PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] W lesie na spacerze

PaSkal
18-01-2007, 23:28
Postanowiłem się w końcu zacząć uczyć cyfrowej obróbki zdjęć. Powiedzcie, proszę, czy, i co jest ewentualnie niehalo.
Pełny kadr, sprocesowany w RSE.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Paweł

swiatlo
18-01-2007, 23:39
Niestety mina dziecka jest "niefotogeniczna". Moim zdaniem. Gdybym ja zrobił takie zdjęcie mojemu dziecku, to raczej bym go skasował. Zdjęcie, znaczy się... :)

PaSkal
18-01-2007, 23:42
Oj tam mina. Też byś takie miny robił gdybyś nie miał jednej jedynki, a druga już się zdrowo dyndała.
Mi chodzi o obróbkowe aspekty. Może powinienem był wsadzić to do "w trakcie obróbki"...

Paweł

swiatlo
18-01-2007, 23:49
Oj tam mina. Też byś takie miny robił gdybyś nie miał jednej jedynki, a druga już się zdrowo dyndała.
Mi chodzi o obróbkowe aspekty. Może powinienem był wsadzić to do "w trakcie obróbki"...

Ale co jest do obrabiania? Poza lekkim wyostrzeniem to nie widzę co tu jest jeszcze do roboty..

PaSkal
18-01-2007, 23:55
Nie wiem właśnie co... Kolory może nie tak? Może coś innego mądrzy koledzy i koleżanki zauważą?

ZbychuO
19-01-2007, 10:00
Ja bym nawet nie wyostrzał specjalnie, bo bardzo uwydatni się ściółka i kora i zrobi się siano.
Kolory mi się podobają i tak jak kolega swiatlo mam ogólne uwagi do miny i pozycji modelki.
Jedyne jeszcze co bym zmienił to kadrowanie. Ja bym kadrował bardziej w lewo.
Wtedy pień drzewa miałby całą podstawę co podkreśliłoby linię wygięcia pnia. Poza tym modelka jest odwócona lekko w nasze lewo, więc mogłeś dać jej więcej przestrzeni.
Co do obróbki ja nie mam więcej spostrzeżeń :)

PaSkal
19-01-2007, 10:53
No dobra. Widzę, że się muszę się potłumaczyć trochę... ;)

Biegałem (tak tak - berek, chowanego, te rzeczy) z dzieckiem po lesie z aparatem w łapie. Co jakiś czas podnosiłem aparat do oka i naciskałem spust. Snapszoty w czystym tego słowa znaczeniu. Na tym zdjęciu zdążyłem jeszcze zawołać, żeby nie zeskakiwała jeszcze z drzewa.

Mi się natomiast podoba to drzewo z prawej strony w tle.

P.

ZbychuO
19-01-2007, 11:07
Ok, ja to rozumiem, że w biegu i nie było czasu na kadrowanie.
Piszę tylko, że gdybym miał możliwość, to inaczej bym to skadrował.
Ale przecież nie o to pytałeś, tylko o obróbkę cyfrową :)
Wypowiedziałem się, że dla mnie jest ok i kolor i ostrość. Nic bym już nie ruszał.
A tak na marginesie... co Ty widzisz w tym drzewie po prawej?? Zwykły badyl ;) Tyle, żę zamyka kadr w ramkę, ale ono z powodzeniem mogło się znaleźć w kadrze przy przekadrowaniu w lewo.
Wystarczyło dać krok w lewo i już :) Ale oczywiście powtarzam, że rozumiem sytuację i także to, żę drzewo po prawej jest takze przypadkowe, nie celowe :)

hcman
19-01-2007, 11:10
Niestety mina dziecka jest "niefotogeniczna". Moim zdaniem. Gdybym ja zrobił takie zdjęcie mojemu dziecku, to raczej bym go skasował. Zdjęcie, znaczy się... :)

Wiesz swiatlo ocenianie miny własnego dziecka to baaardzo subiektywna sprawa. Przypomnij sobie zdjęcie swego syna w wersji popart. Tam to dopiero była niefotogeniczna mina (przynajmniej w moim odczuciu,sądząc po komentarzach - innych też ), jednak Tobie się podobało.Co do tego zdjęcia- jak dla mnie nic tu poprawiać nie trzeba. Gotowe do albumu:)

swiatlo
19-01-2007, 13:51
Wiesz swiatlo ocenianie miny własnego dziecka to baaardzo subiektywna sprawa. Przypomnij sobie zdjęcie swego syna w wersji popart. Tam to dopiero była niefotogeniczna mina (przynajmniej w moim odczuciu,sądząc po komentarzach - innych też ), jednak Tobie się podobało.Co do tego zdjęcia- jak dla mnie nic tu poprawiać nie trzeba. Gotowe do albumu:)

Dobrą masz pamięć, to już było jakiś czas temu :) Z tym popart to było tak, że nauczyłem się tej techniki więc celowo szukałem takiego trochę głupawego zdjęcia aby do tego pasowało. Nigdy bym skrzywionej miny mojego syna nie pokazywał na seriożnej fotce. Ale masz rację w tym że to "skrzywione" zdjęcie trzymałem w archiwum, bowiem inaczej bym go nawet na ten popart nie miał. No tak to jest z rodzicami. Te najbardziej skrzywione zdjęcia to te najbardziej rozkoszne....:)