PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do D7000?

MietStet
25-02-2011, 13:41
Witam,
czytam i czytam to zacne forum aż mi oczy pękają ;-)

Ale nie moge natrafić na odpowiedź na taką kwestię:
Jaki jest najlepszy obiektyw do D7000? Jaki najlepiej wykorzysta możliwości 16-milionowej matrycy?

Cel: 'reporterka', portret, dokumentacja, spacery.

Dodam, ze D7000 będzie (najprawdopodobniej) 2. body (obok D300). Mam już obiektywy 18-200, 35 i 60.

Zastanawiam się nad:
A) 16-85 VR (cena to duży atut, optycznie przyzwoity),
B) 17-55 (ponoć doskonały ale czy 2,5x lepsze zdjęcia od wariantu A? poza tym jest wyłacznie DX-owy co znacznie ogranicza jego użyteczność na wypadek zmiany kiedyśtam na FF),
C) 16-35 VR (na FF będzie kiedyś pełnił rolę szerokiego kąta, stabilizowany, wiec do ciemnych wnętrz jak znalazł, optycznie ponoć niezły).

Jakie jest Wasze zdanie? Wasze propozycje?

panoramix
25-02-2011, 16:03
Masz d300 z obiektywami i pytasz o szkła do d7k? Nie żartuj... Chyba, że d300, masz bo masz, a zdjęć nim nie robisz - wówczas możesz nie mieć doświadczeń zakresu ogniskowych.
Co do 17-55, którego autujesz za jego dx-owatość i nieprzydatność na full frame... pozwól, że spytam - a owo kiedyśtam, to kiedy ma nastąpić? Już jutro kupujesz pełną klatkę? A 16-85VR stawiasz w liście zakupowej i nie martwisz się o to, że też jest DX...
Tak naprawdę to posiadasz już obiektyw "do wszystkiego" (18-200), bo tak w zasadzie opisałeś swoje preferencje, które każdy może rozumieć inaczej.
Reporterkę zrównałbym ze spacerami w zasadzie.
Nikt, prócz Ciebie samego zapewne nie wie, co dla Ciebie znaczy dokumentacja.
Do portretu najlepsze ogniskowe, to zakres 85 - 135mm, najlepiej stałki, choć jasne zoomy z kolekcji 70(80)-200 też są bardzo dobre. Posiadaną 60 (myślę, że to stałka 60/2,8 micro) też zrobisz portret, choć niekoniecznie ciasny (przy ciasnych dadzą znać o sobie niewielkie zniekształcenia).

Mz powinieneś dobrze rozpoznać temat przed zakupem. Najlepiej samemu czytając, obserwując i analizując, zamiast zdawać się na czyjeś subiektywne opinie. I to jest moja propozycja.

O obiektywy pytamy w dziale "Optyka", kilka pięter niżej.

iAdam
25-02-2011, 17:45
Podłączam się do pytania kolegi, jednakże rozważam jeden z dwóch poniższych obiektywów w zestawie z D7000:
1) AF-S DX 18-105 ED VR
2) AF-S DX 18-200 ED VRII
Nie mam wygórowanych oczekiwań co do uniwersalnego zooma, dlatego jasne obiektywy w moim przypadku "nie zwrócą się".
Który z tych dwóch wg Was jest jakościowo lepszy? (ostrość, zniekształcenia, plastyka, konstrukcja) Praktycznie to samo czy są różnice (poza ogniskową oczywiście)
Dziękuję i pozdrawiam.

tomekzi
25-02-2011, 18:01
Kup sobie z 18-105 i dokup jeszcze 35 1,8 - będzie to możliwie najlepszy duet do tego aparatu.

robsonzbydzi
25-02-2011, 18:12
Witam,
czytam i czytam to zacne forum aż mi oczy pękają ;-)

Ale nie moge natrafić na odpowiedź na taką kwestię:
Jaki jest najlepszy obiektyw do D7000? Jaki najlepiej wykorzysta możliwości 16-milionowej matrycy?

Chcesz jakości to bierz 17-55 owszem kosztuje, ale potrafi się odwdzięczyć super obrazkiem. Mam i sobie chwalę, będę polecał każdemu.

MietStet
25-02-2011, 19:31
No mam.
Od 3 lat. A Dokładniej od 37 miesięcy. Pytam, bo uważam, że nie zjadłem wszytskich rozumów, i jak zapytam, to ktoś coś napisze co bede mógł zanalizowac rozważyć etc.

FF & 17-55
Ano nie wiem ''kiedy''. Rok temu sadziłem, że być może już w 2011. Ale skoro DX-owa matryca może byc tak dobra jak w D7000 to FF się oddala. Może za 3 lata? Body są na 3-4 lata. `obiektywy licze, ze posłużą dużo, dużo dłużej.

Tak, mam wyśmiewany potocznie obiektyw ''do wszytskiego''. Bardzo go cenie, zrobiłem nim masę zdjęc, które lubię i podobają mi się 9i ie tylko mi). Choćby na rekostrukcjach historycznych ['reporterka'].

Ale zdaję sobie sprawę z jego ograniczeń. To jeden z powodów, dla których chce kupić kolejne szkło. :-)

Dokumentacja - fakt. Nieprecyzyjnie sie wyraziłem. Kładę ksiązke na stole i robie zdjęcie. A potem czytam ją z kompa. 18-200 średnio się nadaje do tego...

Ja rozumiem, dział 'optyka' - ale mi chodzi o konkretną matrycę i stąd tu pytam. Bo naczytałem się kiedys o problemie "matrcya&obiektyw".

Masz d300 z obiektywami i pytasz o szkła do d7k? Nie żartuj... Chyba, że d300, masz bo masz, a zdjęć nim nie robisz - wówczas możesz nie mieć doświadczeń zakresu ogniskowych.
Co do 17-55, którego autujesz za jego dx-owatość i nieprzydatność na full frame... pozwól, że spytam - a owo kiedyśtam, to kiedy ma nastąpić? Już jutro kupujesz pełną klatkę? A 16-85VR stawiasz w liście zakupowej i nie martwisz się o to, że też jest DX...
Tak naprawdę to posiadasz już obiektyw "do wszystkiego" (18-200), bo tak w zasadzie opisałeś swoje preferencje, które każdy może rozumieć inaczej.
Reporterkę zrównałbym ze spacerami w zasadzie.
Nikt, prócz Ciebie samego zapewne nie wie, co dla Ciebie znaczy dokumentacja.
Do portretu najlepsze ogniskowe, to zakres 85 - 135mm, najlepiej stałki, choć jasne zoomy z kolekcji 70(80)-200 też są bardzo dobre. Posiadaną 60 (myślę, że to stałka 60/2,8 micro) też zrobisz portret, choć niekoniecznie ciasny (przy ciasnych dadzą znać o sobie niewielkie zniekształcenia).

Mz powinieneś dobrze rozpoznać temat przed zakupem. Najlepiej samemu czytając, obserwując i analizując, zamiast zdawać się na czyjeś subiektywne opinie. I to jest moja propozycja.

O obiektywy pytamy w dziale "Optyka", kilka pięter niżej.

MietStet
25-02-2011, 19:32
Raczej 16-85 i 70-300.
Tak sobie myślę.

Kup sobie z 18-105 i dokup jeszcze 35 1,8 - będzie to możliwie najlepszy duet do tego aparatu.

MietStet
25-02-2011, 19:37
Hmmm sądzę, że AF-S NIKKOR 16-35 mm f/4G ED VR jest i do DX i FF.

A 16-85VR stawiasz w liście zakupowej i nie martwisz się o to, że też jest DX...

Rafał_Sz
25-02-2011, 19:42
Ale jakie ma znaczenie, że to obiektyw akurat do D7000? Wejdź do działu optyka, poprzeglądaj sobie co tam jest i już.

Pienia
25-02-2011, 19:42
a może taki zestaw Tamron17-50/2.8 i 85/1.8 ?

MietStet
25-02-2011, 19:50
A co za nim przemawia?

a może taki zestaw Tamron17-50/2.8 i 85/1.8 ?

No takie, że pytam jaki obiektyw wykorzysta możliości matrycy.

