PDA

Zobacz pełną wersję : Kopiowanie znaku wodnego w PS

gregzorba
28-02-2011, 15:57
Witam, mam problem, ponieważ zawsze jak wbijałem znak wodny, to robiłem to od nowa na każdym zdjęciu.
Ale interesuje mnie teraz tzw kopiowanie, wklejanie oraz edycja, juz wykonanego znaku wodnego, tak żeby wklejać go na inne zdjęcia i móc wcześnie zwiększyć lub zwiększyć znak wodny.

Prosze o poradę, bo juz mnie męczy to każdorazowe robienie od podstaw znaku.

rychu_cmg
28-02-2011, 16:00
można zrobić akcje w PS dodającą znak wodny

de Fresz
28-02-2011, 16:05
W Szopie – akcja z zapisaną pauzą na skalowanie.

gregzorba
28-02-2011, 16:15
W Szopie – akcja z zapisaną pauzą na skalowanie.

że co?
Możesz mi rozpisać co gdzie i jak?

Przemek Paśnik
28-02-2011, 16:21
Tu jest to ładnie pokazane, możesz sobie to potem wyedytować dowolnie: http://photoshop.pl/node/4565

gregzorba
28-02-2011, 16:51
ale nie o to mi chodzi....

dokładniej:...

mam np. do wklejenia na kilka zdjęć tekst " LOGOTYP"
ustaliłem już czcionkę, rozmiar itp.

i teraz potrzebuję wkleić to logo to zdjęć, ale w jednym np. większe, a w innym mniejsze. Tak żeby nie stracić na jakości tego loga.

Czy jest taka możliwość w PS?

de Fresz
28-02-2011, 17:09
Tak, jest. Opcja o której pisałem nazywa się dokładnie "Toggle dialog on/off" i jest to klik na palecie Actions. Musisz nagrać Paste + Transform (na zero) i ją odhaczyć. Więcej na ten temat znajdziesz w Helpie oraz w Guglu.

Paweł Kania
28-02-2011, 19:33
A prościej bez akcji, otwierasz plik z logiem bez tła, wczytujesz zdjęcia i jedziesz ctrl C (z loga tylko raz wystarczy skopiować ale plik musi pozostać otwarty chyba) i ctrl V na foto ustawiasz znak gdzie ma być i jaka wielkość - ctrl shift S, ctrl W i jedziesz następne foto...

de Fresz
01-03-2011, 00:37
I tak 78 razy? Po co, skoro można zapuścić batcha i tylko jedną operację robić ręcznie, gdy reszta będzie se automagicznie migać po ekranie?

stig
03-03-2011, 11:08
Jako, ze problemem jest tutaj dopasownie rozmiarow logo, ktore ma sie na zdjeciu znalezc, to caly czas zastanawiam sie -- dlaczego wlasnie ma byc roznej wielkosci? Generalnie masowe podpisywanie zdjec, stosuje sie do galerii na www. W takim przypadku zdjecia sa w rozmiarach bardzo do siebie zblizonych. Po co wiec bawic sie z kazdorazowa zmiana wielkosci tego znaku? Zeby zawsze stanowilo np. 5% kadru, a nie 4,89 lub 5,17? :)

Rascal
03-03-2011, 13:21
potrzebuję wkleić to logo to zdjęć, ale w jednym np. większe, a w innym mniejsze. Tak żeby nie stracić na jakości tego loga.

Czy jest taka możliwość w PS?

Konwersja logotypu na Smart Object, umozliwia skalowanie bez straty jakosci. W akcji jeszcze dobrze jest dodac zmienna do wartosci skalowania i reference point location.

stig
03-03-2011, 13:38
Konwersja logotypu na Smart Object, umozliwia skalowanie bez straty jakosciNie do konca prawda. Jesli jest to obiekt wektorowy i/lub tekst, to nie trzeba go konwertowac do SO, aby skalowal sie bez straty jakosci. Jesli jednak jest to bitmapa, to konwertowanie do Smart Object -- tez nic nie zmieni. SO, to wygoda podczas pracy -- kiedy kilkukrotnie zachodzi zmiana rozmiaru (ponizej jego nominalnego, oraz powyzej ostatniej zmiany, ale nadal ponizej nominalnego rozmiaru). Do jednorazowej zmiany rozmiaru obiektu bitowego -- SO nic nie wnosi. Co prawda autor napisal, ze ma "tekst "LOGOTYP"", ale poprzedzil to skrotem "np.", wiec nie mamy 100% pewnosci, ze jego logo faktycznie jest wektorowe i bedzie skalowalne bez utraty jakosci. Jesli to bedzie faktycznie tekst, to z kolei nie trzeba go konwertowac do Smart Object -- bo warstwa tekstowa tez jest skalowana jako obiekt wektorowy -- czyli bez straty jakosci. :)

Rascal
03-03-2011, 13:57
Nie do konca prawda. Jesli jest to obiekt wektorowy i/lub tekst, to nie trzeba go konwertowac do SO, aby skalowal sie bez straty jakosci.

