Zobacz pełną wersję : D80 Err
Dobry wieczór !
Przedwczoraj wziąłem do ręki po kilkumiesięcznej przerwie swój D80, jednak spotkałem się z niemiłą niespodzianką.
Mianowicie od razu po włączeniu na wyświetlaczu pojawił mi się napis Err.
Migawka w tym stanie strzela, jednak nie odczytuje z obiektywu parametrów ani nie zapisuje zdjęć na karcie.
Przycisk otwarcia lampy i podniesienia lustra również nie odpowiadają.
Jednak po przytrzymaniu podniesienia lustra i naciśnięciu spustu raz do kilku razy w stanie Err, aparat wraca do normy, odczyty są prawidłowe, lampa się otwiera.
Po zrobieniu jednego zdjęcia - wszystko przebiega prawidłowo - aparat znów wraca w stan Err.
Przeczyściłem styki, sformatowałem ustawienia aparatu (z menu i przyciskiem pod gumą zabezpieczającą wejścia), naładowałem do pełna akumulator i sformatowałem kartę SD - jednak nic to nie pomogło.
Aparat identycznie zachowuje się z KITowym obiektywem Nikkor 18-55 i Sigmą 24-70.
Proszę Was o pomoc i liczę na Wasze doświadczenie.
Pozdrawiam,
Jakub
Miałem podobną sytuację, jednak wszystko sprowadziło się do wyciągnięcia baterii i resetu ustawień (nie pamiętam w jakiej kolejności). Tylko zapewne Err odnosi się do wielu Errorów...
A masz Grip? , jesli tak to sprawdz bez niego
Miałem podobną sytuację, jednak wszystko sprowadziło się do wyciągnięcia baterii i resetu ustawień (nie pamiętam w jakiej kolejności). Tylko zapewne Err odnosi się do wielu Errorów...
Ani w jednej ani w drugiej kolejności nie pomogło.
Jest możliwość sprawdzenia, czego tyczy się konkretnie błąd ?
Można dostać się do bardziej szczegółowych informacji na jego temat ? Jakiś numer, etc..
A masz Grip? , jesli tak to sprawdz bez niego
Nie - nie posiadam gripa.
sprocket
24-02-2011, 22:48
Moim zdaniem elektronika lubi byc caly czas podtrzymywana energia, nie jestem super specem od tego ale z moich doswiadzcen zauwazylem ze lepiej jednak elektronika sie broni majac zasilanie, moze zostaw na jakis czas puche w pelni naladowanym aku, byc moze plyta glowna ma jakies dodatkoe ogniwo podtrzymujace ktore wysiadlo po tak dlugim czasie nieuzywania.
Moim zdaniem elektronika lubi byc caly czas podtrzymywana energia, nie jestem super specem od tego ale z moich doswiadzcen zauwazylem ze lepiej jednak elektronika sie broni majac zasilanie, moze zostaw na jakis czas puche w pelni naladowanym aku, byc moze plyta glowna ma jakies dodatkoe ogniwo podtrzymujace ktore wysiadlo po tak dlugim czasie nieuzywania.
To raczej nie to - bo biorąc aparat w rękę po tej przerwie miał on jeszcze ze 2 kreski baterii więc cały czas zasób energii jakiś był.
ja miałem niestety podobny problem żeby nie powiedzieć, że taki sam próbowałem wszystkiego niestety pozostało mi wysłanie do naprawy. Polecam Adama Bieńka z Warszawy mi rozwiązał problem za 400 zł i dał 6 miesięcy gwarancji, czas naprawy 7 dni. Podłączył pod kompa czy też jakieś inne ustrojstwo powiedział jakie błędy aparat wyrzuca i czym to może być spowodowane, poda przybliżone koszta naprawy i za diagnozę nie bierze złotówki.
Hmm moze karta jest walnieta? Zobacz czy z inna dzieje sie tak samo, bo wlaczajac aparat on odrazu "wczytuje" karte pamieci.
No niestety wymiana karty nic nie dała - tak samo pozostawienie aparatu z naładowanym aku nie pomogła.
