Zobacz pełną wersję : Ubezpieczenie - sprzęt - firma
Witam,
Przejrzałam posty dotyczące ubezpieczeń aparatu, jednakże od znajomej, która ubezpiecza całe studio dowiedziałam się, że jako sprzęt dla osób prowadzących własną firmę można aparat ubezpieczyć. I chciałam się poradzić, czy ktoś ma takie ubezpieczenie?
Chciałabym ubezpieczyć sprzęt od kradzieży (to na pewno) i od zniszczenia (tu mam wątpliwości czy jest to możliwe), na kwotę około 10 000. Czy ktoś posiada takie ubezpieczenie? Jakie są koszty?
Sporo na ten temat było chociażby tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=54558
Nie no wątek jest, ale sprzed 3 lat. Pytam bo może ktoś się tym zajmował teraz, ma świeże informacje, lub coś się nie sprawdziło i odradza korzystanie z jakichś firm. Dla mnie to ważne, wysłałam zapytanie do Warty, Concordii, i PZU. Na chwilę obecną nikt nie umie mi odpowiedzieć, oddzwonią jutro jak wszystko przeanalizują, czy jest to możliwe. Jeśli ktoś zna inne firmy zajmujące się takimi ubezpieczeniami to też chętnie popytam, tylko muszę sie dowiedzieć gdzie.
Jak na razie dowiedziałam się, że zniszczenie sprzętu przez kogoś w PZU definiują "Aktem terroryzmu".
Mam nadzieję, że na weselach nie doznam aktu terroryzmu, ale bywa różnie:))) I nieraz mi wyrywano sprzęt z rąk, chociaż bardziej w celu porwania mnie do tańca:)
tomisiek
25-02-2011, 13:06
Warta - ekstrabiznes. Ubezpieczenie sprzętu przenośnego, w tym aparatów i obiektywów. Działa - sprawdzone. PZU - coś co0 nazywa się chyba "doradca" - też ma ubezpieczenie sprzętu fotograficznego. Innych nie znam.
pozdrawiam
tomisiek
PZU - nie ubezpieczą samego sprzętu fotograficznego, chyba że razem ze sprzętem stacjonarnym czyli komputerami (nie starszymi niż 5 letnie i o wartości minimum 5 tyś ). Także kwota ubezpieczenia z 10 tysięcy rośnie do 15.
Mogą ubezpieczyć wyłącznie od kradzieży (pod warunkiem że sprzętu nie zostawi się samego dłużej niż 2 minuty), gdy ukradną Ci z auta (bagażnika) lub napadną i zabiorą czyli ów "akt terroryzmu". Wówczas koszt rocznego ubezpieczenia będzie wynosił 450 zł. Nie ma żadnego ubezpieczenia na uszkodzenie samodzielne lub "złe użytkowanie".
Tyle jak na razie się dowiedziałam, natomiast babka z Warty mówiła mi, że w ogóle sprzętu fotograficznego nie ubezpieczają (chyba się myliła?).
Jaki jeszcze ubezpieczyciel by się podjął? Znacie kogoś?
National
25-02-2011, 19:38
Też jestem zainteresowany jaki ubezpieczyciel by się podjął ubezpieczyć sprzęt? Znacie kogoś?
tomisiek
25-02-2011, 20:33
no to coś złe dane macie :) PZU - tak, musisz ubezpieczyć sprzęt stacjonarny - ale wystarczy od np; pożaru (co kosztuje przy wartości kompa c.a. 7000 zł jakieś 10 zł). Wtedy dodatkowe klauzule obejmują sprzęt przenośny z ryzykami - upadek, kradzież, błąd użytkownika itp. Wiem, bo dwa tygodnie temu podpisałem polisę, a wcześniej wymęczyłem przez 4 miesiące doradców klientów.
Warta ubezpiecza sprzet foto - wcześniej tam ubezpieczałem. Dlatego coś te babki niedouczone :)
tomisiek ---> Ile Cię wyniosło takie pełne ubezpieczenie rocznie?
photoaction
28-02-2011, 16:14
kto ubezpieczy sprzęt od niewłaściwego uzytkowania i upadku..
kojot3.0
28-02-2011, 16:35
Jeśli ktoś ma studio to może i się opłaca.
No to o Warcie mam już pełne dane:
- dewastacje (jak ktoś mi zepsuje)
- błąd użytkownika (jak coś źle poustawiam i klisza pęknie;)
- jak coś mi siądzie i skarżyć mnie będą o brak zdjęć :)))
- kradzież
Ubezpieczenie na 13 tyś roczna składka to 270 zł - moim zdaniem się opłaca.
Nie ma tylko jak coś ja upuszczę, upadnie mi, wyleci.... a szkoda, baka upiera się, że nikt czegoś takiego nie ubezpieczy.
- kradzież
Nie ma tylko jak coś ja upuszczę, upadnie mi, wyleci.... a szkoda, baka upiera się, że nikt czegoś takiego nie ubezpieczy.
................................
Witam,
a mogę prosić o jakieś szczegóły jak działa pierwsza i trzecia opcja?
Dewastacja - jak to jest później weryfikowane przez ubezpieczyciela, że to rzeczywiście z winy osób trzecich a nie nasza własna (co nie jest ubezpieczane)?
Jak dokładnie działa ubezpieczenie od niezrealizowanych zleceń?
Jak to jest wyceniane?
Pozdrawiam,
Arek
wielebnyy
26-03-2011, 14:10
PZU nie polecam to mowie odrazu. mialem ostatnio przygody z dwoma samochodami ubezpieczonymi u nich i powiem , ze , tak jak chcieli mnie oszukac i tyle co musialem sie nazalatwiac bo ludzie tam pracujacy nie maja o swojej pracy zielonego pojecia to szkoda nawet gadac.... . Wszystko byle nie PZU !! sa przereklamowani i tyle. Kase latwiutko przyjma co pol roku w kwotach ogromniastych... ale jak cos sie dzieje i przychodzi do zwrotu z ubezpieczenia to o wszystko robia problem, i jeszcze kreca motaja ze ehh szkoda gadac. A place im nie malo co rok , gdyz auta sa ubezpieczona na full pakiecie czyli OC + AC + NW + Auto pomoc itd itd.......... wiem , ze samochod to nie aparat ale jesli sie cos dzieje to zapewne tak samo postapia z wami jak ze mna
a czy komus udalo sie juz wyegzekwować jakiekolwiek pieniazki za jakakolwiek strate/kradzież sprzetu od ubezpieczyciela ?? bo o tym nikt nie pisze...
- kradzież
Nie ma tylko jak coś ja upuszczę, upadnie mi, wyleci.... a szkoda, baka upiera się, że nikt czegoś takiego nie ubezpieczy.No dobra, ale ubezpieczasz sprzęt łącznie jako całość czy poszczegóne części, np osobno obiektyw, osobno body?! Ciekawe też jak jest z udowodnieniem kradzieży, pójdę na Policję zgłoszę potem do warty i co? oddadzą pieniądze, a aparat będzie u kolesia leżał :D??
Od razu jako OFFTOP nie polecam Warty jeśli chodzi o samochody, sprawdzone na kilku przypadkach.
zeby ten temat nie umarl do konca to wrzucajcie prosze jakies nwesy z rynku ubezpieczeniowego :) mysle ze wiele osob jest zainteresowanych
skrzypol
05-05-2011, 15:49
Ja ostatnio ubezpieczyłem sprzęt w UNIQUA przy okazji ubezpieczania biura - mają taką dodatkową klauzulę w OWU:
Klauzula ubezpieczenia przenoœnego sprzêtu elektronicznego
§ 81
1. Na mocy niniejszej klauzuli UNIQA TU S.A. ponosi odpowiedzial-
noœæ za szkody powsta³e w przenoœnym sprzêcie elektronicznym
u¿ytkowanym poza miejscem ubezpieczenia okreœlonym w umowie
ubezpieczenia i u¿ywanym do prac s³u¿bowych przez Ubezpieczo-
nego lub jego pracowników.
2. Sprzêt elektroniczny przenoœny ubezpiecza siê systemem sum sta³ych.
3. Przedmiot ubezpieczenia mo¿e stanowiæ nastêpuj¹cy sprzêt elek-
troniczny:
1) komputery przenoœne - laptopy;
2) rzutniki multimedialne, projektory, kamery, monitory multime-
dialne;
3) cyfrowe aparaty fotograficzne;
4) drukarki przenoœne;
5) przenoœny elektroniczny sprzêt medyczny;
6) przenoœny system nag³aœniaj¹cy (miksery, wzmacniacze, itp.);
7) przenoœne elektroniczne urz¹dzenia diagnostyczne (czujniki,
mierniki, sondy, itp.).
Koszt nie był wysoki około 50 zł dodatkowo za wartość około 12 000 zł ubezpieczenia na rok - myślę, że warte uwagi.
patyczok
06-05-2011, 14:35
Kiedy kupowałem D5000 w sierpniu sprzedawca zaproponował mi ubezpieczenie w Hestii. Za 3 letnie ubezpieczenie od upadku, zalania i wszelkiego rodzaju zniszczeń zapłaciłem (o ile pamiętam) koło 400 PLN. Ubezpieczenie nie obejmuje kradzieży. Jeśli już coś się popsuje i nie da się tego naprawić Hestia daje mi nowy D500, a jeśli nie będzie już w sprzedaży, to sprzęt za taką cenę, za jaką kupiłem :)
Kupowałem w RTV euro AGD
MichalC.
26-08-2012, 19:21
Trochę odświerzę temat, bo mam nadzieje, że coś w przeciągu roku się zmieniło. Znajomy był ubezpieczony w PPA - ubezpieczenie OC/AC ok 3-5% wartości deklarowanego sprzętu, OC na milion. Cena zależała od własnego pierwszego wkładu dp każdego roszczenia. Czy coś takiego jest już oferowane w Polandii ?
Jeśli nadal jesteście zainteresowani ubezpieczeniem sprzętu to zapraszam do nowego wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=231257