Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX
kamyk_fm
01-03-2011, 20:50
Witam, chciałem odświeżyć temat ...widzialem że już były ze dwa tematy w zakresie tego obiektywu ale stare...z 2009 roku. Chciałem zapytać co sadzicie o tym obiektywie...ktos kto go używa czy mógłby napisać o jego mocnych i słabych stronach. Od siebie powiem że poszukuje w przyzwoitej to jest max do 2000 zl cenie obiektywu szerokokątnego. Musi to być bankowo NIKKOR. Do NIKONA D60. światło najlepiej jak by nie przekraczalo w gore 2,8 i najlepiej stałka. Moze coś innego polecacie.
Potrzebuje obiektywu do fotografii krajobrazowej ale rowniez w kościele do fotografii slubnej.... tam gdzie warunki swietlne nie sa wystarczajace na ogol...zeby nie uzywac lampy albo nie stosowac dluzszego czasu naswietlania.
Poradzcie cos ....dzieki z gory
maciey75
01-03-2011, 20:58
Tu masz wszystko http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=87122. Watek caly czas "zyje"
Bartek1218
01-03-2011, 20:58
Osobiście użytkuje to szkło pod D60. Jestem z niego bardzo zadowolony. W ciemniejszych pomieszczeniach daje rade idealnie tam gdzie z kitem potrzebowałem lampy teraz z 35 jej nie potrzebuje. Ogólnie jak włączysz preselekcje przesłony (tryb A) to będziesz w raju. Choć jednak w budżecie do 2000 zostawił bym trochę kasy na lampę np. SB600 albo 700 bo niekiedy !,8 nie wystarczy wiem to po sobie :D
wasilewk
01-03-2011, 21:02
... Od siebie powiem że poszukuje w przyzwoitej to jest max do 2000 zl cenie obiektywu szerokokątnego. .................
Potrzebuje obiektywu do fotografii krajobrazowej ale rowniez w kościele do fotografii slubnej.... .................................................. ........
Jak Ci ktoś sprzeda 17-55 za max 2000 zł - to będziesz miał.
Po co odkrywać coś, co inni już odkryli i są zadowoleni ?
Pzdr.
cheyenne
01-03-2011, 21:25
szaleńcze
w dzisiejszych czasach z d60 do kościoła
i powiedz, że jeszcze za pieniądze
szaleńcze
35/1.8 nie będzie na dx za szeroko aczkolwiek widziałem rewelacyjny reportaż ślubny zrobiony tylko tym szkłem ale zapiętym do d700
ja osobiście uwielbiam to szkiełko
kamyk_fm
01-03-2011, 21:44
czyli opinie widze ze ogolnie bardzo pozytywne...
natomiast co do body..to co w tym widzisz zlego cheyenne... ja jestem bardzo zadowolony z tego aparatu. wiem ze sprzet moze kosztowac tyle ze i 10 tys bedzie malo. wiem tez ze nowsze i drozsze body maja wiecej funkcji ktore ulatwiaja fotografowanie...w trudnych i kazdych innych warunkach...no ale nie widze wiekszego problemu.... chyba ze mnie oswiecisz:)
Ja rowniez uzywam tego szkla dosc czesto. Wlasciwie to moj podstawowy obiektyw. Maly, baaardzo ostry juz od duzej dziury, piekne GO. Wygodny. Polecil mi go kiedys przyjaciel i mial racje - to szkielko typu "must have" :)
cheyenne
02-03-2011, 15:07
czyli opinie widze ze ogolnie bardzo pozytywne...
natomiast co do body..to co w tym widzisz zlego cheyenne... ja jestem bardzo zadowolony z tego aparatu. wiem ze sprzet moze kosztowac tyle ze i 10 tys bedzie malo. wiem tez ze nowsze i drozsze body maja wiecej funkcji ktore ulatwiaja fotografowanie...w trudnych i kazdych innych warunkach...no ale nie widze wiekszego problemu.... chyba ze mnie oswiecisz:)
pokaż mi kilka zdjeć z kościoła i z sali weselnej wykonanych d60
d60 w dzisiejszych czasach nie nadaje się do kościoła do wykonania poprawnego reportażu
darkmajin
02-03-2011, 15:16
dziwne ze kiedyś się nadawał :D ehh onaniści.. onaniści..
niektórzy ręcznie podlewają kwiaty dasz wiarę ?.. i to w dzisiejszych czasach!
gregory63
02-03-2011, 15:42
szaleńcze
w dzisiejszych czasach z d60 do kościoła
i powiedz, że jeszcze za pieniądze
szaleńcze
35/1.8 nie będzie na dx za szeroko aczkolwiek widziałem rewelacyjny reportaż ślubny zrobiony tylko tym szkłem ale zapiętym do d700
ja osobiście uwielbiam to szkiełko
A może robi zdjęcia jakiemuś koledze na ślubie za friko, a nie jak ktoś z d700 za kilka tysięcy!
dlaczego nie masz d3x?, z d700 jeszcze wpuszczają do kościoła?
kamyk_fm
02-03-2011, 19:36
pokaż mi kilka zdjeć z kościoła i z sali weselnej wykonanych d60
d60 w dzisiejszych czasach nie nadaje się do kościoła do wykonania poprawnego reportażu
wiesz tym sposobem mozna by powiedziec ze sprzet ponizej 7 tys. to nie sprzet. ludzie zenitem robia ...i daje rade...poza tym uwazam ze powazny sprzet fotograficzny jeszcze pare lat temu to dzielil sie wylacznie na nikon canon. to co innymi sie nie da i nie powinni sie w ogole brac za jakiekolwiek fotografowanie?
Na szczescie istnieje jeszcze cos takiego jak forografia artystyczna ...