Zobacz pełną wersję : Fotografowanie butów...
bogackip
01-03-2011, 12:14
Witam,
od jakiegoś czasu wsiąkłem w sklep internetowy i własnymi siłami robię zdjęcia głównie butów.
Białe i czarne tło, 2 lampki z parasolkami białymi i jakoś leci...
Jednak zależy mi na podniesieniu poziomu i tak od kilku dni dumam i kombinuję jak uzyskać taki efekt jak na zdjęciach z linku: http://caliroots.com/sfd/product.asp?id=8479
Pomożecie koledzy nikoniarze?:)
pokaże to co Ty robisz to wtedy można podpowiedziec
Ja bym to spróbował zrobić tak:
Podstawka- plexi przeźroczyste podklejone czarną folią "reklamową"(np oracal 641 black).
Tło czarne, matowe.
Jedna lampa z prawej strony, wysoko(kąt ...z 70st?). Moc dobrać do efektu.
Druga na kontrę, mniejsza moc niż pierwszej i ewentualnie odbić od blendy/sufitu zamiast od parasolki.
Całość najlepiej by było zrobić w wannie :)
Art Erie
01-03-2011, 12:37
Ja bym to spróbował zrobić tak:
Podstawka- plexi przeźroczyste podklejone czarną folią "reklamową"(np oracal 641 black).
[...])
Po co wyważać otwarte drzwi?
Już wymyślono czarną plexi, inne kolory zresztą też.
marszull
01-03-2011, 12:41
za duzej filozofii to tu nie ma
czarne tlo, czarna plexi,
co do swiatel to popatrz sobie jak sie rozkladaja cienie
ps latwiej bedzie kontrolowac swiatlo z softami, niz parasolkami
Po co wyważać otwarte drzwi?
Już wymyślono czarną plexi, inne kolory zresztą też.
Miałeś kiedyś w ręku czarną plexi(barwioną w masie) i przeźroczystą, podklejaną? Z tego co piszesz, wnioskuję że jednak nie.
tylko tafla bezbarwnej plexi lub tafle hartowanego szkła a pod nią czerń - żadnych dupowatych barwionych na "szczarno" plexi
bogackip
01-03-2011, 13:16
Mam białe, stałe światło a nie lampy błyskowe ; ) Źle opisałem...
Ewentualnie mogę doświetlać sb900...
Do tej pory robiłem zwykłe zdjęcia poglądowe,
przykładowe na tej aukcji i reszcie aukcji dreamsport'u:
http://allegro.pl/buty-nike-sweet-ace-83-398541-108-44-5-dreamsport-i1440593423.html
Nic to nie zmienia w moim opisie, poza regulacją światła. To akurat możesz zrobić blendami i aparatem(czas, przysłona, niskie iso itd).
Masz wannę? Spróbuj w niej zrobić te zdjęcia. Będziesz miał dobrze rozproszone światło, a dopalenie zrób tak, jak Ci to wcześniej opisałem.
I jeszcze inne pytanie. Jakieś folie efektowe na te lampy posiadasz? Rozpraszająca, ND?
bogackip
01-03-2011, 13:44
Wanny nie mam w biurze... ; )
A ze tak niesmialo zapytam za pomoc jest rabat na buty tak ? :D
bogackip
01-03-2011, 14:33
Jak zadzwonicie i poprosicie Piotrka Bogackiego (mnie) do telefonu i się powołacie na forum to jakiś rabat o ile będzie możliwy to udzielimy ; )
Wracając do tematu...plexa+czarna okleina i kombinować z oświetleniem i ustawieniami, si?:)
si :)
Chyba, że masz szybę z jakiejś meblościanki(oszlifowane boki, co by się nie pokaleczyć), to zrobisz to po totalnych kosztach.
Metr bieżący(na 50cm) folii ekonomicznej(641) oracala to koszt ok 7-8zł. Naklejaj na wodę z płynem(jeżeli nigdy tego nie robiłeś, to mogę Ci wytłumaczyć ten.. proces;) ) i będzie ok.
bogackip
01-03-2011, 15:16
Mam stół taki 1.5m x 1.5m z szybą taką 3cm grubości ;)
Może byś jednak troszkę za gruba ;)
Czyli pozostaje Ci szyba (np.)z meblościanki, albo plexi.
Może byś jednak troszkę za gruba ;)
Czyli pozostaje Ci szyba (np.)z meblościanki, albo plexi.
z antyramy tez sie nada:)
Szyba z meblościanki to taki ogólnikowy przykład. Taka z antyramy to jakieś 2mm grubości, ale przy delikatnym traktowaniu powinna dać radę :)
Szyba z meblościanki to taki ogólnikowy przykład. Taka z antyramy to jakieś 2mm grubości, ale przy delikatnym traktowaniu powinna dać radę :)
tym bardziej ze nie kazdy ma teraz taka mebloscianke z szyba ;)
ok... koniec OT
pan_natan
03-03-2011, 12:26
Kup w papierniczym duży czarny papier A2-A1 i antyramę A3-A2 - z papieru robisz tło kładziesz szybę z antyramy i masz już setup jak ze zdjęcia no i koszt 10-15 zł.
A potem kombinuj już tylko z ustawieniem lampy, podejrzewam, że spokojnie dasz rade z jedną lampą z parasolką + blenda (lub biały brystol)
Radi_wroc
07-03-2011, 09:52
Mam białe, stałe światło a nie lampy błyskowe ; ) Źle opisałem...
Ewentualnie mogę doświetlać sb900...
Pokuś się o kilka prób z CLS'em jak masz możliwość.
tylko tafla bezbarwnej plexi lub tafle hartowanego szkła a pod nią czerń - żadnych dupowatych barwionych na "szczarno" plexi
Jaka jest różnica? Bo ja kiedyś jakieś zdjęcia produktowe robiłem właśnie na czarnej plexi i źle to nie wyszło. Co daje bezbarwna tafla z podklejeniem w stosunku do całej czarnej?
Mam tą czarną plexi i jak jest nowa to ok, ale szybko się rysuje poza tym strasznie łapie kurz (elektryzuje się) i też kombinowałem co z tym fantem zrobić - pomysł z szybą wydaje się być dobry. Ale nie rozumiem tematu z wanną ? Może mi ktoś wytłumaczyć o co kaman ?
Ja jestem zwolennikiem fotografowania na szkle z dwóch powodów:
1. Szkło nie tak łatwo zarysować jak plexi z tworzywa.
2. Zawsze taniej podmienić kolorowy papier (tekturę) pod kawałkiem szkła niż kupować plexi w różnych kolorach.
bogackip
10-03-2011, 10:10
Tą czarną okleinę dać na czy pod szybę/plexi?
pod
No przecież wyraźnie napisałem:
[...] kolorowy papier (tekturę) pod kawałkiem szkła [...]
;)
bogackip
10-03-2011, 13:15
Mhm...ok ; )
zmazik91
25-01-2013, 21:26
Przepraszam za odkopanie tematu, ale czy byłaby taka możliwość o ile ktoś byłby na tyle uprzejmy by sfotografować swoją "stację fotograficzną" do fotografii przedmiotów. Będę bardzo wdzięczny.
P.S.
Jako że jest to mój pierwszy post to chciałbym się przywitać z wszystkimi :)