PDA

Zobacz pełną wersję : Automatyka czułości w D300s i lampa SB900

pawel1967
27-02-2011, 14:18
Czy po podłączeniu lampy SB900 do D300s automatyka czułości musi wywalać mi tak wielką czułość w ciemnych pomieszczeniach . W D90 jest inaczej . Ustawiam podstawowe 400asa i takie obowiązuje przy fleszu . W jednym aparacie i w drugim ustawione jest Fp i na lampie też i nie ma to wpływu . W D90 mam jako funkcję d3 genialne wyświetlanie i korektę iso ustawiam pokaż iso / łatwe iso i mam naprawdę fajnie skonfigurowane nastawy . Próbowałem czegoś takiego w D300s i niestety nic mi tak przyjemnego nie wychodziło . Czemu nie mozna było tak prostych nastawów zaanektować do d300s?

Po podłączeniu do D300s SB900 na automatyce mam w ciemnym pomieszczeniu 1600asa zupełny nonsens

Antonioo
27-02-2011, 14:56
Czemu nie mozna było tak prostych nastawów zaanektować do d300s?

to raczej nie do nas pytanie, tylko do konstruktorów...

Po podłączeniu do D300s SB900 na automatyce mam w ciemnym pomieszczeniu 1600asa zupełny nonsens

zbyt dużo wymagasz od "automatu"....wyeliminuj jeden czynnik aktomatyczny choćby auto iso....i po problemie..... skąd automat ma wiedzieć, czy walnąć pełną mocą lampy, czy podnieść iso.... np dochodzi jeszcze tryb półautomatyczny s/a np, to musi jeszcze automatycznie doprać jeden z tych parametrów...,lampa też w auromatyce,więc następna rzecz, która musi być ustawiona przez automatyke...

ogranicz do maksimum fotografowanie na automatyce, to aparat stanie się bardziej przewidywalny....chcesz iso 400, to daj 400 a nie licz, że automatyka wybierze taką wartość....może za kilkanaście lat można będzie telepatycznie przekazywać informacje o parametrach do aparatu (jakie się chce ustawić), ale jeszcze nie teraz ;)