W D7000 jest większa aniżeli w D3s jesli liczyć pixle.

Ale jakie ma znaczenie, że to obiektyw akurat do D7000? Wejdź do działu optyka, poprzeglądaj sobie co tam jest i już.

Rafał_Sz
25-02-2011, 20:28
No takie, że pytam jaki obiektyw wykorzysta możliości matrycy.

W D7000 jest większa aniżeli w D3s jesli liczyć pixle.
Zapomnij o takim podejściu do optyki. Matryca D3s ma o wiele większą powierzchnię. Śmiem twierdzić, że nie ma szkła umożliwiającego pełne wykorzystanie rozdzielczości matrycy Dk7. A już na pewno nie kitowe zoomy.
Chcesz zestaw na początek to weź 18-105 VR i 35/1.8. Po jakimś czasie będziesz wiedział czego naprawdę potrzebujesz.

vvilk
25-02-2011, 20:39
Bardzo ciekawi mnie jedna rzecz.
Zakladajac, dla uproszczenia, ze rozdzielczosc obiektywu w centrum i na brzegu jest identyczna np. 40 lpmm ( testy "optycznych"), czy da sie wyliczyc teoretyczna ilosc punktow, ktore "padaja" na matryce DX?
Jak cos pomieszalem to sorry, ale mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodz.

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

MietStet
25-02-2011, 20:43
Niestety nie mogę się zgodzić.
Skoro nie ma takiego szkła, to po co matryce to raz. A dwa, nawet jeśli nie spełnia w 100% to jakieś wykorzystuje może 95% a inne 50% mówiąc w uproszczeniu.

Po trzecie nie widzę sensu kupowac kita aby go wymienić. Szkoda pieniędzy i zachodu.

Poza tym, nei przeczytałeś chyba dokładnie. Mam już 35 f2. Nie kupię kolejnego.

Zapomnij o takim podejściu do optyki. Matryca D3s ma o wiele większą powierzchnię. Śmiem twierdzić, że nie ma szkła umożliwiającego pełne wykorzystanie rozdzielczości matrycy Dk7. A już na pewno nie kitowe zoomy.
Chcesz zestaw na początek to weź 18-105 VR i 35/1.8. Po jakimś czasie będziesz wiedział czego naprawdę potrzebujesz.

Rafał_Sz
25-02-2011, 20:50
Skoro nie ma takiego szkła, to po co matryce to raz. A dwa, nawet jeśli nie spełnia w 100% to jakieś wykorzystuje może 95% a inne 50% mówiąc w uproszczeniu.

Po trzecie nie widzę sensu kupowac kita aby go wymienić. Szkoda pieniędzy i zachodu.

[
Bardzo ciekawi mnie jedna rzecz.
Zakladajac, dla uproszczenia, ze rozdzielczosc obiektywu w centrum i na brzegu jest identyczna np. 40 lpmm ( testy "optycznych"), czy da sie wyliczyc teoretyczna ilosc punktow, ktore "padaja" na matryce DX?
Jak cos pomieszalem to sorry, ale mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodz.

Tiaa, testy Optycznych.:) To tylko teoria. Sam filtr AA tę teorię skutecznie rujnuje.

HN70
25-02-2011, 21:00
N60/2.8 + N35/1.8 + od biedy N24/2.8 (alternatywa dla bogatych: N24/1.4)

p.s.
oczywiście jak ktoś chce iść w długość to może rozważyć zakup N70-200/2.8 zamiast micronikkora 60-tki....

vvilk
25-02-2011, 21:01
Czyli filtr AA ma mniejsza rozdzielczosc na mm2 niz matryca, czy szklo?

Rafał_Sz
25-02-2011, 21:29
Czyli filtr AA ma mniejsza rozdzielczosc na mm2 niz matryca, czy szklo?

Z siłą zależną od modelu powoduje lekkie zmiękczenie obrazu. Musi tak być, bo inaczej powstawałaby często straszna mora. Do tego zatrzymuje większość pasma IR.

panoramix
26-02-2011, 00:37
No mam.
Od 3 lat. A Dokładniej od 37 miesięcy. Pytam, bo uważam, że nie zjadłem wszytskich rozumów, i jak zapytam, to ktoś coś napisze co bede mógł zanalizowac rozważyć etc.

