Zobacz pełną wersję : Quantuum R+ Dual Power i nowy batterypack
marteenez
28-02-2011, 12:11
Witam :) Mam małe pytanko.
Czy nowy batterypack dostarczny razem z lampami Quantuum R+ DualPower ma możliwość ładowania z gniazda zapalniczki w samochodzie?
Nie widzę dedykowanego wejścia.
Może Quantuum zrezygnował z tego na rzecz wymiennej baterii, tylko czy taką baterię można gdzieś kupić. ;)
Bartek - NinoVeron
28-02-2011, 12:28
hmmm
nie wiem czy przypadkiem nie wymienili tych batterypacków na jakiś inny model
te, które teraz są na stronie wyglądają troszkę inaczej niż te, które były rok temu
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1583&lang=pl&curr=PLN
obecnie jest informacja:
Zasilanie samochodowe: NIE
ale jednocześnie jest link do PDFa
http://www.quantuum.pl/aukcje/batterypackDC300.pdf
widać tam poprzedni model batterypacka na którym jest wejście do podpięcia do akumulatora samochodowego
i jest też informacja, że kabel samochodowy jest w komplecie
czyli najlepiej zadzwonić i się dowiedzieć
oczywiście na numer, który jest na stronie się nie dodzwonisz więc trzeba dzwonić na numery tel. podane na stronie Foto-Tipa
Mają pozmieniane i pokręcone opisy na stronie. Do niedawna pisali, że lampa Dual Power 300 WS ma podział mocy 1/16, ale modele które później sprzedawali miały do 1/32. Teraz w opisie juz poprawili, ale na zdjęciu jest tył lampy z potencjometrem wyskalowanym do 1/16. Na niektórych zdjęciach są inne (nowsze?) batterypacki.
photoaction
28-02-2011, 12:56
ja mam tą lampę z większym batterypackiem.
Ladowałem przez aku w samochodzie - bardzo szybko i bezproblemowo.
oczywiscie w zestawie wszystkie kable są dołączone :)
marteenez
28-02-2011, 18:24
A ja właśnie mam już lampkę z nowym batterypackiem i z ładowania z gniazda zapalniczki nici ;)
Mam nadzieję że będą dostępne same baterie, przy odpowiedniej ceni może to być dobre rozwiązanie.
photoaction
28-02-2011, 22:05
można dokupić osobno baterypacka w poprzedniej wersji za niecałe 350 zł..
marteenez
28-02-2011, 23:17
tylko po kiego grzyba mi drugi kompletny batterypack do jednej lampy :mrgreen:
gdzieś w opisie w jakimś "zagramanicznym" sklepie doczytałem w nawiasie dopisane że "w niedalekiej przyszłości będą dostępne osobno same baterie"
poczekam tą chwilkę ;)
photoaction
28-02-2011, 23:38
i gdzie tą baterie umieścisz?
marteenez
01-03-2011, 00:00
widzę że albo nie czytałeś uważnie wątku od początku, albo nie masz zielonego pojęcie o czym piszesz ;)
tak wygląda nowy batterypack do Quantuum R+ Dual Power.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.quantuum.pl/aukcje/Dual_power_battery_pack5.jpg)
bateria jest oddzielnie, nie jest na stałe zintegrowana z batterypackiem, można więc (bo pewnie taki jest nawet zamysł producenta) dokupić samą baterię a nie cały batterypack ;)
Jeżeli na wyjściu battery packa jest 12V to ja bym po prostu podpiął lampę bezpośrednio do aku w samochodzie.
de Fresz
06-03-2011, 00:07
tak wygląda nowy batterypack do Quantuum R+ Dual Power.
Tak patrzę na to zdjęcie i złącze na baterii wygląda dość typowo - może dałoby radę dobrać/zmodyfikować jakąś uniwersalną ładowarkę pod gniazdo zapalniczki?
Redskull
06-03-2011, 17:09
przetwornica nie da rady ? I ładować dedykowaną ładowarką na 220V ?
Kartofelinder
10-01-2012, 19:25
Jakoś nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Jaka jest żywotność battery packa? Tu i ówdzie piszą, że dość niewielka. Czy ktoś mógłby zweryfikować?
Z tego co się doczytałem, bo nie testowałem batterypack podpina się do akumulatora i wtedy nie idzie ładowanie akumulatora w batterypacku, tylko jest zasilana lampa z akumulatora. W komplecie jest oczywiście kabelek do gniazda zapalniczki.
