Zobacz pełną wersję : Trwałość koncentratu a roztwór (C-41)
pastwisko
28-02-2011, 22:03
W sumie pytałem o to w ortodropsach, ale tam jest jak w brazylijskim serialu, akcja zmienia się jak magazynki w Jamesie Bondzie. Do rzeczy:
Chodzi o przydatność do użycia Tetenala do C41 (Colortec). Wg instrukcji, otwarty koncentrat wywoływacza (CD) ma trwałość 12 tygodni, a rozrobiony roztwór 6 tygodni. Pytanie jest takie: czy te 6 tygodni mam liczyć od momentu zrobienia roztworu, czy uwzględniać ile otwarty był koncentrat? Roztwór robi się z trzech składników więc nie jest to tylko dolanie wody.
Przykładowo: czy jak w 11 tygodniu po otwarciu koncentratu zrobię roztwór to on bedzie miał 1 czy 6 tygodni trwałości?
...Chodzi o przydatność do użycia Tetenala do C41 (Colortec). Wg instrukcji, otwarty koncentrat wywoływacza (CD) ma trwałość 12 tygodni, a rozrobiony roztwór 6 tygodni. Pytanie jest takie: czy te 6 tygodni mam liczyć od momentu zrobienia roztworu, czy uwzględniać ile otwarty był koncentrat?...
Od zrobienia roztworu.
Inną sprawą jest, że tak nie robię. Aczkolwiek na razie dotyczy to tylko E6 (ale C41 już mam - tylko filmów nie nawietliłem). Roztwór przygotowuję gdy nazbiera mi się odpowiednia ilość materiału do wołania, by wykorzystać w pełni chemię i wołać to za jednym razem. I tak też będzie z negatywami.
pastwisko
28-02-2011, 22:18
Chciałbym tak ale nie umiem, muszę wywołać od razu, ew. mogę do wieczora poczekać.. :)
Chciałbym tak ale nie umiem, muszę wywołać od razu, ew. mogę do wieczora poczekać.. :)
No rozumiem, bo czasami sam się łamię. Ale generalnie wiem, że z rozrobionej chemii (250ml) mogę wołać 6 x 120 - bo nie wkładam dwóch 120 na jeden raz. Zamiast jednego 120 mogę włożyć 6 szitek 4x5. Dla mnie to jest na tyle sporo materiału, że sobie czekam i zbieram.
Lubię chodzić z aparatem i próbować coś uchwycić - ale do takiego zwykłego spacerowania, to wolę b&w - i tu właśnie chcę sprawdzić diafine. Bo wtedy najczęściej wchodzą w grę wyższe czułości.
pastwisko
28-02-2011, 22:32
Ja lubie łapać kolory więc średnio mi się to przekłada, a od kiedy wołam sam C41, to kolor stracił na swoim bezdusznym labowym charakterze :)
W sumie pytałem o to w ortodropsach, ale tam jest jak w brazylijskim serialu, akcja zmienia się jak magazynki w Jamesie Bondzie. Do rzeczy:
Do rzeczy, to powyższy stan jest przede wszystkim zasługą niejakiego pastwisko - orthodoxyjnego zdjęcio- i postomiota. :razz::D
EDIT: Powtórzę pytanie z w/w wątku: Czy pushowanie skraca żywotność/wydajność wywoływacza? A jeśli tak, to o ile?
powiem wam jak mi zacznie cos nie wychodzic;P
na razie stawiam kreski na butelce...znaczy sie zeby wiedziec ile juz poszlo filmow
po 4 nominalnych i 4 pchanych jest jeszcze ok;)
pastwisko
01-03-2011, 00:33
Mnie się zawsze zdawało że puszowanie skraca życie. Dlatego wolałem to sobie zostawić na koniec aktualnych roztworów, ale moze to jakaś mylna myśl, którą sobie błędnie zasiałem przez złe zrozumienie jakichś informacji.
Do rzeczy, to powyższy stan jest przede wszystkim zasługą niejakiego pastwisko - orthodoxyjnego zdjęcio- i postomiota. :razz::D
No to jest jakies pomówienie - widizmy sie po lekcjach za garażami.
No to jest jakies pomówienie - widizmy sie po lekcjach za garażami.
Na boxy czy na przewracki?
pastwisko
01-03-2011, 01:04
No już nie bądz taki honorowy, jutro zobaczysz.
No już nie bądz taki honorowy, jutro zobaczysz.
Jutro już jest od minut kilku, więc???
pastwisko
01-03-2011, 01:15
Więc w środę, czy ja ci musze wszystko tłumaczyć, wtłukę ci to wszystko do głowy tam, normalnie weź się cebulą nasmaruj :D
Więc w środę, czy ja ci musze wszystko tłumaczyć, wtłukę ci to wszystko do głowy tam, normalnie weź się cebulą nasmaruj :D
Wtłuczesz Contaxem, Graflexem czy pudłem od odkurzacza? :D
pastwisko
01-03-2011, 01:22
Adoxem Golfem :P
klisza36
15-03-2011, 21:00
mam pytanie w czym wolacie c-41 i ile wychodzi cena 1 rolki co z trwaloscia chemi
pozdro
pastwisko
15-03-2011, 21:08
Ja wołam w tetenalowym Colortecu.
Ceny.. cięzko orzec, bo wołam 120 i 4x5, ale po zużyciu 1/3 chemi koszta się zwróciły.
Po otwarciu koncentrat trzyma 12 tygodni, rozrobiony roztwór 6.
mam pytanie w czym wolacie c-41 i ile wychodzi cena 1 rolki co z trwaloscia chemi
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167928
klisza36
15-03-2011, 21:34
wielkie dzieki z wolaniem coloru rozstalem sie razem z orwo
teraz zaczne sam----laby mnie podnosza cisnienie icene
pozdro