Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wywoływanie RAW

camilvein
24-02-2011, 13:16
Witam

Mam pytanko odnośnie wywoływania RAW - zawsze wywoływałem je przez lighroom'a - w mojej d90 ustawione mam standard kolorystyczny adobe - i cały czas mimo że mam wyłączoną opcję autokorekty w programie to foty w raw jakby automatycznie są korygowane przeważnie światło i nasycenie.

Co może być za to odpowiedzialne???

Paweł Kania
24-02-2011, 13:21
Profil którym są wywoływane RAWy ?

Profil ustawiony w aparacie nie wpływa na RAW bo RAW nie ma przestrzeni barwnej. Dopiero nadajesz ją wywoływarką np. Lightroomem :)

bednario
24-02-2011, 13:26
Było wielokrotnie. LR nie czyta ustawień z twojej puszki.
To co jest na poczatku wyświetlane to zaszyty JPG w NEFie (JPG = RAW+USTAWIENIA). Jak się już NEF wczyta w LR to widzisz tą zmianę kolorystyki, bo RAW czytany jest bez jakichkolwiek ustawień z puszki.
Jedynie CNX potrafi czytać ustawienia korpusu i wtedy zaczynasz od obrabiania RAW+USTAWIANIA, czyli obraz wygląda tak jak JPG.

[edit]
... swoją drogą szkoda że Adobe i Nikon nie dogadali się w tej sprawie, bo w większości przypadków ustawienia z puszki mi bardzo pasują ... a jak chce cokolwiek zmienić w LR, to zaczynam od "resetu" RAWa i dopiero trzeba ustawiać wszystko na nowo ... i nigdy nie ustawie tak jak w puszce.

camilvein
25-02-2011, 10:51
ok dzięki za info :)