Kartofelinder
11-01-2012, 09:07
A coś na temat liczby błysków przy różnych mocach?
przy prawie pełenej mocy mam ok. 120-130 błysków - słabo
Kartofelinder
11-01-2012, 09:46
Rzeczywiście szału nie robi :/ Domyślam się, że redukcja mocy nie wpływa liniowo na zwiększenie żywotności...
Nie umiem ci powiedzieć jak to wygląda.
Planuję zrobić sobie akumulatory LiPo - muszę tylko dowiedzieć się czy elementy kondensatorów i układów je obsługujących wytrzymają możliwości prądowe tych akumulatorów
Nie powinno byc problemów. Pakietowałem baterię do ringa RD600.
Moim zdaniem obciążenia prądowe powinny być bardzo podobne.
Wizualnie obie baterie wyglądają podobnie. Moja ma 24 V ta do R + chyba 12V (nie wiem dokładnie bo nie miałem w ręku baterii ani wiarygodnej dokumentacji)
Ale wszystko wskazuje (gabaryty) ,ze zostały zrobione z identycznych ogniw.
A tak przy okazji to moja oryginalna bateria do RD600 wytrzymala rok
Troche malo. Powody widze dwa.
Albo kupilem starego trupa chociaz sprzet był fabrycznie nowy (teoretycznie)
Albo przez nieuzywanie. Baterie NiMH , bo takie sa w oryginale nie znosza byc rozladowane.
Ja malo uzywalem ringa i nie dbalem o naladowanie baterii.
Ogolna rada dla uzutkownikow NiMH. Zawsze ladujcie baterie. Nawet jak nie uzywacie sprzetu.
Kartofelinder
11-01-2012, 18:39
Uznałem, że nie ma co mądrować i nabyłem 300 i 600Ws. Zobaczymy w praniu. Ciekawe, czy rzeczywiście będzie mi się chciało taszczyć te kloce w plener :)
Jeśli z powodzeniem zakończysz próby z alternatywnym źródłem zasilania, koniecznie się pochwal na forum.
Trudnoonazwe
11-01-2012, 20:13
Najnowsza wersja battery packa do lamp DP ma wyjmowaną baterię oraz... gniazdo do ładowania z zapalniczki! Nabyłem DP600 kilka dni temu w sklepie fotcom w W-wie i jest all inclusive. Ładowania zapalniczką co prawda jeszcze nie sprawdzałem ale najważniejsze, że jest. Może kiedyś się przyda.
Uznałem, że nie ma co mądrować i nabyłem 300 i 600Ws. Zobaczymy w praniu. Ciekawe, czy rzeczywiście będzie mi się chciało taszczyć te kloce w plener :)
Jeśli z powodzeniem zakończysz próby z alternatywnym źródłem zasilania, koniecznie się pochwal na forum.
Najwcześniej w drugiej połowie lutego
To nie filozofia. Należy kupić akumulatory w moim przypadku te:
http://sklep.avt.pl/p/pl/38015/akumulator+sc+nimh+1-2v+3000mah+do+wlutowania.html
w ilośći stosownej czyli u mnie 20 szt.
Następnie "spakietować" to wszystko w oryginalnej obudowie lub w innej obudowie ale z zachowaniem możliwości podpięcia do urządzenia.
Linków do pakieciarzy nie podaję bo jest tego sporo. Ja korzystam grzecznościowo z usług kogoś kto pakietuje dla celów własnej produkcji a nie na zewnątrz ale firm które pakietują jest od metra . Moge polecic np. firmę BTO z Łodzi. Adres ma małe znaczenie bo można to zrobić wysyłkowo.
Ja spakietowałem sam bo została mi obudowa i szkoda było nie wykorzystać. Ale kupiłem też nową oryginalną baterię. Koszt nowej był niewiele wyższy od "mojej" produkcji. 422 PLN vs. 380 PLN
20x 16 ogniwa i 60 za pakietowanie.
Oba działaja dobrze.
W tych zabawach najbardziej upierdliwe jest podpinanie się do urządzenia. Jeđli masz oryginalne wtyczki czy obudowy z wtykami to można to robić. Inaczej nie ma to sensu bo koszt samych ogniw jest niewiele niższy niż gotowiec chiński a musisz doliczyć koszt za usługę pakietowania.
Moim zdaniem ma to sens tylko jeśli chcesz wsadzić lepsze jakościowo / pojemniejsze baterie od oryginalnych (możliwe)
Lub tak jak ja masz stare pudło i chcesz miec dodatkowy akumulator.
W tej chwili mam dwa akumulatory do ringa i to wystarcza na 400 błysków bezproblemowych i jeszcze blisko 100 z wolniejszym ładowaniem.
Jak dla mnie aż za dużo.
