PDA

Zobacz pełną wersję : D700 padł wyświetlacz 2 raz !!

maszin
27-02-2011, 20:19
objaw tak jak na filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=3dPc67fPGVE

sprzęt na gwarancji zakupiony 08 2010

miesiąc temu pierwszy raz coś takiego miałem, aparat wyjechał na wycieczkę do serwisu, po 2 tygodniach wrócił, a ja zadowolony, przed wczoraj miałem sesyjkę niecałe 300kl,,, wyjąłem baterie, naładowałem w ładowarce zakładam do mojej puszki,,, a tu surprise wyświetlacz zaczął wyświetlać jakieś paski tak jak za pierwszej awarii

za pierwszym razem serwis wymienił "Pyte główną"

miał ktoś takiego podwójnego pecha

aha wzywałem z gripem

durom
28-02-2011, 09:11
Napisz jeszcze z jakim gripem i jakie baterie. Mam wrażenie że już o tym czytałem ;)

manfred
28-02-2011, 10:00
Ja tak miałem z gripem podróbą. Jak podłączyłem cuda się dzieją z D300 jak podłącze grip ordzinal cud malina. Grip powędrował do serwisu za pierwszym razem. Teraz czeka go druga wycieczka.

maszin
28-02-2011, 10:40
ha.... a tu zaskoczę, a mianowicie za 1 razem stalo sie to bez gripa, a za 2 z gripem

aparacie aku. oryginał, w gripie aku oryginał, czesto zakładam koszyczek z 8szt eneloopy
grip firmy Meike (hmm...)
grip prawie cały czas założony całość chodziła bez problemu 6mies
używam tez SB900,,, ale wątpię żeby miała wpływ
... akurat obydwie usterki stanęły się na szkiełku 28-300 nikona,,, ale wątpię żeby miała wpływ

Agraf
28-02-2011, 10:58
Pisałem w innym wątku mi padła płyta główna w D700 grip również firmy Meike, nie wiem o niczym nie przesądzam ale ...

prz3mo
28-02-2011, 11:13
ha.... a tu zaskoczę, a mianowicie za 1 razem stalo sie to bez gripa, a za 2 z gripem

aparacie aku. oryginał, w gripie aku oryginał, czesto zakładam koszyczek z 8szt eneloopy
grip firmy Meike (hmm...)
grip prawie cały czas założony całość chodziła bez problemu 6mies
używam tez SB900,,, ale wątpię żeby miała wpływ
... akurat obydwie usterki stanęły się na szkiełku 28-300 nikona,,, ale wątpię żeby miała wpływ

Nie przyznawaj się tylko w serwisie, że używałeś nieoryginalnego gripa, bo mogą chyba nie uznać gwarancji.

maszin
28-02-2011, 11:31
tak wiem co do gripa
aha 1 usterka stanęła się przy -15 stopnia
2 w pokojowej temperaturze
.... kurcze ale pierwsze miesiące działał bez problemu wszystko, wiec nie stawiałbym na gripa,,, może po prostu mam pecha-szczęście poczekamy na 3 usterke, :)

krzysztof jot
28-02-2011, 12:09
może po prostu mam pecha-szczęście ...

bywają takie przypadki - kupiłem nowego ThinkPada T410 - padła dioda na klawiaturze, drobiazg ale okazało się - płyta główna. Wymiana w serwisie, powrót - i nie działa głośnik - serwis...druga płyta główna :).

stachmuszel
28-02-2011, 12:15

...

Kolega napisał wyraźnie, że za pierwszym razem stało się to bez gripa. Nie twórzmy teorii spiskowych, że to z powodu gripa. Prawie każdy z nas ma go podpiętego do D700, dlatego skupiamy się od razu na nim, jako winowajcy.

jo44
28-02-2011, 19:18
Kolega napisał wyraźnie, że za pierwszym razem stało się to bez gripa.
No ale przy -15 stopni. To chyba nie pech.

milczek77
28-02-2011, 20:48
Dlaczego nie pech, przy -15 powinien normalnie d700 chodzić a na pewno płyta główna nie powinna siadać.

robertG7
28-02-2011, 21:35
Autor wątku trochę chaotycznie pisze, dziwnie zdania złożone, więc ze zrozumieniem są problemy.

