Zobacz pełną wersję : Minimalna odległość ustawiania ostrości
Witam
Chciałbym się Was poradzić w jednej kwestii. Poszukuje taniego szkiełka (zoom), które ma możliwie najmniejszą odległość ustawiania ostrości. Z tych tańszych przeszukałem google i znalazłem max 0.28m (N 18-55)
Możecie mi podpowiedzieć jakieś szkiełko (koniecznie musi być do kupienia w sklepie) które ma mniejszą odległość ostrzenia?
Z góry dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
To może jeszcze napisz do czego to potrzebne.
forfiter
23-02-2011, 11:01
Witam
Chciałbym się Was poradzić w jednej kwestii. Poszukuje taniego szkiełka (zoom), które ma możliwie najmniejszą odległość ustawiania ostrości. Z tych tańszych przeszukałem google i znalazłem max 0.28m (N 18-55)
Możecie mi podpowiedzieć jakieś szkiełko (koniecznie musi być do kupienia w sklepie) które ma mniejszą odległość ostrzenia?
Z góry dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
Jesli w gre wchodzilby nie-zoom to wg optycznych.pl AF-S Micro 60 mm f/2.8G ED
ma on jeszcze mniejsza minimalna odleglosc ogniskowania na poziomie 0,185m (co w konsekwencji daje jakies 3-5cm od przedniej soczewki obiektywu)
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=678&typ=0&moc=0
Powtorze pytanie za poprzednikiem: "Do czego mialby sluzyc?"
Powtorze pytanie za poprzednikiem: "Do czego mialby sluzyc?"
Zwłaszcza że np ogniskowa jest koledze zupełnie obojętna.
Tak tylko zapytałem, bo przecież wystarczy dobry mieszek i cały dostępny zakres odległości ostrzenia będzie wewnątrz obiektywu. :wink:
żółto-czarny
23-02-2011, 12:27
Jeśli chodzi o maksymalną skalę odwzorowania, to sama minimalna odległość tego nie załatwia :)
Autor wyjasnił o co chodzi, więc możemy wrócic do dyskusji:
Obiektyw będzie używany do zdjęć elemantów technicznych. Ich wymiary będą różne dlatego to musi być zoom. Nie mam tu na myśli macro ale zależy mi na jak najmniejszej odległości ostrzenia. Cena obiektywu - max 1000zł.
Wg tej tabelki:
http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html#DX
Najlepsze przybliżenie w zoomie masz właśnie w 18-55 DX (odwzorowanie 1:3.2). Bez kupienia droższego szkła do makro chyba nie da rady. Ewentualnie możesz dodać soczewkę albo pierścień pośredni.
Dzięki za tabelke.
Jednak zostane przy tym 18-55 VR. :)
Do zdjęć tego typu w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam