PDA

Zobacz pełną wersję : Dom, Garaż i Ogród czyli Nikoniarze radzą - odcinek pt: antena TV

puchbeary
02-03-2011, 11:53
Kupiłem już z wasza pomocą telewizor, doradziliście mi w sprawie CB - radia, z wami wybierałem wystrój okien, naprawiałem samochód, zmieniałem telefon etc..etc..., więc do kogo jak nie do was mam się zwrócić z pytaniem o antenę TV.
Telewizor LCD, 32 cale, HD. Nie chcę telewizji kablowej bo primo: drogo wychodzi a wybór kanałów taki sobie, secundo: musiałbym ryć w świeżo doprowadzonych do stanu używalności ścianach żeby schować kabel ( wnęka drzwi pokojowych na drodze od klatki (rozdzielnik sygnału kablówki) do pokoju (telewizor). Wiem, że dla chcącego nic trudnego ale ja mam chwilowo wstręt do farby, gipsu, pędzli i pochodnych a za słowo "remont" w moim domu wymierzana jest chłosta. Docelowo zainwestuję w talerz i jakiś multiplatformowy dekoder ale w to muszę włożyć z 500 - 600 złotych które chwilowo w moim budżecie nie występują w formie wolnej. Antena pokojowa to pomyłka więc zostaje coś do zamontowania na balkonie który - i tu pierwszy pozytywny aspekt - jest w tym samym pokoju co telewizor. Kabelek przez okno przeprowadziłbym taką przelotką (http://allegro.pl/przelotka-przejscie-okienne-ultra-plaskie-7440-i1464601125.html) samą konstrukcję przykręcił do rurek. Wlazłem na allegro i wpisałem "antena zewnętrzna" i moim oczom ukazał się kolorowy zawrót głowy :( . Każda oczywiście najlepsza, każda z największym uzyskiem itp... Lokalizacyjnie nie jest za fajnie bo balkon jest na pierwszym piętrze, montaż na dachu jest wykluczony bo Spółdzielnia nie dopuszcza kabli na elewacjach ( gdzie przyznam nawet się z nimi zgadzam), a na wprost w odległości około 50 metrów jest kolejny budynek - biuro ZEORK - naszpikowane na dachu ichnimi antenami od TV po CB kończąc. Miasto w samym środku Świętokrzyskiego (40 km od Kielc i 100 Km od Krakowa) więc DVB-T doczekam się podobno w okolicach 2012 roku. Chce złapać to co się da naziemnie jeszcze złapać - raczej z kierunku Krakowa bo kierunek Kielce mam po drugiej stronie budynku. Ma ktoś jakiś sprawdzony patent na zbliżoną sytuację ? Czy po prostu sobie dupy nie zawracać i czekać aż wpadnie kasa na satelitę i dekoder ? Ostatnie 5 lat nie miałem wogóle TV więc nie umrę jak nie będę miał go jeszcze przez rok.

Rafał_Sz
02-03-2011, 12:00
Weź sobie enkę czy coś takiego i se d... nie zawracaj. ;)

puchbeary
02-03-2011, 12:26
Spodziewałem się podobnej odpowiedzi i potwierdza to słuszność zamysłu aby poczekać i wykonać już instalację docelową. Może to i lepiej - obejrzę wreszcie wszystkie zaległe produkcje które leżą na półce i się kurzą bo do tej pory nie było kiedy i na czym ich oglądać. .

Włóczykij
02-03-2011, 12:49
Kraków odpada ze względu na odległość.
W grę wchodzą Kielce Tu jest lista nadajników:

http://www.dipol.com.pl/dane_nadajnikow_tv_naziemnej_w_polsce_bib07.htm

Ponieważ wszystkie będą w stosunkowo bliskiej odległości kątowej od siebie (z twojego punktu widzenia) to można próbować zastosować antenę tego typu:

http://www.elpiobis.pl/product_info.php/pName/antena-szerokopasmowa-asr860p15/cName/anteny-tv

Jednak to jaki będzie odbiór, i czy wszystkie programy da się odebrać w zadowalającej jakości, to już trudno wyczuć. To zależy od odległości, przeszkód terenowych i mocy nadajników. Na pewno nadajniki na Świętym Krzyżu są mocniejsze niż miejskie.