Gdybym wykonał kombinację zasilania ringa z dwoch bateri jednocześnie (połaczonych równolegle) generator by sie troche szybciej i stabilniej ładował.
Widać to by było tak po 100 błysku.
Okupione by to było jednak mniejsza wygodą używania. DODATKOWE PUDEŁKO NA DRUCIE A TAK MAM WSZYSTKO W Jednym pudle.
Gra nie warta świeczki.
Mam dwa i jak mi jeden rzęzi wkładam drugi.
I działa
To nie filozofia. Należy kupić akumulatory w moim przypadku te:
http://sklep.avt.pl/p/pl/38015/akumulator+sc+nimh+1-2v+3000mah+do+wlutowania.html
w ilośći stosownej czyli u mnie 20 szt.
Następnie "spakietować" to wszystko w oryginalnej obudowie lub w innej obudowie ale z zachowaniem możliwości podpięcia do urządzenia.
Linków do pakieciarzy nie podaję bo jest tego sporo. Ja korzystam grzecznościowo z usług kogoś kto pakietuje dla celów własnej produkcji a nie na zewnątrz ale firm które pakietują jest od metra . Moge polecic np. firmę BTO z Łodzi. Adres ma małe znaczenie bo można to zrobić wysyłkowo.
Ja spakietowałem sam bo została mi obudowa i szkoda było nie wykorzystać. Ale kupiłem też nową oryginalną baterię. Koszt nowej był niewiele wyższy od "mojej" produkcji. 422 PLN vs. 380 PLN
20x 16 ogniwa i 60 za pakietowanie.
Oba działaja dobrze.
W tych zabawach najbardziej upierdliwe jest podpinanie się do urządzenia. Jeđli masz oryginalne wtyczki czy obudowy z wtykami to można to robić. Inaczej nie ma to sensu bo koszt samych ogniw jest niewiele niższy niż gotowiec chiński a musisz doliczyć koszt za usługę pakietowania.
Moim zdaniem ma to sens tylko jeśli chcesz wsadzić lepsze jakościowo / pojemniejsze baterie od oryginalnych (możliwe)
Lub tak jak ja masz stare pudło i chcesz miec dodatkowy akumulator.
W tej chwili mam dwa akumulatory do ringa i to wystarcza na 400 błysków bezproblemowych i jeszcze blisko 100 z wolniejszym ładowaniem.
Jak dla mnie aż za dużo.
Gdybym wykonał kombinację zasilania ringa z dwoch bateri jednocześnie (połaczonych równolegle) generator by sie troche szybciej i stabilniej ładował.
Widać to by było tak po 100 błysku.
Okupione by to było jednak mniejsza wygodą używania. DODATKOWE PUDEŁKO NA DRUCIE A TAK MAM WSZYSTKO W Jednym pudle.
Gra nie warta świeczki.
Mam dwa i jak mi jeden rzęzi wkładam drugi.
I działa
Ciężkie i problemowe
LiPo z ładowarką za 150 zł da duzo więcej i lżej
Hi hi
Swoim postem chciałem właśnie udowodnić słaby sens samodzielnego budowania bateri.
Dlaczego to zrobiłem napisałem. Odtworzyłem to co miałem komponentami łatwo dostępnymi i co najważniejsze gabarytowo oraz technicznie identycznymi. Oraz skorzystałem z koleżenskiego pakietowania.
Gdybym to robił czysto komercyjnei to koszt byłby wyższy niż gotowca.A i tak był tylko symbolicznie niższy.
Nie mowię tu o innych kosztach wynikających z adaptacji komponentów w założeniach lepszych ale troche innych co do parametrów napięciowych.
A taka adaptacja może kosztować dodatkowo.
U mnie napięcie było wielokrotnością 1,2 V (20x 1,2) w tym Quantuum o którym gadamy jest to chyba 10x1,2 . Tak czy siak wielokrotność 1,2V czyli tyle ile mają ogniw NiMH .Ogiwa LI-Poly mają napięcie 3,7 V , przynajmniej ja innych nie widziałem. Pytanie czy będzie możliwe (w granicach zdrowego rozsądku a nie wogóle) dopasować pakiet LI-Poly do urządzenia.
Generalnie w dzisiejszej dobie , to z własnej produkcji najlepiej wychodzą dzieci ( też nie zawsze).
Jeśli można coś kupic , co produkowane jest seryjnie to należy to zrobic a nie kombinować jak koń pod górę.
p.s parametry moich bateri to 24v 3000 mAh każda.