Miałem dwa dni temu Meike do d300s, wyświetlał się "err" więc wybór jest teraz jasny - oryginał.

maszin
28-02-2011, 23:37
nie jestem polonistą,,, po prostu wymieniłem co się stało ze sprzętem, co się rozpisywać

- nie winiłbym Gripa ponieważ duuuuzo ludzi używa tego popularnego zamiennika i nie narzeka, i przypomnę ze wcześniej 6mies działał bez żadnych problemów (jeździłem z aparatem na zloty militarne, egipt ...)

kakersik
06-03-2011, 13:36
Ja przez krótki moment miałem grip Delta. Co prawda do D90. Działy się różne rzeczy. Najczęściej na wyświetlaczu pojawiał się ERR. Po zmianie na oryginalny grip problem ustąpił. Nie twierdzę, że zamienniki są złe. Ale wiele osób ma/miało problemy z zamiennikami. Jakoś nie kojarzę wątków o problemach z oryginałami.

Kundzior
06-03-2011, 13:46
Ja myślę że serwis za pierwszym razem przy naprawie, się nie postarał. Skutek jest jaki jest. Zobaczymy co teraz wymienią.

Marcin_gda
07-03-2011, 03:33
Obejrzałem film na YT.
Ustaw antenę lub sprawdź kabel :)

maszin
26-03-2011, 01:24
22 03 2011 wrócił aparat z serwisu, sprawny, wyświetlacz działał jak należy
24dni sprzęt poza domem

w przyszłym tygodniu wyjeżdżam do Czarnobyla, żeby sobie pofocić, wiec powoli się pakuje ... i dziś 25 03 2011 zakładam świeżo naładowany oryginalny akumulator, włączam przycisk MENU,,,, a to K....A !!!!!!, ponownie wyświetlacz się schrzanił !!

PODSUMOWUJĄC od 31 01 2011 to juz jest 3, i ta sama usterka.

Czy ktoś, może słyszał o podobnej sytuacji,...
Czy przysługuje mi jakaś wymiana na inny sprzęt na wolny od wad ?

BEnDix
26-03-2011, 10:15
Gwarant nie musi nic wymieniać (chyba że ma w karcie zapis o ilości wykonanych napraw tego samego elementu, aby go wymienić).
Jeśli nie ma takiej informacji, to mogą naprawiać w nieskończoność.

Musisz przeczytac co masz napisane w gwarancji ;)

stachmuszel
26-03-2011, 11:11
22 03 2011 wrócił aparat z serwisu, sprawny, wyświetlacz działał jak należy
24dni sprzęt poza domem

w przyszłym tygodniu wyjeżdżam do Czarnobyla, żeby sobie pofocić, wiec powoli się pakuje ... i dziś 25 03 2011 zakładam świeżo naładowany oryginalny akumulator, włączam przycisk MENU,,,, a to K....A !!!!!!, ponownie wyświetlacz się schrzanił !!

PODSUMOWUJĄC od 31 01 2011 to juz jest 3, i ta sama usterka.

Czy ktoś, może słyszał o podobnej sytuacji,...
Czy przysługuje mi jakaś wymiana na inny sprzęt na wolny od wad ?

Przyznam się, że trochę Ci współczuję. Można się lekko wku...
Trzymam kciuki, choć nie wiem czy to coś da.
Pozdr.

maszin
26-03-2011, 11:23
teraz wyśle aparat razem z akumulatorem, możne to przez niego ??
przypomnę ze to jest akumulator oryginalny, poprzednie razy był wysyłany bez akumulatora

demas
26-03-2011, 11:50
a to nie jest tak w UE ze po 3 takich samych wadach jednego sprzętu powinna go wymienić na nowy po życzeniu klienta? z większością sprzętów AGD RTV tak jest, może próbuj.

sebar1
26-03-2011, 12:48
a to nie jest tak w UE ze po 3 takich samych wadach jednego sprzętu powinna go wymienić na nowy po życzeniu klienta?

