Zobacz pełną wersję : Dziwny Back Focus w D70s
Witam, zaobserowałem w swoim D70s zjawisko zwane backfocus'em. Jest to o tyle dziwne, zastanawiające, ze aparat ma problemy z ustawianiem ostrości przy krótkich ogniskowych, do 35mm, dłużej już jest normalnie. Początkowo pomyslalem ze to wina szkla, lecz z innym 18-70 wykazywał taką samą wadę a moj 18-70 zapięty do D50 ostrzył oki, wynikło wiec, ze wina lezy po stronie puszki. Czy ktos wie, ile mogla by kosztowac naprawa/wyregulowanie? Czy NP zrobił by to nie uszkadzając przy okazji całego czujnika AF? A może jakieś inne /domowe/ rozwiązania?
wegejazz
19-01-2007, 15:59
Proponuję się zorientować w serwisie Nikona. Pytanie czy nadal jest na gwarancji??
hmm... gwarancja niby jest; aparat kupiony w USA w sierpniu 2005, gwarancja jest international, extended, jednak pozostaje pytanie czy NP ją uzna...
Archangel
19-01-2007, 16:22
spróbuj w NP chociaz wiecej nerów niz radości
o ile dobrze pamietam to mozna to wyregulowac imbusem? naprawde niechce w bład wporwadzic, poszukaj na forum powinienes cos znalesc :)
O ile się nie mylę to NP nie honoruje gwarancji zza oceanu. Tyko europejsją i polską.
Co do regulacji to poczytaj tu (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11998&highlight=imbus) i tu (http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm)
Jak widać podobno się da...
Gwarancja z usa nie jest akceptowana w NP.
Imbusem nie wyreguluje tego efektu. Gdyby problem tyczył całego zakresu ogniskowych, można by to wyregulować lustrami.
jak moze nie uznawac skoro jest international, dodatkowo opłacona?
a jezeli już nie uznająto powiedzmy... za ile naprawią i z jaką skutecznością?
przy szerokim kącie mozna sobie poradzic delikatnie przeostrzając piersicniem na oboiektywie do tyłu, z racji wiekszej GO łatwoiej jest trafic;)
gdyby byl bf/ff przy 50/1,8 przy f/2 to chyba bym sie [cenzura]
Witam, zaobserowałem w swoim D70s zjawisko zwane backfocus'em. Jest to o tyle dziwne, zastanawiające, ze aparat ma problemy z ustawianiem ostrości przy krótkich ogniskowych, do 35mm, dłużej już jest normalnie. Początkowo pomyslalem ze to wina szkla, lecz z innym 18-70 wykazywał taką samą wadę a moj 18-70 zapięty do D50 ostrzył oki, wynikło wiec, ze wina lezy po stronie puszki. Czy ktos wie, ile mogla by kosztowac naprawa/wyregulowanie? Czy NP zrobił by to nie uszkadzając przy okazji całego czujnika AF? A może jakieś inne /domowe/ rozwiązania?
mam coś takiego u siebie, pytanie czy to back focus? chyba raczej problem aparatu z ustawieniem ostrości w punkt przy szerszych kątach, może to raczej soft? no i teraz człowiek zamiast robić zdjęcia to będzie testy robił , szkużwa, co jest z tym pokoleniem nowoczesnych aparatów i obiektyów przecież tyle lat to robią - luszczanki, i takie numery a to to ato tamto ciągle coś jest nie tak z tym sprzętem a przecież koszutje niemało.
moj tez ma bf na szerokim kacie, ale raczej obiektyw niz puszka, bo do innej podpialem i to samo, a puszka z innymi dziala ok
zaraz sprawdze swoje szkło z D200. Dodam ze kiedys w sklepie zapinałem 17-55/2,8 i zawsze przy było oki, wiec mozesz miec racje...
heheh to ja też dołączam do klubu: 17-35mm - BF, powyżej żyleta. Jak dla mnie jest to co najmniej dziwne zjawisko.No ale cóż tak to już jest z obiektywami "made in thailand". Trzeba się przestawić na stałki albo 17-55 i tak też chyba zrobie.
przy szerokim kącie mozna sobie poradzic delikatnie przeostrzając piersicniem na oboiektywie do tyłu
otóż to :) ja mam to już na tyle opanowane że praktycznie zawsze trafiam, lecz po mału zaczyna mnie to już wkurzać.
moj lens z D200 kolegi dziala ok, jego 18-70 z moim body - bf. czyli jednak puszka:(
Ps. spróbuj na bocznych polach af - u mnie to dość często pomaga :).
Myślałem, że ten problem mnie nie dotyczy i srodze się zawiodłem. Wszystkie szkła z moją D70 działają poprawnie, nawet te z najnższej półki ( 70-300 G ). A tu patrzcie : STAŁKA !!! Made in Japan !!! Piszę o Sigmie 30/1,4. Zrobiłem test i mam 15-20 mm FF. Jak myślicie, kręcić imbusem w puszce czy dać sobie siana ?
PS.
Nie miałem jeszcze okazji podpiąć tej Sigmy do innej puszki ale tak sobie myślę , że
może to wina samego szkła a nie puszki :confused: