Zobacz pełną wersję : Nikon F801!!! Porada!!
Witam, zaczynam bawić się fotografią i mogę kupić używany aparat Nikon F801 z 2 obiektywami i lampa już trochę przechodzona. Obiektywy które są to:
1. Sigma 70-300 1:4-5:6 D APO MACRO
2. Sigma 28-70 3:5-4:5
Lampa jest firmy Soligor
Cena tego zestawu to 500 zł. Czy opłaca się kupić ten aparat czy może kupić jakiś inny?
Na cyfrową lustrzankę mnie nie stać.
A teraz używam Zenita fotosnajpera.
I prosiłbym jak coś o jakiś link do instrukcji tego Nikona.
Z góry dziękuję za pomoc :)
to jest jeden z najlepszych nikonów, pod warunkiem, że nie używasz autofokusa
pomijam, że jest ot model bez s, bo 801s mimo, że poprawiony i to wzięty z F4 fokus przy dzisiejszych fokusach to jest żart ;-)
przez wiele lat używałem osiemset jedynki, wykonałem tysiące zdjęć, najwyższej jakości, optyka pasuje oczywiście bez zastrzeżeń,
nie miałem najmniejszych problemów
na temat optyki i lampy ny nie wypowiadam się, ale za 500 trzeba brać i już
Zgadza sie trza brac!!!
A w porownaniu z dotychczasowym Twoim Zenkiem to tak jakbys sie przesiadl z Lady na Merca....
Bedziesz pewnie zadowolony to jest bardzo udany korpus a do tego zgodny nawet z najstarszymi obiektywami Nikkor, co dzis juz nie jest takie oczywiste....
Władca Pixeli
19-01-2007, 20:23
to jest jeden z najlepszych nikonów, pod warunkiem, że nie używasz autofokusa
pomijam, że jest ot model bez s, bo 801s mimo, że poprawiony i to wzięty z F4 fokus przy dzisiejszych fokusach to jest żart ;-)
Może to nie jest demon szybkości ale nigdy nie było problemu z FF/BF jak to bywa w dzisiejszych aparatach :razz::mrgreen:
Jasne że brać
Mam ten aparat i uważam że jest super
sam obiektyw sigmy 70-300 jest drozszy od calego zestawu. bierz wahania.
nigdy nie było problemu z FF/BF jak to bywa w dzisiejszych aparatach :razz::mrgreen: co to jest FF/BF?? i co z tym autofocusem, aparatem chcę robić krajobrazy, portrety i fotografować przyrodę, no i jakieś ciekawe zjawiska.
a co z jakąś instrukcją obsługi??
i co z obiektywami??
BF/FF to problemy z dobrym wyostrzeniem przez autofocus, ale takich problemow nie bedziesz mial. instrukcji - uwierz - nie bedziesz potrzebowal. ten aparat jest tak prosty, ze w max godzine sam do wszystkiego dotrzesz, ew szukajka forumowa. jak landszafty, portrety, etc, to bez AF mozna zyc (zreszta w 801 jest niewybaczalnie glosny - to chyba jedyna wada teog aparatu).
ogolnie - bierz, bo warto
popełniłem tym modelem dwa albumy
dziesiątki tysięcy zdjęć w terenie
bierz i nie zastanawiaj się
może znajdę gdzieś instrukcję, ale jest ona na 100% Ci nie potrzebna
masz w nim wszystko idealnie i banalnie łatwo rozmieszczone
głos migawki wcale mi nie przeszkadzał
a i cietrzewie zamrażałem w powietrzu
jeszcze nie wymyślili fokusa w teren, szybszego od oka :-)
przyroda to nie reporterka z setkami strzałów na szerokim kącie
nie poznasz zwierza - nie zrobisz zdjęcia w odpowiednim ułamku sekuny
a ten sprzęt w niczym Cię nie będzie ograniczał
Władca Pixeli
20-01-2007, 18:40
instrukcji - uwierz - nie bedziesz potrzebowal. ten aparat jest tak prosty, ze w max godzine sam do wszystkiego dotrzesz, ew szukajka forumowa.
http://www.lensinc.net/manuals/Nikon_N8008sL.pdf
Sam mam wprawdzie N90S (to nieco nowszy model, nie zamieniłbym go za nic w świecie :)), ale kolega miał F801S i sam uważa, że to najlepszy korpus jaki kiedykolwiek posiadał. Uwierz mi, to bardzo dobry sprzęt.
