Zobacz pełną wersję : Eizo s2243W - ustawienia i profile
Witajcie!
Stałem się dzisiaj posiadaczem monitora Eizo s2243W. Fajne cudo :)
Pacuję na Win7. Monitor podłączony jest kabelkiem HDMI > DVI-D.
Głównie zajmuję się projektowaniem stron internetowych (czyli sRGB) oraz projektowaniem grafiki do druku (czyli CMYK). Zdjęcia także obrabiam i drukuję je na domowej drukarce Epsona w sRGB.
W Win7 zainstalowałem dwa profile ICC, które ściągnąłem ze strony Eizo (5000K i 6500K(domyślny)). W monitorze pracuję w trybie CUSTOM bez modyfikacji ustawień.
Czy powinienem jeszcze coś więcej poprzestawiać w ustawieniach kolorów Eizo aby wszystko było w porządku?
Zastanawiam się, jak pogodzić kolory wyświetlane przez Eizo z kolorami "zwykłych" monitorów. Różnica w kolorach jest znaczna.
Będę wdzięczny za pomoc. Z góry dzięki.
Zmniejsz jasność. Obrabiaj tak, żeby tobie się podobało. Nic nie musisz godzić. Przyzwyczaisz się. Skoro masz zapięty profil od Eizo, to w zasadzie wszystko.
Brightness mam na 0.
Czy w Win7 profil ICC będze się ładował prawidłowo? Coś czytałem o jakimś LUT Loaderze...
Brightness mam na 0.
Czy w Win7 profil ICC będze się ładował prawidłowo? Coś czytałem o jakimś LUT Loaderze...
Zero to lekka ciemnica moim zdaniem. Ja, zależnie od pory i przeznaczenia balansuję pomiędzy 15-25% i czasami więcej na filmy. Do tego mam na stałe halogenowa światło na biurku. Skoro masz podpięty fabryczny profil w zakładce Color Managment wszystko będzie dobrze.
OK. Dzięki wielkie.
Czy we wszystkich plikacjach View NX, Capture NX2 i Photoshop powinienem ustawić jako domyślną kolorystyczną przestrzeń roboczą właśnie profil ICC od eizo?
OK. Dzięki wielkie.
Czy we wszystkich plikacjach View NX, Capture NX2 i Photoshop powinienem ustawić jako domyślną kolorystyczną przestrzeń roboczą właśnie profil ICC od eizo?
U mnie wszystkie kolory się zgadzają. Pracuję na LR + PS
OK. Ale masz ustawioną przestrzeń roboczą sRGB/ARGB czy profil od Eizo?
To bardzo prosty, ale przydatny test, więc warto znać ten adres:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm
OK. Ale masz ustawioną przestrzeń roboczą sRGB/ARGB czy profil od Eizo?
Profil od Eizo, tak jak pisałem wcześniej.
Zdjęcia także obrabiam i drukuję je na domowej drukarce Epsona w sRGB.To już bez sensu, bo nie wykorzystujesz całej przestrzeni barw drukarki.
Ja, zależnie od pory i przeznaczenia balansuję pomiędzy 15-25% i czasami więcej na filmy.Heh ... ja podobnie ... np. do www ~~18% .
To już bez sensu, bo nie wykorzystujesz całej przestrzeni barw drukarki.
No tutaj się nie zgodzę. Drukarka drukuje w sRGB (model Epson 710PX) a nie w Adobe RGB. Po co mam obrabiać zdjęcie w przestrzeni Adobe RGB, skoro na wydruku nie będzie to samo co widziałem na ekranie? Jeżeli dorobię się drukarki Adobe RGB to wtedy fotki będę obrabiał w przestrzeni Adobe RGB.
Wracając do moich problemów: rozumiem, że w zarządzaniu kolorami w każdej aplikacji graficznej powinienem ustawić przestrzeń roboczą na profil od Eizo? Użytkownik "Mastif" pisał gdzieś na forum, że nie powinno się ustawiać przestrzeni roboczej np. w Photoshop na profil ICC skalibrowanego monitora.
