie, parametry, doświadczenie producenta... etc.).
Nie wiem czy nie bardziej opłaca się dołożyć te 100zł i mieć M50, bo podobno 48 wycofana z produkcji.
a do d3000 co byscie polecili na poczatek. tak do 350PLN?
Kupiłem Nissina Di622 i mam problem w TTLu.
Pierwszy egzemplarz na wprost niedoświetlał, przy odbiciach od ścian sufitu ok lub lekko prześwietlał.
Poszedł do serwisu.
Dostałem nowy egzemplarz - sytuacja podobna tylko na wprost ok a przy odbiciach prześwietla.
Myślałem że może aparat szwankuje - sprawdziłem z SB600 i jest OK.
Pieniądze wyrzucone w błoto.
Jeśli Nissina 622 to chyba tą drugą wersję, podobno coś poprawili.... pierwszej nie polecam, a przynajmniej nie bez dokładnego sprawdzenia.
Albert44
04-03-2011, 09:43
Nie wiem czy nie bardziej opłaca się dołożyć te 100zł i mieć M50, bo podobno 48 wycofana z produkcji.
Z nowym softem ma to samo co metz 50...
A co ze stopką, plastikowa dobrze trzyma lampę na puszcze? Bo M50 ma już metalową i wydaje się na lepszą konstrukcję.
Mam Metz 48 z platikową stopką i jest ok. Nie zauważyłem jakichś mankamentów. może i jest wycofana z produkcji ale w tym tygodniu widziałem nówkę w sklepie internetowym za 650 zł. Cena do jakości super. Polecam
Dziś zakupiłem SB-800 za 850 zł pełnym wyposażeniem, a lampa wygląda jak nowa ze sklepu, bez rys, a nawet bez kurzu ;) Na pierwszy widok lampa super.