PDA

Zobacz pełną wersję : Zniknął dźwięk klikania w IE na Forum.

wasilewk
27-02-2011, 11:50
Od kilku dni zniknął mi dźwięk, gdy klikam na "Nowe Posty". Właśnie ze względu na ten dźwięk IE jest u mnie domyślną przeglądarką - inne (m.in. Chrome, Firefox, SeaMonkey, Safari) nie dają dźwięku kliknięcia podczas wyboru myszą jakiegoś menu.

Próbowałem jakichś ustawień na kartach, czy w zaawansowanych, bez rezultatu.
Zależy mi na tym dlatego, że to potwierdzenie wyboru uchroni mnie przed podwójnym wyborem np. "Nowe Posty" - co skutkuje komunikatem i czekaniem ok. 20s. Jak by ktoś podpowiedział gdzie to przywrócić, to byłbym bardzo wdzięczny.

Pzdr.

Tomasz Dudrak
27-02-2011, 18:12
Start » Panel sterowania » Dźwięki i urządzenia audio » Zakładka Dźwięki » Zdarzenia programu » Rozpoczęcie nawigacji.

wasilewk
27-02-2011, 18:23
Hej !
Dzieki za odzew ! Niestety brakuje zakładki "Zdarzenia programu" - wybrałem domyślne ustawienia dxwięków w Windows (XP), ale nie pomogło :(.
Będę szukał dalej.

Pzdr.

Tomasz Dudrak
27-02-2011, 18:37
W zakładce Dźwięki jest pole Zdarzenia programu.

wasilewk
27-02-2011, 18:58
U mnie nie ma - ani w zakładkach głównych ani w ich rozwinięciu...

Oh, sorry ! Jest tytuł okienka !

Wszystkie dźwięki powłączałem (Start.wav) do wszystkich zdarzeń - niestety, nie pomogło - choć teraz na każde kliknięcie myszy mam dźwięk ! Niestety w Forum "Nowe Posty" są nadal głuche.

Pzdr.

Tomasz Dudrak
27-02-2011, 19:27
Znajdź na liście pozycję Rozpoczęcie nawigacji i wybierz dźwięk Windows Navigation Start.wav.

wasilewk
27-02-2011, 19:46
Tak zrobiłem - nici z tego.

Zaraz !

Właczyłem ten dźwięk: nic. Ale potem sprawdzam jeszcze raz: nie ma żadnego dźwięku przy "Rozpoczęciu Nawigacji"
Co jest ! Niby daje się włączyć poprzez 'zastosuj', ale potem go nie ma !

Pzdr.

Tomasz Dudrak
27-02-2011, 22:12
A samego pliku *.wav nie usunąłeś przypadkiem?
Powinien być w tej ścieżce: c:\WINDOWS\Media\Windows Navigation Start.wav

vredota
28-02-2011, 00:13
Dywagacje, dywagacje, ale napisz, jaką masz wersję Windowsa.

Zink
28-02-2011, 12:47
Możesz spróbować Firefoxa z dodatkiem Navigational Sounds (https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/navigational-sounds/). Chociaż on korzysta z dźwięków systemowych, więc jeśli system ma z tym problem, to też pewnie nie zadziała. Za to dodatek Noise (https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/noise/) pozwala na zdefiniowanie własnych dźwięków niezależnie od ustawień systemowych, więc to może być jakaś alternatywa.

wasilewk
01-03-2011, 19:34
A samego pliku *.wav nie usunąłeś przypadkiem?
Powinien być w tej ścieżce: c:\WINDOWS\Media\Windows Navigation Start.wav

Sorry za przerwwę niedyspzycja.

Plik jest. W ogóle, to jak sie zaloguję jako administrator, to wszystko gra i buczy - jak kiedyś. Natomiast jak się zaloguję (oczywiście XP Pro) jak uzytkownik z prawami administratora, to wtedu już robią się cyrki: dźwięk jest wybierany i absorbowany, wszystko gra, tyle że jak wyjde i jeszcze raz wejdę do Control Panela, to dźwięku już nie ma (nie jest wybrany) - więc nic dziwnego, że go nie słychać.