No tutaj się nie zgodzę. Drukarka drukuje w sRGB (model Epson 710PX) a nie w Adobe RGB. Po co mam obrabiać zdjęcie w przestrzeni Adobe RGB, skoro na wydruku nie będzie to samo co widziałem na ekranie? Jeżeli dorobię się drukarki Adobe RGB to wtedy fotki będę obrabiał w przestrzeni Adobe RGB.Nie ma drukarek sRGB ani aRGB. Drukarka ma przestrzeń miejscami szerszą od sRGB a miejscami węższą ... tak czy inaczej dopiero aRGB z grubsza obejmuje całą przestrzeń przyzwoitej drukarki.
de Fresz
27-02-2011, 16:41
Zero to lekka ciemnica moim zdaniem. Ja, zależnie od pory i przeznaczenia balansuję pomiędzy 15-25% i czasami więcej na filmy.
Generalnie przy przyzwoicie oprofilowanym monitorze zdecydowanie nie należy dotykać regulacji jasności już po zrobieniu profilu - jest on tworzony dla konkretnej wartości podświetlania. A większość monitorów bez cudów na kiju pt. elektroniczna stabilizacja jasności po zmianie ustawień i powrocie do poprzednich pokazuje już coś innego. No ale fabrycznego profilu raczej nie można nazwać "przyzwoitym profilowaniem".
A w życiu. Możesz wybrać dowolną, pod warunkiem że będzie to sRGB lub AdobeRGB lub eciRGB (dla zboków od DTPu) lub ProPhotoRGB (dla skrajnych perwersów).
Profil od Eizo, tak jak pisałem wcześniej.
No to masz źle. Ustawienie przestrzeni monitora jako roboczej, to kardynalny błąd. Choć akurat w LR nie da się go popełnić.
Nie ma drukarek sRGB ani aRGB. Drukarka ma przestrzeń miejscami szerszą od sRGB a miejscami węższą ... tak czy inaczej dopiero aRGB z grubsza obejmuje całą przestrzeń przyzwoitej drukarki.
Czcze dywagacje, dopóki drukarka nie jest oprofilowana i system CM dokładnie nie wie gdzie sięga jej gamut.
de Fresz - dziękuję za wyjaśnienie. Właśnie to chciałem wiedzieć.
Co do drukarki - przygotowuję fotki w przestrzeni sRGB ponieważ wiem, że moja drukarka i tak nie wydrukuje Adobe RGB. Dlatego we wszystkich aplikacjach graficznych mam ustawioną przestrzeń sRGB. Jak dorobię się drukarki Adobe RGB to sobie przestawię :)
Na razie mam podpięty profil ICC dostarczony przez Eizo (6500K). Muszę znaleźć człowieka w Płocku, który mógłby przeprowadzić kalibrację mojego monitora...
de Fresz - dziękuję za wyjaśnienie. Właśnie to chciałem wiedzieć.
Co do drukarki - przygotowuję fotki w przestrzeni sRGB ponieważ wiem, że moja drukarka i tak nie wydrukuje Adobe RGB. Dlatego we wszystkich aplikacjach graficznych mam ustawioną przestrzeń sRGB. Jak dorobię się drukarki Adobe RGB to sobie przestawię :)
Nie ma czegoś takiego jak drukarka sRGB ani aRGB .... pokaż mi choć jedną drukarkę która ma gamut równy sRGB lub aRGB.
Czcze dywagacje, dopóki drukarka nie jest oprofilowana i system CM dokładnie nie wie gdzie sięga jej gamut.Jak ściągnął profil do drukarki i wszystko poprawnie ustawił to jest. A moje dywagacje tyczą się braku istnienia drukarki sRGB
Podpowiedzcie mi jeszcze, jak można sprawdzić w Win7, że profil monitora jest załadowany poprawnie przez system i czy w poszczególnych aplikacjach graficznych działa zarządzanie barwą?
Profil albo jest załadowany, albo nie jest - start>panel sterowania>zarządzanie kolorami, tu dla "Ekran:" ma być przydzielony profil EIZO.
Czy aplikacja ma moduł zarządzania barwą sprawdzisz tym zdjątkiem:
http://www.colormanagement.org/de/browsertest.html
grzegorzant
27-02-2011, 21:15
spróbuj tym, co wypróbowane :)
http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 (http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6)
upsss Marcin ,pisaliśmy razem ;)
(http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6)
Dzięki wielkie.