Z jednym zastrzeżeniem - ty prawdpodobnie i tak "użyłeś" ogniw lepszych niż to co dali w akku do tych lamp
Sapphiron
11-01-2012, 21:56
A ja tam nie narzekam na te akusy i lampy w DP. Dwa akusy pociągną 600ws przez dłuższą sesję w plenerze bez żadnego zająknięcia, nawet przy większych mocach :)
Też tak trochę myślę.
A fakt , że oryginały wytrzymały skandalicznie krótko też jest wymowny.
Dodam że tak naprawde do dobrego użytkowania akku wymagane są rozładowywania każdej celi
W tego typu akumulatorach gdzie cel jest 10 i więcej to taka zabawa jest nie praktyczna
Dlatego piszę także o lipo
Każda z cel/pakietów ma osobne złącze kontrolne :)
daniel4g
13-01-2012, 12:07
Czy ktoś mógłby jednoznacznie potwierdzić jak to jest z tym nowym batterypackiem bo w tym temacie pojawiają się sprzeczne informacje. Z tego co wiem to w "starej" lampie DP istniała możliwość zasilania LAMPY z akumulatora samochodowego nie zaś ładowania batterypacka. Jak to wygląda w nowym modelu?
Sapphiron
13-01-2012, 14:51
W nowym modelu jest tak samo. Podłączasz batka pod samochód, batka pod lampę i czerpie energię bezpośrednio z aku samochodu, batek wtedy robi za "stabilizator" zabezpieczenie całego układu...
daniel4g
13-01-2012, 15:39
Dziękuje za odpowiedź. A więc na stronie producent udziela trochę mylących informacji w postaci: zasilanie samochodowe:NIE
Kartofelinder
13-01-2012, 19:31
Lampki właśnie przyjechały i ...... dlaczego nikt nie powiedział, że one są takie ogromne? Już się trzęsę na myśl taszczenia ich w jakiś plener :) Chyba trzeba skonstruować jakąś torbę albo wózek :)
Sapphiron
13-01-2012, 19:37
dlaczego są ogromne? hmm są jak standardowe lampy studyjne :)
a że nie sa takie małe jak głowiczki Profoto lub Bronki to ups ;) tyle że ich generatory i sterowanie zajmuje 2-3 razy tyle co batek do QT :)
Kartofelinder
13-01-2012, 19:44
Powiedzmy, że nie miałem okazji wcześniej przyglądać się lampom studyjnym :D Ee tam - od dźwigania chyba nikt nie umarł. Po coś te 90 kilo odżywiam :D
Sapphiron
13-01-2012, 20:02
ja wożę ze sobą na plener dwa QT 600 i 4 batki i nie jest to jakiś wielki ciężar :) fakt że mam fajną walizę ale to inna bajka :)
To są lampy kompaktowe, więc są większe ;) Muszą gdzieś pomieścić baterię kondensatorów, do tego miejsce na chłodzenie. A lampa jedna waży coś ok. 2,5kg. Ja cały czas rozglądam się za bardzo dużą walizką na kółkach ;)
Czy ktoś ma BD z mocowaniem do tych quantumów ? Znajomy był gdzieś na jakiejś sesji powiedział mi że ze 3 albo 4 razy "ratował" BD przed odpadnięciem. Czy mocowanie jest solidne?
Ja swojego quantuma kupiłem głównie do parasolki i przy tym sprawdza się bardzo dobrze.
Sapphiron
14-01-2012, 10:05
fafniak, na moich QT były już akty 180tki, były BD 70cm, były stripy 200x50 i ani razu nie było problemów... znajomek chyba trafił dziwnie albo nie potrafi mocować ;)
tutaj backstage z QT + okta 150cm: http://img36.imageshack.us/img36/5660/bmwbackstage.jpg
A używanie tych lamp tylko z parasolkami to marnowanie sprzetu ;)
Czy ktoś ma BD z mocowaniem do tych quantumów ? Znajomy był gdzieś na jakiejś sesji powiedział mi że ze 3 albo 4 razy "ratował" BD przed odpadnięciem. Czy mocowanie jest solidne?
Ja swojego quantuma kupiłem głównie do parasolki i przy tym sprawdza się bardzo dobrze.
Raczej nie zapiął dokładnie BD na lampie. Trzeba usłyszeć trzask, wtedy jest dobrze. Ew. w czasie zakładanie trzeba odciągnąć zaczep, który jest na lampie.
Wiem wiem - no cóż - nie mam teraz z nim kontaktu. Ale mam wrażenie że chyba mówił o sytuacji którą widział...No ale to bez znaczenia teraz - jak widz/czytam zakładaliście dużo cięższe klamoty niż BD :). Ja generalnie mam lampy markoflesza i do nich mam różne ustrojstwa.
Powiedzcice Czy któreś softboxy mają możliwosć swobodnego kręcenia nimi dookoła osi lampy ?