Używanie wyszukiwarki nie boli ;-)
http://lmgtfy.com/?q=nikon+d80+err+naprawa
U mnie ten błąd też się pojawił w D80 ... Aparat był w serwisie, został tam wyczyszczony jednak to nie pomogło. Teraz szukam drugiego serwisu, który naprawi mi puszkę.
bogonik, post wyżej (a raczej na wcześniejszej stronie) dałem linka do wyników z googla - jak poszperasz znajdziesz serwis który to naprawi pewnie ;-) W ostateczności zawsze można na Postępu spróbować
sebaxxx19
21-04-2011, 22:04
Ja miałem ten sam problem w swoim D80 przeszedł przez 3 serwisy i ten końcowy naprawił.
1. Nikon Polska www.nikon.pl - kosztorys na wymiana mechanizmu lustra ~prawie 1000zł
2. Nazwy nie pamiętam ale w centrum Warszawy chcieli wymienić migawke no i wymieniali za prawie 500 przez miesiąc i stwierdzili jednak że płyta główna.
3. Elektro Optyka www.elektrooptyka.pl naprawa sfinalizowana czas naprawy 3 dni koszt 390zł z czego części około 240zł po za tym korpus naprawie wrócił bez syfu na matrycy i matówce. Wymienili jakiegoś mirrora czy coś. Jeśli potrzeba poszukam i wstawie skan gwarancji.
Aparat przechodził już 3 miesiące po naprawie i nic sie nie dzieje.
Do wszystkich zainteresowanych jest wiele błędów w nikon-ach ale ERR oznacza powazny błąd który uniemożliwia dalsze korzystanie z aparatu i może być spowodowany przez wiele elementów(wiedza zdobyta po objezdnych serwisowych odwiedzinach warszawskich serwisów).
Wg mnie w przypadku D80 to do tych 700zł opąłca się naprawiać a powyżej tej kwoty to sprzedać i dołożyć na d90:)
bogonik, post wyżej (a raczej na wcześniejszej stronie) dałem linka do wyników z googla - jak poszperasz znajdziesz serwis który to naprawi pewnie ;-) W ostateczności zawsze można na Postępu spróbować
Dzięki, ale podobno Fototechnik z Poznania jest w stanie mi to naprawić. Na Po(d)stępu dzwoniłam i nie mam zamiaru tam wysyłać aparatu ...
sebaxxx19 Twoje info jest bardzo konkretne i zwięzłe. Jadę dzisiaj sprawdzić Elektro Optyka, gdyż pojawił się u mnie właśnie Err. Chciałem najpierw pojechać na Postępu i ich przećwiczyć, ale jak już Ty to zrobiłeś i mówisz, że nie bardzo wychodzi to finansowo to po co marnować czas. Dam znać jak poszło w moim przypadku z naprawą.
Pacjent przeżył i ma się dobrze. Polecam zakład Elekro Optyk. Puszkę zawiozłem w środę, po kilku godzinach miałem telefon z diagnozą. Dzisiaj po niespełna 24 godzinach sprzęt był już naprawiony i czekał do odbioru. Koszt 400,00 zł.
victorio90
02-02-2015, 16:44
Do naprawy oddany obiekty Nikkor 18-105 VR - tylko i wyłącznie wymiana bagnetu.
Nie dość, że połamali prowadnicę, zamontowali nieoryginalny bagnet (co potwierdził autoryzowany serwis Nikon Polska) to jeszcze usunęli numer seryjny z obiektywu, dzięki czemu nie wiem czy to co mi odesłali jest moim obiektywem.
Obsługa (Anna Sz.), która odbiera telefony chamska do granic.
Dodatkowo podmienili dekielek obiektywu (albo i cały obiektyw). Zniszczyli też maskownicę, którą wkleili kropelką, albo innym klejem topiącym plastik.
Oczywiście nie polecam.
fader_audio
03-02-2015, 13:58
będziesz z nimi jakoś walczyć, to trochę nie tak z nimi skoro takie cyrki odprawiają.