A co to jest LUT Loader? Przeglądając sieć w sprawie zarządzania kolorami ciągle pojawia się takie pojęcie :)
To chyba służy do ładowania profilu w systemie przy starcie?
Profil fabryczny nie posiada vcgt zawierającego korektę linearyzacyjną, więc nie musisz zawracać sobie głowy LUT loaderem.
OK - czyli podsumowując.
W systemie mam zainstalowany profil dostarczony od Eizo (6500K) i ustawiony jako domyślny.
We wszystkich aplikacjach graficznych mam ustawioną przestrzeń roboczą na sRGB (View NX, Capture NX2, Photoshop).
Na monitorze pracuję w trybie CUSTOM bez modyfikacji jego ustawień fabrycznych. Temperatura ustawiona na 6500K.
Oczywiście wiem, że powinienem przeprowadzić kalibrację monitora odpowiednim narzędziem, ale na obecną chwilę go nie posiadam :)
Czy z takimi ustawieniami mogę śmiło zacząć moje wypociny graficzne? :)
Ustaw monitor na ok. 7-10% jaskrawości, Gain dla R: 100%, dla G: od 88 do 95% , dla B: od 90 do 98% (R zawsze na 100%, G trochę bardziej przycięte, B trochę mniej). W systemie z braku laku zapnij profil fabryczny.
We wszystkich aplikacjach graficznych zapnij dowolną przestrzeń roboczą, to jest akurat najmniej istotne. Jeśli oddajesz zdjęcia do minilabu, to najlepiej trzymaj się sRGB.
Najistotniejsze jest poprawne skonfigurowanie ustawień druku i ocena wydruku w odpowiednim świetle. W oknie dialogowym "Print" Photoshopa wybierasz "Photoshop manages colors", wybierasz profil dla kombinacji twojej drukarki i papieru, którego używasz - np. SPX710 Premium Glossy jeśli akurat drukujesz na błyszczącym papierze Epson Premium Glossy Photo Paper, odwzorowanie percepcyjne. Następnie w ustawieniach druku wybierasz "ICM off - no color adjustment", oraz odpowiedni typ papieru, jakość itd.
OK - tak zrobię. Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas...
np. SPX710 Premium Glossy jeśli akurat drukujesz na błyszczącym papierze Epson Premium Glossy Photo Paper, odwzorowanie percepcyjne. Dla czego na percepcyjne a nie wzgl. kolorymetryczne? Na percepcyjnym kolory są bardziej mdłe. Nie lepiej na percepcyjne przełączać tylko w ostateczności (np. jeśli będzie widać irytujący banding).
Dlatego, że percepcyjne kompresuje barwy przestrzeni edycyjnej spoza gamutu urządzenia wyjściowego, a relatywnie kolorymetryczne je przycina. Kosztem lekkiej utraty nasycenia odzyskujemy modelunek walorowy w najmocniej nasyconych partiach. Generalnie w druku fotografii odwzorowanie percepcyjne sprawdza się lepiej - relatywnie kolorymetryczne przydaje się wtedy, gdy zależy nam na dokładnym odwzorowaniu walorów barwnych leżących w przestrzeni barwnej urządzenia wyjściowego (np. logotypy).
Mam jeszcze jeden mały problem - może nie problem, ale obawę.
W PS przygotowuję grafikę także dla potrzeb stron internetowych (banerki, layouty itp itd). W PS JPGi eksportuję zawsze za pomocą "Zapisz dla WEB'a". Oczywiście konwertowane są do sRGB z zapiętym profilem.
W FF i Safari takie obrazki i strony wyświetlają mi się tak samo jak widzę je w PS, ale już w IE oraz pozostałych przeglądarkach są mocno przesycone. Wiem, że FF i Safari jako jedyne obsługują CM, ale boję się, że użytkownicy IE będą takie strony widzieli gorzej niż ci, którzy przeglądają internet tylko w FF lub Safari. Boję się, że moi potencjalni klienci będą narzekać, że u nich strony są przesycone...
Czy moje obawy są uzasadnione?
Czy moje obawy są uzasadnione?
Ilu masz klientów z szerokogamutowymi monitorami?