Tak to prawda.

Jesli jednak jest to bitmapa, to konwertowanie do Smart Object -- tez nic nie zmieni. SO, to wygoda podczas pracy -- kiedy kilkukrotnie zachodzi zmiana rozmiaru (ponizej jego nominalnego, oraz powyzej ostatniej zmiany, ale nadal ponizej nominalnego rozmiaru). Do jednorazowej zmiany rozmiaru obiektu bitowego -- SO nic nie wnosi.

Zalozylem ze mamy doczynienia z bitmapa w wysokiej rozdzielczosci. Nie zostala podana istotna informacja czym jest ten logotyp.

stig
03-03-2011, 14:09
Zalozylem ze mamy doczynienia z bitmapa w wysokiej rozdzielczosci.Bitmapa w wysokiej czy niskiej rozdzielczosci -- do mniejszego rozmiaru (przy jednym podejsciu do tego zadania) przeskaluje sie w taki sam sposob zarowno kiedy jest SO, jak i wtedy kiedy takowym obiektem nie jest. SO sluzy tylko do pracy -- kiedy kilkukrotnie trzeba zmieniac jego rozmiar, bo kazda zmiana zachodzi w stosunku do oryginalu (czyli rozmiaru sprzed konwersji do SO), a nie jak to standardowo bywa -- resamplowana jest w stosunku do ostatniego stanu.

Rascal
03-03-2011, 14:20
Bitmapa w wysokiej czy niskiej rozdzielczosci -- do mniejszego rozmiaru (przy jednym podejsciu do tego zadania) przeskaluje sie w taki sam sposob zarowno kiedy jest SO, jak i wtedy kiedy takowym obiektem nie jest.

wieksza > mniejsza - TAK
wieksza > mniejsza > wieksza (jednak nie wieksza niz pierwotny oryginal) - NIE

Tak czy inaczej odchodzimy od tematu. Niech autor watku napisze czym jest logotyp, text/krzywe/bitmapa. W kazdym badz razie, odpowiednia akcja zalatwila by sprawe, i moim zdaniem to najlepsza opcja.

stig
03-03-2011, 14:32
wieksza > mniejsza - TAK
wieksza > mniejsza > wieksza (jednak nie wieksza niz pierwotny oryginal) - NIENo przeciez dokladnie to napisalem wczesniej, i co dokladnie wyciales z cytatu. :)
Once again:

SO sluzy tylko do pracy -- kiedy kilkukrotnie trzeba zmieniac jego rozmiar, bo kazda zmiana zachodzi w stosunku do oryginalu (czyli rozmiaru sprzed konwersji do SO), a nie jak to standardowo bywa -- resamplowana jest w stosunku do ostatniego stanu.

W kazdym badz razie, odpowiednia akcja zalatwila by sprawe, i moim zdaniem to najlepsza opcja.Akcja nie domysli sie, w jakim rozmiarze ma byc umieszczony logotyp. :)

Rascal
03-03-2011, 15:02
Witam, mam problem, ponieważ zawsze jak wbijałem znak wodny, to robiłem to od nowa na każdym zdjęciu.
Ale interesuje mnie teraz tzw kopiowanie, wklejanie oraz edycja, juz wykonanego znaku wodnego, tak żeby wklejać go na inne zdjęcia i móc wcześnie zwiększyć lub zwiększyć znak wodny.

Prosze o poradę, bo juz mnie męczy to każdorazowe robienie od podstaw znaku.

Podaj link do logotypu, dostaniesz gotowa akcje.

stig
03-03-2011, 15:10
Podaj link do logotypu, dostaniesz gotowa akcje.Oswiec mnie (i zapewne wielu innych) prosze -- jak zrealizujesz automatyczne skalowanie znaku, w zaleznosci od rozmiaru zdjecia, na ktore jest ono wklejane? Przeciez w akcjach nie jestes w stanie zastosowac petli warunkowych. A sposob: akcja z przerwa na reczne skalowanie, juz w tym watku byl przytoczony.

Michał Jędrak
04-03-2011, 01:09
Nie rozumiem dokładnie dlaczego autor chce koniecznie skalować logo. Przecież o wiele łatwiej jest zrobić logo uniwersalne, które będzie jednakowo dobrze się prezentowało na zdjęciach o różnej (aczkolwiek przybliżonej) wielkości. Natomiast dla diametralnie różnch rozmiarów można zrobić kilka wersji, np. logo900px, logo1200px, logo1800px.