Pozdrawiam
Nie jest tak zle z tym AF,do portretu i krajobrazu wystarczy z powodzeniem.Podam Ci ciekawostke do ktorej trudno dojsc bez instukcji, po wcisnieciu jednoczesnie klawiszy MODE i DRIVE aparat automatycznie przechodzi do ustawienia " P " i matrycowego pomiaru swiatla.
Plus to duzy jasny wizjer przeniesiony z F3.
a po co Ci w terenie do długich luf AF?
właśnie specjalnie z nowym rokiem zmieniłem sobie Avatar
tego cietrzewia zrobiłem wiele lat temu właśnie 801s ostrząc manualnie
tak jak wiele wiele innych ptaków w locie :-)
a co z tymi obiektywami? czy są one dobre?
jak na ta cene sa bardzo dobre. dadza Ci wiecej niz oczekujesz
to w takim razie jak coś to będę prosił o pomoc
Aparat jest z dość wysokiej półki i jak jest w dobrym stanie to nie ma się co zastanawiać!
Co do obiektywów, to mam ten 70-300 i mogę powiedzieć, że w swojej klasie cenowej to bardzo dobry obiektyw, na pewno lepszy od kitowego Nikora G 70-300, który dostałem w zestawie z F80, ta krótsza sigma też powinna być wystarczająco dobra.
Za taką kasę bierz w ciemno, jak Ci się nie spodoba, sprzedasz osobno elemety zestawu za większą kasę niż możesz to teraz kupić!
aparat posiada tylko obtarcia na korpusie od użytkowania, nic więcej
A jak nie weźmiesz, to daj znać, gdzie to jest, to ja to chętnie wezmę... :twisted:
jeszcze pytanko czy F60 jest lepsze od F801??
to zalezy co rozumiesz przez "lepszy". chociaz w sumie... f60 nie umywa sie do f801 ;]
chodzi mi o funkcje,zastosowanie,wytrzymałoś korpusu i inne opcje
to zalezy co rozumiesz przez "lepszy". chociaz w sumie... f60 nie umywa sie do f801 ;]
Z tych dwóch co wymieniłeś najlepszy jest Nikon F100...
czajnik
a co to ma do rzeczy? pytanie jest f60 a 801. ja Ci powiem, ze najlepszy jest hassel 503 i nie ma to zadnego znaczenia
(...) w sumie... f60 nie umywa sie do f801 ;]
zgadzam się w 100%
nie umywa się pod żadnym względem a szczególnie pod względem wytrzymałości
Zdecydowanie lepszy, choć starszy, F801!!!
czajnik
a co to ma do rzeczy? pytanie jest f60 a 801. ja Ci powiem, ze najlepszy jest hassel 503 i nie ma to zadnego znaczenia
O pardon...nie zauważyłem że to F60...
aparat już zakupiony :)teraz tylko trzeba zgłebić jego możliwości i do dzieła :)
powodzenia
czekamy na zdjęcia
a co zakupiles jezeli mozna wiedziec??
a co zakupiles jezeli mozna wiedziec??
na początku jest napisane :)
Nikon F801
Lampa Soligor
a w Nikon F801 jaki jest pomiar światła?bo są możliwe dwa pomiary. :)
W 801 jest centralnie ważony i matrycowy
Nie ma punktowego który jest w 801s
najlepszy - 5 polowy.
potem czym wiecej tym było gorzej. naprawdę. marketingowo lepiej wygląda więcej, ale ...
Władca Pixeli
26-01-2007, 16:03
a matrycowy ile polowy?
5 ale działa perfekcyjnie czego nie można powiedzieć o obecnych
na początku jest napisane :)
Nikon F801
Lampa Soligor
dokonałeś dobrego wyboru! f801 to był swego czasu 2gi najlepszy produkowany aparat nikona (po f4) to "dziadek " f100 (tatuśkiem był f90) :) pomysl, że za śmieszną kasę masz coś co kiedyś dla większości było tylko w sferze marzeń (mam katalog z czasów kiedy mój ojciec był na kupnie lustrzanki i stronę z tym aparatem poprostu się przewracało mówiąc "oooj to nie na naszą kieszeń :("
jak bys miał pytania to służę pomocą !
pozdrawiam
Na pewno skorzystam z pomocy mp_ :)
Pozdrawiam :)