Podejrzewam, że nie wielu :)
Podejrzewam, że nie wielu :)
No więc się nie przejmuj, w zdecydowanej większości będą widzieli "OK" :)
To może ujmę to inaczej - projektując grafikę do stron WWW na Eizo widzę jedne kolory - sądzę, że te prawidłowe :)
Ale na lapsie te kolory wyglądają inaczej, są właśnie bardziej... "kolorowe" :) Oczywiście wiem, że ekran w laptopie to nie Eizo i nie ma co porównywać między nimi odwzorowania kolorów. Ja to wiem. Ale boję sie sytuacji, że będę miał klienta, który będzie mi mówił, że chce kolor "blady pomarańczowy" a ja ciągle będę widział w Eizo inny pomarańczowy :)
Jak to pogodzić?
Nigdy nie da się w 100% przewidzieć, co klient zobaczy na swoim monitorze - dlatego najbezpieczniej trzymać się poprawnie wyświetlonego sRGB, które jest swego rodzaju średnią ważoną.
Laptop jest bardziej kolorowy? A nie jest aby zbyt jasny, a do tego nie ma błyszczącej powłoki? Jaki ma zapięty profil ekranu w ustawieniach zarządzania barwą?
Na Eizo w IE, Operze i Chromie są mocno przejaskrawione kolory - szczególnie czerwienie...
W laptopie we wszystkich przeglądarkach strony wyglądają identycznie, kolory nie są aż tak nasycone jak w Eizo w przeglądarkach bez CM, jednak nadal są... jakby to powiedzieć... jaśniejsze, bardziej kolorowe. Wiem, że to może zależeć od ustawień kolorów w laptopie. Laptop ma błyszczącą powłokę.
Ekran laptopa ma zapięty profil sRGB.
Przestrzeń barwna EIZO jest zbliżona do AdobeRGB - jeśli liczby RGB zdjęcia wyrenderowanego do przestrzeni sRGB wyświetlimy w przestrzeni AdobeRGB, to nic dziwnego, że barwy ulegają przesyceniu.
Barwy na laptopie mogą wydawać sie jaśniejsze i przesycone jeśli laptop będzie miał ustawioną wyższą jaskrawość, a dodatkowo zjawisko to będzie potęgowane przez glacę podbijającą kontrastowość, oraz niepoprawnie zlinearyzowaną gradację jasności. Dopasuj jasność bieli laptopa do jasności bieli monitora i sprawdzć przy użyciu rzeźnika (http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png), pod jakim kątem i czy wogóle krzywa odpowiedzi tonalnej laptopa odpowiada funkcji gamma 2,2 ( przy gamma 2,2 paski gradientu stają się neutralne, efekt powinien być widoczny na EIZO)
OK - tak zrobię. Dziękuję.
Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że sporo osób projektując dla potrzeb WEB na monitorach szerokogamutowych włącza próbę kolorów w PS na "Monitor RGB". Wtedy PS pokazuje takie kolorki, jakie widzą użytkownicy przeglądarek i systemów bez CM.
Ale czy tędy droga? Trochę chyba nie, ponieważ wtedy użytkownicy przeglądarek i systemów obsługujących CM na monitorach szerokogamutowych znów widzą co innego i kołó się zamyka, bo jak trafię na klienta z monitorem "szerokim" to znów jest problem. Pociecha jest taka, że klient, który posiada taki monitor wie o co chodzi :)
Po włączeniu w PS próby kolorów na "Monitor RGB" zobaczymy kolorki, jakie widzą użytkownicy przeglądarek bez CMM na monitorze szerokogamutowym, czyli wracamy do punktu wyjścia.
Założenie jest takie, że w internecie publikujemy treści wyrenderowane do sRGB, ponieważ jest to zgodne ze zdrowym rozsądkiem, a nawet normą ISO - lwia większość użytkowników ma monitory o normalnym, zbliżonym do sRGB gamucie. Jeśli będziemy edytować zdjęcia pod internet na monitorze szerokogamutowym w aplikacji z wyłączonym CMM, to w efektcie będziemy ochładzać i niedosycać barwy naszych zdjęć.
Chciałbym powrócić do tematu mojego monitorka :)
Od około 3 tygodni zauważyłem dziwne zjawisko - monitor bzyczy (raz mniej raz bardziej) podczas przeglądania jasnych stron WWW, pracy w PS, obróbce zdjęć itd... Efekt jest dokuczliwy podczas przewijania ekranu, manipulacji piórkiem podczas projektowania grafiki w PS...