Sapphiron
14-01-2012, 11:04
większość w zasadzie ;) nie spotkałem się jeszcze z takim który nie dałby się obkręcić :) no chyba że kwadratowy bo to nie ma sensu ;)
Ale chodzi mi o taką możliwość żeby bez odblokowywania mocowania dało się swobodnie kręcić.
Widziałem takie "sztywne" i to mnie zaskoczyło mocno.
Sapphiron
14-01-2012, 11:09
no masz w środku śrubę. albo dokręcasz i masz na sztywno, albo odkręcasz i kręcisz softem do woli :)
rozumiem ze śruba jest w mocowaniu samego softboxa?
śruba jest w bowensie ale niestety od wewnątrz (przynajmniej u mnie - w chińczykach i quantuumach) żeby obracać softem muszę w tych większych odrywać kawałek poszycia przy mocowaniu, a w tych mniejszych 3a odrywać dyfuzor. Pewnie że można odkręcić na stałe i tak zostawić na całą sesję, ale potem nie da się zdjąć softa z lampy bo się obraca :)
Sapphiron
14-01-2012, 17:56
marudzenie...
studiofocus
15-01-2012, 00:39
W plener można zabrać jedynie quantuumy Dual Power? Czy np r+300 digital czy s400 też można?
Jak wykombinujesz jak je zasilic to wszystko mnożna zabrać.
Na finale WOŚP stała taka fajna ciężarówka z generatorami prądu. Starczyłoby pewnie na 100kW ciągłego i jeszcze coś do zasilenia notebooka by było.
studiofocus
15-01-2012, 03:36
Jak wykombinujesz jak je zasilic to wszystko mnożna zabrać.
W tych tematach jestem zielony :)
Jest jakaś metoda sprawdzona aby nie popalić lamp jakimś domowo majstrowanym akumulatorem z prostownikiem np?
studiofocus , kilka stron wstecz walkowalismy temat akumulatora. jak to uwaznie przeczytasz to zalapiesz ze nie warto robic takich rzeczy samodzielnie bo niby po co?
jesli ci nie starcza oryginalny akumulator w Dual Power to dokup sobie drugi i trzeci i ....ile tam sobie wymyslisz. i jak ci siadzie pierwszy to wymieniasz na kolejny i tak dalej.
wiara , ze cos mozna taniej samodzielnie jest naiwna.
studiofocus
15-01-2012, 05:27
Czyli tylko do Dual Power jest dedykowany akumulator a do pozostałych modeli kombinowanie na własną rękę taak?
Art Erie
15-01-2012, 08:47
Czyli tylko do Dual Power jest dedykowany akumulator a do pozostałych modeli kombinowanie na własną rękę taak?
Dual Power ma możliwość zasilania z 12V prądu stałego i posiadają do tego celu specjalne gniazdo. Inne Q mają w tym samym miejscu gniazdo do pilota przewodowego ( nie pomylisz, inna wtyczka ). Natomiast wszystkie możesz zasilać z generatorów do lamp na napięcie 230V prądu zmiennego, ewentualnie z generatora spalinowego przeznaczonego do elektroniki ( nie budowlanego!).
używałem Q Dual Power wspomagając zasilanie batery packa z gniazda zapalniczki samochodu
czyli... możesz kupić i naładować dowolny aku 12V i podpiąć go przewodem do quantumowego batery packa
(bo kabelek do zapalniczki służy do wspomagania zasilania a nie do ładowania aku w packu)
przykładowo - aku o pojemności 17Ah :
http://allegro.pl/akumulator-zelowy-17ah-12v-hpg-17-ah-fv-gwar-24mc-i2157244608.html
w moim QBP jest aku o pojemności "aż" 3 Ah - łatwo policzyć ile błysków więcej będziecie
mieli po zakupie alternatywnego aku np takiego jak w linku ;)
co trzeba zrobić jeszcze - wywalić wtyczkę do gniazda zapalniczki i zapewnić poprawne połączenie
przewodu z alternatywnym aku
niebawem dokupuję drugą Dual Power (mam 300, dokupię 600) i zapewne dokupię też
alternatywny aku z ładowarką
militarius
30-05-2014, 10:22
trochę odświeżę temat - szukam sprawdzonego aku żelowego 16-18Ah do R+600 DP. Na allegro jest tego mnóstwo i sam nie wiem jaki wybrać... dopłacać do takiego http://allegro.pl/gel-akumulator-zelowy-12v-18ah-ytx20l-bs-gwarancja-i4177837331.html czy wziąć po prostu taki http://allegro.pl/akumulator-zelowy-12v-18ah-ultracell-limited-1461-i4224732615.html ?
