PDA

Zobacz pełną wersję : D80 Err

hsz
24-02-2011, 00:11
Dobry wieczór !

Przedwczoraj wziąłem do ręki po kilkumiesięcznej przerwie swój D80, jednak spotkałem się z niemiłą niespodzianką.
Mianowicie od razu po włączeniu na wyświetlaczu pojawił mi się napis Err.
Migawka w tym stanie strzela, jednak nie odczytuje z obiektywu parametrów ani nie zapisuje zdjęć na karcie.
Przycisk otwarcia lampy i podniesienia lustra również nie odpowiadają.
Jednak po przytrzymaniu podniesienia lustra i naciśnięciu spustu raz do kilku razy w stanie Err, aparat wraca do normy, odczyty są prawidłowe, lampa się otwiera.
Po zrobieniu jednego zdjęcia - wszystko przebiega prawidłowo - aparat znów wraca w stan Err.

Przeczyściłem styki, sformatowałem ustawienia aparatu (z menu i przyciskiem pod gumą zabezpieczającą wejścia), naładowałem do pełna akumulator i sformatowałem kartę SD - jednak nic to nie pomogło.

Aparat identycznie zachowuje się z KITowym obiektywem Nikkor 18-55 i Sigmą 24-70.

Proszę Was o pomoc i liczę na Wasze doświadczenie.

Pozdrawiam,
Jakub

QU8A55
24-02-2011, 16:42
Miałem podobną sytuację, jednak wszystko sprowadziło się do wyciągnięcia baterii i resetu ustawień (nie pamiętam w jakiej kolejności). Tylko zapewne Err odnosi się do wielu Errorów...

SzMuD
24-02-2011, 17:56
A masz Grip? , jesli tak to sprawdz bez niego

hsz
24-02-2011, 22:36
Miałem podobną sytuację, jednak wszystko sprowadziło się do wyciągnięcia baterii i resetu ustawień (nie pamiętam w jakiej kolejności). Tylko zapewne Err odnosi się do wielu Errorów...

Ani w jednej ani w drugiej kolejności nie pomogło.

Jest możliwość sprawdzenia, czego tyczy się konkretnie błąd ?
Można dostać się do bardziej szczegółowych informacji na jego temat ? Jakiś numer, etc..

A masz Grip? , jesli tak to sprawdz bez niego

Nie - nie posiadam gripa.

sprocket
24-02-2011, 22:48
Moim zdaniem elektronika lubi byc caly czas podtrzymywana energia, nie jestem super specem od tego ale z moich doswiadzcen zauwazylem ze lepiej jednak elektronika sie broni majac zasilanie, moze zostaw na jakis czas puche w pelni naladowanym aku, byc moze plyta glowna ma jakies dodatkoe ogniwo podtrzymujace ktore wysiadlo po tak dlugim czasie nieuzywania.

hsz
24-02-2011, 23:08
Moim zdaniem elektronika lubi byc caly czas podtrzymywana energia, nie jestem super specem od tego ale z moich doswiadzcen zauwazylem ze lepiej jednak elektronika sie broni majac zasilanie, moze zostaw na jakis czas puche w pelni naladowanym aku, byc moze plyta glowna ma jakies dodatkoe ogniwo podtrzymujace ktore wysiadlo po tak dlugim czasie nieuzywania.

To raczej nie to - bo biorąc aparat w rękę po tej przerwie miał on jeszcze ze 2 kreski baterii więc cały czas zasób energii jakiś był.

rafuss
25-02-2011, 20:29
ja miałem niestety podobny problem żeby nie powiedzieć, że taki sam próbowałem wszystkiego niestety pozostało mi wysłanie do naprawy. Polecam Adama Bieńka z Warszawy mi rozwiązał problem za 400 zł i dał 6 miesięcy gwarancji, czas naprawy 7 dni. Podłączył pod kompa czy też jakieś inne ustrojstwo powiedział jakie błędy aparat wyrzuca i czym to może być spowodowane, poda przybliżone koszta naprawy i za diagnozę nie bierze złotówki.

bahuone
27-02-2011, 19:16
Hmm moze karta jest walnieta? Zobacz czy z inna dzieje sie tak samo, bo wlaczajac aparat on odrazu "wczytuje" karte pamieci.

hsz
12-04-2011, 12:35
No niestety wymiana karty nic nie dała - tak samo pozostawienie aparatu z naładowanym aku nie pomogła.