Problem pojawił się w momencie, gdy zmieniłem komputer. Wcześniej gdy monitor był podpięty HDMI -> DVI do laptopa problem nie występował. Albo to zbieg okoliczności, albo nowa karta graficzna w komputerze coś chrzani... Czy to wogóle możliwe?
Bzyczy głównie (tak mi się wydaje) po prawej stronie (gdy na niego patrzę) :)
Możliwe. Ale osłuchaj dokładnie komputer i upewnij się, czy to nie zasilacz w obudowie bzyczy.
No niestety - to monitor.
Po podłączeniu do laptopa nie bzyczy. Po podłączeniu do stacjonarnego bzyczy :(
Karta graficzna w komputerze to ATI Radeon HD 7850 2GB...
Komputer kupiony 3 tygodnie temu za niemałe pieniądze i takie klocki :)
bzyczy przetwornica, zdarza się to często w monitorach jak również telewizorach LCD
bzyczy przetwornica, zdarza się to często w monitorach jak również telewizorach LCD
Przeinstalowanie karty, zmiana odświeżania, rozdzielczości, kabla - nic nie pomogło... Brzęczy w przypadku jasnych stron itd... Animacji.
Czy to może być wina karty graficznej?
Jeżeli wraz ze wzrostem jasności "brzęczenie" się nasila to na 90% przetwornica w monitorze. Jedynie zastanawia mnie to, że z laptopem nie brzęczy.
Jeżeli wraz ze wzrostem jasności "brzęczenie" się nasila to na 90% przetwornica w monitorze. Jedynie zastanawia mnie to, że z laptopem nie brzęczy.
Jasność niestety nie ma wpływu na intensywność "brzęczenia"...
Mnie też dziwi, że w laptopie jest w porządku. Zaczynam się martwić, że to karta graficzna...
Teraz sobie uzmysłowiłęm, że brzęczy tak samo na jasnych jak i na ciemnych "ekranach". Czy to WWW, czy to film, czy to gra... Na ciemnych ekranach też brzęczy...
marektrz
20-11-2012, 10:57
Witam,
Może kolegę pociesze, ale...
Mam osobiście s2233w, przy spadku jasności mój monitor również zaczyna troszkę brzęczeć, i jest to prawdopodobnie ten sam objawa, bo różnica między tymi modelami dotyczy głównie rozdzielczości. Swojego czasu kiedy to odkryłem, pozwoliłem sobie na telefon do serwisu, gdzie mogłem porozmawiać z serwisantem w tej sprawie. Informacje jakie otrzymałem to takie, że Eizo wie o tej "wadzie", bo chyba dotyczy to całej serii, i można to usunąć w serwise, ale nie uda się całkowić tego zjawiska pozbyć i do tej pory (to był rok 2010) serwis miał dosłownie kilku klientów którym to na tyle przeszadzało, że zwrócili się o pomoc w tej sprawie.
Ja się przyzwyczaiłem do tego, nie zwracam już na to uwagi. Co do Twoich uwag o laptopie czy karcie grafiki, jeżeli jest to ten sam problem, to na 90% wydawało Ci się, że jest cicho.
Oczywiście możemy mówić o różnych problemach.
Pozdrawiam
Marek
Witam,
Może kolegę pociesze, ale...
Mam osobiście s2233w, przy spadku jasności mój monitor również zaczyna troszkę brzęczeć, i jest to prawdopodobnie ten sam objawa, bo różnica między tymi modelami dotyczy głównie rozdzielczości. Swojego czasu kiedy to odkryłem, pozwoliłem sobie na telefon do serwisu, gdzie mogłem porozmawiać z serwisantem w tej sprawie. Informacje jakie otrzymałem to takie, że Eizo wie o tej "wadzie", bo chyba dotyczy to całej serii, i można to usunąć w serwise, ale nie uda się całkowić tego zjawiska pozbyć i do tej pory (to był rok 2010) serwis miał dosłownie kilku klientów którym to na tyle przeszadzało, że zwrócili się o pomoc w tej sprawie.