Chyba muszę się zająć niektórymi plikami pod kątem readonly, bo ostatnio jakimś programem wyszukiwałem duplikaty na dyskach, no i ten program prawdopodobnie nadał ten atrybut większości plików systemowych (w których mógł, bo nie były w użyciu).

Muszę coś poszperać...

Pzdr.

vredota
01-03-2011, 22:30
Jeśli user z prawami admina, to w chwili wejścia w Control Panel pracujesz jako admin i masz pełne prawa. Jeśli wtedy zmienisz, to będzie działać, chyba że twardo odrzucasz jakieś działania administratorowi na kompie. Moje oko widzi to w taki sposób, że user nie ma dostępu do co najmniej części rejestru, gdzie możesz zapisywać ustawienia dotyczące dźwięków poszczególnych akcji w Twojej Windzie. Na logikę: admin zapisuje, działa, plik odczytuje, pobiera, odtwarza, jako user nie robi nic, bo pewnie nie może odczytać ustawień i idzie domyślna cisza. Nie robiłeś żadnych odkurzaczy czy innych porządków? To lubi się czase ładnie samoczynnie sprzątnąć do bielutkiej kości, gdy się denerwujesz, że tak prozaiczne rzeczy leżą i jeszcze Ci pyskują po cichu, że leżeć zamierzają...

wasilewk
02-03-2011, 19:48
Na logikę: admin zapisuje, działa, plik odczytuje, pobiera, odtwarza, jako user nie robi nic, ...

Nie tak :
- admin wchodzi, sprawdza, dźwięk jest domyślnie - wszystko ok.
- user (z prawami administratora - domyślny, podany podczas instalacji systemu) wchodzi: nie ma wybranego dźwięku. Wybiera, zatwierdza: jest ok. Wychodzi z Control Panela i wchodzi ponownie, żeby sprawdzić czy jest wybrany dźwięk: pusto !

Pzdr.

P.S.
plik rejestru nie jest 'rdonly'

Jaki może być klucz w REGEDIT tego ustawienia ?

vredota
03-03-2011, 15:25
Klucz znajdziesz sobie sam, wyszukaj po nazwie pliku, bez pełnej ścieżki, i zobacz na wyniki wyszukiwania (nazwy gałęzi). Pamiętaj tylko, że Current User to szuczna gałąź, w rzeczywistości nie istnieje, a za Current User podawany jest aktualnie zalogowany użytkownik (faktyczne gałęzie istnieją z ID grup lub użytkowników). Rejestr nie może być readonly bo to wywróciłoby pracę systemu do góry nogami na amen (głupie wylogowanie zapisuje ustawienia chociażby pulpitu do rejestru a przy readonly błędy sypałyby się jak z rękawa). Na szybko przychodzi mi do głowy tylko zablokowanie dostępu do wybranych opcji (np. wlaśnie zmiana dźwięków) w rejestrze przez jakiś program sprzątający (np. nieopatrzne zaznaczenie lub przeoczenie tego zaznaczenia przez program pt. zapobiegaj zmianie dźwięków lub coś podobnego, nagminne jest blokowanie właściwości ekranu przez Admina w korporacjach właśnie w ten sposób, przez wpisy w rejestrze).

TOP67
06-03-2011, 09:54
A ja proponuję założyć nowego usera i sprawdzić jak u niego.

wasilewk
06-03-2011, 10:42
A ja proponuję założyć nowego usera i sprawdzić jak u niego.

I to jest bardzo dobra myśl !

Zaraz to zrobię, tylko wyjaśnię sobie dlaczego domyślnym urządzeniem dźwiękowym dla administratora jest słuchawka USB do Skype'a, a dla usera z prawami administratora - karta dźwiękowa.

Pzdr.