Nie.
Naprawa gwarancyjna odbywa się na zasadach producenta/importera.
Jeżeli w warunkach gwarancji nie ma takiego zapisu to pozostaje tylko dobra wola gwaranta. Niestety.

Sapphiron
26-03-2011, 12:59
Nie.
Naprawa gwarancyjna odbywa się na zasadach producenta/importera.
Jeżeli w warunkach gwarancji nie ma takiego zapisu to pozostaje tylko dobra wola gwaranta. Niestety.

Niestety tak jest. Ostatnio na zajęciach z prawa gospodarczego przerabialiśmy ten temat i jest kiszka... Niestety to co jest w gwarancji napisane przez producenta jest obowiązująca pierwszą linią walki i nie ma przebacz...

joker333
26-03-2011, 13:36
poza tym za każdym razem że ten sam objaw to i tak w karte mogli wpisać że co innego padło pierwszy raz drugi i trzeci i nie widze możliwości aby im udowodnić cokolwiek

Greg_k
26-03-2011, 14:24
W takich sytuacjach wychodzi, że lepiej jest korzystać z rękojmi za wady rzeczy sprzedanej niż z gwarancji. Rękojmia daje nam możliwość żądania wymiany rzeczy na nowej. W przypadku, gdy kupiliśmy towar jako konsument (czyli nie na firmę) uprawnienie to mamy od samego początku (art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej), natomiast, gdy sprzęt był kupiony na działalnośc gospodarczą - w przypadku, gdy po jednej naprawie usterka wystąpi po raz kolejny (art. 560 par. 1 k.c.). Roszczenia z tytułu rękojmi kierujemy bezpośrednio do sprzedawcy.

sebar1
26-03-2011, 14:33
W przypadku, gdy kupiliśmy towar jako konsument (czyli nie na firmę) uprawnienie to mamy od samego początku (art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej),

jasne, no to jedziemy:

Art. 8.
1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wy- miana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia."

wiesz co to oznacza?
ni mniej nie więcej tylko tyle, że sprzedawca powołując na "rażąco wyższe koszty" wymiany niż naprawy odmawia wymiany towaru i naprawia w nieskończoność.

Właśnie zakończyłem walkę (przegraną) ze sprzedawcą ekspresu do kawy.
4 usterek tej samej części w ciągu roku!!!
Był Rzecznik, spotkania obu stron u Rzecznika i co? i nic?
Powołując się na "nadmierne koszty" nic nie muszą.
Pani rzecznik pozbyła mnie złudzeń....

Kundzior
26-03-2011, 15:00
W takich sytuacjach wychodzi, że lepiej jest korzystać z rękojmi za wady rzeczy sprzedanej niż z gwarancji. Rękojmia daje nam możliwość żądania wymiany rzeczy na nowej. W przypadku, gdy kupiliśmy towar jako konsument (czyli nie na firmę) uprawnienie to mamy od samego początku (art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej), natomiast, gdy sprzęt był kupiony na działalnośc gospodarczą - w przypadku, gdy po jednej naprawie usterka wystąpi po raz kolejny (art. 560 par. 1 k.c.). Roszczenia z tytułu rękojmi kierujemy bezpośrednio do sprzedawcy.