Ja się przyzwyczaiłem do tego, nie zwracam już na to uwagi. Co do Twoich uwag o laptopie czy karcie grafiki, jeżeli jest to ten sam problem, to na 90% wydawało Ci się, że jest cicho.
Oczywiście możemy mówić o różnych problemach.
Pozdrawiam
Marek
Też dzwoniłem do serwisu i otrzymałem taką odpowiedź wczoraj. Ale przez 2 lata jak był podpięty do laptopa niestety monitor nie brzęczał... Dużo pracuję w nocy więc na pewno byłoby słychać. Niestety po podpięciu do nowego komputera jest to już trochę dokuczliwe, aby sprzęt za ponad 2 tys zł brzęczał podczas przeglądania np stron WWW (o projektowaniu i obróbce zdjęć już nie wspomnę).
To nie jest raczej wina monitora - podłączony był do innego komputera i było cicho. To raczej nie jest zbieg okoliczności i podejrzewam, że to wina karty graficznej w nowym komputerze za ponad 5 tys zł :(
To brzęczenie jest tak samo intensywne przy jasności 0% jak i 100%, na jasnych i ciemnych stronach WWW, na jasnych i ciemnych zdjęciach/projektach...
Ja również posiadam monitor Eizo 2243W. Mój również "bzyczy", najbardziej jest to odczuwalne podczas przeglądania stron www, które mają ciemne tło, przy jaśniejszych stronach, bzyczenie jest delikatniejsze... Również dzwoniłam w tej sprawie do serwisu. Poinformowano mnie, że nie jest to wada, że ten model tak ma. Serwisant poinformował, że mogę to zgłosić i wysłać im monitor, wówczas zostanie mi wyciszona przetwornica w monitorze. Podobno nie jest to wada... Nie zdecydowałam się na wysłanie monitora do serwisu. Przyzwyczaiłam się i coraz mniej to zjawisko mi dokucza:)
Ja również posiadam monitor Eizo 2243W. Mój również "bzyczy", najbardziej jest to odczuwalne podczas przeglądania stron www, które mają ciemne tło, przy jaśniejszych stronach, bzyczenie jest delikatniejsze... Również dzwoniłam w tej sprawie do serwisu. Poinformowano mnie, że nie jest to wada, że ten model tak ma. Serwisant poinformował, że mogę to zgłosić i wysłać im monitor, wówczas zostanie mi wyciszona przetwornica w monitorze. Podobno nie jest to wada... Nie zdecydowałam się na wysłanie monitora do serwisu. Przyzwyczaiłam się i coraz mniej to zjawisko mi dokucza:)
:) Serwis mnie w sumie trochę uspokoił, ale ciągle zastanawiam się, dlaczego przy podłączeniu do laptopa jest cisza, a tutaj "bzyczy"? :) Oto jest pytanie...
marektrz
20-11-2012, 11:29
:) Serwis mnie w sumie trochę uspokoił, ale ciągle zastanawiam się, dlaczego przy podłączeniu do laptopa jest cisza, a tutaj "bzyczy"? :) Oto jest pytanie...
Dzisiaj sprawdzę z ciekawości, czy taki objaw na moim s2233w wystąpi również przy podłączeniu nie przez DVI (ale pewnie tak). Zawsze masz 5 lat gwarancji door-to-door.
Dzisiaj sprawdzę z ciekawości, czy taki objaw na moim s2233w wystąpi również przy podłączeniu nie przez DVI (ale pewnie tak). Zawsze masz 5 lat gwarancji door-to-door.
Ale to raczej nie jest wina monitora, bo na dwóch innych komputerach monitor działa cicho...
marektrz
20-11-2012, 11:39
Ale to raczej nie jest wina monitora, bo na dwóch innych komputerach monitor działa cicho...
Teraz jeszcze przypomniała mi się jedna rzecz. W moim przypadku kiedy np. komputer jest wyłączony i tylko włącze monitor to też już jestem w stanie usłyszeć jego pracę... A jak to wygląda u Ciebie ?
To mnie teraz Panowie zaskoczyliście.
A czy to buczenie macie od nowości czy dopiero po jakimś czasie wystąpiło?
Kupiłem s2243 jakieś 2 tygodnie temu i nie stwierdziłem takich odgłosów, ale może trzeba się dokładniej wsłuchać.