Sapphiron
30-05-2014, 13:36
Ja już chyba z rok mam Acumax 13Ah, działa mniej więcej 3-5 razy dłużej niż ten dodany do QT. Na błyskaniu 1/4-1/2 starczył mi na 4 sesje po 300 zdjęć + ładowanie telefonu w plenerze + dwie trasy zasilanie pod CB dopiero wtedy padł ;)
Posiadam quantuuma dual powera 600 tego ostatniego z wyjmowaną bateria z baterry packa, juz miałem rozglądać się za dodatkowym akumulatorem żelowym gdy znalazłem stary akumulator od lampki kamerowej. Oznaczenia akumulatora które znalazłem na obudowie 12V 7AH/20HR) akumulator o tyle jest ciekawy że ma do tych klemek podpiętą żeńską wtyczkę od zapalniczki samochodowej która służy do ładowania . Plan jest taki żeby nie psuć niczego i podłaczyć akumulator przez ten przewód który jest dołączony do zestawu. Upewnijcie mnie że to dobry pomysł :)
Sapphiron
19-07-2014, 10:13
czekaj czekaj... jeszcze raz co chcesz zrobić z czym?
battery packa przestawiam na "car" i podłączam ten mój akumulatorek kablem tym z końcówką car/battery - wtyczka do auta
Posiadam quantuuma dual powera 600 tego ostatniego z wyjmowaną bateria z baterry packa, juz miałem rozglądać się za dodatkowym akumulatorem żelowym gdy znalazłem stary akumulator od lampki kamerowej. Oznaczenia akumulatora które znalazłem na obudowie 12V 7AH/20HR) akumulator o tyle jest ciekawy że ma do tych klemek podpiętą żeńską wtyczkę od zapalniczki samochodowej która służy do ładowania . Plan jest taki żeby nie psuć niczego i podłaczyć akumulator przez ten przewód który jest dołączony do zestawu. Upewnijcie mnie że to dobry pomysł :)
Będzie mógł służyć jako zewnętrzne zasilanie do BP Quantuuma.
Jest tylko jedno "ale" - nie wiem jak będzie się zachowywał BP, gdy napięcie na tym dodatkowym aku spadnie - a dokładniej, czy BP Quantuuma nie ma jakiś ograniczeń jeśli chodzi o minimalne napięcie.
Sapphiron
19-07-2014, 10:58
nie wiem jak będzie się zachowywał BP, gdy napięcie na tym dodatkowym aku spadnie - a dokładniej, czy BP Quantuuma nie ma jakiś ograniczeń jeśli chodzi o minimalne napięcie.
Niestety ma ;) dlatego zawsze podłącza się żelówki przez batterypacka żeby równał prąd i żeby nie było problemów.
ten mój aku będzie działał czy nie ?
Sapphiron
19-07-2014, 11:10
TEORETYCZNIE powinien... praktycznie, nie wiadomo
czy coś się może popsuć ? wiem że chytry dwa razy traci...
Art Erie
21-07-2014, 13:19
Nie bardzo rozumiem pytanie. Z opisu w necie wynika, że nowy baterry pack ma wejście na zasilania z aku samochodowego ( posiadam starszą wersję, ta również posiada natki wtyk).
Więc po co kombinować, jeśli jest to rozwiązanie fabryczne?
Generalnie taki baterry pack możesz zasilić napięciem z aku samochodowego lub innych ogniw prądu stałego 12V ( aku samochodowy ma trochę więcej, ale w elektronice są pewnie jakieś stabilizatory napięcia). Bardzo bym się zdziwił, gdyby takie podłączenie spowodowało uszkodzenie ( oczywiście nalezy napięcie podać w odpowiednim miejscu (czyli na fabryczne gniazdo samochodowe, lub na styki oryginalnego aku).
EDIT
Nie pomyl tylko polaryzacji ( plusa z minusem).
Quantuum przywrócił Dual Powery do sprzedaży. Teraz nazywają się:
Quantuum DP-300 i Quantuum DP-600
Poza tym niczym nie różnią się od starych wersji
Ceny:
DP-300 ok 690zł
DP-600 ok 940zł
Sapphiron
07-08-2014, 16:40
no trochę zeszły ceny, to się chwali :) Ciekawe co zmienili oprócz nazwy...
No cena wyjątkowo przystępna wg mnie.