Rękojmia jest dla firm, tutaj co najwyżej niezgodność towaru z umową.

maszin
26-03-2011, 15:09
z rękojmia jest tak ze można z niej skorzystać przy pierwszej naprawie tzn
rękojmia lub gwarancja... po skorzystaniu z rękojmi nie możemy już skorzystać z gwarancji !!!

serwis nic nie wpisuje w kartę gwarancyjną ponieważ nie ma tam miejsca,,, wystawia oddzielny dokument naprawy w którym wymienia co zrobił, czy w związku z tym będę miał przedłużoną gwarancje o czas pobytu w serwisie?

korzystając z rękojmi serwis może wymienić na nowy sprzęt (wcale nie musi) ...ale może tez wymienić na sprzęt "wolny od wad" czyli używany :)... lub jakiegoś odzysku ale sprawny

przypomnę: cały czas jest to ta sama usterka, i dwa razy była wymieniana "płyta elektroniki cyfrowej",,,

powiem tak... i tak aparat jedzie ze mną na wyjazd ,,, poradzę sobie bez wyświetlacza, najważniejsze ustawiania mam, i teraz docenić mogę przydatność drugiego wyświetlacza :) Jak wrócę to od razu wysyłam do serwisu.

a Czy mi wymienią czy możne w końcu naprawią to już jest mniej ważne,,, ważne jest to że ja chce z niego korzystać, cieszyć się z robienia zdjęć !!!

czy ktoś słyszał żeby się psuł ten wyświetlacz,,, i przez co to możne być spowodowane,,,

krzall
26-03-2011, 17:54
przypomnę: cały czas jest to ta sama usterka, i dwa razy była wymieniana "płyta elektroniki cyfrowej",,,
a Czy mi wymienią czy możne w końcu naprawią to już jest mniej ważne,,, ważne jest to że ja chce z niego korzystać, cieszyć się z robienia zdjęć !!!
czy ktoś słyszał żeby się psuł ten wyświetlacz,,, i przez co to możne być spowodowane,,,
witam
logicznie rzecz biorąc wymiana wyświetlacza nie jest naprawieniem usterki, likwidują skutek nie likwidując przyczyny. Poproś żeby naprawili aparat a nie wymieniali wyświetlacz ;) bo może robią tylko to co im mówisz w serwisie :)...
Wybacz ale to logiczne ze za pierwszym razem mogli nie wiedzieć - zwalił się - nie szukali przyczyn ale jak trafia drugi raz na to samo... prawdopodobnie prościej będzie im wymienić całą sztukę. Zresztą ból jest w tym ze nie możesz odebrać osobiście. Wtedy byś na miejscu sprawdził jakość naprawy :)
Pozdrawiam
miłego focenia w Czernobylu, uważaj żeby matrycy nie napromieniować :)

wosik
26-03-2011, 23:35
tak miedzy Bogiem a prawda to po co Ci ten wyswietlacz? gorny dziala? jak tak to nic wiecej Ci nie potrzebne :P masz rasowa lustrzanke, pelna klatke !!! bez LCD to troche taka profeska :D. taki zarcik :P sory za brak polskich znakow :((

Vukotich
06-06-2011, 20:53
Kolego Maszin (zdaje się, że to z Tobą zgadałem się mailowo w sprawie D700 i rzeczonej usterki?) - u mnie również występuje owy problem.
Na 99% jest to wina gripa Meike. Udało mi się dotrzeć do kilku użytkowników, którzy mieli z nim problemy (a właściwie przez niego). A prawda jest taka, że w zasadzie jest to wina kiepskiej i słabo zabezpieczonej elektroniki montowanej przez Nikona. Niemniej wszystko zdaje się wskazywać na to, że to w/w grip wywołuje takie problemy.

Na pocieszenie - u mnie awaria nastąpiła 2 miesiące po upływie gwarancji. Sprzęt jest już w serwisie 3ci tydzień i status naprawy informuje, że jest w trakcie (no w końcu!!! :)). A wycena... no cóż.. (i tu pocieszenie dla Ciebie) 1800 zł...

Boli jak cholera, ale cóż - mówi się, że chytry traci dwa razy. Mam za swoje. W skrócie zakup nieoryginalnego gripa kosztował mnie ponad 2000 zł, masę nerwów i męczarnię na D200 w trakcie wykonywania zleceń.. :(

Swoją drogą zastanawia mnie, czy jest jakaś realna szansa na uzyskanie odszkodowania od producenta wspomnianych gripów.... ktoś ma jakieś pomysły?