Ok, zrozumiałe. Pierwsze dane do przemyśleń podałem już jak sądzę :)

FF & 17-55
Ano nie wiem ''kiedy''. Rok temu sadziłem, że być może już w 2011. Ale skoro DX-owa matryca może byc tak dobra jak w D7000 to FF się oddala. Może za 3 lata? Body są na 3-4 lata. `obiektywy licze, ze posłużą dużo, dużo dłużej.

Skoro jednak FF się oddala, to nie powinieneś chyba kategorycznie wykluczać obiektywów DX?
A kwestia druga, to samo szkło. O ile body się starzeją technologicznie i tracą na wartości wraz z wypuszczeniem na rynek kolejnej megamającej puszki, tak dobre szkło obroni się znacznie dłużej niż body. Doskonałe szkła, stałki czy zoomy kosztują krocie, a niekoniecznie są to nowe produkcje. Chociażby oklepane 85mm 1.8 z 1994 roku, słynna 135/2 DC z 1995, dwupierścieniowy 80-200/2,8 z 1992, 135/2,8 AiS z 1981 - to są przykłady szkieł, które mimo wieku, trzymają nie tylko cenę, ale przede wszystkim jakość optyczną i jakość wykonania. Masz rację, posłużą dużo dłużej - jakby co sprzedasz je bez problemu. Podobnie jest z bardzo dobrym 17-55/2,8

Tak, mam wyśmiewany potocznie obiektyw ''do wszytskiego''. Bardzo go cenie, zrobiłem nim masę zdjęc, które lubię i podobają mi się 9i ie tylko mi). Choćby na rekostrukcjach historycznych ['reporterka'].

Ale zdaję sobie sprawę z jego ograniczeń. To jeden z powodów, dla których chce kupić kolejne szkło. :-)

Nie wyśmiewam. Mało tego sam posiadam, co prawda korzysta z niego córka, ale mam i nie narzekam. Problem jest nie w ograniczeniach, a raczej w niedoskonałościach zgromadzonych na przestrzeni tych ogniskowych i jego ciemnocie. Uniwersalizm tego rozwiązania może być i jest dyskusyjny. Jak wiadomo, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.

Dokumentacja - fakt. Nieprecyzyjnie sie wyraziłem. Kładę ksiązke na stole i robie zdjęcie. A potem czytam ją z kompa. 18-200 średnio się nadaje do tego...

Prawda, ale od tego masz doskonały N60 micro.

Ja rozumiem, dział 'optyka' - ale mi chodzi o konkretną matrycę i stąd tu pytam. Bo naczytałem się kiedys o problemie "matrcya&obiektyw".

Nie sądzę, by po tak krótkim czasie od premiery, można było orzec - "oto najlepszy obiektyw do nikona d7k. Współpracuje z jego matrycą, jak żaden inny"

vvilk
26-02-2011, 01:47
Wedlug moich wyliczen matryca D7000 ma okolo 105 lpmm.
Wychodzi mi z tego, ze wiekszosc szkiel nie wykorzystuje jej nawet w polowie.
Dobrze teoretyzuje?

remos
26-02-2011, 23:40

A imię jego jest tylko jedno 17-55!!!

abiele
27-02-2011, 00:15
55-300 oraz 35 - będzie OKi

iAdam
28-02-2011, 22:05
Czy 18-105 w praktyce daje zauważalnie lepszą jakość zdjęć niż 18-200 ?
Czytam testy i już sam... zwątpiłem. Porównywał ktoś w praktyce te dwa obiektywy?
Jestem amatorem "z aspiracją do rozwoju" więc proszę o radę :)

sali
01-03-2011, 15:25
Ktoś porównywał, tutaj masz linka
http://dslr-video.com/blogmag/?p=592

weller
02-03-2011, 11:31
Miałem doświadczenia z 18-105 pod D90 i nie byłem zadowolony ze względu na brak ostrości, wiem, że można ją podkręcić w programie, czy w body ale mając sigme 17-70 nie musiałem tego robić. A na D7000 to tym bardziej będzie brakowało ostrości gdy matryca większa.