Bruinen
21-04-2011, 19:59
Używanie wyszukiwarki nie boli ;-)

http://lmgtfy.com/?q=nikon+d80+err+naprawa

bognik
21-04-2011, 20:09
U mnie ten błąd też się pojawił w D80 ... Aparat był w serwisie, został tam wyczyszczony jednak to nie pomogło. Teraz szukam drugiego serwisu, który naprawi mi puszkę.

Bruinen
21-04-2011, 21:08
bogonik, post wyżej (a raczej na wcześniejszej stronie) dałem linka do wyników z googla - jak poszperasz znajdziesz serwis który to naprawi pewnie ;-) W ostateczności zawsze można na Postępu spróbować

sebaxxx19
21-04-2011, 22:04
Ja miałem ten sam problem w swoim D80 przeszedł przez 3 serwisy i ten końcowy naprawił.
1. Nikon Polska www.nikon.pl - kosztorys na wymiana mechanizmu lustra ~prawie 1000zł
2. Nazwy nie pamiętam ale w centrum Warszawy chcieli wymienić migawke no i wymieniali za prawie 500 przez miesiąc i stwierdzili jednak że płyta główna.
3. Elektro Optyka www.elektrooptyka.pl naprawa sfinalizowana czas naprawy 3 dni koszt 390zł z czego części około 240zł po za tym korpus naprawie wrócił bez syfu na matrycy i matówce. Wymienili jakiegoś mirrora czy coś. Jeśli potrzeba poszukam i wstawie skan gwarancji.
Aparat przechodził już 3 miesiące po naprawie i nic sie nie dzieje.
Do wszystkich zainteresowanych jest wiele błędów w nikon-ach ale ERR oznacza powazny błąd który uniemożliwia dalsze korzystanie z aparatu i może być spowodowany przez wiele elementów(wiedza zdobyta po objezdnych serwisowych odwiedzinach warszawskich serwisów).
Wg mnie w przypadku D80 to do tych 700zł opąłca się naprawiać a powyżej tej kwoty to sprzedać i dołożyć na d90:)

bognik
21-04-2011, 22:12
bogonik, post wyżej (a raczej na wcześniejszej stronie) dałem linka do wyników z googla - jak poszperasz znajdziesz serwis który to naprawi pewnie ;-) W ostateczności zawsze można na Postępu spróbować
Dzięki, ale podobno Fototechnik z Poznania jest w stanie mi to naprawić. Na Po(d)stępu dzwoniłam i nie mam zamiaru tam wysyłać aparatu ...

WojMaz
20-07-2011, 07:47
sebaxxx19 Twoje info jest bardzo konkretne i zwięzłe. Jadę dzisiaj sprawdzić Elektro Optyka, gdyż pojawił się u mnie właśnie Err. Chciałem najpierw pojechać na Postępu i ich przećwiczyć, ale jak już Ty to zrobiłeś i mówisz, że nie bardzo wychodzi to finansowo to po co marnować czas. Dam znać jak poszło w moim przypadku z naprawą.

WojMaz
21-07-2011, 20:53
Pacjent przeżył i ma się dobrze. Polecam zakład Elekro Optyk. Puszkę zawiozłem w środę, po kilku godzinach miałem telefon z diagnozą. Dzisiaj po niespełna 24 godzinach sprzęt był już naprawiony i czekał do odbioru. Koszt 400,00 zł.

victorio90
02-02-2015, 16:44
Do naprawy oddany obiekty Nikkor 18-105 VR - tylko i wyłącznie wymiana bagnetu.
Nie dość, że połamali prowadnicę, zamontowali nieoryginalny bagnet (co potwierdził autoryzowany serwis Nikon Polska) to jeszcze usunęli numer seryjny z obiektywu, dzięki czemu nie wiem czy to co mi odesłali jest moim obiektywem.
Obsługa (Anna Sz.), która odbiera telefony chamska do granic.
Dodatkowo podmienili dekielek obiektywu (albo i cały obiektyw). Zniszczyli też maskownicę, którą wkleili kropelką, albo innym klejem topiącym plastik.
Oczywiście nie polecam.

fader_audio
03-02-2015, 13:58
będziesz z nimi jakoś walczyć, to trochę nie tak z nimi skoro takie cyrki odprawiają.