Pozdrawiam serdecznie!

stachmuszel
06-06-2011, 21:05
Grip Meike to chyba to samo co grip Alfa. Użytkownicy Alf nie zgłaszali takich problemów. Były problemy z przełączaniem się baterii body-grip, ale o uszkodzeniach LCD nie słyszałem.
Myślę, że Twoja teza z uszkadzaniem LCD w D700 przez grip Meike jest trochę pochopna.
Pozdr.

maszin
06-06-2011, 23:30
do trzech razy sztuka ...bym poprawił temat wątku :) otóż wyświetlacz padł faktycznie 3 RAZY !!
jak na razie po 3 wizycie działa wszystko dobrze już ponad 2 miesiąc.
ALE dodatkowo zmieniłem gripa na oryginalnego, ...czyżby wina "meike"??

Jeszcze chciałbym podziekowac dla pracowników fotojoker Białymstoku (galeria biała), który to pomógł mi przy reklamacji usterki, gdyby nie ich interwencja do serwisu to naprawa (naprawy) na pewno dłużej by trwały -fachowa pomoc, TAK TRZYMAĆ !

stachmuszel
07-06-2011, 08:23
ha.... a tu zaskoczę, a mianowicie za 1 razem stalo sie to bez gripa, ...

Pierwszym razem body uszkodziło się bez gripa, jak sam napisałeś.

maszin
07-06-2011, 09:12
Pierwszym razem body uszkodziło się bez gripa, jak sam napisałeś.

tak. 2:1 ... czyli:
-2 razy z gripem
-1 bez
obstawiam ze ten "nieoryginał" mógł być po znacznej części powodem usterek

stachmuszel
07-06-2011, 10:33
Ludzie używają gripy MB-D10 Meike, Alfy etc. z D300/s i nie mają takich problemów. Czyżby gripy psuły tylko D700? :-)

Grizzzly
08-06-2011, 17:25
Panowie, mam ten sam problem. Podczas przeglądania zdjęc,wyjąłem baterie eneloopy z tego samego gripa(meike), by sprawdzic stan faktyczny baterii i po wsadzeniu tegoż koszyka pojawiły mi się takie same agregaty na wyświetlaczu.
Czyżby jednak grip ten był felerny w stosunku do d700?
Nie jestem pewien teraz, czy ,mam jeszcze gwarancję. Kwota 1800 zł mnie trochę dobija na samym starcie.

maszin
14-06-2011, 16:30
Ja też używałem enelopy

paparazzi89
15-06-2011, 00:46
U mnie tez miałem podpięty meike z akumulatorami i robiłem duuuzo zdj seryjnych. Z enel3e działa ok. Chyba przed końce, gwarancji zmienię trio na org :/

Grizzzly
19-06-2011, 09:27
Naprawdę, byłem w Warszawie by porozmawiać o tym, co się zdarzyło z moim body.
Serwisant przekazał mi informację, że naprawił około 10 body z tym samym problemem, wywołanym właśnie nieoryginalnym gripem.
Tylko czemu 1000 zł kosztuje nowy grip, cena dość zaporowa. One po prostu, według postawionej diagnozy nie przenoszą odpowiednio napięć do body, co powoduje takie a nie inne skutki na puszce.

Kundzior
19-06-2011, 12:10
Szczerze kontrowersyjny powód, ten nie oryginalny grip.

Grizzzly
19-06-2011, 17:30
Roszczeń od nich domagać od nich nie mogę, prawda?

maszin
13-07-2011, 22:37
A dzis podczas robienia zdjeć ... odpadla mi matówka :/ ciekawe co serwis na to? obejmuje gwarancja ?