Uważam, że warto rozpatrzeć stałki, np. 35mm i 80mm. One zapewne będę wporzo do D7000. Ewentualnie coś ze stałym światłem pod pełną klatkę.

qualin
02-03-2011, 13:10
Ja mam 18-105 i na brak ostrosci narzekac nie moge. Jak na kita robi bardzo fajne fotki.

weller
02-03-2011, 13:34
Widać miałem trefną sztukę albo jestem przewrażliwiony. Dla mnie ostre zdjęcia to wychodzą ze stałki nikkora 50mm, która posiadam. A 18-105 wypadało gorzej niż moja sigma 17-70 tyle, że to inna półka.

jacek.ok
01-04-2011, 12:17
Mam 17-55mm i mam 16-85mm....Nie bede sciemnial i Ci napisze, ze ten drugi tanszy o prawie polowe jest znacznie lepszy optycznie...Pomimo, ze ciemniejszy jest bardziej ostry...17-55mm ma ta wade, ze jest ciezki, nie ma VR i popatrz sobie w profesjonalnych testach jak slabe ma recenzje...Do tego zdarzaja sie egzemplarze wadliwe....ja swoj 17-55mm wymienialem 3 razy w B&H zanim trafilem na dobry egzemplarz....Niektore modele maja tez po jakims czasie klopoty z pierscieniem zoomowania...Zaczyna niesympatycznie sie zacinac przy przechodzeniu w dluzsza ogniskowa...Jako posiadacz obydwu szczerze polecam 16-85mm...Robi znacznie lepsze zdjecia....

coroner
01-04-2011, 13:36
Chcesz wykorzystać potencjał matrycy DX, mając w perspektywie FX ?? Wyjście jest tylko jedno.

Nazywa się ono AF-S Nikkor 24-70/2.8 G ED

jacek.ok
01-04-2011, 14:47
Chcesz wykorzystać potencjał matrycy DX, mając w perspektywie FX ?? Wyjście jest tylko jedno.

Nazywa się ono AF-S Nikkor 24-70/2.8 G ED

I zanim kupisz w jakiejs tam perspektywie FX to bedziesz mial najszerzej 'az' 35mm....-;)
To jeszcze napisz jaka stalke kupic aby miec w DX przynajmniej 24mm do czasu zakupu FX....-;)))

LordYoghurt
12-08-2011, 14:55
Trochę odkopię ;-)

Jakiś rok temu kupiłem 17-55. Był szał, zachwyt, wielka miłość, szybka sprzedaż pozostałych szkieł - Nikkora 18-105 i Tokiny 50-135 - jako niegodnych tak zacnego towarzystwa i zbytecznych, gdy mam "wszystko w jednym". Jednak ostatnio zauważyłem że 17-55 zaczyna mnie drażnić, bo jako szkło do wszystkiego jest jednak trochę do niczego. Zauważyłem więc, że najczęściej korzystam z zakresu 17-24 i przysłon 5,6+ (portret zbiorowy, panorama) lub 35-55 i 2.8 (portret). W pierwszym wypadku i tak sięgam po lampę, a wtedy D90 który sam z siebie z 17-55 nie leży ładnie w ręce robi się już karykaturalnie nie wyważony i niewygodny - z D7000 będzie tak samo, choć tu może zamiast lampy można sięgnąć po wyższe ISO. W przypadku portretu i tak często we wnętrzach brakuje światła, a głębia ostrości przy dalszych planach jest zbyt duża jak na mój gust – przydałoby się co najmniej 1.8.

17-55 jest pomyślany jako koń roboczy dla reporterów ery przed FXowej i w tej roli sprawdzi się świetnie, bo to doskonałe szkło dla profesjonalisty. Ja jednak jestem amatorem i moje oczekiwania są nieco inne. Muszę jeszcze zweryfikować swoją wspaniałą teorię o przyziemną praktykę i będę to czynić na dniach na pożyczonych szkłach, ale czuję że 16-85 wzbogacony o stałki 35 1.8 i 85 1.8 w mojej sytuacji będzie lepszą opcją.