Zobacz pełną wersję : Profi monitor dla mas (ASUS PA246Q -24 calowy P-IPS)
andrstac
23-02-2011, 12:52
Za tę cenę to może być hicior. Parametry na papierze wręcz doskonałe, i ta cena:link (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1921631.html)
Może ktoś ze znawców się wypowie?
na papierze wygląda ciekawie. Ciekawe co powie Czornyj i Tom001
Art Erie
23-02-2011, 13:02
Dlaczego w Cafe?
zaraz przeczytamy że to cudo się do niczego nie nadaje :) i tylko stało koło profi monitora :)
photoaction
23-02-2011, 13:13
wole dolozyc 500 zł i mieć porządny monitor eizo
Sendilkelm
23-02-2011, 13:17
wole dolozyc 500 zł i mieć porządny monitor eizo
A skąd wiesz, że ten nie jest porządny? Nawet testów nie było.
photoaction
23-02-2011, 13:20
no właśnie testów nie było a eizo to sprawdzona firma, testowana setki razy i nazwa mówi sama za siebie.
Sendilkelm
23-02-2011, 13:24
no właśnie testów nie było a eizo to sprawdzona firma, testowana setki razy i nazwa mówi sama za siebie.
No to poczekajmy na testy i będziemy oceniać czy warto dołożyć 500 zł. Na razie nie można powiedzieć, że lepiej dołożyć 500 zł i mieć EIZO, tak samo jak nie można powiedzieć, że jest świetny za taką cenę. EIZO to sprawdzona marka, ale mówienie, że wziąłbym EIZO ze względu na markę jest moim zdaniem pozbawione sensu. Liczy się końcowy efekt danego produktu. Ktoś inny zaraz napisze, że lepiej NEC'a niż EIZO.
na papierze wygląda ciekawie.
Na papierze i malpka wyglada ciekawie:
16 MILIONOW PIXELI
800mm zoom (a w zasadzie: zoom x40)
8 klatek na sekunde
123 programy tematyczne
itd.
photoaction
23-02-2011, 13:26
nie napisałem że lepiej tylko że wolę. To czy kupię eizo bo mi się podoba kolor albo logo firmy to moja sprawa.
Sendilkelm
23-02-2011, 13:28
nie napisałem że lepiej tylko że wolę. To czy kupię eizo bo mi się podoba kolor albo logo firmy to moja sprawa.
Ok, skoro Ty wolisz dołożyć nie wiedząc jakie możliwości ma ASUS to ok Twoja sprawa.
w tej cenie nawet z dokładka to kupisz budżetowe eizo. Lepiej poczekać na testy i wtedy zobaczyć czy dokłądasz do eizo czy nec`a czy kupujesz ta nowośc.
Lepiej poczekać na testy i wtedy zobaczyć czy dokłądasz do eizo czy nec`a czy kupujesz ta nowośc.
Dokładnie, bo teraz to można sobie tylko pogdybać
Istotną kwestią pewnie jest jakiej firmy matryca siedzi w tym ASUSie (w sensie jakiej firmy).
de Fresz
23-02-2011, 14:22
Za tę cenę to może być hicior. Parametry na papierze wręcz doskonałe, i ta cena:
Bazując na dotychczasowych osiągnięciach tej firmy w dziedzinie monitorów spodziewam się, że to będzie hicior pokroju Delli czy innych Hapków – czyli umiarkowana jakość za umiarkowane pieniądze. Ale pożyjemy, pomacamy, ocenimy.
Istotną kwestią pewnie jest jakiej firmy matryca siedzi w tym ASUSie (w sensie jakiej firmy).
To akurat nie ma większego znaczenia, monitor to coś więcej niż matryca.
To akurat nie ma większego znaczenia, monitor to coś więcej niż matryca.
Dzięki za oświecenie, że monitor to nie tylko matryca.