NBA
13-07-2011, 22:45
A dzis podczas robienia zdjeć ... odpadla mi matówka

Jiza.... Co ty robisz z tym korpusem... Ja używam od dwóch lat w iście różnych warunkach i nawet gumy są na miejscu....

maszin
13-07-2011, 22:55
normalnie używam :)

conik
13-07-2011, 23:20
mysle ze zamiast nazekac na ceny serwisu czasem warto poszukac alternatywy... http://cgi.ebay.com/NIKON-D700-LCD-ASSY-UNIT-NEW-ORIGINAL-REPAIR-PART-/330572094029?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4cf7a1da4d

sa tez inne czesci w rozsadnych cenach

maszin
31-07-2011, 01:04
aparat wrócił po niecałych 2 tygodniach, serwis wymienił BEZPŁATNIE matówkę na nową, ale zaznaczył że stwierdził ślady "czyszczenia" na lustrze.

sprzęt był wysyłany do serwisu przez firmę fotojoker.

Serdeczne podziękowania dla pracowników Fotojoker'a z Galerii Białej w Białymstoku za pomoc.. no i dla serwisu za załatwienie sprawy :)

Kundzior
31-07-2011, 01:16
:)

slaw74
31-07-2011, 12:05
Dołączam się do Waszej spółki koledzy.....

Mi też padł wyświetlacz, objawy te same co na filmiku....

Nigdy wcześniej nie padła mi żadna analogowa puszka Nikona..... F3, FM2, F100
Nawet po wejściu cyfry nigdy nie padł mi D70, D50 a nawet wówczas wypasiony D200, którym zrobiłem ponad 80tys zdjęć.... działa również od jakichś 2 lat D300.....

a ten "badziew" ;-) D700 padł mi po pół roku.... żenada, jestem wściekły, sprzęt drogi i niby profesjonalny...
O kilku zawieszeniach podczas reportażu nie wspomnę, można z tym żyć mając zapasowy korpus. Teraz jednak ten wyświetlacz! Masakra.
Zanim wróci z serwisu pewnie doczekamy się następcy, oby był lepszy.

maszin
31-07-2011, 12:44
a jaki kolega miał grip/ jakie baterie używał?

slaw74
31-07-2011, 16:27
a jaki kolega miał grip/ jakie baterie używał?

Grip Alpha z bateriami firmowymi EL3e.... chyba coś jest faktycznie z tymi gripami.

maszin
01-08-2011, 23:50
ja tez miałem identyczny zestaw + uzywalem enelopy... teraz uzywam oryginalnego gripa juz 3 miesiac i jest OK, a Aphe sprzedalem dla goscia do D300 i u niego smiga bez problemu

Grizzzly
08-08-2011, 23:26
Mi wymieniono też bez problemu, właśnie szukam oryginalnego gripa do d700 ; )
Oszczędzając na początku, trzeba pamiętać, że możemy potknąć się o dodatkowe, BARDZO WYSOKIE koszta.

freefly
09-08-2011, 00:47
Szczerze kontrowersyjny powód, ten nie oryginalny grip.

Noo, w gwarancji jest zastrzeżenie, że Nikon nie odpowiada za uszkodzenia powstałe w związku z użytkowaniem produktu w połączeniu z urządzeniami innych producentów.;)
Przynajmniej dobry pretekst.

Horatio7
27-08-2011, 10:37
Witam
Odgrzeję temat. Właśnie padł mi wyświetlacz w D700. Efekt dokładnie taki jaki opisywał kolega maszin w tymże wątku i przedstawiał go na filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=3dPc67fPGVE
Aparat jest już po gwarancji. Wiem, że czeka mnie bliskie spotkanie z serwisem. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś naprawiał coś takiego poza gwarancją i jakie są koszty takiej naprawy. Będę bardzo wdzięczny za takie informacje.

slaw74
27-08-2011, 11:03
Powyżej ktoś wspominał że taka wymiana to koszt 1800zł....
Ja póki co obywam się bez wyświetlacza. Na szczęście mam jeszcze gwarancję.

Horatio7
27-08-2011, 11:49
O ja pierdziu .....`1800 !!!