Ja bym na pewno to reklamował a tekst w stylu "ten typ tak ma" to jakaś porażka.
To nie jest monitor za 500 zł z marketu żeby można było sobie na takie wady pozwolić.
Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2
marektrz
20-11-2012, 11:44
To mnie teraz Panowie zaskoczyliście.
A czy to buczenie macie od nowości czy dopiero po jakimś czasie wystąpiło?
Kupiłem s2243 jakieś 2 tygodnie temu i nie stwierdziłem takich odgłosów, ale może trzeba się dokładniej wsłuchać.
Ja bym na pewno to reklamował a tekst w stylu "ten typ tak ma" to jakaś porażka.
To nie jest monitor za 500 zł z marketu żeby można było sobie na takie wady pozwolić.
Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2
To jest tak jak pisałem. To słyszalne jest głównie kiedy obraz jest ciemniejszy (nie mam na myśli ciemnego np. tła ;)), dobry przykład na takie zachowanie też daje użycie opcji EcoView
Przy wyłączonym komputerze też lekko bzyczy, ale muszę ucho przyłożyć do górnej części monitora, aby to usłyszeć.
Tak jak napisałem wcześniej - przez 2 lata jak był podpięty do laptopa przez HDMI nic nie było słychać - było super! Dopiero jak kupiłem nowy komputer i podłączył monitor to zaczął brzęczeć...
Np tutaj na forum jak mam czarne tło forum nic nie słychać - ale jak wejdę na tą stronę http://www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/plock/16dniowa i przewijam stronę suwakiem, to brzęczy cosyć mocno i jest to denerwujące...
Też uważam, że tak nie powinno być w monitorze tej klasy - nie twierdzę, że to wina monitora - bardziej jestem przekonany, że jest to wina karty graficznej...
Mój Eizo2243 najgłośniej bzyczy właśnie przy czarnym tle, np. stronka forum.nikoniarze.pl sprawia, że monitor bzyczy najgłosniej jak tylko potrafi :) przy obróbce zdjęć lub innych stronach www, które mają jasne tło jest cicho:)
Narazie dałam sobie na spokój, zawsze to można skorzystać z pięcioletniej gwarancji, chociaż to lekka przesada, bo nie jest to monitor za kilkaset złotych z przeciętnego marketu prawda? Mój monitor ma rok czasu - czy było tak od początku? Nie wiem, wydaje mi się, że nie albo po prostu tego nie słyszałam tego....
Gdy komputer jest wyłączony a monitor włączony u mnie jest cicho jak makiem zasiał....
Teraz jeszcze przypomniała mi się jedna rzecz. W moim przypadku kiedy np. komputer jest wyłączony i tylko włącze monitor to też już jestem w stanie usłyszeć jego pracę... A jak to wygląda u Ciebie ?
Mój egzemplarz przy wyłączonym komputerze zachowuje się cicho, nie słychać żadnego brzęczenia. Brzęczenie słychać tylko i wyłącznie przy przeglądaniu stron www, które mają ciemne tło.
Właśnie sprawdziłem przy "czarnym forum" i ........... odetchnąłem z ulgą - nic nie słyszę.
Właśnie sprawdziłem przy "czarnym forum" i ........... odetchnąłem z ulgą - nic nie słyszę.
Ja też. A tutaj?
http://www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/plock/16dniowa
Może potrzebna mi wizyta u laryngologa, ale nic :)
Może potrzebna mi wizyta u laryngologa, ale nic :)
Zawsze możesz reklamować, że nie brzęczy ;)
Odnalazłem problem :) Kuźwa - aż wstyd się przyznać :)
Okazało się, że to brzęczą głośniki w monitorze - po prostu gdy monitor był podpięty do laptopa głosniki monitora nie były podłączone do laptopa bo miałem głośniki w laptopie więc ich nie podłączałem. I brzęczenia nie było :)
Kupując komputer stacjonarny postanowiłem podłączyć głośniki monitora do komputera - więc brzęczenie wydobywało się z głośników, a nie z wnętrza monitora :)
Z jednej strony cieszę się, że to nie monitor ani karta graficzna. Z drugiej strony dlaczego głośniki brzęczą? :D