Zobacz pełną wersję : Czy C1 obcina?
Jedno i to samo zdjecie RawShooter widzi i konwertuje do 3036x2010 (6,1 MP), CaptureOne LE 3.7.6. do 3008x1996 (6,0 MP). Czy ten typ tak ma? Moze coś w ustawieniach mam namieszane? Jak to jest u Was?
Nie napisales nawet o body z jakiego foty "wolasz".
Domyslam sie, ze jakies D50 albo D70(s). Bardziej wierzylbym C1, bo pamietam z D70tki, ze bylo cos 3008x2000 pikseli. A najlepiej sprawdz na JPG -- ile on ma pikseli. Wtedy bedziesz pewien.
Robię na D 70s. JPG ma 3008x2000. Zdjęcie z RawShootera (3036x2010)jest większe na podgladzie, z C1(3008x1996) jest nieco (WYRAŹNIE) przycięte. Może coś w ustawieniach trzeba porobić, bo szkoda czasem nawet zdziebełka zdjęcia.
Ja w D50 mam dokładnie tak samo. C1 - 3008x1996, RawShooter 3036x210, jedyne Camera Raw widzi 3008x2000 czyli tyle co mają JPGi. Próbowałem znalaleźć jakieś ustawienia w C1 i RS ale bezskutecznie.
Kraftsman
20-01-2007, 19:06
Robię na D 70s. JPG ma 3008x2000. Zdjęcie z RawShootera (3036x2010)jest większe na podgladzie, z C1(3008x1996) jest nieco (WYRAŹNIE) przycięte. Może coś w ustawieniach trzeba porobić, bo szkoda czasem nawet zdziebełka zdjęcia.
Potwierdzam. U mnie też tak jest.
tak już sobie rawshooter interpoluje, nic sie tu nie zmieni, w silkypix i nx jest normalnie, czy ma to jednak jakieś praktyczne znaczenie...
tak już sobie rawshooter interpoluje, nic sie tu nie zmieni, w silkypix i nx jest normalnie, czy ma to jednak jakieś praktyczne znaczenie...
może ma, bo u mnie rawshooter daje jednoznacznie gorsze jpgi niż NC, albo tylko przeglądarka gorzej te jpgi interpretuje (ale raczej nie), mniejsza skala barw - trochę tak jakby rawshooter essential miał w rzeczywistości zablokowaną kompresję do najwyższej jakości
To nie jest interpolacja Rawshootera - ten program wykorzystuje większą część matrycy niż ACR i NC. Wystarczy porównac to samo zdjęcie "wywołane" tymi programami, aby sie przekonać, że na brzegu zdjęcia z Rawshootera są elementy, których nie ma na zdjeciach z ACR czy NC. Dotyczy to w podobnym stopniu RAW'ów z innych aparatów - Olympusa, Pentaxa, Canona i Fuji
Pawel Pawlak
22-01-2007, 20:43
Jest dokładnie tak jak napisał Smurf. RS wykorzystuje tyle pikseli ile ma matryca. Dlatego obraz z D50/70/100 ma 3038x2010(~6.1mpix) z d2h/d2hs ma 2477x1644 (~4.1mpix) d2x/d2xs 4309x2865 (~12,3mpix) a d200 3898x2613 (~10,2mpix). Bez odpowiedniej kalibracji kążdy z programów do obsługi NEFów da inne kolory niż NC.
może ma, bo u mnie rawshooter daje jednoznacznie gorsze jpgi niż NC, albo tylko przeglądarka gorzej te jpgi interpretuje (ale raczej nie), mniejsza skala barw - trochę tak jakby rawshooter essential miał w rzeczywistości zablokowaną kompresję do najwyższej jakości
problem najwiékszy z rawshooterem wg mnie to to ze nawet jak sié przesunie suwak ostrosci na -50 wydobywanie szczególu to i tak te zdjecia sa przeostrzone po wywolaniu na jpg, jezeli sie wywola do tiff nie ma tego problemu, cos tu jest nie tak i zdjecia wygladaja gorzej niz nx czy silkypix. ustawienie zerowe ostrosci daje w jpg zdjeciaprzeostrzone okropnie .
A wyłączacie "sharpening on export", czy jak to się tam nazywa w zakładce "batch convert"?
Ja jeszcze walczę z tym programikiem, ale myśslę, że da się okiełznać. Co do ostrzenia, to ma opinię, że ostrzy agresywnie.
P.
jest tam coś jakby apply sharpening no i tego raczej nie włanczamy mimo to przy przesunięciu suwaków ostrości i wydobywania szczegółu po zapisaniu do jpg rawshooter wyostrza fotki i to za bardzo.Zauważyłem że przy zapisaniu zdjęc jako tiff i odhaczeniu apply sharpening nie ma tego kłopotu, ot dotatkowa czynność,potem sobie można w innym programie przepisać do jpg i po kłopocie. No i jak ktoś już wspomniał sprawdziłem i to nie jest taka dziwna intepolacja lecz po prostu rawhooter rzeczywiście odzczytuje więcej na brzegach matrycy stąd rozmiar zdjęcia jest nieco większy.
Napisał blekota
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=202679#post202679)
problem najwiékszy z rawshooterem wg mnie to to ze nawet jak sié przesunie suwak ostrosci na -50 wydobywanie szczególu to i tak te zdjecia sa przeostrzone po wywolaniu na jpg, jezeli sie wywola do tiff nie ma tego problemu, cos tu jest nie tak i zdjecia wygladaja gorzej niz nx czy silkypix. ustawienie zerowe ostrosci daje w jpg zdjeciaprzeostrzone okropnie .
W programie Rawshooter ustwienie "0" to nie jest brak wyostrzania - ustaw na -50% i usuń zaznaczenie "apply sharpening" - wyjdzie podobnie jak w PS. Co do zapisu tiff czy jpg - nie ma to znaczenia dla ostrości.