Widzę, że w Piotrkowie ludzie mają takie anteny skierowane na Łódź to też ok 40km ale jaka jest jakość sygnału to nie wiem. Planuję wrzucić coś takiego na dach, jak będzie trochę cieplej, to będę wiedział coś więcej ;)

Dużo danych na temat instalacji TV, doboru anten itp jest tu:

http://www.dipol.com.pl/dobor_anten_telewizji_naziemnej_bib201.htm

Ale patrząc na koszty i możliwe do osiągnięcia efekty, to nie wiem czy faktycznie nie lepiej poczekać i nabyć talerz.

kemot
02-03-2011, 12:57
w cyfrze+ dekoder 1zł, antena 50. Pakiet za 20zł i będziesz miał podstawowe kanały, żeby wiedzieć czy nie wkraczamy do Libii wystarczy. TNK też można rozważyć. Na 32 calach śnieżące 6 kanałów na krzyż - czy naprawde tego chcesz? Instalacja do DVBT też może wymagać upgrade więc pieniądze wyrzucone w błoto.

puchbeary
02-03-2011, 13:09
Utwierdzacie mnie w przekonaniu żeby czekać. Musze się przejść po miejscowych przedstawicielach platform cyfrowych i zobaczyć co maja do zaoferowania. Za - szeroko rozumianą - rozrywką w sumie nie tęsknie bo czasem mam okazję u teściów zobaczyć co w ramach tej rozrywki prezentują polskojęzyczne kanały. Meczy i sportu tez raczej nie potrzebuję. Zdecydowanie zależy mi na jakimś kanale informacyjnym i wszelkiego rodzaju podróżniczno - dokumentalno - przyrodniczych produkcjach. Faktycznie dla kilku miesięcy użerania ze słabej jakości Polsatem czy Tvnem szkoda nawet te 150 złotych wydawać.

Rafał_Sz
02-03-2011, 13:31
W "n" 199 zł HD Recorder i abonament za 48 zł (wszystkie pakiety oprócz szmirowatych HBO). Osobiście oglądam tylko Discovery, BBC,NG i czasami TVN Turbo (uwaga pirat, wypadek, przypadek). A recorder to rzecz fantastyczna. Oglądam to co chce, kiedy chce i bez debilnych 15 minutowych spotów reklamowych. Nie wiem jak teraz wygląda c+. Polszmat pewnie jak zwykle 3 lata z tyłu.

ekonet
02-03-2011, 13:35
montaż na dachu jest wykluczony bo Spółdzielnia nie dopuszcza kabli na elewacjach ( gdzie przyznam nawet się z nimi zgadzam)
Wpuść kabel z dachu kanałem wentylacyjnym, każde mieszkanie go ma.

kemot
02-03-2011, 13:41
Akurat abo w n za 48 już nie ma, najnizszy od 54zł. Najlepiej przejść po salonachi samemu popatrzeć. Recorder (PVR) również polecam, co prawda mam z cyfry, ale działa tak samo - siadam w niedzielę, ustawiam nagrywanie pozycji które mnie interesują w danym tygodniu i potem nie mam kiedy ich obejrzeć :)

puchbeary
02-03-2011, 16:04
Wpuść kabel z dachu kanałem wentylacyjnym, każde mieszkanie go ma.
Kanał wentylacyjny w tym mieszkaniu wychodzi w łazience/kuchni xD . wraca temat konieczności wiercenia - odpada. Gadam już ze szwagrem - on się tam trochę sprzętem sat bawi więc może wybierze coś w sensownych pieniądzach. W weekend zrobię obchód po salonach to będę mądrzejszy w temacie platform.
A'propos sprzętu - czy to że talerz będzie stosunkowo nisko - pierwsze piętro i balkon - nie będzie mu przeszkadzało w odbiorze ?

kemot
02-03-2011, 16:35
Obadaj jak są skierowane anteny w okolicy, tak samo musi być ustawiona twoja. Nieistotna jest wysokość, ważne natomiast przeszkody. Jeśli antena będzie "celowała" w drzewo, blok itp. to będzie problem.

fotograf58
02-03-2011, 16:45
A'propos sprzętu - czy to że talerz będzie stosunkowo nisko - pierwsze piętro i balkon - nie będzie mu przeszkadzało w odbiorze ?

w odbiorze może to nie przeszkadzać , ale złodziejom na pewno nie będzie przeszkadzało .

Rafał_Sz
02-03-2011, 17:01
Kanał wentylacyjny w tym mieszkaniu wychodzi w łazience/kuchni xD . wraca temat konieczności wiercenia - odpada. Gadam już ze szwagrem - on się tam trochę sprzętem sat bawi więc może wybierze coś w sensownych pieniądzach. W weekend zrobię obchód po salonach to będę mądrzejszy w temacie platform.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1428752.html

puchbeary
02-03-2011, 18:18
w odbiorze może to nie przeszkadzać , ale złodziejom na pewno nie będzie przeszkadzało .

E tam. Ja mam bogatych złodziei w okolicy - na byle antenę się nie połakomią;)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1428752.html

Dzięki - znaczy że jest nadzieja - ja mam o niebo lepsze warunki niż opisywany przypadek.

Tom01
05-03-2011, 11:41
Proponuję przy jednej robocie zmienić talerz na większy, zamiast 50-60 cm miski którą dają w komplecie. To grosze kosztuje. Inaczej, przy większej burzy lub bardzo grubych chmurach będzie sieczka na ekranie, albo w ogóle brak sygnału.

puchbeary
05-03-2011, 12:26
Cenna uwaga - wezmę pod uwagę, dzięki.