Istotną kwestią pewnie jest jakiej firmy matryca siedzi w tym ASUSie (w sensie jakiej firmy).LG ? ;) ... to jest wysoce pewne (by nie rzec 100-procentowo)
Flawless Gradation with 12-bit Look-up TableNo "bj" normalnie w tej klasie ;) ... oby było to zaprogramowane z sensem, a nie tak jak w DELL U2410 (gamma ma być 2,2 po ustawieniu w menu na 2,2 ... a nie 2,5 po ustawieniu 1,8 )
Wg specyfikacji jest to monitor klasy Della U2411. Bez pomiarów ciężko cokolwiek powiedzieć, ale na pierwszy rzut oka nie widzę powodów do ekscytacji. Do tego monitor jest brzydki jak grzech pierworodny, wygląda nawet badziewniej od Forisa FS2331W (a to już jest wyczyn)
Wg specyfikacji jest to monitor klasy Della U2411Czym się różni 2411 od 2410? (Google nt. U2411 nic konkretnego nie wyrzygowywoływuje)
...sorki, chodziło mi o U2410
de Fresz
23-02-2011, 16:51
Dzięki za oświecenie, że monitor to nie tylko matryca.
Tey, ale do jakich Ty chcesz dojść wniosków po samym producencie matrycy? Bywa, że dokładnie ten sam model trafia do monitorów bardzo przeciętnych i topowych – przykład: HP LP2475W i Eizo CG245 mają dokładnie tą samą matrycę od LG. I cóż z tego wynika, zwłaszcza w kontekście, że to LG, a nie np. Samsung?
Wiem z wiarygodnego źródła, że LG zaczął robić część swoich matryc w dwóch wersjach: Normalnej i zubożonej przeznaczonej do tańszych monitorów. Zubożenie polega głównie na celowej degradacji trwałości i jest analogicznym posunięciem jak np ePVA Samsunga. Jeśli więc pojawia się nagle monitor z pozornie taką samą matrycą ale wyraźnie tańszy, to już wiemy dlaczego.
Wg. mojej wiedzy wersje ekonomiczne matryc (cPVA, e-IPS) mają tańsze filtry barwne - dlatego wyświetlacze oparte na tych matrycach są zawsze wąskogamutowe, natomiast o gorszej trwałości nic mi nie wiadomo. Słyszałem natomiast o jakościowej klasyfikacji matryc (A+, A, B, C itd.) z uwagi na dopuszczalną ilość ew. wad pikseli, homogeniczność itd. - więc tu też ew. jest opcja do obtanienia.
Natomiast ogólnie rzecz biorąc to monitor wygląda na Asusową inkarnację Della U2410 okraszoną nieco bardziej nachalnym marketingiem i nie widzę w nim nic niepokojącego.
GoOrange
21-04-2011, 19:25
Wiadomo coś już na temat tego monitora? Ktoś może ma?
BarnabaZLodz
30-05-2011, 11:06
Witam,
Ktos juz testowal? Czy duza roznica w porownaniu z monitorami Eizo (np.: S2433W)?
robinhood
30-05-2011, 20:05
Jest test na prad.de:
http://www.prad.de/new/monitore/test/2011/test-asus-pa246q.html
Ale po niemiecku, dostęp do wersji angielskiej kosztuje 1,5euro.
Jest test test na pclab, ale jakiś taki mało profesjonalny ;)
http://pclab.pl/art45654.html
według tego testu to doopy raczej nie urywa :/
Natomiast ogólnie rzecz biorąc to monitor wygląda na Asusową inkarnację Della U2410
Wszystko wskazuje na to że wiele z rozwiązań, włącznie z obudową zostało wykorzystanych właśnie z U2410. Biorąc pod uwagę że monitory dla DELL'a produkują firmy obce, nie jest to niczym dziwnym. Taki stwór Frankensteina. ;)
ma ktos, uzywa? jak wypada w zastosowaniu fotograficznym?