Ja używam jeszcze innej akcji, nieco prostszej niż z linku photoshop.pl

1. plik psd z logiem na przezroczystej warstwie.
2. akcja wgrywająca ten plik i robiąca ctrl+c i ctrl+V na pliku docelowym
3. zaznaczenie obydwu warstw jednocześnie (klikanie z wciśniętym ctrl na wklejoną warstwę)
4. wybór po kolei odpowiednich opcji z menu layers-->align
5. flatten image i po sprawie. Logo będzie w tym samym miejscu bez względu na rozmiar zdjęcia i jego orientację. Dobrze wychodzą półprzezroczyste gradienty, o takie jak ten:
http://jedrak.com/wp-content/uploads/2011/02/FOT_5294.jpg

Operacja w pełni automaryczna, klikasz i się robi beż żadnej ingerencji.

Rascal
04-03-2011, 01:23
Chce on skalowac logo, poniewaz im wieksze zdjecie tym mniejsze ono sie staje, bedac wklejone o okreslonej rozdzielczosci. Akcja rowna do bokow, ale proporcje sie nie zmieniaja tj. nie zostaje ono zwiekszone kiedy zdjecie zaczyna byc wieksze.

mswilk
04-03-2011, 10:21
VSO Image Resizer 4 - prościej nie może być.

de Fresz
04-03-2011, 11:39
Jesli jest to obiekt wektorowy i/lub tekst, to nie trzeba go konwertowac do SO, aby skalowal sie bez straty jakosci. Jesli jednak jest to bitmapa, to konwertowanie do Smart Object -- tez nic nie zmieni.

Zmieni, nie zmieni, prostszym rozwiązaniem jest nagranie w akcji kroku "Place", zamiast każdorazowego Open-Copy-Paste lub pamiętania o skopiowaniu do schowka właściwego eleentu przed zapuszczeniem Batcha.

stig
04-03-2011, 11:46
Zmieni, nie zmieni, prostszym rozwiązaniem jest nagranie w akcji kroku "Place", zamiast każdorazowego Open-Copy-Paste lub pamiętania o skopiowaniu do schowka właściwego eleentu przed zapuszczeniem Batcha.:) Ale w tym przypadku tworzenie SO nie ma kompletnie sensu, i jest jedynie konsekwencja wstawiania przez "place", a nie potrzeba sama w sobie. :)

de Fresz
04-03-2011, 12:23
Dokładnie tak.

docxxx
04-03-2011, 22:27
Bitmapa w wysokiej czy niskiej rozdzielczosci -- do mniejszego rozmiaru (przy jednym podejsciu do tego zadania) przeskaluje sie w taki sam sposob zarowno kiedy jest SO, jak i wtedy kiedy takowym obiektem nie jest. SO sluzy tylko do pracy -- kiedy kilkukrotnie trzeba zmieniac jego rozmiar, bo kazda zmiana zachodzi w stosunku do oryginalu (czyli rozmiaru sprzed konwersji do SO), a nie jak to standardowo bywa -- resamplowana jest w stosunku do ostatniego stanu.

Stig, no co Ty? Jesli nie przekonwertujesz obiektu do SO to wystarczy, ze raz zmniejszysz warstwe, a stracisz pierwotna informacje (pixele). Po to wlasnie sa smarty (+ kopiowanie z mozliwoscia zmiany tylko oryginalu).

de Fresz
04-03-2011, 23:01
Przecież Stig sam o tym pisał. Pytanie zasadnicze: czemu miałoby służyć trzymanie swojego podpisu w pełnej rozdziałce przy pliku, który zaraz zostanie spłaszczony i zapisany jako JPG do galerii? Samo w sobie jest to bezcelowe*. Za to Place jest wygodniejsze do nagrania w akcji, jeśli ma być zachowana możliwość skalowania przy każdym przypadku.

* przy typowym workflow, gdzie logo umieszcza się na ostatnim etapie na stercie już obrobionych zdjęć.

stig
04-03-2011, 23:10
Stig, no co Ty? Jesli nie przekonwertujesz obiektu do SO to wystarczy, ze raz zmniejszysz warstwe, a stracisz pierwotna informacje (pixele). Po to wlasnie sa smarty (+ kopiowanie z mozliwoscia zmiany tylko oryginalu).de Fresz przypomnial juz to, co dokladnie wczesniej napisalem. Mysle, ze nie musze sie juz powtarzac. ;) Zreszta -- sam to zacytowales (wytluszczony fragment).

docxxx
04-03-2011, 23:14
No chyba, że tak ;)