Zobacz pełną wersję : Problem z udowodnieniem
Witajcie. Mam problem a własciwie mój znajomy. Zdjęcie jego jest w jednym ze sklepów w moim miescie podpisane imieniem i nazwiskiem innego autora.
Czy jest możliwość (w opanda czy tego typu programie) udowodnienia że zdjęcie zostało wykonane tym konkretnym modelem aparatu? (nikon d80 jesli to ma jakies znaczenie). Mamy te zdjęcia na komputerze ale robione były tylko w jpeg nie w raw.
Prosze o pomoc i przepraszam jesli był już taki temat. Sprawa jest dość poważna i licze na pomoc
Władca Pixeli
25-02-2011, 20:47
A dawałeś komuś zdjęcia w formie elektronicznej? Jeżeli tak to czy były oryginalne cze pomniejszane?
Witam, szkoda, że nie masz RAWa, bo to w sumie wszystko by wyjaśniało, ale o tym wiesz. Ja bym spróbował pójść do sklepu, od razu prosząc o kontakt z właścicielem sklepu, najlepiej żeby wyszedł z zaplecza, albo poprosić o numer tel. I na ostro ale kulturalnie stwierdzić, że zdjęcie umieszczone na sklepie jest Twojego (czy tam kolegi) autorstwa. (walnij głupa) i poproś o pokazanie umowy o przekazaniu praw autorskich bo nie przypominasz sobie, żebyś sprzedawał zdjęcie dla tej firmy, albo niech da Ci kontakt do osoby, od której odkupił te prawa autorskie, a która widnieje jako autor. Możesz się jeszcze przygotować, poczytaj ustawę o prawach autorskich, to Ci pozwoli poczuć się pewniej, oraz wejdź na: Związek Polskich Artystów Fotografików (pdf) (http://wp.zpafzg.vot.pl/pliki/tabele.pdf) tam masz tabelę wynagrodzeń za określoną pracę. Sprawdź swoją i z miejsca wystaw rachunek. Musisz obserwować zachowanie właściciela (albo autora), jeśli się trochę przestraszy to dojdzie albo do zapłaty albo do zdjęcia plakatu.
Nie ma się co bać, jeśli jesteś pewien, że to zdjęcie jest Twoje. Walcz o nie!
Tzn. nie chciałbym być źle zrozumiany, trzeba na ostro ale z kulturą i oczywiście spróbować polubownie załatwić sprawę, po co komu sądy. No chyba, że inaczej się nie da. Ale im będziesz pewniejszy siebie tym łatwiej to załatwisz.
Sprawa ma się tak że to nie jest sklep tylko urząd państwowy. Nie chciałem tego pisać za 1 razem sam nie wiem czemu.
Dzis dopytam się dokładnie czy pewny jest ze to jego zdj i w pon pojdzie sie tam i zrobi zdj temu zdjeciu :) razem z podpisem.
Mam jeszcze jedno pytanie lekko odbiegając od tematu.
W takiej samej sytuacji jesli zdjecie zostało sprzedane to czy ktokolwiek może pod nim się podpisać mimo że nie jest autorem? Sprzedaje się chyba prawo do wykorzystywania a nie prawo autorskie
Prawa autorskie są niezbywalne, autorskie prawa majątkowe już tak. Innymi słowy, nie można podpisać cudzego dzieła własnym nazwiskiem.