Quantuum przywrócił Dual Powery do sprzedaży. Teraz nazywają się:
Quantuum DP-300 i Quantuum DP-600
Ceny:
DP-300 ok 690zł
DP-600 ok 940zł
Zapomniałeś wyszperać, że to są ceny bez battery backów, za które trzeba doliczyć +380 :)
Poza tym niczym nie różnią się od starych wersji
A jednak się różnią... "Po swoim poprzedniku lampy odziedziczyły wygląd obudowy, jednak nastąpiła seria zmian w konstrukcji wewnętrznej zarówno lampy jak i akumulatora. "
Zapomniałeś wyszperać, że to są ceny bez battery backów, za które trzeba doliczyć +380 :)
Przecież pisałem, że to cena za lampę :)
A jednak się różnią... "Po swoim poprzedniku lampy odziedziczyły wygląd obudowy, jednak nastąpiła seria zmian w konstrukcji wewnętrznej zarówno lampy jak i akumulatora. "
Miałem przyjemność rozmawiać z serwisem, bo właśnie serwisowałem R+600 Dual Power (wymiana elektroniki) - wstawili nową całą nową płytkę, prosto od producenta (ponoć z nowej DP-600).
Niestety lampa była 3 razy w serwisie, bo nie chciała się wyzwalać podłączona pod aparat czy wyzwalacze Pixel King i RF-603. Musieli jeszcze wymienić kondensator na gnieździe synchro, aby działała poprawnie.
Sapphiron
08-08-2014, 08:51
i co? stare batterypacki nie podejdą do nowych DP?
Nic na to nie wskazuje aby nie działały. "Nowe" mają identyczne parametry co stare.
Nie wiem tylko jak jest z gniazdami, bo przy całkiem starych Dual Power widziałem metalowe gniazda w lampach, w nowych DP są plastikowe.
Nie, nie będą działały z nowymi lampami.
Sapphiron
08-08-2014, 16:35
a to ja podziękuję za takie lampy... 1300 za komplet dp600+batek...
a to ja podziękuję za takie lampy... 1300 za komplet dp600+batek...
No tyle kosztował przecież wcześniej...
Swoją drogą jakby były w tych cenach już aku to pozamiataliby konkurencje.
jesli jest synchro z krótkimi czasami to cena dobra
260f hmm chyba sie skusze na taka lampe..
Sapphiron
08-08-2014, 18:30
jesli jest synchro z krótkimi czasami to cena dobra
Jeśli nie zepsuli nic w stosunku do poprzedniej wersji to jest. Oby...
Jeśli nie zepsuli nic w stosunku do poprzedniej wersji ...
Jeśli nic nie poprawili chciałeś powiedzieć? ;)
Jeśli poprawili (tzn. skrócili) czas błysku, to mogą być problemy.
Testował już ktoś czy lampa błyska na krótkich czasach?
Czy ktoś używa tych nowych Quantuumów DP-600(dualpower z 2014r) i może sprawdzić czy działają z krótkimi czasami bo stare wersje działały.
Kurka nikt nie ma tych nowych DP-600 ???
stanseba
03-03-2015, 13:53
Ja mam dp-600, sowart też. Działają. ;-)
O ile jeszcze ktoś tu zagląda, to się podpytam. Chodzi mi o lampy Quantuum DP-300, chyba będą kupowane w połowie kwietnia. Nigdy nie bawiłem się w błyskanie z krótkimi czasami, ale kiedyś trzeba zacząć. Rozumiem, że yn603 odpada, więc trzeba będzie coś dokupić. I tu takie pytanie: czy wystarczą tylko yn622n, czy potrzebny też yn622n-tx? Regulację opóźnienia błysku ma tylko tx. A może Pixel King - tylko który?
Przy starych YN-602 pewnie zostaje tylko 1/200 i szare filtry jeśli dobrze rozumiem?
Szare filtry działają w równym stopniu na zastane i błyskowe, więc nie wszędzie można ich użyć.
Z DM2 300Ws Jinbei YN603 działały z 1/250, przy 1/320 był mały czarny pasek u góry kadru do wycięcia. YN603-II podobno są takie same, więc będzie podobnie.
Szare filtry działają w równym stopniu na zastane i błyskowe, więc nie wszędzie można ich użyć..Owszem. Ale .. mozna podkręcić moc lampy (albo przeciwnie - zmniejszyć) w ten sposób zmieniając proporcje błysk/zastane.
:)
Wszystko jasne. Wczoraj kupowałem właśnie Quantuuma DP-600. Dzięki uprzejmości bardzo uprzejmego sprzedawcy przetestowaliśmy ją razem z wyzwalaczami YN622, ale w wersji C.
Pan sprzedawca miał tylko nadajnikoodbiorniki, ale zeszliśmy na Canonie do 1/4000 i błysk był nawet na 1/1 bez żadnego błędu z synchronizacją. Świetna sprawa.
