Zobacz pełną wersję : obiektywy m39 (LTM)
Chciałbym zasięgnąć porady w kwestii obiektywów m39 (LTM) do Bessy R. Interesują mnie standardowe ogniskowe, w pierwszej kolejności 35 i 50, w następnej kolejności 28 i 75mm. Na ile warto szukać radzieckich szkieł, Jupiterów (8 i 3) i Industarów (61). Jeśli ktoś wie o niekompatybilnościach tych szkieł będę wdzięczny za info. Radziecka optyka z drugiej ręki nie kosztuje wielkiej kasy, ale nie jest moim celem zorganizowanie składowiska rupieci. Nie upieram się przy szkłach made in CCCP, jednak cron ASPH jest poza przewidywanym zakresem cenowym. Jeśli kto może podzielić się spostrzeżeniami o innych szkłach, np. Voitlandera będę wdzięczny.
wieść gminna niesie iż niemożliwym jest dopasowanie ruska tak aby ostrzył poprawnie w całym zakresie.
ja polecam Summitara, wide open jest bardzo klasyczny, ale nie mydlany jak Summar/Summarit. domknięty zachowuje się jak typowa 50, czyli żyletka.
Nie to żebym chytry był, ale różnice w cenach są dość znaczne. Poza tym tych lei(tz)cowych szkieł na m 39 niewiele jest Voitlanderów z resztą też. A ruskich szkieł od groma. Zastanawiam się ile jest w pomyśle z ruskimi szkłami kompromisu, w sensie czy są aż tak złe/nieprzewidywalne
miron19j
03-03-2011, 00:36
mam jakieś szkła na 39. Podjedź do mnie i przymierz.
Ooo bardzo chętnie. Będę wdzięczny. Mogę coś na spróbowanie ze swojego zestawu przywlec w zamian :-)
Jupiter 3 może tak na początek :D
no i moim zdaniem warto zainteresować się Canonem 50/1.2
Interesuje się, tylko, że canony pojawiają się w wersji 1,8, generalnie poza ruskimi szkłami m39 nie jest tak wiele. Ale szukam. A jupiter 8?
oj, mówiłem konkretnie o zagranicznych portalach aukcyjnych, na ktorych można dopaść 50/1.2 bez problemów :)
Dziś na giełdzie zapiąłem ruskiego industara 61 i jupitera 8. Wyglądają zupełnie spoko, ale skala odległości w obydwu łże jak pies. Poza tym plamka jest przesunięta w pionie. Wina aparatu czy obiektywów. Niestety nie było nic niemieckiego żeby sprawdzić. Buszuję na tym portalu w poszukiwaniu szkieł. Różne rzeczy ciekawe występują :-)
Witam. Mam pytanko takie. To w zasadzie mój pierwszy post. Mam pytanie. Jak wygląda współpraca obiektywów z bagnetem m39 z systemem Nikona?? Pytam, ponieważ znalazłem u rodziny Jupitera 8 50/2. Proszę o odpowiedź, jak wyglądałaby współpraca czegoś takiego. Dzięki z góry.
wasilewk
06-03-2011, 20:02
W zasadzie to nieźle. Np. z moim D700 (po zastosowaniu mechanicznego pośrednika), o ile lustro o soczewkę nie zaczepi - to będzie tak jak ze szkłami manualnymi.
Pzdr.
Chodzi mi o współprace z D90, bo takie zapewne będę kupował.
wasilewk
06-03-2011, 20:20
W takim razie trzeba się oprzeć na Histogramie, dobierając expozycję. Nie jest to trudne w cyfrze, bo wystarczy w danych warunkach oświetleniowych ustalić ilość światła i 'shluss'. Ostrzenie ręczne na zieloną kropkę w wizjerze, jeśli makro, to lepiej lv na LCD.
Pzdr.
Gdzieś wyczytałem, że ruskie m39 poza właśnie Jupiterem 8 robiony do aparatu Druh mają poprawny mechanizm ostrzenia na aparatach typu Leica m39, pozostałe są tak naprawdę szkłami w standardzie Contaxa z mocowaniem m39. Ktoś ma doświadczenia z Leicą lub Bessą i ruskimi szkłami?
zapytaj Wojtka co sądzi o Jupiterze 3 :D
Nie wypuszczasz mnie? ;-). Po dzisiejszych próbach mój zapał do ruskich szkieł spadł o jakieś 90 proc.
Czyli jak, będzie ten obiektyw działał normalnie?? Trzeba kombinować z podepnięciem, czy wystarczy przejściówka za 45zł z allegro??
Generalnie obiektyw na 39 przez przejściówkę powinien działać. Oczywiście z manualnym ostrzeniem. Nie jestem pewien czy ruski.
eeemm... szkła na m39 z większości będą działać jak normalne, ale z podpiętym 15mm pierścieniem pośrednim - dobra dość opcja do makro :)
Dziś na giełdzie zapiąłem ruskiego industara 61 i jupitera 8. Wyglądają zupełnie spoko, ale skala odległości w obydwu łże jak pies. Poza tym plamka jest przesunięta w pionie. Wina aparatu czy obiektywów. Niestety nie było nic niemieckiego żeby sprawdzić. Buszuję na tym portalu w poszukiwaniu szkieł. Różne rzeczy ciekawe występują :-)
Czy dobrze rozumiem, że masz przesunięte w pionie obrazy z dalmierza? Jeśli tak, to wina tylko i wyłącznie tego ostatniego. Zjawisko bez wpływu na ustawianie ostrości ale powodujace spory dyskomfort - do regulacji zatem, wskazania odległości do sprawdzenia przy okazji.
zapytaj Wojtka co sądzi o Jupiterze 3 :D
:p
Nie wypuszczasz mnie? ;-).
Spytaj Pani Nutki, co o nim sądzi:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143274 ;)
Czyli jak, będzie ten obiektyw działał normalnie?? Trzeba kombinować z podepnięciem, czy wystarczy przejściówka za 45zł z allegro??
Normalnie nie, bo nie będzie nieskończoności, oraz - jak wyżej zostało napisane - trzeba sprawdzić, czy tył obiektywu nie zechce zaprzyjaźnić się z lustrem... ;)
Ja widzę, że twój kot miał ostrość na nieskończoności :-). A z ciekawości do czego miałeś zapiętego tego Jupitera
Ja widzę, że twój kot miał ostrość na nieskończoności :-). A z ciekawości do czego miałeś zapiętego tego Jupitera
Do M9.