Horatio7
27-08-2011, 14:17
Okej, ochłonąłem już trochę. No cóż, trudno zamiast nowego obiektywu zapłacę za własną głupotę. Dla jasności powodem padu wyświetlacza jest grip Meike, czyli potwierdza się to co inni tu pisali.
Jednocześnie chciałbym złożyć uroczyste ślubowanie, że nigdy, przenigdy nie będę używał jakichkolwiek zamienników do mojego sprzętu foto. Jak to mówią "prawie" robi wielką różnicę.
Chce ktoś może ganz nowy grip Meike. Sprzedam za śmieszne pieniądze. Nie mogę na niego patrzeć.
W poniedziałek aparat jedzie do serwisu.

Horatio7
27-08-2011, 14:19
O dalszym ciągu akcji poinformuję. Ciekawe czy 1800 się potwierdzi.

stachmuszel
27-08-2011, 14:35
Horatio7, w chwili uszkodzenia bateria była w korpusie, czy gripie?

Horatio7
27-08-2011, 16:06
Bateria była w korpusie, w gripie były eneloopy.

maszin
28-08-2011, 01:21
jak na razie u mnie dziala wszystko git od ostatniej naprawy, zrobillem ponad 2000 zdjec i dosyc w extremalnych warunkach bo bylem na poligonie ma zlocie militarnym w Bornym Sulinowie. Ciagle w gripe tez enelopy.

a kolega ma oryginalnego gripa?

Horatio7
29-08-2011, 14:47
No właśnie w tym rzecz , że nieoryginalny grip. Puszka w serwisie. Czekam na wycenę.

slaw74
29-08-2011, 16:00
Ciężko powiedzieć czy to sprawa gripów czy może jakaś wada niektórych egzemplarzy.
Zauważyłem że z samą baterią (oryginał) też bywa że aparat się zawiesi....

paparazzi89
29-08-2011, 16:04
zawiesi a ekran uszkodzi jest różnica :)
niech mi tutaj jedna osoba powie że miała oryginal grip i jej się zepsuł wyświetlacz to uwierzę :)

stachmuszel
29-08-2011, 16:10
Ale była taka osoba, która pracowała bez gripa i też popsuł się wyświetlacz.
Patrz 1 strona tego wątku #4.

Horatio7
29-08-2011, 16:59
A ja wam powiem, że to wina nieoryginalnego gripa. Na początku roku do tego samego egzemplarza aparatu podpinałem oryginał i z nim pracowałem i nie było problemu. Meike miałem 3 dni i kiszka. A zanim mi grip uszkodził puszkę to zauważyłem jeszcze jedną przypadłość tego gripa. Mianowicie miałem wrażenie, że pobiera prąd z baterii w aparacie i gripie jednocześnie. Z akumulatorkami chyba też tak było choć nie zdążyłem sprawdzić dokładnie z wiadomych względów. No ale o tej anomalii to któś już tu wspominał na forum w innym wątku. W każdym razie kiedy używałem oryginału, to wszystko było ok. Jeszcze raz powiem głośno i wyraźnie: NIGDY WIĘCEJ PODRÓBEK!!!!

slaw74
29-08-2011, 17:04
zawiesi a ekran uszkodzi jest różnica :)
niech mi tutaj jedna osoba powie że miała oryginal grip i jej się zepsuł wyświetlacz to uwieżę :)

Owszem.

Gdyby kolega czytał cały wątek od początku to wiedziałby że padnięcie wyświetlacza u kilku osób (w tym u mnie) było poprzedzone zawieszeniem się aparatu i błędem ERR....

A założycielowi wątku również wyświetlacz padł bez gripa, a koledze wyżej z gripem oryginalnym.

J51
29-08-2011, 18:00
E tam,ja mam gripa Meike z D300s i przez rok nie mam z nim żadnych problemów,przekazuje napięcie z gripa na body idealnie,czyżby z D700 miałoby być inaczej?

slaw74
29-08-2011, 19:28
E tam,ja mam gripa Meike z D300s i przez rok nie mam z nim żadnych problemów,przekazuje napięcie z gripa na body idealnie,czyżby z D700 miałoby być inaczej?

