PDA

Zobacz pełną wersję : Braun Colorette z obiektywem Schneider- Kreuznach 50mm f2.8

navigator_s9
28-02-2011, 19:45
Jakiś czas temu odkopałem w pewnym "zapomnianym" domowym kartonie jeszcze po przeprowadzce dość wiekowy aparat po moim tacie... Braun Colorette bo tak się właśnie zwie ;) wygląda elegancko i chciałem się spytać czy ktoś miał do czynienia z takim aparatem i co o nim sądzi? Jeszcze nie kupiłem filmu, a poza tym nie jestem specjalistą od analogów więc miło by było dowiedzieć się czy warto sobie ten aparat zostawić czy może ew przekazać go komuś kto lubi robić zdjęcia kliszą.

sprocket
01-03-2011, 14:50
Jaki tam by nie byl to ja bym nie sprzedawal z dwoch powodow, pierwszy ze to pamiatka po tacie i po drugie analogow sie teraz nie sprzedaje ;)

pastwisko
01-03-2011, 14:59
Nie ma co się zastanawiać. Zrób jedną-dwie rolki filmu i oceń czy ci pasuje czy nie. Jak nie chcesz zostawiać z racji sentymentu to oddaj/sprzedaj komuś kto zrobi z niego jakiś pożytek - tylko broń boże jakiemus kolekcjonerowi który go za szybką postawi :)

navigator_s9
01-03-2011, 19:40
podjąłem decyzję, że nie oddam ;) no chyba, że wyjątkowo nie podpasuję mi fotografia analogowa aczkolwiek wątpię... widziałem na ebayu, że aparacik jest wart niemało ;)

pastwisko
01-03-2011, 19:53
no chyba, że wyjątkowo nie podpasuję mi fotografia analogowa aczkolwiek wątpię...

Nie oceniaj robienia zdjec na filmie na podstawie przygody z jednym aparatem, bo możesz wiele stracić jeśli się zniechęcisz. Rodzajów aparatów analogowych jest całe mnóstwo, to nie cyfry gdzie masz 4 rodzaje na krzyz i wszystkie mało czym się róznią.