PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze zdalnym odpaleniem SB 800 z D80

kosedab
19-01-2007, 12:55
Witam,
Kupilem ostatnio nowa SB 800 i nie moge sobie poradzic z jej zdalnym wyzwoleniem z aparatu D80.
Przeczytalem dokumentacje, kilka tutoriali i chyba cos przeoczylem, albo moja lampa jest wadliwa.

Wprowadzilem nastepujace ustawienia.

Lampa:
REMOTE
Group A
Channel 3
Zalozony dyfuzor M zoom 14 mm. (bez dyfuzora tez probowalem)
(Po nacisnieciu czerwonego guziczka lampa blyska - wiec dziala).

Aparat:
Commander
Built-in flash --
A TTL EV 0
B --
Channel 3
Tryb manual ustawiony tak aby zdjecie wyszlo powaznie niedoswietlone (aby lampa byla potrzebna).

SB 800 3 m od aparatu skierowana sensorem w jego strone.
Flash w aparacie podniesiony.
Pstrykam flash aparatu blyska SB 800 nie ;(

Inny scenariusz - fotocela.
Aparat ustawiony na full automat, mala lampa aparatu TTL EV -2 - zeby bylo niedoswietlone.

SB 800 w trybie SU 4, manual 1/1
Pstryk i znowu nic.

Nie rozumiem,
zapomnialem czegos ustawic ?,
moj egzemplarz SB 800 jest uszkodzony ?
trzeba Sabine odsunac dalej od aparatu ?

Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem ?

Pomozcie prosze.

R
19-01-2007, 13:43
jesli jest ustawiona na su-4 to powinna blysnac. to dziala jak zwykla fotocela. jesli ona nie dziala to CLS tez nie dziala. moze byc uszkodzona.

terrago
19-01-2007, 13:46
W trybie SU-4 ustaw aparat na M lub A, moja dziala w takiej kombinacji (w Auto nie)
Zreszta w instrukcji do sb-800 pisze o tym :)

jaki71
19-01-2007, 16:58
Witam,

Inny scenariusz - fotocela.
Aparat ustawiony na full automat, mala lampa aparatu TTL EV -2 - zeby bylo niedoswietlone.

SB 800 w trybie SU 4, manual 1/1
Pstryk i znowu nic.

Nie rozumiem,
zapomnialem czegos ustawic ?,
moj egzemplarz SB 800 jest uszkodzony ?
trzeba Sabine odsunac dalej od aparatu ?

Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem ?

Pomozcie prosze.
A piszczy po tym zdjeciu? Bo lampa strzela na pierwszy przedblysk pomiarowy i jesli jest na 1/1 to juz nie ma czym blyskac podczas wlasciwego zdjecia. Uataw lampe na 1/4 albo jeszcze lepiej 1/8 i zobacz co sie stanie. Bedzie z SB-800 kilka blyskow ktore zmierzy aparat i podczas wlasciwego blysku na zdjeciu nic nie zobaczysz :(
A tak dokladniej to zeby robic w SU-4 to trzeba wylaczyc przedblyski a jedyny sposob na nie z wbudowana lampa to tryb M :)

terrago
19-01-2007, 17:18
Wlasnie sprawdzilem moja sabinke z twoimi ustawieniami, dziala bez zarzutu. Z ponad 3m...
Moze twoj blad jest bardzo prozaiczny?
Po pierwsze - baterie, sa ok?
Po drugie - wybierajac opcje lampy (d80) --> sterownik blysku --> channel 3 --> O.K. czy moze wciskasz przycisk "Menu" dla zaakceptowania? Jesli to drugie to wracasz do ustawien fabr. (channel 1)

Jesli to nie pomoze to poustawiaj lampe kiedy jest na sankach wlaczonego aparatu i przed zrobieniem fotki zdejmij ja z sanek.