Zobacz pełną wersję : Karta nie chce sie wyjąć ;/
sztuciec
23-02-2011, 19:42
Posiadam aparat d5000 i mam wielki problem karta pamięci nie chce mi się wyjąć, kupiłam nową kartę pamięci i po włożeniu jej już nie chce sie wyjąc. Aparat jest na reklamacji ale rozstanie sie z nim na dłuższy czas nie będzie czymś miłym. Może macie jakiś pomysł wyjęcia jej bez boleśnie ?
to ten dział?
wasilewk
23-02-2011, 19:47
Bezboleśnie - no nie bardzo.
Wyjmuj ją tak, żeby przełącznik zabezpieczenia nie haczył - jeśli nie haczy, to ciągnij - nic nie powinno się stać aparatowi, ale karcie... ...nie wiadomo.
Pzdr
A napotykasz opór przy "wciskaniu jej" tak aby odskoczyła, odblokowała się, czy już podczas próby wyciągnięcia?
sztuciec
23-02-2011, 20:35
A napotykasz opór przy "wciskaniu jej" tak aby odskoczyła, odblokowała się, czy już podczas próby wyciągnięcia?
jest już opór przy wciśnięciu
U mnie też czasem karta nie chce wyleźć. Robię tak: kartę wciskam do oporu paznokciem i wtedy przesuwam paznokieć w bok, żeby karta gwałtownie "wypstryknęła". Jak nie za pierwszym, to za drugim udaje się ją wyjąć.
sztuciec
24-02-2011, 11:14
ona jest juz na maksa w dół wciśnięta
nie działa :(
ona jest juz na maksa w dół wciśnięta
nie działa :(no to 2 jakieś cienkie rzeczy po obu stronach ścisnąć i ciągnąć jeśli jest do końca to nie powinien zatrzask załapać
Przejdź się lepiej do jakiegoś serwisu foto w twoim mieście i zapytaj się czy da rade bez inwazyjnie tą kartę wyciągnąć, albo do Nikona wyślij , nie ryzykowałbym wkładania niczego bo :
1. może wyciągniesz ale tak samo może się stać jak znowu włożysz kartę
2: grzebiąc tam możesz zostawić ślady i przy ew. wizycie w Nikonie mogą Ci gwarancji nie uznać bo "było majstrowane przy slocie".
velaskez
02-03-2011, 22:33
Wpadnij jutro do 7 kotów przy Rynku na spotkanie grupy dolnośląskiej to zobaczymy co można z tym zrobić;)
Tyle razy mowilem, nie wkladamy CF do slotu SD:lol: przepraszam.....nie wytrzymalem:D
No co Ty CF wchodzi bez problemu do slotu SD tylko trzeba ja zlozyc na pol :-P
Send from X10 using Tapatalk
Ten sam problem, karta zablokowana w 2 slocie D7100. Jest nie do końca wciśnięta i nie kontaktuje. Daje się wcisnąć ale sprężyna wypycha o 2 mm.
To jest microSD w adapterze więc na dobrą sprawę samą micro wyjmę bez problemu. Ale żeby zapisywać na tej karcie trzeba coś podłożyć by przycisnąć klapką, inaczej nie kontaktuje.
To nie jest wielki problem bo pierwszy slot sprawny ale...
Z jakiejś karty odłamał się kawałek plastiku i został w slocie. Typowe w SD.