Pytanie: Czy za pomocą YN622N będę mógł wyzwolić każdą lampę przy 1/4000 bez błędów synchronizacji? Np. moją DP-600 i starsze YN-460?
Co lepsze - szare filtry - jeśli tak, to jakiej firmy - system mocowania Cokin? czy inwestycja w zestaw czterech RX-TX YN622N? Szare filtry można wykorzystać jeszcze przy pejzażu.
W każdym razie jestem pod wrażeniem tego co zrobiliśmy wczoraj w sklepie.
Na YN602 lampa synchronizuje się bez problemu do 1/200. Ale wiadomo - na 85 1.4 gdy jest nieco jaśniej dobrze byłoby też móc robić bez przepałów.
Mam 3 sztuki odbiorników YN602 i nadajnik, musiałbym je sprzedać, bo są niekompatybilne z YN622N. Przy tych szarych filtrach dałoby się je wykorzystać, ale z drugiej strony jeśli efekt byłby lepszy a praca łatwiejrza?
Sapphiron
13-03-2015, 13:49
Niestety nie każdą... Tylko te tańsze kondensatorowe które mają dość długi czas błysku. Te lepsiejsze niestety kiepskawo bedzie...
Z yn622 aparat wstrzeliwuje się w czas błysku lampy który Quantuum DP mają wyjątkowo długi, coś na modłę taką że lampa wtedy jest jako źródło światła stałego przez ten krótki moment więc zejście z czasem jest możliwe. Ja schodziłem bez problemów do 1/8000s z DP600 ale niestety z Bronką czy profoto już tylko x-sync bo mają cholernie krótki czas błysku.
Ale za to z większością lamp reporterskich lecisz jak chcesz, bo większość posiada HSS. Co ciekawszego, yn460/560 przy 1/1 mocy dają radę błysnąć aż do 1/8000s aleeeee tylko na 1/1 co daje bardzo dużo światła jak na takie małe lampki...
A czy mógłbym prosić o Wasze opinie na temat co lepsze do błysku w plenerze i małej głębi ostrości, rzędu 1.4, filtr szary czy YN 622n?
Zaleta filtra to to, że można go jeszcze wykorzystać w pejzażu, działa bez prądu, a wada to ewentualna możliwość poruszenia zdjęcia, bo będzie dłuższy czas i to, że gorzej lub wcale nie widać sceny przez wizjer.
Zaleta Yn622, to niewątpliwie czas 4000, choć i to może nie wystarczyć by błyskać na pełnej dziurze... No i to, że cały czas można obserwować kadr przez wizjer bez ciemności jakie daje filtr szary.
Mam YN602, będę wyzwalał qusntuumy DP 600 i lampy reporterskie.
Co pominąłem?
A czy mógłbym prosić o Wasze opinie na temat co lepsze do błysku w plenerze i małej głębi ostrości, rzędu 1.4, filtr szary czy YN 622n?
Zaleta filtra to to, że można go jeszcze wykorzystać w pejzażu, działa bez prądu, a wada to ewentualna możliwość poruszenia zdjęcia, bo będzie dłuższy czas i to, że gorzej lub wcale nie widać sceny przez wizjer.
Zaleta Yn622, to niewątpliwie czas 4000, choć i to może nie wystarczyć by błyskać na pełnej dziurze... No i to, że cały czas można obserwować kadr przez wizjer bez ciemności jakie daje filtr szary.
Mam YN602, będę wyzwalał qusntuumy DP 600 i lampy reporterskie.
Co pominąłem?
Filtr ND ma sens tylko przy lampach z IGBT (jak reporterskie czy np. Jinbei HD600), bo przy trybie autoFP lampy tracą nawet kilka EV mocy błysku, albo aparatach bez autoFP.
Jak masz aparat z autoFP i lampę z długim błyskiem to filtr zbędny. Bierzesz wyzwalacze TTL i tyle.
kornikbp
18-03-2015, 15:30
Filtr ND ma sens tylko przy lampach z IGBT (jak reporterskie czy np. Jinbei HD600), bo przy trybie autoFP lampy tracą nawet kilka EV mocy błysku, albo aparatach bez autoFP.
Jak masz aparat z autoFP i lampę z długim błyskiem to filtr zbędny. Bierzesz wyzwalacze TTL i tyle.
A HD600 nie jest obecnie poprawioną wersją, która działa bez problemu z krótkimi czasami?
A HD600 nie jest obecnie poprawioną wersją, która działa bez problemu z krótkimi czasami?
Przeczytaj co napisałem.
kornikbp
18-03-2015, 16:08
Ok wybacz :) pośpiech..