Możliwe, bo mój D300 również działa od dawna z gripem Alpha.... a 700tka padła....
Chociaż nie jestem w stu procentach pewny czy to wina gripów. Kolegom wyżej padało również bez gripa...

Mnie trochę martwi moja statystyka.... D200 - żadnej awarii, D300 - również.... a 700 kilkukrotnie się wieszał, aż podczas jednej takiej akcji padł wyświetlacz.

Pech, zbieg okoliczności lub.... aż strach pisać ;) może robią coraz gorsze gnioty.... ?

J51
29-08-2011, 19:40
Kurde,ja chcę kupić D700 i teraz będę sie bał podłączyć tego gripa Alphe.

Grizzzly
29-08-2011, 21:22
Powiem tak. Czytałem ostatnio 10 stronicowy artykuł chyba w "Forum".
Puenta jest taka : producenci specjalnie dokładają takie bajery jak upgrady, które mają niszczyć ich sprzęt w momencie, kiedy podpisane jest coś, NIE WYDANE spod ich bandery/stajni. Słowem - jeśli podpisany nieoryginalny grip, to na życzenie Nikona aparat się chrzani a my kładziemy kolejne pieniądze na ladę.
Każdy chce zarobić jak najwięcej. Polecam artykuł, daje dużo do myślenia.

J51
30-08-2011, 07:13
Powiem tak. Czytałem ostatnio 10 stronicowy artykuł chyba w "Forum".
Puenta jest taka : producenci specjalnie dokładają takie bajery jak upgrady, które mają niszczyć ich sprzęt w momencie, kiedy podpisane jest coś, NIE WYDANE spod ich bandery/stajni. Słowem - jeśli podpisany nieoryginalny grip, to na życzenie Nikona aparat się chrzani a my kładziemy kolejne pieniądze na ladę.
Każdy chce zarobić jak najwięcej. Polecam artykuł, daje dużo do myślenia.
Widzę że w stopce masz Alphę,czy z D700 dobrze ci działa?

ekonet
30-08-2011, 09:03
mają niszczyć ich sprzęt w momencie, kiedy podpisane jest coś, NIE WYDANE spod ich bandery/stajni. Słowem - jeśli podpisany nieoryginalny grip
O co chodzi z tym podpisywaniem?

atrem_foto
30-08-2011, 10:06
O co chodzi z tym podpisywaniem?

Kolega chyba miał na myśli podpinanie (ale strasznie konsekwentny był w literówce ;) )

Michaelius
30-08-2011, 23:50
Raczej chodzilo mu o to, ze sprzet ochipowany bedzie sie po podpieciu do puszki identyfikowal.

ASAHI
03-09-2011, 10:58
Dokładnie, każdy element teraz ma jakiś układ scalony który pozwala na identyfikację - co faktycznie może prowadzić do tego że po wykryciu nieoryginalnego np gripa zostanie podane większe napięcie na coś i to coś się lekko obsmaży..

J51
03-09-2011, 14:11
Idąc takim tokiem rozumowania,moja Alpha powinna już dawno moje D300s spalić.

markB
04-09-2011, 00:03
Nie znasz dnia ani godziny. Po podłączeniu obcego elementu idzie info przez satelitę do Sendai, a tam koleś naciska guzik i wyłącza ekranik lcd w aparacie. Mają sporo roboty, więc nie nadążają, ale bój się - na ciebie też przyjdzie kolej.

Kundzior
04-09-2011, 10:05
Nie znasz dnia ani godziny. Po podłączeniu obcego elementu idzie info przez satelitę do Sendai, a tam koleś naciska guzik i wyłącza ekranik lcd w aparacie. Mają sporo roboty, więc nie nadążają, ale bój się - na ciebie też przyjdzie kolej.

:)))))

ASAHI
04-09-2011, 15:09
Gorzej jak mu się guzik pomyli i spali płytę główną..

J51
04-09-2011, 19:31
Dotykam wszystkie guziki i nadal działa,chyba mój to jakiś wyjątek :-)